IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Wat is de beste (online) cursus Adobe InDesign?

Wat is de beste (online) cursus Adobe InDesign?

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 14 november 2022

Adobe InDesign is professionele software voor het maken van lay-outs, pagina-ontwerpen en zowel gedrukte als digitale media. Het is bovendien mogelijk om documenten snel te delen en feedback op elkaar te geven.

De mogelijkheden van InDesign kunnen in het begin overweldigend zijn en complex lijken. Met een online cursus, maak je het programma snel eigen. Op deze pagina lees je wat je leert tijdens een cursus InDesign en welke cursussen er zoal zijn. Ook krijg je tips over hoe je jouw vaardigheden zonder cursus kunt verbeteren.


Onze aanraders

1

NTI - Cursus Wegwijs in InDesign

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Gratis met het STAP-budget
 • Schaf Adobe InDesign met hoge korting aan
2

Laudius - Cursus InDesign Creative Cloud

 • Studieduur: 6 maanden
 • Gratis met STAP
 • 65% korting op Adobe InDesign software
3

Thuiscursus - Cursus Indesign Specialist

 • Tijdsduur: 3 - 6 maanden
 • Nu met 20% korting
 • Krijg 365 dagen per jaar begeleiding
4

Cursus Scribus/InDesign

 • Tijdsduur: 3 maanden
 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Tijdelijk met 50% korting of gratis met STAP

Beste online cursus InDesign

1. NTI - Cursus Wegwijs in InDesign

6 maanden v.a. €299
Bekijk op Nti.nl

Wil je snel wegwijs worden in InDesign, het opmaakprogramma voor folders, flyers, tijdschriften en documenten? Deze cursus leert je stapsgewijs de tools en mogelijkheden van het programma. Doordat het cursusprogramma duidelijk is opgebouwd en je gelijk praktisch aan de slag gaat, bespaar je jezelf veel tijd en moeite door het je jezelf aan te willen leren. Na afloop van de cursus kun je jouw eigen folders, magazines en e-books ontwerpen.

Wat leer je?

Samengevat leer je om Adobe InDesign te kennen en te gebruiken. Je leert precies wat alle opties in het programma inhouden en wanneer je wat gebruikt. Tijdens de cursus ga je gelijk praktisch aan de slag met het bewerken van teksten en het toepassen van typografie. Het verschil tussen kleuren en stijlen komt ook aan bod. Verder krijg je les over de uitwisseling met andere programma’s van Adobe, zodat je een totaalbeeld krijgt.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Gratis met het STAP-budget
 • Schaf Adobe InDesign met hoge korting aan
Bekijk deze cursus

2. Laudius - Cursus InDesign Creative Cloud

6 maanden v.a. €129
Bekijk op Laudius.nl

Wil je leren hoe je tekst en grafische elementen op een aantrekkelijke manier samenvoegt tot een perfect digitaal document? Met de cursus InDesign Creative Cloud leer je hoe dat moet. De lessen zijn gebaseerd op de erkende trainingsmethode van Adobe zelf, hierdoor weet je zeker dat de kwaliteit van de lesinhoud goed is. Daarnaast speelt deze cursus de hele tijd in op de laatste ontwikkelingen en software-updates, zodat de lessen actueel zijn.

Wat leer je?

Stap voor stap leer je alle mogelijkheden van Adobe InDesign kennen én toepassen. Je creëert je eigen opmaak, leert hoe je jouw ontwerpen een professionele uitstraling geeft en hoe je samen kunt werken met andere professionals. Een belangrijke vaardigheid, want InDesign is dé standaard in de grafische sector, uitgeverij en digitale wereld. Na deze cursus ken jij alle geheimen en opties van dit populaire programma.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 6 maanden
 • Gratis met STAP
 • 65% korting op Adobe InDesign software
Bekijk deze cursus

3. Thuiscursus - Cursus Indesign Specialist

3 - 6 maanden v.a. €207
Bekijk op Thuiscursus.nl

Met deze cursus ontwikkel je jezelf in drie tot zes maanden tot InDesign specialist. Je leert het programma InDesign tot in e puntjes beheersen, zodat je er na de cursus professioneel mee kunt werken. Wat deze cursus bijzonder maakt, is dat er wordt ingegaan op jouw toekomstmogelijkheden na de cursus. Werken bij een reclamebureau, een eigen bureau starten of werken bij een uitgeverij of drukkerij? Het wordt allemaal besproken. Natuurlijk is het ook prima om InDesign als hobby te houden.

Wat leer je?

Je leert het programma InDesign van A tot en met Z kennen: van de begrippen, tot de tools en de knoppen. Je leert creatief lay-outen, flyers, posters & magazines ontwerpen en om professionele drukwerktoepassingen op te maken. Ook kom je te weten hoe je bestanden klaarmaakt voor de druk. En zoals eerder gezegd, wordt ingegaan op je toekomstmogelijkheden.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 - 6 maanden
 • Nu met 20% korting
 • Krijg 365 dagen per jaar begeleiding
Bekijk deze cursus

4. Cursus Scribus/InDesign

3 maanden v.a. €279
Bekijk op Nha.nl

Wil je online documenten opmaken, zonder dat je het programma InDesign hiervoor hoeft aan te schaffen? Met deze cursus leer je om te werken met Scribus. Dat is, net als InDesign, een desktop publishing programma (DTP). Het programma is ideaal om bladen, advertenties en uitnodigingen te maken. Als je weet hoe het programma werkt, dan haal je er nog veel meer uit. Kennis van Scribus is van toegevoegde waarde op je cv én kan van pas komen in je privéleven. Bijvoorbeeld bij het maken van persoonlijke uitnodigingen.

Wat leer je?

Je leert alle mogelijkheden van Scribus kennen. Het studieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: kennismaking met Scribus, tekst- en afbeeldingsframes, beziércurven, masterpages, opmaakprofielen, foto’s bewerken, meer met kleur en drukken & printen. Na het volgen van de cursus, maak je de leukste ontwerpen: van een geboortekaartje tot een volledig tijdschrift.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 maanden
 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Tijdelijk met 50% korting of gratis met STAP
Bekijk deze cursus

5. LOI - Cursus Adobe InDesign CC

5 maanden v.a. €525

Tijdens de cursus Adobe InDesign CC leer je vanaf het begin tot het einde om een mediaproduct vorm te geven. Van drukwerk en online publicaties digitaal opmaken en bewerken, tot het opzetten en bewerken van de lay-out. Het toevoegen van tekst, tabellen en beeld komt natuurlijk ook aan de orde. Deze cursus is praktijkgericht, dus je brengt de kennis gelijk in de praktijk. Goed om te weten: deze cursus is onderdeel van een erkende hbo-bachelor.

Wat leer je?

De cursus behandelt de volgende onderwerpen: oriëntatie op de module, InDesign leren kennen, een document opzetten, afbeeldingen, kleur & transparantie, werken met beeld, tekst invoeren en bewerken, digitaal publiceren en typografie & tekstlijnen. Het lesmateriaal is in het Engels, dus je moet in staat zijn om Engels te kunnen lezen. Twijfel je of je dat kunt? Volg dan eerst de gratis proefles.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Onderdeel van erkende hbo-opleiding
 • Gratis met STAP-budget


Wat leer je tijdens een cursus InDesign?

blank

Tijdens een cursus InDesign leer je de software te gebruiken. De cursus is een combinatie van theorie en praktijk. Terwijl je leert, ga je dus gelijk aan de slag met opdrachten. Hieronder zie je een overzicht van thema’s die in bijna elk studieprogramma van InDesign terugkomen.

De mogelijkheden van InDesign

Tijdens de cursus leer je waar je InDesign allemaal voor kunt gebruiken. Van een vacature opmaken tot een flyer vormgeven tot het drukklaar maken van een boek: de hoeveelheid mogelijkheden zullen je verbazen.

Werken met verschillende tools

Als je in InDesign werkt, maak je veel gebruik van zogeheten tools. Bijvoorbeeld om beelden te selecteren, teksten toe te voegen of dingen te framen. Tijdens de cursus leer je welke tools er zijn en wanneer je welke tool gebruikt.

Functies kennen en toepassen

In InDesign zitten verschillende functies die het opmaakwerk makkelijker maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het intelligent plaatsen van afbeeldingen of het werken met live lettertypevoorbeelden? Tijdens de cursus maak je kennis met de verschillende functies binnen het programma.

Afbeeldingen importeren

Een ontwerp kan natuurlijk een of meerdere afbeeldingen bevatten. Vanaf je telefoon, downloadmap of andere plek moet je deze afbeelding in het ontwerp krijgen. Tijdens de cursus leer je hoe dat moet.

Teksten toevoegen

Hoe voeg je teksten in InDesign toe, hoe kies je het juiste lettertype, hoe importeer je nieuwe lettertypes en hoe maak je letters groter of juist kleiner? Alles wat je moet weten over het toevoegen van tekst in InDesign, kom je tijdens een cursus te weten.

Kleuren vinden en gebruiken

Alle kleuren van de regenboog zijn mogelijk in jouw digitale ontwerp. Maar dan moet je wel even weten hoe je de juiste kleur selecteert. Dat kan bijvoorbeeld op basis van kleurcodes, of door het pipetje te gebruiken. Wat dat allemaal inhoudt? Dat krijg je tijdens de cursus te horen.

Transparantie toevoegen

Elk vlak dat je toevoegt in InDesign, kun je transparant maken. Je kunt een dekking kiezen tussen de 1% (bijna helemaal doorzichtig) en 100% (volledige dekking van de kleur). Hier leer je alles over tijdens de cursus.

Tabellen, formulieren, grafieken en lijsten opmaken

Je leert om diverse documenten op te maken. Waaronder cijfermatige documenten, zoals tabellen, formulieren, grafieken en lijsten. Een handige vaardigheid als je bijvoorbeeld rapportages of presentaties moet maken.

Documenten opslaan en exporteren

Hoe sla je je werk veilig op, zodat je er later weer mee verder kunt gaan? Hoe maak je van een InDesign document een PDF? En hoe bereid je een document voor om af te laten drukken? Dit leer je uitvoerig tijdens de cursus.

Tip: bekijk het studieprogramma en opdrachten

Elk studieprogramma is net een beetje anders. Dat zie je niet alleen terug in de theorie die je krijgt, maar ook in het type opdrachten. In elke cursus leer je de basis van InDesign, maar bij sommige cursussen gaan ze nog een stapje verder. Je leert dan bijvoorbeeld wat je na de cursus met InDesign zou kunnen doen. Of je doet vaardigheden op over het samenwerken met andere grafisch professionals. Twijfel je of een bepaalde cursus bij je past? Vraag een studiebrochure aan of start een proefles om meer informatie te vergaren.


Wat kun je allemaal doen met het programma InDesign?

blank

Met InDesign kun je digitale presentaties maken, samenwerken met teamleden, indrukwekkend drukwerk maken en nog veel meer functionaliteiten.

Digitale publicaties maken, met en zonder interacties

Met InDesign kun je digitale documenten opmaken, die je vervolgens gebruikt voor een website of app. Maar je kunt de ontwerpen ook inzetten voor presentaties, of gebruiken voor drukwerk. Hieronder enkele toepassingen waar InDesign veel voor wordt gebruikt:

 • (E)-books opmaken
 • Interactieve PDF’s maken
 • Posters ontwerpen
 • Folders ontwerpen
 • Huisstijlen ontwikkelen
 • Sjablonen maken
 • Paginalay-outs ontwerpen

Samenwerken met teamleden

In de nieuwste versie van InDesign, waarbij je een abonnement hebt, werk je via de Creative Cloud. Het is mogelijk om samen met andere teamleden in dezelfde Creative Cloud te werken. Zo kun je documenten gemakkelijk met elkaar delen en je eigen documenten op meerdere devices openen. Stel, je werkt dus vanuit huis aan een ontwerp en die dag erna op kantoor, hoef je niet per se je laptop mee te nemen om bij het bestand te kunnen. Dat staat dan gewoon opgeslagen in je Creative Cloud-account.

Indrukwekkend drukwerk maken

InDesign is een van de meest gebruikte programma’s om drukwerk in te ontwerpen. Of het nu om een jaarverslag, briefpapier of een poster gaat. Je hebt veel opties qua illustraties, afbeeldingen en tabellen. En je kunt het document op zo’n manier opslaan, dat je rekening houdt met de marges die de snijmachine verbruikt.

Steeds meer functionaliteiten

Adobe InDesign wordt doorlopend verbeterd, zodat het programma je nog meer te bieden heeft. Enkele nieuwe mogelijkheden sinds de laatste update, zijn bijvoorbeeld:

 • Werken in cloud, terwijl er automatisch een back-up van je werk wordt gemaakt (bèta).
 • Een automatische stijl toepassen wanneer je onopgemaakte tekst in sjablonen plakt.
 • Moderne graphics zoals HEIC, JP2K en WebP-afbeeldingen rechtstreeks importeren, zonder dat je deze eerst hoeft te importeren.
 • Naadloos kopiëren en plakken, met het behoud van je stijlinstellingen.

Wat kost een cursus InDesign?

blank

Een online cursus InDesign kost gemiddeld €287 voor een studieduur van gemiddeld 5 maanden. Dat is omgerekend zo’n €57 per maand. De goedkoopste InDesign cursus op deze pagina, kost €129. De duurste cursus op deze pagina kost €525. De meeste InDesign-cursussen kun je gratis volgen met de STAP-subsidie: dat is een jaarlijkse tegemoetkoming van €1000 voor opleidingen.

Extra kosten voor software

De meeste prijzen zijn inclusief het lesmateriaal, zoals studieboeken en uitlegvideo’s. Daarnaast is persoonlijke begeleiding, zoals het nakijken van opdrachten, meestal bij de prijs inbegrepen. Alleen de software moet je los aanschaffen. Dat kost ongeveer €24,19 per maand of €200 per jaar. Sommige opleiders hebben een samenwerking met SURFspot of andere educatieve webshops, zodat je korting op de software kunt krijgen.

Goede laptop of desktop

InDesign is best een zwaar programma, dus controleer vooraf of jouw laptop of desktop het programma goed aankan. Zo niet, dan zal het programma vaak vastlopen, tot grote frustratie van jou. De kosten voor een nieuwe laptop of desktop komen dan nog bovenop de cursus- en softwarekosten.

Gratis InDesign proefversie van 7 dagen

Ben je benieuwd of het programma InDesign de moeite waard is om in te investeren? Of ben je benieuwd of jouw besturingssysteem het programma trekt? Download dan de gratis proefversie van InDesign. Deze is zeven dagen geldig, dus doe het pas op het moment dat je tijd hebt om ermee aan de slag te gaan.


Zijn er ook gratis cursussen InDesign?

Ja, die zijn er. Alleen word je bij deze cursus meestal op jezelf aangewezen. Je krijgt dan bijvoorbeeld geen begeleiding van de docent en kunt geen vragen stellen. Toch is het een mooie manier om je kennis op peil te brengen, helemaal als je zelfstandig kunt leren. Hieronder enkele gratis cursussen die je kunt proberen.

 • Gratiscursus.online: een uitgebreide gratis InDesign-cursus van maar liefst 955 pagina’s. De uitleg van de cursus is in het Nederlands, in tegenstelling tot veel andere gratis cursussen.
 • Learnit: een gratis cursus in de vorm van een downloadbare PDF. Als het naar meer smaakt, dan kun je de meer omvattende cursus van deze organisatie volgen.
 • Soofos.nl: een gratis cursus InDesign om interactieve PDF’s te maken. Let op: deze cursus focust zich dus op één van de opties binnen InDesign, niet op het hele programma.
 • Udemy: een platform dat gratis cursussen en zelfstudies over Adobe Illustrator aanbiedt. Op hun site zie je diverse videolessen staan die je gratis kunt volgen.
 • Op YouTube staan veel filmpjes waarin designers laten zien hoe InDesign werkt. Gebruik zoektermen om de cursussen te vinden, of scrol verder naar onze YouTube-aanbevelingen.

Een nadeel van gratis cursussen, is dat de lesinhoud niet altijd up-to-date is. Vaak is er een keer een PDF aangemaakt die vervolgens jarenlang op het internet rouleert. Gelukkig is de basis van InDesign in de loop van de jaren wel hetzelfde gebleven.


Heb ik een abonnement nodig om het programma InDesign te gebruiken?

Ja, als je de nieuwste versie van InDesign wilt gebruiken. Tegenwoordig werkt InDesign met softwarelicenties die je maandelijks of jaarlijks betaalt. Een jaarlijks abonnement is goedkoper. Als je een van deze abonnementen hebt, dan wordt de software automatisch geüpload en opgeslagen in de Cloud. Dat maakt het makkelijker om vanaf meerdere apparaten aan je documenten te werken, of om samen te werken met collega’s.

Nee, als je het niet erg vindt om met een verouderde versie van InDesign te werken, kun je een eenmalige softwarelicentie aanschaffen van een oudere editie. Deze licenties worden steeds minder verkocht, maar in sommige webshops kun je ze nog wel vinden. Dit programma blijft dan in principe gewoon werken, zonder dat je een abonnement hoeft af te sluiten of te verlengen.


Hoe kan ik zelf leren over het programma InDesign?

blank

Wil je zonder cursus, of als aanvulling van je cursus, meer te weten komen over het programma InDesign? Op de website van InDesign krijg je hier veel informatie over. De beste bron buiten Adobe zelf, is YouTube, daarnaast kun je boeken lezen, podcasts luisteren, gratis cursussen volgen en natuurlijk heel veel oefenen.

YouTube

Op YouTube delen veel designers hun kennis over Adobe InDesign, zowel in het Engels als in het Nederlands. Daarnaast zijn er een paar scholen die educatieve video’s maken, die je via YouTube gratis kunt bekijken.

Boeken

Elk jaar worden er boeken uitgebracht over Adobe InDesign. Het nadeel van leren uit een boek, is dat de informatie na verloop van tijd veroudert. Let er dus altijd op dat je de recentste editie van een bepaald boek koopt, zodat de informatie nog klopt met jouw versie van InDesign.

Podcasts

Gratis cursussen

Er zijn enkele gratis cursussen en webinars over InDesign beschikbaar. Eerder in dit artikel gaven we al wat tips van beschikbare gratis cursussen. Doe er je voordeel mee!

Oefenen, oefenen, oefenen

Misschien een dooddoener, maar je wordt pas echt goed in InDesign als je veel oefent. Als je iemand anders iets ziet aanklikken en je hoort de uitleg erbij, denk je: makkie. Totdat je zelf iets met je document wilt doen en je afvraagt hoe het ook alweer zat… Door veel te oefenen, leer je de functionaliteiten niet alleen kennen, maar ook vinden op het moment dat je ze nodig hebt.


Conclusie

InDesign is een heel goed programma voor het maken van digitale publicaties en drukwerk. Het wordt wereldwijd gebruikt door professionals en amateurs. Om de mogelijkheden van InDesign snel te leren kennen, kun je het beste een online cursus met begeleiding volgen. Maar er zijn ook manieren om jezelf zonder cursus, of met een gratis cursus, bij te scholen. Kies de lesmethode die bij je past en alvast veel ontwerpplezier gewenst!


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies