IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

AutoCAD cursus: leer tekenen in AutoCAD software

AutoCAD cursus: leer tekenen in AutoCAD software

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Wil jij een AutoCAD-tekenaar worden of jezelf het programma aanleren? Begrijpelijk, want met dit programma wordt modelleren en tekenen een stuk makkelijker gemaakt. Op deze pagina lees je wat erbij komt kijken om te leren tekenen in AutoCAD. Daarnaast krijg je twee tips van cursussen waarmee je de basis van AutoCAD snel onder de knie krijgt.


Onze aanraders

1

NTI - AutoCAD

 • Studieduur: 5 maanden
 • Nu met 25% korting of gratis met STAP
 • Bepaal zelf je startdatum en studietempo
2

NHA - AutoCAD

 • Studieduur: 4 maanden
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP-budget
 • Tijdelijk met gratis tablet

De beste online cursus AutoCAD

1. NTI - AutoCAD

5 maanden v.a. €250
Bekijk op Nti.nl

Wil je snel vertrouwd raken met de basis van AutoCAD? Dan is deze cursus ideaal. Je leert stapsgewijs hoe je het programma kunt gebruiken en al snel maak je je eerste tekeningen. Er is een goede balans tussen instructies, oefeningen en theorie. Met deze lesmethode onthoud je de informatie beter. Na afloop van de cursus ken je alle bewerkingscommando’s en kun je professioneel tekenen in AutoCAD.

Wat leer je?

Je leert de basistechnieken van AutoCAD kennen. Bijvoorbeeld hoe je structuur aanbrengt met kleuren, lijntypes, lagen en lijndiktes. Of hoe je basisvormen op maat in een tekening moet plaatsen. Teksten en tabellen plaatsen, gegevens uitwisselen en plotten: na het volgen van deze cursus doe je het met gemak. Tijdens de studie krijg je begeleiding van een docent en van een mentor, dus je staat er niet alleen voor.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 5 maanden
 • Nu met 25% korting of gratis met STAP
 • Bepaal zelf je startdatum en studietempo
Bekijk deze cursus

2. NHA - AutoCAD

4 maanden v.a. €299
Bekijk op Nha.nl

De cursus AutoCAD van de Nederlandse Handels Academie (NHA) is een praktische introductie in het programma en digitaal tekenen in het algemeen. Stap voor stap leer je hoe je 2D technische tekeningen maakt die voldoen aan de standaarden voor het aanvragen van een bouwvergunning. Deze cursus is zowel bedoeld voor professionals als hobbyisten! Dankzij de professionele begeleiding leer je in je eigen tempo.

Wat leer je?

In deze AutoCAD cursus komen verschillende onderwerpen aan bod. Onderdelen uit het studieprogramma zijn tekenen op maat, bewerkingscommando’s, lagen aanbrengen, gegevens uitwisselen en het gebruiken van autoCAD sjablonen (templates) en nog veel meer. Tijdens de cursus ontvang je feedback op opdrachten en kun je vragen stellen aan je docent. Aan het einde van de cursus kun je diverse professionele 2D-tekeningen maken, voor je werk of voor je verbouwing.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 4 maanden
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP-budget
 • Tijdelijk met gratis tablet
Bekijk deze cursus

Wat is AutoCAD en waarvoor wordt het gebruikt?

AutoCAD is een software om technische 2D- en 3D-tekeningen mee te maken. CAD is een afkorting voor computer-aided design en het woord Auto is afgeleid van de makers van het programma, Autodesk.

Het programma wordt gebruikt om technische tekeningen mee te maken. Digitaal gaat dit een stuk sneller dan als je het met de hand zou moeten doen. Andere voordelen zijn dat je het ontwerp gemakkelijk kunt wijzigen of met anderen kunt delen.

AutoCAD wordt vooral gebruikt door mensen die in de architectuur, in de bouw, in de ruimtelijke ordening of in de civiele techniek werken. Daar werkt iedereen natuurlijk op basis van een ontwerp. Maar er zijn ook mensen die AutoCAD gebruiken omdat ze het leuk vinden of omdat ze hun huis gaan verbouwen en willen tekenen hoe ze het voor zich zien.


Wat leer je tijdens een cursus AutoCAD?

blank

Tijdens een cursus AutoCAD leer je om het programma te gebruiken. Bij de meeste cursussen gaat het om basisvaardigheden. Je leert alles wat je nodig hebt om het programma op een professionele manier te gebruiken. Hieronder een overzicht van mogelijke onderdelen van het studieprogramma:

Basisvormen tekenen (2D)

Je leert hoe je driehoeken, vierkanten, ruiten, rechthoeken en andere basisvormen tekent. Daarnaast kom je te weten hoe je rechte en gebogen lijnen maakt. Deze elementen vormen de basis voor elke (digitale) tekening. In de meeste beginnerscursussen leer je eerst om 2D te tekenen. In een eventuele vervolgcursus (of op eigen houtje) kun je 3D aanleren.

Bewerkingscommando’s

 • Objecten, punten en posities in een tekening selecteren
 • Afdrukken m.b.v. lay-outs en viewport
 • Annotatieve objecten en plotten (afdrukken
 • Maatvoering (dimensions) en pijlen (multileaders)
 • Arceren (hatch)
 • Lagen (layers) en objecteigenschappen

Realistische maatvoering

Een AutoCAD-tekening maak je meestal om een ontwerp te maken voor een gebouw. Het is belangrijk dat alles in de tekening klopt, omdat het de basis kan vormen voor de verdere uitvoering van het project. Hoe groot moet een deur bijvoorbeeld zijn ten opzichte van een muur? En wat wordt er bedoeld als een tekening 1:20 is? Je leert het allemaal tijdens de cursus.

Teksten en tabellen

Je kunt je tekening verrijken met teksten en tabellen. Dat is handig als je bijvoorbeeld een legenda wil maken. Of als je in de tekening zelf iets aan wil duiden.

Lay-outs, viewports en plotten

Lay-outs, viewports en plotten zijn termen waar je nu misschien nog nooit van gehoord hebt. Of je weet wel wat het is, maar niet wat je hier in de praktijk nou mee moet doen. Geen enkel punt! Tijdens de cursus raak je in een mum van tijd vertrouwd met deze en andere termen.

Gegevens uitwisselen

In AutoCad kun je gegevens uitwisselen met andere programma’s, zoals Microsoft Excel. Ook kun je gegevens tussen verschillende tekeningen delen. Dit is een handige functionaliteit waar je tijdens je cursus alles over leert.

AutoCAD sjablonen

Als je een nieuwe tekening maakt, opent AutoCAD een sjabloonbestand. Hierin kan je standaardinstellingen bepalen. Bijvoorbeeld bematigingsstijlen, laagnamen, titelblokken enzovoorts. Je kunt ook instellen of je met inches, feet, millimeters, centimeters of een ander maatsysteem wil werken.

Werken met DWG-bestanden

Voor wie nog niet bekend is met de term: DWB is een binair bestandsformaat voor het opslaan van 2D en 3D ontwerpgegevens en metagegevens. Tijdens een cursus leer je meer over wat dit is en hoe je hiermee kunt werken in AutoCAD.


Wat kun je nadat je een cursus AutoCAD hebt afgerond?

Nadat je een cursus AutoCAD hebt afgerond, kun je een tekening maken in het programma. Afhankelijk van de cursus, kun je dat in 2D of in 3D.

Aanvulling op je cv

Na het succesvol afronden van de cursus, ontvang je in de meeste gevallen een certificaat. Dit certificaat is een mooie toevoeging op je cv. Voor mensen die nu al werkzaam zijn in de architectuur, civiele techniek of soortgelijke branche: dit certificaat voegt echt waarde toe! Je bent in staat om tekeningen beter te begrijpen en om ze zelf te maken. Dat maakt het makkelijker om samen met collega’s aan projecten te werken.

Vervolgcursussen

Dat je met AutoCAD overweg kunt, betekent niet automatisch dat je verstand hebt van ontwerpen. Veel mensen volgen dan ook een AutoCAD cursus als een aanvulling op hun kennis als ontwerper. Het kan ook andersom: de cursus AutoCAD maakt je enthousiast voor het vak waardoor je erna besluit om een cursus of opleiding te volgen.


Kun je zelf AutoCAD leren?

blank

Sinds de komst van het internet kun je bijna alles online leren. Dus het zelf aanleren van AutoCAD behoort ook tot de mogelijkheden. Hieronder staan twee alternatieven om AutoCAD mee te leren.

YouTube

Op YouTube staan diverse tutorials waarmee je AutoCAD kunt leren. Deze filmpjes zijn gratis, maar er komen waarschijnlijk wel wat advertenties voorbij. Dit zijn twee accounts waar je lessen kunt volgen:

 • Stad & Esch Technologie: dit YouTube-account is onderdeel van een scholengemeenschap. In hun Nederlandstalige video’s leer je de basis van AutoCAD. Dit is les 1.
 • CAD CAM Tutorials: dit is een populair Engelstalig kanaal om AutoCAD te leren. Dit is de eerste video uit hun serie ‘AutoCAD basics beginners training’.

Boeken

Er zijn boeken waarmee je jezelf AutoCAD aan kunt leren. Een prima boek is de Basiscursus AutoCAD en AutoCAD LD. Stap voor stap, met heldere instructies, leer je volledige tekeningen maken. Dit boek is inclusief online oefeningen.

Een ander boek is het AutoCAD 2022 Basisboek. Dit is uitgebreid handboek waarin je de nieuwste informatie over het programma vindt. Dankzij de duidelijke teksten en goede voorbeelden, kun jij jezelf CAD aanleren vanuit een boek.

Voordelen en nadelen van zelf leren

Het voordeel van jezelf AutoCAD aanleren is dat het goedkoop is. Je hoeft geen cursus aan te schaffen, hooguit een boek. Een ander voordeel is dat je het jezelf aan kan leren waar en wanneer je maar wilt. AutoCAD zelf is overigens niet goedkoop: je betaalt voor een licentie.

Een nadeel van jezelf AutoCAD aanleren is dat je helemaal geen begeleiding hebt. Als je het allemaal snapt, is er niets aan de hand, maar de kans dat je vragen wilt stellen is groot. Daarnaast krijg je geen feedback op je oefeningen, terwijl je daar juist snel van leert.

De tussenweg: een online cursus

Een goede tussenweg tussen een klassikale cursus en het jezelf aanleren is een online cursus. Met een online cursus leer je alsnog in je eigen tempo, maar heb je tegelijkertijd de nodige begeleiding. Daarnaast hoeft een online cursus niet duur te zijn. Sommige cursussen kun je zelfs met het STAP-budget volgen, waardoor het je helemaal niets kost!


Hoe lang duurt het voordat je AutoCAD onder de knie hebt?

Gemiddeld heb je de basis van AutoCAD in vier cursusdagen onder de knie. Dat betekent wel dat je de volledige dag aan het programma besteedt. Tussendoor moet je nog tijd besteden aan het oefenen met het programma, anders blijft de kennis niet goed hangen.

Gemiddelde online cursus

In de praktijk duurt het vaak zo’n vier maanden totdat je AutoCAD helemaal goed kunt gebruiken. Want de meeste mensen hebben geen tijd om een week vrij te nemen en zich volledig te focussen op een cursus. Daarom zijn de meeste cursussen opgedeeld in losse lessen van een á twee uur per keer, met opdrachten die daarbij horen. Het voordeel is dat je de AutoCAD cursus dan goed kunt combineren met je werk of gezin.  Een ander voordeel is dat de kennis langer blijft hangen als je deze over een langere periode op doet.


AutoCAD leren voor kinderen

Het ontwerpen in 2D en 3D kan ook erg leuk en leerzaam zijn voor kinderen. Het programma AutoCAD is echter wat te ingewikkeld. Gelukkig zijn er wel andere, leuke CAD-programma’s die kinderen kunnen gebruiken. Als ze eenmaal volwassen zijn, zal je zien dat AutoCAD zelf snel onder de knie hebben, omdat ze al een goede basis hebben! Hieronder delen we drie tools waarmee je kinderen CAD kunnen leren.

Tinkercad – Audodesk’s Beginner CAD

Van Autodesk, dezelfde maker als AutoCAD, is er Tinkercad: het ontwerpprogramma voor beginners. Dit programma is eenvoudig en superleuk in gebruik. Binnen een paar minuten kan iedereen ontwerpen, zelfs de jongsten in het gezin. De basis van het programma bestaat uit het op elkaar schuiven van objecten in verschillende vormen. Maar je kunt ook zelf schetsen en krabbelen, waardoor een tekening op het scherm ontstaat. Dat vinden de meeste kids een leuke feature.

Blokify – een idee van ouders

Blokify is een van de weinige modelleringsapps die speciaal voor kinderen ontwikkeld is. De modelstukjes die je kunt gebruiken lijken op LEGO, waardoor het hart van je zoon of dochter al snel veroverd is. Dankzij een speciale modus kunnen kinderen stap-voor-stap begeleid worden om een ontwerp te maken. Tekeningen onderling delen kan ook – leuk voor vriendjes, vriendinnetjes en klasgenootjes. Heb je een 3D-printer? Dan kan de lol al helemaal niet op! Tegen betaling kan het ontwerp namelijk geprint worden.

SolidWorks Apps for Kids – modelleertools voor kinderen

SolidWorks is een verzamelnaam voor verschillende apps waarmee kinderen de wereld van CAD kunnen ontdekken. Op dit moment zijn er vijf modules:

 1. Capture it
 2. Shape it
 3. Style it
 4. Mech it
 5. Print it

Elke module is makkelijk om te gebruiken. Je kind kan beginnen met een module, bijvoorbeeld om een specifieke vaardigheid te oefenen. De modules kunnen ook prima met elkaar gecombineerd worden. Een ander pluspunt is dat SolidWorks for Kids gratis is!


Hoe word je een AutoCAD professional?

blank

Om een AutoCAD professional te worden, moet je verschillende stappen volgen. Hieronder staat in een vogelvlucht omschreven wat er allemaal bij komt kijken.

Volg een cursus AutoCAD

Wie echt goed wil worden in AutoCAD, zal een training, cursus of opleiding moeten volgen. Dan is de lesstof namelijk goed opgebouwd en krijg je de begeleiding om echt het beste uit jezelf te halen.

Oefenen, oefenen, oefenen

Nadat je klaar bent met de cursus of opleiding, moet je je kennis onderhouden en uitbreiden. Dat doe je door veel te oefenen. Sommige mensen krijgen deze oefening automatisch via hun werk, anderen moeten ‘oefenen om het oefenen’.

Certificeer jezelf

Een certificaat staat professioneel en is bovendien hét bewijs dat je een AutoCAD professional bent. Na het volgen van een cursus, krijg je in de meeste gevallen een certificaat van deelname of een diploma.

Het is daarnaast mogelijk om een speciale AutoCAD-certificering te halen die erkend wordt door Autodesk. Als je een echte professional wil worden, wordt aangeraden om dat te doen.

Specialiseren

Wie écht goed wil worden in zijn of haar vak, doet er goed aan om zich te specialiseren. Er zijn binnen AutoCAD verschillende specialisaties waarmee je jezelf echt goed kunt onderscheiden in de arbeidsmarkt. Hierbij wat voorbeelden van de Nationale Beroepengids:

 • Tekenaar machines / gereedschappen
 • Tekenaar pijpleidingsystemen
 • Tekenaar scheepsbouw
 • Tekenaar-constructeur voertuigbouw
 • Tekenaar-werkvoorbereider scheepsbouw
 • Tekenaar-werkvoorbereider voertuigbouw

Geduldig zijn

Het kost tijd om ergens goed in te worden, en modelleren is daarop geen uitzondering. Wees dus geduldig en geef niet op. Als je eenmaal een AutoCAD-professional bent, heb je daar de rest van je leven plezier van!


AutoCAD-certificering

Wil je AutoCAD-gecertificeerd worden? Dat is een goed idee, want dat staat natuurlijk super op je cv. Om een AutoCAD-certificering te behalen, moet je vier stappen volgen. Deze stappen staan uitgebreid beschreven op de website van Autodesk. Hieronder een samenvatting.

 1. Kies de certificering die bij je past (kies het product en het niveau, bijvoorbeeld AutoCAD – beginners)
 2. Beoordeel je vaardigheden bij een gecertificeerd Autodesk Certification Center
 3. Bereid je voor door het volgen van een (examen)training
 4. Leg het examen af, slaag en vraag je certificaat aan

AutoCAD Autodesk

AutoCAD is een programma van Autodesk. Autodesk is een bedrijf dat zich specialiseert in 3D-ontwerp, 3D-engineering en 3D-bouwsoftware. Via hun website biedt Autodesk 81 producten aan, waaronder een AutoCAD licentie. Een voorbeeld van een ander product is 3ds Max: een 3D tool om animaties, modellen en rendering voor games en ontwerpvisualisaties mee te maken.


Conclusie

Wie wil leren tekenen in AutoCAD, kan het beste een (online) cursus volgen. Met een cursus leer je stapsgewijs het programma te gebruiken. Het voordeel is dat er veel gelegenheid is om te oefenen, waardoor je de theorie gelijk kunt toepassen. Met een dosis AutoCAD-kennis op zak heb je een stap voor in de arbeidsmarkt, dus een cursus is altijd een goede investering!


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies