IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

De beste cursus SketchUp: leer 3D ontwerpen

De beste cursus SketchUp: leer 3D ontwerpen

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Droom jij weg bij de ontwerpen in het RTL woonmagazine en andere tijdschriften? Grote kans dat deze ontwerpen met SketchUp zijn gemaakt. SketchUp is een programma om in 3D te ontwerpen. Gratis voor particulieren, betaald voor zakelijke gebruikers. Iedereen mag het gebruiken, alleen moet je wel even weten hoe het programma werkt. Op deze pagina zie je waarom het de moeite waard is om een cursus te volgen. Ook krijg je een overzicht van de beste cursussen SketchUp van dit moment. 


Onze aanraders

1

Laudius - Sketchup

 • Tijdsduur: 4 maanden
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP-budget
 • Geld terug als je niet slaagt
2

NHA - Cursus Sketchup en 3D tekenen

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Gratis met STAP-budget
 • Nu met gratis tablet
3

Thuiscursus.nl - SketchUp

 • Studieduur: 3 - 6 maanden
 • Word gediplomeerd SketchUp ontwerper
 • 365 dagen per jaar begeleiding

De 4 beste online cursussen SketchUp

1. Laudius - Sketchup

4 maanden v.a. €129
Bekijk op Laudius.nl

Wil jij leren om 3D te ontwerpen met het programma SketchUp? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. In gemiddeld vier maanden leer je stap voor stap hoe je het programma het beste kunt gebruiken. Na het volgen van de cursus heeft het het programma geen geheimen meer voor jou. Dankzij het STAP-budget, is het mogelijk om deze opleiding gratis te volgen.

Wat leer je?

Eerst krijg je informatie over 3D ontwerpen in het algemeen. Daarna wordt ingegaan op alle onderdelen van het bouwen van een huis. Daarna krijg je les over het creëren van tuinen en landschappen. Vervolgens ga je verder met schaduwen, mist, vlaktekst en 3D tekst. Verder leer je om te gaan met Google Earth, Streetview en Sketchfab. Ook leer je wat camerawerk, animatie en virtual reality toe kan voegen aan je ontwerpen. De cursus eindigt met lessen over 3D personages en het maken van een schetsmatige presentatie.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 4 maanden
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP-budget
 • Geld terug als je niet slaagt
Bekijk deze cursus

2. NHA - Cursus Sketchup en 3D tekenen

5 maanden v.a. €339
Bekijk op Nha.nl

Wil je op een professionele manier woningen of tuinen leren ontwerpen met SketchUp? In deze cursus leer je hoe je deze krachtige tool moet inzetten. Het is een onmisbare vaardigheid voor binnenhuisarchitecten, tuinarchitecten, makelaars of mensen die hun huis willen gaan verbouwen. Deze cursus is geschikt voor professionals en hobbyisten. En  dankzij het STAP-budget is deze opleiding gratis te volgen.

Wat leer je?

Je leert om het programma SketchUp op een professionele manier te gebruiken. Eerst ga je aan de slag met het potlood, met de digitale tekenassistent. Daarna leer je hoe je standaardcomponenten, zoals een tafel of slaapkamer, kunt tekenen. Je leert ook hoe je statische elementen dynamisch kunt maken. Hoe verder de cursus vordert, hoe ingewikkelder de ontwerpen worden. Uiteindelijk zul je zelfs een museumzaal met schilderijen kunnen ontwerpen! De cursus eindigt met het maken van een SketchUp presentatie.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Gratis met STAP-budget
 • Nu met gratis tablet
Bekijk deze cursus

3. Thuiscursus.nl - SketchUp

3 - 6 maanden v.a. €269
Bekijk op Thuiscursus.nl

Wil jij gediplomeerd SketchUp ontwerper worden? Met deze professionele thuiscursus ontvang jij in drie tot zes maanden jouw diploma. Het is de ideale cursus voor mensen die hun ontwerppresentaties naar een hoger niveau willen tillen, of voor mensen die graag creatief bezig zijn in hun eigen huis. Na het volgen van deze cursus ben je in staat om je eigen huis te ontwerpen of klaar voor jouw carrière als SketchUp ontwerper.

Wat leer je?

In grote lijnen leer je de basis van SketchUp. Je leert professioneel ontwerpen en in 3D tekenen. Daarnaast is er oog voor jouw toekomstmogelijkheden: interieurontwerper worden, zelfstandig of in loondienst. De mogelijkheden worden uitgebreid besproken en je leert om de wensen van je klanten te vertalen naar een 3D-ontwerp. Voor mensen die SketchUp willen gebruiken voor hun eigen woning, is er het hoofdstuk ‘Je eigen droomhuis ontwerpen’.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 3 - 6 maanden
 • Word gediplomeerd SketchUp ontwerper
 • 365 dagen per jaar begeleiding
Bekijk deze cursus

4. LOI - Interieurontwerpen en -styling

9 maanden v.a. €535

Zoek je een opleiding tot interieurstylist, waar SketchUp een onderdeel van is? Dan is de thuisopleiding Interieurontwerpen en – styling een goede keuze. Tijdens deze cursus leer je interieuren te ontwerpen en te stylen waarin alles klopt. Je leert op twee manieren tekenen: op papier (je ontvangt gratis een complete tekenset) en digitaal (via SketchUp). Deze cursus is inclusief gratis praktijkdagen, zodat je de opgedane kennis samen met klasgenoten en je docent kunt oefenen.

Wat leer je?

Tijdens deze cursus leer je om een huis stap voor stap en kamer voor kamer te ontwerpen. Dat gebeurt aan de hand van vijf modules: interieurontwerpen, tekenen en presenteren, digitaal interieurtekenen met SketchUp, interieurstyling door de jaren heen en moderne interieurstyling. Zoals je ziet, is het gebruiken van SketchUp slechts een onderdeel van deze cursus, maar je leert het goed genoeg om het professioneel te gebruiken. Tot slot leer je om een planning, offerte en plan van eisen en wensen op te stellen.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 9 maanden
 • Nu met 20% korting
 • Gratis tekenset en extra boek 'De menselijke maat'

Is SketchUp gemakkelijk te leren?

blank

Het korte antwoord is: ja. Als je gewend bent om met digitale programma’s te werken, dan is SketchUp gemakkelijk aan te leren. Het programma is namelijk erg gebruiksvriendelijk en kan zowel op Windows als Mac gebruikt worden.

Een reden waardoor SketchUp extra makkelijk te leren is, is de 3D Warehouse. Via 3D Warehouse kun je bestaande voorwerpen eenvoudig downloaden. Hierdoor kom je sneller tot resultaten.

Voor wie niet zo vaak met computers werkt, kan SketchUp even wennen zijn. Maar zelfs dan is het programma best makkelijk te leren. Al helemaal wanneer je een cursus volgt. Dan wordt elke knop je stap voor stap uitgelegd.


Wat leer je met een cursus SketchUp?

blank

Misschien vraag je je af of het de moeite waard is om een cursus te gaan volgen. Hieronder staat wat je ongeveer van een cursus kan verwachten. Het precieze programma verschilt natuurlijk per opleider, dus het is de moeite waard om de opleidingsprogramma’s even met elkaar te vergelijken.

Het programma installeren en opstarten

Je leert hoe je SketchUp op je computer kunt openen. Het maakt daarbij niet uit of je een laptop of desktop gebruikt en of deze op Windows of iOs draait. Dit is pas het begin van een cursus waarin je SketchUp supergoed leert kennen en gebruiken.

De basis van 3D tekenen

SketchUp is een tool om 3D mee te tekenen. Maar wat is 3D tekenen eigenlijk, hoe doe je dat, waarom werkt het zo goed en waarom zou je hier SketchUp voor gebruiken? De meeste cursussen nemen je mee in 3D tekenen in het algemeen voordat ze overgaan op de specifieke tool.

De functionaliteiten in SketchUp

Tijdens de cursus leer je alle functionaliteiten binnen SketchUp kennen. Je leert bijvoorbeeld hoe je een map aanmaakt, hoe je eenheden aanpast, hoe je in moet zoomen et cetera. Al snel raak je vertrouwd met termen zoals orbit, pan en kubus. Enkele functies die je nog vaak zult gaan gebruiken, zijn:

 • Het maken van vierkanten, schuine en rechte lijnen, bogen, vierkanten, cirkels en polygonen
 • Het instellen van referentielijnen, referentielijnen en hulplijnen
 • Gebruikmaken van move, erase, kopiëren, roteren, spiegelen en inkleuren
 • Verschalen, schaduwen aanbrengen, componenten plaatsen

En zo zijn er nog meer functionaliteiten die je zult leren gebruiken. Het lijkt nu misschien nogal veel informatie, maar tijdens een cursus raak je stap voor stap bekend met alle mogelijkheden.

Plattegrond tekenen

Wie een interieur ontwerpt, moet allereerst rekening houden met de beschikbare ruimte. Een huis van 60 m² vraagt nu eenmaal om een andere inrichting dan een villa van 150 m². Voordat je de inrichting daadwerkelijk gaat bepalen, is het daarom raadzaam om een plattegrond te maken. Zo zie je precies welke ruimtes er zijn en welke functies die ruimtes moeten vervullen. Tijdens een cursus leer je hoe dat moet.

Huis ontwerpen

Je leert om vloeren en wanden op een mooie manier te decoreren. Daarnaast leer je hoe je tuinen en landschappen creëert. Vervolgens leer je hoe je meubels, zoals een tafel, bank en stoelen kunt plaatsen. Er is daarbij aandacht voor decoraties die het huis echt afmaken, zoals planten en schilderijen.

Maar de lesstof gaat vaak wel wat verder dan de kleur van de muur en het materiaal van de vloer. Tijdens de meeste cursussen zul je ook leren hoe je deuren plaatst, dakkapellen ontwerpt, trappen neerzet en dakgoten maakt. Zo schets je een compleet beeld van het huis.

Specifieke ruimtes ontwerpen

Tijdens een goede SketchUp cursus, leer je verschillende typen ruimtes ontwerpen. Je leert bijvoorbeeld hoe je een keuken, badkamer of woonkamer optimaal ontwerpt. Sommige cursussen laten je oefenen met andere type ruimten, zoals een zaal in een museum of een kantoor. Bedenk vooraf wat voor soort ruimtes je zou willen leren ontwerpen, en kijk of de cursus die je wilt gaan kiezen daarop aansluit.

Presentatie maken

Nadat je een ruimte hebt ontworpen, ben je meestal nog niet klaar. Je moet het ontwerp namelijk nog presenteren. Als je SketchUp gebruikt voor je werk, zul je jouw klanten en/of collega’s moeten overtuigen van jouw ontwerpkeuzes. En als je SketchUp voor je huis gebruikt, moet je jouw gezin en/of de aannemer meenemen in je ideeën. Tijdens de cursus leer je hoe je een professionele presentatie in elkaar zet.

Verschillende stijlen toepassen (optioneel)

Dat je SketchUp kunt gebruiken, wil nog niet zeggen dat je verstand hebt van verschillende stijlen en goede kleurencombinaties. Daarom bieden sommige cursussen extra modules aan over de basis van interieurstyling. Als dit vakgebied nog nieuw voor je is, raden we je aan om een cursus met zo’n module te doen.

Werken als SketchUp ontwerper (optioneel)

Wil jij je geld verdienen als SketchUp ontwerper? Kies dan een cursus die ingaat op de toekomstmogelijkheden. Tijdens een module over werken als SketchUp ontwerper wordt besproken wat je na de opleiding allemaal zou kunnen doen. Ook wordt ingegaan op enkele dingen die je echt zou moeten kunnen, zoals het opstellen van een offerte, planning en rekening houden met de eisen en wensen.


Wat kun je nadat je een cursus SketchUp hebt afgerond?

blank

Kennis van SketchUp stelt je in staat om professioneler te werken, je droomhuis te ontwerpen, een verbouwing te plannen en als 3D ontwerper te gaan werken.

Professioneler werken

Een cursus SketchUp is aan te raden voor iedereen die in de vastgoedbranche werkt. Denk hierbij aan de beroepen aannemer, vastgoedcoach, interieurstylist, etaleur, makelaar, architect et cetera. Het gebruiken van SketchUp, stelt jou in staat om professionele ontwerpen aan te leveren. Ben je geen ontwerper, maar werk je wel samen met ontwerpers? Ook dan is het handig om wat achtergrondkennis te hebben en te weten wat de mogelijkheden binnen het programma zijn.

Je droomhuis ontwerpen

Ga je verhuizen of ben je in de gelukkige positie dat je een huis laat bouwen? Dan is SketchUp de ideale tool om jouw plannen te visualiseren. Je kunt meerdere ontwerpen van de binnen- en buitenkant van je huis maken, zelfs van je tuin. Zo kun je ontwerpen met elkaar vergelijken en keuzes maken. Daarnaast zijn de ontwerpen handig om mee te nemen in het overleg met de aannemer, het keukenbedrijf en de badkamerleverancier.

Een verbouwing plannen

Kennis van SketchUp helpt je om een verbouwing te plannen. Met het programma kun je de plannen visualiseren. Je ziet bijvoorbeeld in een oogopslag wat het met een ruimte doet als je een muur weghaalt. Of als je de keukenindeling verandert. Hierdoor kun je vooraf keuzes overwogen keuzes maken en de juiste materialen inkopen.

Als interieurstylist SketchUp ontwerper

Na het afronden van een cursus SketchUp, en dan vooral een cursus met modules over interieurstyling, kun je besluiten om er je werk van te maken. Je kunt bijvoorbeeld in dienst bij een meubelboulevard, een architectenbureau of een makelaarskantoor. Of je besluit dat je voor jezelf wilt gaan werken. Er is helaas niet zoveel werk voor interieurontwerpers, maar als je goed in je werk bent en een goed netwerk hebt, dan kun je alsnog ver komen.


Wat zijn andere manieren om SketchUp te leren?

blank

Een cursus is niet de enige manier om SketchUp te leren gebruiken. Hieronder staan wat alternatieven.

SketchUp Campus

SketchUp biedt een eigen programma met cursussen aan. Het nadeel is dat deze cursussen in het Engels zijn en dat je geen persoonlijke begeleiding krijgt. Het voordeel is dat deze cursussen gratis zijn. Hieronder een selectie uit het huidige cursusaanbod:

 • SketchUp Fundamentals (37 lessen)
 • Commercial interiors (22 lessen)
 • LayOut Design Package (18 lessen)
 • SketchUp for Landscape and Site Design (38 lessen)
 • V-Ray for SketchUp: Modern Cabin Exterior (26 lessen)

Een van bovenstaande cursussen, bijvoorbeeld de cursus voor Modern Cabin Exterior, kan een goede aanvulling zijn op je huidige kennis. Maar om vertrouw te raken met het programma, werkt het voor de meeste mensen beter om een cursus in eigen taal te volgen, met een docent aan wie je vragen kunt stellen.

YouTube

Op YouTube staan instructievideo’s waarmee je SketchUp leert te gebruiken. Hieronder staan wat kanalen om je op te abonneren.

 • Design8bveen kanaal met video’s die gemaakt zijn door geautoriseerde SketchUp Support specialisten.
 • SketchUp Studio: op dit kanaal, dat al meer dan tien jaar bestaat, staan diverse filmpjes over specifieke acties binnen SketchUp.
 • SketchUp School: dit populaire kanaal, met meer dan 218.000 abonnees, bevat honderden tutorials voor professionals.

SketchUp leren door het zelf te doen, met tutorials

Via YouTube-filmpjes kun je heel wat kennis over SketchUp opdoen. Het is een gratis manier om het programma zelf te leren gebruiken. Maar is het ook een goed idee? Ja en nee.

Voordelen

Het voordeel van het volgen van tutorials, is dat het gratis is. Je moet hooguit een paar advertenties voor lief nemen. Daarnaast kun je de tutorials pauzeren, terugspoelen en vooruitspoelen. Zo leer je op je eigen tempo. Bovendien kun je de filmpjes uitzoeken die jou aanspreken. Bepaalde ontwerpen waar je niets mee gaat doen, instructiefilmpjes over een functie die je al kent: jij slaat ze makkelijk over.

Nadelen

Het nadeel van het volgen van tutorials, is dat je niet goed weet waar je moet beginnen. Er staan veel filmpjes online. Sommige filmpjes gaan ervan uit dat je al basiskennis van SketchUp hebt, terwijl andere filmpjes bij het begin beginnen. Dat is lastig inschatten. Een ander nadeel is dat de filmpjes kriskras door elkaar staan. Het is lastig om de juiste volgorde van de filmpjes in te schatten. Hoewel je een comment kunt plaatsen onder de video’s, is de kans dat je antwoord krijgt op je vraag, klein.


Conclusie

SketchUp is het ideale programma om een huis of een verbouwing 3D te ontwerpen. Je kunt het programma jezelf aanleren via tutorials en de SketchUp academie, maar het werkt beter om een cursus te volgen. Tijdens een cursus krijg je de begeleiding die je nodig hebt. Daarnaast sluit je de meeste cursussen af met een certificaat of diploma. Dat vergroot je kansen op een baan of freelance opdracht.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies