IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Ervaringsdeskundige worden? Vergelijk de beste Opleiding of Cursus

Ervaringsdeskundige worden? Vergelijk de beste Opleiding of Cursus

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 13 februari 2023

Heb je een heftige ervaring meegemaakt, waar andere mensen ook doorheen gaan? En zou je het fijn vinden om anderen te helpen op basis van jouw eigen ervaringen? Overweeg dan om Ervaringsdeskundige te worden. Als ervaringsdeskundige help je mensen met voorlichting, hulpverleningsgesprekken en informatie over wat ze kunnen doen. Je bent een inspiratie en emotionele steun tijdens hun herstelproces. Op deze pagina lees je met welke opleiding je Ervaringsdeskundige kunt worden, en of je het misschien ook zonder opleiding kunt doen. Ook krijg je de beste, online opleiding te zien. 

Wat is een goede opleiding tot ervaringsdeskundige?

1. Laudius - Opleiding Ervaringsdeskundige

9 maanden mbo v.a. €779
Bekijk op Laudius.nl

Voel jij je geroepen om je levensverhaal in te zetten om anderen te helpen? Om een extra schakel te vormen tussen de cliënten en hulpverleners? Met deze opleiding leer je hoe je de rol als ervaringsdeskundige oppakt. De rode draad in deze opleiding, is jouw eigen levensverhaal. Met alle hobbels die erbij horen en hoe je uiteindelijk hersteld bent. Doel van deze opleiding is om te leren hoe je andere mensen helpt om ook op dat punt te komen.

Wat leer je?

Je leert om een professionele en gelijkwaardige gesprekspartner te worden. Daarbij zoom je uit van je eigen situatie, en kijk je wat breder naar de problematiek. Zo leer je bijvoorbeeld welke taboes en stigma’s er zijn rondom verslaving, psychische aandoeningen of traumatische ervaringen. Verder leer je hoe je jouw eigen ervaring op een systematische manier gebruikt om anderen te helpen. Met jouw opgedane kennis, lever je een belangrijke bijdrage aan het herstelproces van anderen. Ook leer je jezelf tijdens deze opleiding nog beter kennen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 9 maanden
 • Gratis met STAP-budget
 • Kies hoeveel begeleiding je wil
Bekijk deze cursus

Wat is een ervaringsdeskundige precies?

Een ervaringsdeskundige is iemand die expertise heeft op basis van hun eigen persoonlijke ervaringen en kennis. Het gaat dan vooral om sociaal-maatschappelijke situaties waarin iemand heeft gezeten. Je kunt bijvoorbeeld een expert zijn op het gebied van geestelijke gezondheid, verslaving of sociale rechtvaardigheid, omdat je hier zelf mee te maken hebt gehad.

Bij jezelf, of bij familie en vrienden om je heen. Als ervaringsdeskundige gebruik je alles wat je hebt meegemaakt om anderen, die een soortgelijke situatie doormaken. Je doet dat in een professionele zorg setting, dus samen met hulpverleners. Veel mensen zien het beroep van een ervaringsdeskundige dan ook als de schakel zijn tussen de cliënt en de hulpverlener. Door de ervaringen die je hebt gehad, sta je vaak net wat dichter bij de cliënt dan de hulpverlener. Tegelijkertijd heeft de hulpverlener weer meer ervaring met hulptrajecten. Het is dus echt een samenwerking.


Wat leer je tijdens een opleiding ervaringsdeskundige?

blank

Tijdens een opleiding ervaringsdeskundige leer je vaak hoe je je eigen ervaringen op een effectieve manier kunt inzetten om anderen te helpen. Je leert kennis en vaardigheden waarmee je anderen kunt ondersteunen. Voorbeelden van onderwerpen tijdens de opleiding, zijn:

 • Hoe je een steun kunt zijn voor mensen die soortgelijke uitdagingen ondervinden.
 • Hoe je kunt luisteren naar en communiceren met mensen die hulp nodig hebben.
 • Hoe je cliënten kunt begeleiden in het verkrijgen van informatie.
 • Hoe je cliënten het beste hulp kunt bieden.
 • Hoe je cliënten kunt ondersteunen in het maken van beslissingen.
 • Met welke wet- en regelgeving je rekening moet houden.
 • Hoe je een goede gesprekspartner bent.
 • Hoe je samenwerkt met andere hulpverleners.
 • Hoe je jouw ervaring omzet in een professionele les voor anderen.

Waar kun je mensen mee helpen als ervaringsdeskundige?

Als ervaringsdeskundige kun je op verschillende manieren helpen.

Ten eerste kun je begrip tonen: laten weten dat je de ander begrijpt, omdat je de ervaring deelt. Dit kan voor degene die hulp zoekt, een gevoel van verbintenis geven. Het kan dan makkelijker worden om hun verhaal te delen en aan te geven waar ze tegenaan lopen.

Ten tweede kun je informatie geven. Bijvoorbeeld over de behandelingen die er zijn, de hulpinstanties die er zijn en de communities waar iemand zich eventueel bij aan kunt sluiten.

Ten derde kun je iemand helpen bij het vinden van hulp, mocht die genoeg geen hulp gevonden hebben. Ook kun je uitleggen hoe jij het herstelproces hebt doorgemaakt en wat een logisch plan is om te volgen.

Verder ben je als ervaringsdeskundige vaak een inspiratie voor mensen die met bijvoorbeeld een verslaving worstelen. Je bent het levende bewijs dat er hoop voor een oplossing is

Tot slot biedt een ervaringsdeskundige emotionele steun. Door naar iemand te luisteren en hen te begeleiden bij de emoties rondom het herstel, help je iemand al enorm.


Bij welke onderwerpen kan een ervaringsdeskundige hulp bieden?

blank

Dat hangt natuurlijk samen met jouw specifieke ervaring. De meeste ervaringsdeskundigen werken in de verslavingszorg, geestelijke gezondheidszorg en op scholen. Hieronder lees je daar meer over.

Geestelijke gezondheid

Je kunt mensen helpen bij het vinden van informatie over geestelijke gezondheidsproblemen en hen ondersteunen bij het vinden van de juiste hulp en behandeling. Je kunt ook perspectief bieden door te zeggen waar je zelf op mentaal vlak doorheen bent gegaan en hoe je eruit bent gekomen. Dat kun je in je eentje doen, of je sluit je aan bij een GGZ-instelling. Er zijn zelfs speciale vacatures voor ervaringsdeskundigen.

Verslaving

Veel mensen worstelen met een verslaving: of het nu alcohol, drugs of iets anders betreft. Op scholen wordt er zoveel mogelijk aan gedaan om te waarschuwen voor de gevaren van verslaving. Als ervaringsdeskundige kun je een grote rol spelen in de informatievoorziening vooraf. Maar ook in de verslavingszorg zelf, is je kennis en kunde van toegevoegde waarde. Je weet als geen ander hoe lastig het is om van een verslaving af te komen en wat jou uiteindelijk het beste heeft geholpen om weer clean te worden.

Eetstoornissen

Een onderwerp waar je veel mensen mee kunt helpen, zijn eetstoornissen. Het kan dan bijvoorbeeld om anorexia of boulimia gaan. Een eetstoornis brengt vaak veel schaamte en onbegrip met zich mee, en als ervaringsdeskundige maak je het hopelijk wat makkelijker om erover te praten en in te zien dat er echt dingen moeten veranderen.

Andere onderwerpen

Afhankelijk van je specifieke ervaringen, kun je mensen helpen bij het vinden van informatie en ondersteuning voor een breed scala aan uitdagingen. Bijvoorbeeld werkloosheid, armoede, dakloos zijn, rouwen, een nare scheiding meemaken enzovoorts.


Hoe word je ervaringsdeskundige?

Ervaringen doet iedereen in het leven op. De ene ervaring is plezierig, een mooie herinnering, terwijl de andere ervaring je veel verdriet of pijn kan bezorgen. Als je dingen hebt meegemaakt, dan tekent dat je automatisch. Je weet hoe het is om in een bepaalde situatie te zitten. Om een ervaringsdeskundige te zijn, is het belangrijk dat je weer uit de situatie gekomen bent. Dat je erop terug kunt kijken en ervan geleerd hebt. Dat je je nu fysiek en mentaal beter voelt, of dat je beter met een onveranderbare situatie om kunt gaan. Aan de ene kant kun je dus zeggen: ervaringsdeskundige word je vanzelf. Je doorgaat een ervaring, weet hier veel over, en kunt erover vertellen.

Maar het woord ervaringsdeskundige bestaat uit twee delen: ervaring en deskundig. Deskundig betekent dat iemand vakbekwaam is, een expert. Je bent dan in staat om de kennis vanuit jouw eigen ervaring op een professionele manier op anderen over te brengen. En dat is niet altijd makkelijk! Zo moet je bijvoorbeeld kunnen reflecteren op jouw eigen ervaring en analyseren wat er precies gebeurd is, je ervaring koppelen aan theorieën. Ook moet je jouw ervaring op zo’n manier kunnen delen, dat een ander er wat aan heeft. Het is niet hulp voor jezelf, om je ei kwijt te kunnen, maar er echt op gericht om de ander verder te brengen.


Kan iedereen ervaringsdeskundige worden?

Niet iedereen die ervaring heeft opgedaan, kan als ervaringsdeskundige werken. Je moet namelijk wel over bepaalde kennis en vaardigheden beschikken. Daarom wordt aangeraden om een cursus of opleiding te volgen. Bij sommige organisaties vragen ze hier ook expliciet om. Soms is het mogelijk om je intern bij te laten scholen tot ervaringsdeskundige, soms moet je vooraf al een diploma hebben.


Wat kost een cursus ervaringsdeskundige?

De opleiding die je op deze pagina ziet, kost €789. Je kunt voor een paar tientjes kiezen voor een opleidingsvariant met meer begeleiding. Er zijn ook andere cursussen en opleidingen voor dit beroep, bijvoorbeeld bij een Hogeschool. Dan betaal je de collegegelden. Dat is gemiddeld zo’n €2300 per collegejaar (exclusief boeken). Voor afgestudeerden (alumni), ligt dit bedrag hoger: gemiddeld €8000 per collegejaar. Op mbo betaal je voor een opleiding ervaringsdeskundige gemiddeld €1200 per jaar. Met een (online) cursus ben je dus goedkoper uit.


Kun je ook ervaringsdeskundige zijn zonder opleiding?

In principe heb je geen opleiding nodig om ervaringsdeskundige te zijn. Wel kan het zijn dat een organisatie hierom vraagt. Dat komt doordat je als ervaringsdeskundige vaardigheden nodig hebt zoals presenteren, hulp verlenen of goed spreken en schrijven. En omdat je in staat moet zijn om goede gesprekken te voeren en analytisch naar situaties te kijken. Dus hoewel je geen opleiding nodig hebt, is het wel degelijk aan te raden om er een te volgen. Daar is bovendien steeds meer behoefte naar vanuit organisaties.


Wat verdien je als ervaringsdeskundige?

Volgens de Nationale Beroepengids, verdien je als beginnend Ervaringsdeskundige €1850 per maand. In dit specifieke voorbeeld, gaat het om een functie in de woongroepen van de GGZ. Dit salaris kan oplopen tot gemiddeld €2300 per maand. Volgens de website Glassdoor, verdient een ervaringsdeskundige ongeveer €30.000 per jaar. Dat komt neer op €2500 per maand.


Conclusie

Als Ervaringsdeskundige kun je van grote toegevoegde waarde zijn voor mensen met verslavingen, geestelijke problemen, eetstoornissen en meer. Vooral als je over bepaalde vaardigheden beschikt, zoals gesprekken voeren, analyseren, informatie presenteren en dergelijke. De snelste manier om die kennis op te doen, is door een cursus of opleiding te volgen. Bij een online opleider is dat doorgaans goedkoper dan bij een mbo-instelling of hogeschool.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies