IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Leren kaartleggen? De 4 beste online Tarot cursussen & opleidingen

Leren kaartleggen? De 4 beste online Tarot cursussen & opleidingen

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 15 december 2022

Wil jij leren kaartleggen met Tarot? Het kaartendeck met symbolische afbeeldingen heeft een grote aantrekkingskracht op ons. En het kan je helpen om meer inzichten te krijgen in situaties waar je op dit moment mee te maken hebt. Op deze pagina lees je hoe je online tarot kunt leren en wat je daarmee kunt.

Het goede nieuws is: in principe kan iedereen leren kaartleggen. Alleen kan de grote hoeveelheid informatie in het begin overweldigend zijn. Wat betekenen de verschillende kaarten, hoe breng je ze met elkaar in verband en op welke manier leg je de kaarten neer? In een tarotcursus leer je hier alles over.


Onze aanraders

1

Thuiscursus.nl - Cursus Tarot Kaartleggen

 • Tijdsduur: 3 - 6 maanden
 • Word professioneel kaartlegger
 • Krijg 365 dagen per jaar begeleiding

De beste tarot cursussen en opleidingen

1. Thuiscursus.nl - Cursus Tarot Kaartleggen

3 - 6 maanden v.a. €209
Bekijk op Thuiscursus.nl

Fascineert de toekomst jou en wil je alles te weten komen over Rider Waite Tarot0- Orakel- en Lenormandkaarten? Dan is deze thuiscursus jou op het lijf geschreven. In drie tot zes maanden leer je om tarotkaarten te leggen waarmee je antwoord krijgt op belangrijke dilemma’s. Daarnaast maak je kennis met verschilde kaartendecks, symbolen en archetypes.  Na afloop van de cursus ben je klaar om inzichtgevende consulten te geven, zowel thuis als op locatie.

Wat leer je?

Je leert over de geschiedenis van kaartleggen, de symbolen en betekenissen van tarot, de Grote en kleine Arcana en de invloed van sterrenbeelden/planeten. Daarnaast leer je hoe je een nieuw kaartendeck start, welke legmethodes er zijn en wanneer je welke gebruikt. Na de cursus heb jij voldoende kennis om professioneel kaartenlegger te worden, bijvoorbeeld op evenementen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 - 6 maanden
 • Word professioneel kaartlegger
 • Krijg 365 dagen per jaar begeleiding
Bekijk deze cursus

2. Civas - Erkende opleiding Tarot

5 maanden mbo (CIVAS-diploma of certificaat) v.a. €285.00

Ben je klaar om een wereld vol symboliek te ontdekken? Om kaarten te zien die de levensloop van mensen weerspiegelen? In deze uiterst boeiende opleiding leer je om tarot zowel privé als professioneel in te zetten. Je volgt de opleiding bij het CIVAS, dat is een CRKBO geregistreerde instelling. Deze opleiding is dan ook een manier om een erkend tarot-diploma te behalen.

Wat leer je?

Je leert alle tarotkaarten, van de Grote Arcana, de Kleine Arcana tot de Hofkaarten, uitgebreid kennen. Met vele oefeningen leer je om de kaarten te delen, te bewaren en om eenvoudige vragen te stellen. Daarna leer je om de kaarten te leggen en te interpreteren. Je krijgt toegang tot unieke instructievideo’s, waarin je ziet hoe een professioneel kaartlegger te werk gaat.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Behaal je tarot diploma
 • Ga direct van start met tarot

3. Happinez - Tarot Training: 4 lessen waarin je alles leert over tarot

3 - 6 maanden v.a. €89.95

Wil jij tarot gebruiken om antwoorden te vinden op jouw levensvragen? Tijdens deze online training van Happinez, ontdek je hoe dat werkt. Happinez is het grootste en bekendste mindstyle merk van Nederland, dé gids voor inspiratie en geluk. Sinds 2019 verzorgen ze online trainingen, waaronder de Tarot Training. In vier lessen, die je op eigen tempo volgt, leer je alles over tarot.

Wat leer je?

Je start met een introductie, waarin je kennismaakt met tarotkaarten in het algemeen. In les 1 maak je kennis met de wondere wereld van tarot. In les 2 leer je hoe tarot werkt. Les 3 gaat over de geheimen van de Grote Arcana. Tot slot gaat de laatste les over de Kleine Arcana. In totaal ben je ongeveer vier uur bezig. Dat maakt het een toegankelijke en praktische tarot training.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 4 uur
 • Cadeau: exclusieve en luxe Happinez Tarotdeck
 • Toegang tot besloten Facebookgroep

4. Civas - Cursus astrologie

5 maanden mbo (CIVAS-diploma of certificaat) v.a. €285

Wil je leren hoe je anderen analyseert en adviseert bij levensvraagstukken? Met kennis over astrologie en de nodige creativiteit kun je echt iets voor je medemens betekenen. Met deze cursus verdiep je je van a tot en met z in astrologie. Als je voldoendes haalt op je huiswerk en het openboekexamen haalt, dan ontvang je het CIVAS-diploma astrologie. Nu kun je jouw eigen praktijk als professioneel astroloog beginnen!

Wat leer je?

Met oefeningen en afbeeldingen doe je stapsgewijs kennis op over de astrologische wereld. Je leert om een complete geboortehoroscoop te berekenen en te interpreteren. Daarnaast leer je om dierenriemtekens, planeten, huizen, kruizen en elementen te herkennen. Al deze kennis wordt gedoceerd door een vakspecialist met meer dan 25 jaar ervaring.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Astrologiecursus van erkende kwaliteit
 • Volg een gratis proefles


Wat leer je in een cursus of opleiding Tarot?

blank

Met een cursus of opleiding Tarot, leer je om kaarten te leggen en te interpreteren. Je doet uitgebreide kennis op over de betekenissen van kaarten, afbeeldingen en symbolen. Ook leer je hoe je de juiste vragen stelt of hoe je de vragen van anderen ombuigt tot de juiste vraag.

Geschiedenis van Tarot

Bijna elke cursus of opleiding begint met een introductie. Wat is Tarot, wanneer is het ontstaan en waar komt het vandaan? Hoe heeft het kaartenspel zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld en wat kun je er vandaag de dag mee? Dit soort vragen komen aan bod.

Betekenis van de Grote Arcana, Kleine Arcana en Hofkaarten

Een tarot kaartendeck bestaat uit de Grote Arcana, de Kleine Arcana en de Hofkaarten. Als je je een beetje in Tarot hebt verdiept, heb je hier vast wel eens van gehoord. Als kaartlegger is het belangrijk dat je het verschil tussen deze drie typen kaarten kent. Daarom krijg je uitgebreid les over de kaartensoorten en hun betekenissen.

Vragen stellen

Het succes van een tarot kaartenlegging valt of staat met de juiste vraagstelling. Tarot is niet geschikt voor specifieke toekomstvragen als “Op welke dag gaat Piet mij ten huwelijk vragen?” of gesloten vragen zoals: “Moet ik een hond nemen?”. Beter kun je open vragen stellen die met ‘wat’, ‘waarom’ of ‘hoe’ beginnen. Tijdens de cursus of opleiding leer je wat een goede vraag is en doe je inspiratie op over vraagstellingen.

Tarotkaarten leggen

Er zijn meerdere manieren om tarotkaarten te leggen. Een groot verschil is bijvoorbeeld, of je het kaartendeck met open of gesloten kaarten neerlegt. Welke methodes er zijn en wanneer je voor welke kiest? Dat leer je tijdens een opleiding en training. Je zult daadwerkelijk gaan oefenen met kaartleggingen, zodat je het letterlijk in de vingers krijgt.

Tarotkaarten interpreteren

Als de kaarten eenmaal voor je op tafel liggen, wordt het tijd voor de analyse. Een interessant moment dat het startpunt is voor zelfreflectie en/of goede gesprekken, mocht je dit met z’n tweeën doen. Tijdens een cursus leer je de afbeeldingen en symbolen op de kaarten te interpreteren. Ook kom je te weten hoe je reflecteert op basis van wat je ziet.

Uitleg geven

Ga jij tarotkaarten voor andere mensen leggen? Dan moet je weten hoe je anderen kunt helpen om duiding te geven aan hun kaarten. Tijdens sommige cursussen/opleidingen leer je hoe je de kaarten op een duidelijke en objectieve manier uit kunt leggen.


Wat kun je allemaal doen als (erkend) tarotlezer?

blank

Als erkend kaartlezer kun je jezelf en anderen helpen bij het vergaren van inzichten. Met een diploma kun je kaartleggen op evenementen, je eigen tarotpraktijk openen of anderen tarot leren. Hieronder lees je wat meer over de verschillende mogelijkheden.

Dichter bij je intuïtie komen

Tarot is een manier om beter in contact te staan met je onderbewuste. Wat wil je diep van binnen? Wat voel je diep van binnen? Wat denk je nou eigenlijk écht van die ene situatie? Als je een diploma hebt, weet je goed hoe je door Tarot bij je intuïtie kunt komen.

Vrienden en familie helpen met levensvragen

Als je genoeg kennis hebt over Tarot, dan kun je vrienden, familie en collega’s helpen met het beantwoorden van levensvragen. Laat de andere een vraag stellen en kaarten trekken, leg de kaarten uit en help vervolgens met de interpretatie hiervan.

Kaartleggen op evenementen (diploma nodig)

Ben je gediplomeerd kaartlegger? Dan kom je in aanmerking om op evenementen te staan en bezoekers te helpen met Tarot. Er zijn niet zo heel veel evenementen met Tarot, dus gaat de voorkeur altijd uit naar een gediplomeerde kaartlegger met veel ervaring.

Eigen tarotpraktijk openen (diploma nodig)

Met een erkend diploma op zak, toon jij aan over voldoende kennis te beschikken om je eigen praktijk te openen. Hiervoor is het nodig om je in te schrijven bij de KvK, de administratie op orde te brengen en een ruimte ter beschikking te stellen.

Anderen leren om tarotkaarten te leggen (diploma nodig)

Na verloop van tijd ben je ervaren genoeg om anderen tarot te leren. Je kunt dat spelenderwijs doen, of je kunt ervoor kiezen om je eigen lesprogramma of cursus te ontwikkelen. Dat klinkt ingewikkeld, maar je kunt het ook laagdrempelig houden. Een videotutorial van een uur kan al hartstikke leerzaam zijn!


Wat zijn de kosten van een opleiding of cursus Tarot?

Een online cursus tarot kost gemiddeld €217. De goedkoopste cursus op deze pagina is €89 leven bestaat uit vier lessen. Het is een kennismaking met tarot, maar erg diep ga je er niet op in. De duurste cursus op deze pagina is €285 en duurt 5 maanden. Gedurende deze tijd ga je uitgebreid in op tarot en krijg je bovendien de mogelijkheid om een certificaat of diploma te behalen. Als je professioneel kaartlegger wilt worden, zul je dat wel nodig gaan hebben.


Hoe kan ik een kaartlegger/tarotlezer worden?

blank

Een tarotlezer word je door je te verdiepen in tarot en je open te stellen voor de mogelijkheden. Hieronder staan wat stappen die jou op weg helpen.

Volg een cursus of leer jezelf tarot aan

Voor beginners kan Tarot behoorlijk ingewikkeld lijken. Er zijn maar liefst 78 kaarten in drie verschillende categorieën. Elke kaart heeft een andere symboliek en als ze naast elkaar liggen, moet je het verband weten te duiden. Kaartlezen begint dus met een hoop kennis. Die kennis kun je opdoen door een (online) cursus te volgen of door jezelf tarot aan te leren.

Oefen met jouw eigen levensvragen

Er wordt wel eens gezegd dat je Tarot niet voor jezelf mag gebruiken, maar dat gaat lang niet altijd op. Het is fijn om het samen met iemand te doen, zeker als iemand kennis heeft en jou kan helpen met de vraagstelling. Maar zelf oefenen werkt ook supergoed. Al is het alleen om jezelf te overhoren met wat alle verschillende kaarten betekenen en welke vragen goed of juist minder goed werken.

Nodig anderen uit om samen te oefenen

Als je de basis van Tarot onder de knie hebt, is het leerzaam om samen met anderen te oefenen. Vraag iemand om bij je lezing aanwezig te zijn, of doe een lezing voor iemand anders. Deze oefening is cruciaal voor iedereen die professioneel kaartlegger wil worden. Je leert namelijk om verschillende kaartendecks te interpreteren. En om met verschillende mensen om te gaan, die elk op hun eigen manier op de kaarten zullen reageren.

Verzamel (anonieme) ervaringsverhalen

Heb je zelf mooie inzichten vergaard dankzij Tarot? Of heb je vrienden, familie of cliënten die door een kaartlegging aan het denken zijn gezet? Dat is heel fijn. Bundel deze positieve ervaringen, eventueel anoniem, om alvast een portfolio als kaartlegger te bouwen. Als kaartlegger moet je het vaak hebben van goede ervaringen en mond-tot-mondreclame.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

De meeste tarotlezers werken als zzp’er. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is je in te schrijven in de Kamer van Koophandel. Dit kost eenmalig €51,95. Verder moet je jouw bedrijf aanmelden bij de Belastingdienst en je administratie inrichten. Daarna kun je in principe zoveel consulten geven als je wilt.

Maak reclame voor jouw diensten

Nu wordt het tijd om klanten te vinden. Vraag eens rond in je netwerk wie er interesse heeft in een kaartlegging. Of deel een berichtje op Facebook. Als je het gelijk professioneel wil aanpakken, kun je het beste een website met social media-kanaal aanmaken. Als tussenstap zou je jouw diensten via Marktplaats en vergelijkbare websites aan kunnen bieden. Ben je na een tijdje een ervaren kaartlegger? Solliciteer dan bij spirituele evenementen of maak je eigen kraampje waarmee je door heel het land kunt gaan.


Wat is Tarot?

blank

Tarot is een kaartendeck met 78 kaarten met symbolische afbeeldingen en symbolen. De kaarten moeten op een specifieke manier neergelegd en geanalyseerd worden. Dat heet de tarotlegging. Tarot wordt al sinds de vijftiende eeuw in verschillende delen van Europa gespeeld, waaronder Frankrijk en Italië.

Wat kun je met Tarot?

Tarot is een manier om inzicht te krijgen in persoonlijke situaties van jezelf of anderen. De situaties gaan meestal over het dagelijks leven, bijvoorbeeld je werk, liefde, bewustzijn of eigen ontwikkeling. Vaak worden tarotkaarten gebruikt voor toekomstvoorspellingen, meditatie en persoonlijkheidsanalyses.

Wat voor tarot kaartendecks zijn er?

De bekendste tarot kaartendecks zijn: Rider Waite, Lemormand en Engelentarot. Daarnaast zijn tientallen andere kaartendecks te koop, sommigen zijn afgeleid van tarotkaarten en worden bijvoorbeeld inzichtkaarten genoemd.


Wat kunnen tarotkaarten je vertellen?

Tarotkaarten kunnen je helpen bij het maken van keuzes, bewustwording, het beantwoorden van vragen en zelfreflectie. Hieronder lees je per onderwerp wat dat inhoudt.

Inzicht in toekomstige keuzes

Tarotkaarten helpen je om over de toekomst na te denken. Dankzij een afbeelding of symbool, kun je een generiek beeld krijgen van wat de toekomst je kan brengen. De echte toekomst hangt echter af van de gebeurtenissen, gedragingen en omstandigheden op dat specifieke moment. Dus het is niet mogelijk om een specifieke gebeurtenis door tarot te laten voorspellen.

Bewustwording van gevoelens

Tarotkaarten laten je afbeeldingen en symbolen zien die iets bij jou kunnen triggeren. Een bepaalde afbeelding kan confronterend zijn, omdat het in lijn is met iets wat zich in je onderbewustzijn afspeelt. Als je onbewust onzeker bent over je relatie, bijvoorbeeld, dan kan de kaart dat gevoel triggeren waardoor je je bewust wordt van deze gevoelens. Dat kan net zo goed gebeuren met een positief gevoel, bijvoorbeeld dat je de juiste baan hebt.

Beantwoorden van vragen

Een tarotlegging kun je met een specifieke vraag beginnen. Open vragen die beginnen met ‘hoe’, ‘waarom’ of ‘wat’ werken het beste. Na het stellen van de vraag, wordt het kaartendeck gepresenteerd. Door het kaartendeck te analyseren en erover te praten, benader je het vraagstuk op een hele andere manier dan als je in een gesprek zou doen. Vaak leidt dit tot nieuwe en verhelderende antwoorden.

Meer zelfinzicht

De afbeeldingen op tarotkaarten roepen bepaalde gevoelens en gedachten op. Hoe je reageert op de kaarten, zegt dan ook iets over jouw onderbewustzijn. Tijdens een kaartlegging ga je reflecteren op wat er op de tafel ligt. Dit helpt je om dichter bij je intuïtie te komen. Je ontdekt sneller hoe je nu eigenlijk echt over een bepaalde situatie denkt en wat je het liefst met die situatie wil bereiken.


Hoe werkt het trekken van tarotkaarten?

 1. Koop een deck tarotkaarten, online of bij een spirituele winkel.
 2. Stel jezelf een vraag. Sluit je ogen en laat deze vraag even op je inwerken.
 3. Schud de kaarten en laat deze even door je handen gaan.
 4. Kies een tarotlegging die bij de vraag en bij jezelf past (welke leggingen er zijn en hoe je dat doet, lees je op deze website).
 5. Schud de kaarten eigenhandig.
 6. Kies de kaarten die goed voelen en leg ze op de juiste manier op tafel.
 7. Bekijk de kaarten en interpreteer ze met jouw vraag in je achterhoofd.
 8. Gebruik eventueel de handleiding om wat extra te weten te komen over de symboliek en afbeeldingen.

Hoe kan ik zelf kennis opdoen over tarot?

Kennis opdoen over tarot begint met de aanschaf van een kaartendeck. Daarmee kun je onbeperkt oefenen met jezelf en met anderen. Daarnaast zou je een professionele tarotlezer kunnen bezoeken, om te ervaren hoe dat er aan toegaat. Kennis haal je onder andere uit boeken, YouTube-video’s en de gids die bij de kaarten wordt meegeleverd.

Meegeleverde uitleg bij kaartendeck

Als je tarotkaarten besteld, zit er een boekje met uitleg bij. Als je kaarten trekt, kun je dus opzoeken wat de kaart symboliseert. Sommige boekjes zijn in het Engels, andere boekjes zijn in het Nederlands. Het is niet altijd even makkelijk om de combinatie van kaarten te duiden, maar oefening baart kunst.

Boeken

Als je wat theoretische achtergrond zoekt bij de kaarten, dan kun je een boek over tarot lezen. Hieronder staat een overzicht van Nederlandse (werk)boeken die jou verder helpen in je zelfstudie tarot.

 • Ankertjes 369 – Tarot – een Nederlandstalig boek voor iedereen die aan de slag wil met tarot
 • Studieboek tarot – een Nederlandstalig studieboek over tarot, zowel voor beginners als gevorderden
 • De tarotcoach – een boek om het beste uit jezelf te halen met behulp van kaarten
 • Het tarot journal – een werkboek voor iedereen die zich met tarot bezighoudt
 • Practical Magic – een introductie in de wereld van magische dingen, waaronder tarot

YouTube

Kaartleggen is niet alleen een kwestie van theorie, maar ook van praktijk. Je moet namelijk weten hoe je de kaarten schudt, trekt en neerlegt. Daar zijn meerdere methodes voor. De makkelijkste manier om hierover te leren, is via video’s. Op YouTube vind je een groot aanbod tarot filmpjes van professionele kaartleggers en hobbyisten. Hieronder alvast wat inspiratie.

Een professionele kaartlegging laten doen

Om zelf alvast het goede voorbeeld te krijgen, kun je zelf een professionele kaartlegging volgen. Dan ervaar je hoe het is om ontvangen te worden, de lezing te krijgen en de uitleg te horen. Als er nog tijd over is, zou je nog wat vragen kunnen stellen over het vak. Door tarotsessies bij meerdere mensen te volgen, kun je vergelijken welke stijl jou aanspreekt. Zowel qua kaartendeck, communicatie als omgeving waarin de kaartlegging plaatsvindt.

Oefenen met verschillende kaartleggingen en dilemma’s

Kaartleggen en kaartlezen wordt makkelijker als je het vaker doet. In het begin zul je de meeste symbolen en betekenissen moeten opzoeken. Naarmate je ervaring opdoet, weet je steeds meer dingen te duiden zonder eerst het boek in te hoeven duiken. Eerst kun je met jezelf oefenen, door verschillende dilemma’s en vraagstellingen voor te leggen. Daarna kun je met anderen oefenen: van verschillende situaties en mensen leer je. Je kunt de mensen eventueel om feedback vragen over, bijvoorbeeld, je manier van uitleggen.


Conclusie

Tarot is een populaire kaartlegging die vooral wordt gebruikt om inzicht te krijgen in dagelijkse situaties. Om inzicht te krijgen, moet je de kaarten op een bepaalde manier neerleggen en interpreteren. Tijdens een online cursus leer je precies hoe de kaartlegging werkt en wat de kaarten precies betekenen. Met deze kennis kun je jezelf en anderen via Tarot aan het denken zetten. Heb je geen tijd of zin in een (online) cursus? Dan zijn er verschillende manieren om jezelf Tarot aan te leren.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies