IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

DTP cursus: De 4 beste opleiders & trainingen

DTP cursus: De 4 beste opleiders & trainingen

Foto Claire Orth
Claire Orth
Laatst bijgewerkt: 11 mei 2022

Wil je leren werken met verschillende grafische programma’s, zodat jij fysieke en digitale bestanden kunt vormgeven? Dan is een DTP cursus iets voor jou. DTP staat voor Desktop Publisher. Weet je niet welke cursus je moet kiezen? Lees dan in dit artikel over de 4 beste online DTP cursussen.


Onze aanraders

1

NTI - Cursus Desktop Publishing (DTP)

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Extra oefeningen
 • Keuze om met korting de software pakketten aan te schaffen
2

Laudius - Grafisch Vormgever Creative Cloud

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Tot 3 jaar na ontvangst van je cursus je huiswerk inleveren
 • Optie: begeleiding van een vakdocent
3

NHA - Grafisch Vormgever

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Keuze qua verschillende grafische programma's
 • Keuze uit digitale of gedrukte lessen

De 4 beste online DTP cursussen

1. NTI - Cursus Desktop Publishing (DTP)

12 maanden Beginners (Certificaat NTI) v.a. €699
Bekijk op Nti.nl

Deze DTP cursus is ideaal als je een beginner bent. Je leert snel de ins & outs van grafisch vormgeven. Tijdens de cursus ga je aan de slag met diverse programma’s, die professionele ontwerpers gebruiken. Je gaat aan de slag met Photoshop, Illustrator en InDesign. Aanvullend op de cursus leer je middels boeken en extra oefeningen nog meer over de grafische programma’s.

Wat leer je?

Je leert de functies van de meest gangbare DTP-software pakketten en hoe je ze kunt gebruiken. Zo leer je met Photoshop onder andere algemene fotocorrecties maken, digitale foto’s verbeteren, schilderen met het mixerpenseel en bestanden voorbereiden voor het web. Daarnaast leer je met InDesign Adobe pdf-bestanden maken, illustraties importeren en aanpassen en een e-book maken en exporteren. Met het programma Illustrator leer je onder andere werken met penselen, vormgevingskenmerken en afbeeldingsstijlen toepassen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Extra oefeningen
 • Keuze om met korting de software pakketten aan te schaffen
Bekijk deze cursus

2. Laudius - Grafisch Vormgever Creative Cloud

12 maanden Beginners (Getuigschrift Laudius) v.a. €299
Bekijk op Laudius.nl

Met deze cursus leer je hoe je professioneel uitziende communicatiemiddelen kunt ontwerpen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld flyers, logo’s, afbeeldingen en websites. Na het afronden van de cursus kan je ook professionele reclame-uitingen maken. Hierdoor is het een geschikte cursus als jij je kans op een creatieve baan wilt vergroten.

Wat leer je?

Met de cursus leer je stap voor stap kennismaken met de verschillende grafische programma’s. De cursus bestaat uit de volgende vier onderdelen: Photoshop Creative Cloud, Illustrator Creative Cloud, InDesign Creative Cloud en Diverse Adobe Creative Cloud applicaties. Met de eerste 3 modules ga je de diepte in en leert bijvoorbeeld illustraties en ontwerpen vormgeven, beeld en tekst samenvoegen tot een geheel en afbeeldingen corrigeren. Bij de laatste module leer je kort over andere Adobe applicaties, zoals lightroom en Character Animator.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Tot 3 jaar na ontvangst van je cursus je huiswerk inleveren
 • Optie: begeleiding van een vakdocent
Bekijk deze cursus

3. NHA - Grafisch Vormgever

12 maanden Beginners (NHA-getuigschrift) v.a. €489
Bekijk op Nha.nl

Met deze cursus ga je aan de slag met drie verschillende grafische programma’s. Een voordeel van deze cursus is dat je keuze hebt uit de aanbieder qua cursus. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om Gimp of Photoshop te gebruiken. Dit zijn vergelijkbare grafische programma’s. Daarnaast is deze cursus geschikt voor iedereen. Je hoeft geen creatief talent te zijn. Je leert de kennis vanaf de basis.

Wat leer je?

De cursus bestaat uit de volgende drie modules: gimp/photoshop, inkscape/illustrator en scribus/indesign. Hierdoor leer je de basis van grafische vormgeving. Met de eerste module leer je digitale gereedschappen te gebruiken om onder meer foto’s te corrigeren. Met Inkscape/Illustrator leer je bijvoorbeeld zelf voorwerpen en objecten te tekenen. Met Indesign/Scribus leer je onder andere pagina’s en advertenties maken.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Keuze qua verschillende grafische programma's
 • Keuze uit digitale of gedrukte lessen
Bekijk deze cursus

4. LOI - Desktoppublishing (DTP)

6 maanden Beginners (LOI-diploma Desktoppublishing) v.a. €696

Deze cursus is ideaal als je in een korte tijd veel DTP-technieken wilt leren. Je kunt op je eigen tempo studeren, waardoor je het nog sneller kunt afronden. Heb je het even druk? Dan kan je de cursus later weer oppakken. Tijdens de cursus heb je online begeleiding van ervaren docenten. Zo kan je altijd bij iemand terecht met je vragen.

Wat leer je?

Deze cursus bestaat uit vier modules: vormgeving, Adobe Photoshop CC 2019, Adobe Illustrator CC 2019 en Adobe Indesign CC 2019. In de module vormgeving leer je de basis van grafisch ontwerpen. Je leert onder meer perspectief tekenen en kleurenleer. Vervolgens ga je aan de slag met de diverse grafische programma’s. Per programma maak je kennis met de basis, zodat je na de cursus de programma’s kunt gebruiken.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Intensieve begeleiding door ervaren docenten
 • Diploma geeft vrijstelling op verschillende cursussen in de richting van mediavormgeving

Wat is DTP (Desktop Publishing)?

Desktop Publishing (DTP) is simpel gezegd het bewerken en opmaken van documenten voor drukwerk. Het gaat om de hele ontwikkeling, waarbij bestanden tot een publiceerbare vorm worden bewerkt. Dit proces vindt plaats door middel van het gebruiken van verschillende grafische programma’s.

Van oudsher deed een dtp’er het bewerken en opmaken van documenten voornamelijk voor print. Je kunt hierbij denken aan flyers, boeken, tijdschriften, verpakkingen en brochures. Tegenwoordig is een dtp’er veel breder inzetbaar. Een dtp’er bewerkt en maakt documenten nu ook op voor online media- en communicatie uitingen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld websites, games en apps. Daarnaast worden ook steeds meer producten,die voorheen fysiek werden geprint ook voor digitale communicatie gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn online magazines, online flyers en e-books.

Een dtp’er wordt soms vergeleken met een grafische vormgever. Echter is dit niet hetzelfde. Een grafische vormgever is de ontwerper van het idee en maakt hiervan een schets. De DTP’er werkt vervolgens het ontwerp uit met behulp van de grafische programma’s.


Wat leer je in een cursus DTP?

blank

Werken met bepaalde software

Een groot onderdeel van een DTP cursus is het leren werken met verschillende grafische programma’s. Over welke grafische programma’s je leert hangt af van de soort cursus. In elke cursus leer je hoe je kunt werken met de meest bekende grafische programma’s: Photoshop, Illustrator en Indesign of vergelijkbare programma’s hiervan. Daarnaast leer je in de uitgebreidere cursussen ook over andere grafische programma’s. Hieronder lees je meer over deze programma’s.

Photoshop

Dit is een van de bekendste grafische programma’s van Adobe. Met Adobe Photoshop kan je digitaal beeldmateriaal bewerken, zoals foto’s en video’s. Er zijn veel functionaliteiten binnen Photoshop. Zo kan je foto’s of video’s corrigeren, speciale effecten toevoegen, teksten toevoegen en meerdere foto’s bewerken tot een foto. Dit laatste kan je doen, doordat je binnen Photoshop kunt werken met meerdere lagen.

Illustrator

Adobe Illustrator is ideaal als je foto’s en teksten met elkaar moet combineren. Met Illustrator kan je ontwerpen maken, zoals logo’s, iconen, symbolen en huisstijlen. Illustrator is ook geschikt om vector illustraties te maken . Een vector is een grafische voorstelling, die bestaat uit eenvoudige meetkundige objecten.

InDesign

Met Indesign kan je onder andere documenten, digitale media, drukwerk, lay-out en paginaontwerp maken. Je kunt hier ook interactieve PDF’s, Ebooks en EPUB’s mee maken. Indesign, Illustrator en Photoshop wordt vaak samengebruikt om een product samen te stellen. Zo kan je bijvoorbeeld eerst de afbeeldingen in Photoshop corrigeren. Vervolgens voeg je hier tekst aan toe met Illustrator. Daarna maak je hiervan een flyer met InDesign.

Lightroom

Lightroom lijkt qua grafisch programma op Photoshop, omdat het voor veel dezelfde doeleinden kan gebruikt worden. Echter is Photoshop een pixel bewerkingsprogramma en Lightroom een fotobewerkingsprogramma, waardoor Lightroom minder functionaliteiten heeft. Lightroom is gericht op fotografen, die snel veel RAW foto’s willen bewerken en publiceren.

Inkscape Grafisch tekenen

Dit is een vector teken programma. Een vector bestaat uit eenvoudige meetkundige objecten, dat samen een grafische voorstelling vormt. Je kunt met Inkscape onder andere ontwerpen voor logo’s, websites en posters maken.

Adobe XD

Dit is een ideaal programma als je website en/of app ontwerpen maakt. Je kunt met Adobe XD onder andere wireframes, interactieve prototypes en scherm-layouts maken. Met dit programma kan je een gedetailleerde schets van een app of website maken. Door middel van plug-ins kan je de functionaliteiten in Adobe XD uitbreiden.

Adobe After effects

Dit is een videobewerkingsprogramma, dat voornamelijk gebruikt wordt door mensen in de televisie-, film- en videobranche. Met dit programma kan je animaties en special effects toevoegen en bewerken. Je kunt het goed samen gebruiken met Adobe Premiere Pro en Animate.

Grafisch vormgeven

Dit is het vormgeven van verschillende communicatiemiddelen, zoals vormgeving van drukwerk, ontwerpen voor gebruik in media en digitale producten. Voorbeelden hiervan zijn flyers, boeken, websites, folder, beeldmerken en huisstijlen. In principe is het niet de taak van de DTP’er om de vormgever te doen. De grafisch vormgever maakt een schets van zijn/haar ideeeën. Vervolgens is het de taak van de DTP’er om de schets verder uit te werken en aan te passen aan de feedback van de grafisch vormgever.

Wil je in je vrije tijd DTP toepassen? Dan kan je natuurlijk zelf je creativiteit gebruiken voor je schetsen en doe je ook de grafische vormgeving. Wil je als DTP’er aan het werk? Houd er dan rekening mee dat er meestal een grafische vormgever in dienst is en het grafisch vormgeven niet tot jouw taken behoort. Er zijn wel banen, waarbij je ook verantwoordelijk kan zijn voor de grafische vormgeving. Als zelfstandige kan je makkelijker aan de slag met het combineren van grafisch vormgeving en DTP. Wel is het slim om ook hier een cursus in te volgen. Zo verhoog jij je kans op een baan of opdracht die past bij jouw wensen.

Typografie

Typografie betekent het opmaken van teksten. Hierbij kan je denken aan de lettertypen, witruimte en regelafstand. Bij het meeste drukwerk en digitale producten moet je teksten en afbeeldingen combineren. In een cursus leer je hoe je de typografie goed kunt aanpassen aan bijvoorbeeld de gekozen afbeeldingen, huisstijl en/of het beeldmerk. Dit is vooral een belangrijk onderdeel in gevorderde opleidingen en cursussen.

Printvoorbereiding

blank

In de cursus leer je hoe je drukwerk voorbereid op het printen. Verschillende aspecten hebben invloed op of jouw drukwerk op de juiste manier wordt geprint. Zo moet je met het juiste formaat werken, beelden in de juiste resolutie gebruiken en de beelden omzetten in het juiste bestandstype en kleurprofiel.

Samenwerking in een organisatie

In een cursus leer je ook wat de rol van een DTP’er is in een organisatie en met welke collega’s en partijen je samenwerkt. Vaak werk je nauw samen met een grafische vormgever. Daarnaast heb je te maken met een opdrachtgever, die feedback geeft aan de grafische vormgever en jou.


Hoe leer je DTP?

blank

Op verschillende manieren kan je DTP leren. Hieronder lees je een aantal manieren om DTP te leren.

Online cursus DTP

Met een online cursus kan jij zelf kiezen waar en wanneer je leert. Dit is meteen een van de grote voordelen van een online cursus. Je kunt al een cursus volgen vanaf 498 euro. Er zijn ook regelmatig aanbiedingen beschikbaar. Houd deze daarom goed in de gaten. Een cursus DTP kan je al binnen 6 maanden afronden. Dit is echter op het gemiddelde studeertempo. Als jouw tempo sneller is, kan je zelfs nog sneller de cursus afronden. Hieronder lees je 4 goede cursussen DTP die je kunt volgen.

Thuisstudie

De meeste online cursussen volg je vanuit huis. Het voordeel van thuis studeren is dat je kunt kiezen wanneer en waar je wilt studeren. Vind je het niet fijn om te leren achter een computer? Dan kan je bij diverse cursussen ervoor kiezen om je lesmateriaal op papier te ontvangen, zoals bij de cursus ‘NHA – Grafisch Vormgever’.

Opleiding DTP

Wil je meer de diepte in gaan en je nog meer ontwikkelen als DTP’er? Dan is een uitgebreidere opleiding de juiste keuze voor jou. Op mbo niveau zijn er verschillende opleidingen, waarmee je dtp’er kunt worden. Hieronder lees je er een aantal.

Allround mediamaker (DTP-er)

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je minimaal een vmbo-kb diploma in bezit hebben. Deze mbo opleiding is op niveau 3 en is een bol opleiding. Een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) opleiding betekent dat je meer les hebt dan stage en fulltime bezig bent met je studie. Deze opleiding duurt 3 jaar. Na het afronden van de cursus kan je aan de slag als mediamaker/DTP-er of websitebouwer bij verschillende bedrijven, zoals reclame-, webdesign- en ontwerpbureaus. Deze opleiding kan je op verschillende mbo scholen volgen, zoals het Mediacollege in Amsterdam.

Mediavormgever

Deze opleiding is op mbo niveau 4 en duurt 3 jaar. Om toegelaten te worden moet je minimaal een vmbo-t diploma hebben. Tijdens de opleiding leer je verschillende teken- en ontwerptechnieken toepassen. Naast het leren van dtp leer je nog veel andere zaken, zoals de basis van WordPress, HTLM, fotografie en typografie. Ook leer je tijdens deze opleiding over kunst en ondernemerschap. Dit is ook is een BOL opleiding. De opleiding is onder andere te volgen bij het ROC van Amsterdam.

Stage lopen

Door een stage te lopen leer je veel over het gebruiken van DTP. In de praktijk leer je immers het meeste. Daarnaast is het zeer leerzaam om te zien hoe ervaren mensen DTP gebruiken. Ze kunnen je ook waardevolle feedback geven op jouw werk, zodat jij je zelf nog meer kunt ontwikkelen. Aansluitend op een online cursus kan je een stage lopen. Misschien ken je iemand die werkzaam is in een bedrijf dat DTP’ers in dienst heeft. Benader deze persoon om te vragen of je bij de organisatie stage mag lopen. Via via een stage regelen is namelijk vaak een stuk makkelijker. Bij mbo-opleidingen is stage een verplicht onderdeel van je opleiding. Bij sommige opleidingen wordt de stage voor je geregeld en bij andere moet je zelf een stage zoeken.

Klassikale cursussen/workshops

Leer je het beste in een groep, maar wil je niet een gehele opleiding volgen? Wil je graag live DTP leren? Hieronder lees je een aantal klassikale cursussen die je dan kunt volgen. Een voordeel van een klassikale cursus is dat je kunt sparren met je studiegenoten.

Digitale Academie – cursus creatief DTP of cursus Creative Cloud

Bij  de “Digitale Academie” heb je de keuze om de cursus op locatie te volgen of via een live-stream. Je kunt hier diverse cursussen volgen, zoals de cursus creatief DTP en InDesign (€ 2495,- excl. btw) en de cursus Creative Cloud (€ 3995,- excl. BTW)

 Digitale Academie – Grafische workshops voor gevorderden

Het gevorderde programma bestaat uit maar liefst 5 workshops. Hierdoor komen er veel onderwerpen aan bod, zoals Adobe After Effects & Premiere, Advanced Illustrator, Adobe XD en Final Cut Pro. Deze cursus is geschikt als je al ervaring hebt met Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Je betaalt 750 euro in totaal voor alle 5 workshops. Je kunt ook deelnemen aan een of meerdere workshops in plaats van alle workshops.

DTP opleiding – Opatel

Opatel biedt een opleiding Grafisch Vormgeven (DTP) basis en Grafisch Vormgeven (DTP) gevorderd aan. De basiscursus kost €2795. De gevorderde cursus kost €2995,-. Je kunt de cursussen ook combineren voor een voordeliger tarief in de DTP totaalopleiding. Je betaalt dan in totaal €5995,-. Daarnaast kan je korte cursussen volgen, die specifiek gericht zijn op een grafisch programma. Deze aanbieder voldoet aan de eisen van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Je kunt de opleidingen volgen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. De cursus is ook af te nemen als maatwerk of incompany cursus.

Boeken

Door middel van boeken kan je veel over de theorie leren van DTP. Hieronder lees je een aantal boeken die je hierbij kunnen helpen.

 • Het DTP naslagboek – Jan Ris: In dit boek vind je antwoord op alle vragen over grafische vormgeving, prepress en typografie.
 • Desktop Publishing & Design For Dummies – Roger C. Parker: Met dit boek leer je de basis van DTP. Stap voor stap maak je kennis met de diverse grafische programma’s.
 • Grafisch ontwerpen – David Daber: Dit boek gaat niet alleen over DTP, maar ook over andere aspecten van grafisch ontwerpen.

Conclusie

blank

Met alleen het leren van de theorie van DTP ga je niet het vak leren. DTP gaat namelijk om het toepassen van de verschillende grafische programma’s. Veel mensen lopen tegen zaken aan als ze nieuwe programma’s leren gebruiken, wat kan leiden tot frustraties. Door DTP via een online cursus te leren heb je duidelijke instructies en eventueel de hulp van een deskundige docent. Zo kan je altijd bij hen terecht voor  vragen.

Een ander grote voordeel van een online cursus is dat je kunt leren waar en wanneer je wilt. Bovendien kan je door middel van een cursus veel oefenen met opdrachten en zien via video’s hoe de programma’s werken. Vind je iets lastig? Dan spoel je het filmpje makkelijk terug.


foto auteur Claire Orth
Dit artikel is geschreven door Claire Orth

Ik ben allround tekstschrijver en heb veel affiniteit met onderwijs, psychologie en leefstijl. Graag verdiep ik mij in diverse onderwerpen om jou te informeren middels mijn teksten.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies