IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.
Wil jij graag leren tekenen of wil je jouw tekenkunsten verbeteren? Met een tekencursus krijg je alle tijd en ruimte om hiermee aan de slag te gaan. Je leert om verschillende materialen te gebruiken en technieken toe te passen. In dit artikel lees je wat een cursus kost, wat je ermee kunt en welke goede tekencursussen er op dit moment zijn.
Op deze pagina staan verschillende tekencursussen. De meeste cursussen zijn bedoeld voor beginnende tekenaars. Toch kun je hier als ervaren tekenaar ook iets aan hebben. Je krijgt namelijk persoonlijke feedback van je docent, die jouw tekening zal beoordelen. Daarnaast leer je technieken waardoor je tekening van ‘goed’ naar ‘geweldig’ gaat.
Ben je jaloers op mensen die goed kunnen tekenen? Volg een beginnerscursus om zelf goed te leren tekenen. Het begint met leren kijken: hoe beter je details in je omgeving in je op kunt nemen, hoe makkelijker het wordt om iets na te tekenen. In deze cursus leer je stap voor stap hoe je zelf prachtige, realistische tekeningen maakt.
Tijdens deze cursus leer je de basisprincipes van tekenen. Met de technieken die je leert, kun je na de cursus zelfstandig mooie tekeningen maken. De cursus bestaat uit de volgende onderdelen: kijken naar onderwerpen, materialen & beeldelementen gebruiken om effecten te bereiken, verhoudingen, composities & tonen, perspectief, beweging & kleur. Tijdens deze tekencursus voor beginners krijg je professionele begeleiding van je tekendocent, die jouw huiswerk beoordeelt en belangrijke tips deelt.
Bekijk de gratis proeflesWil jij vrienden en familie verbluffen met realistische tekeningen? Tekeningen waarvan anderen zullen zeggen dat het ‘net echt’ is? Deze cursus van het NHA bereidt je daarop voor. Tijdens de cursus doe je kennis op over materialen, technieken, begrippen en de geschiedenis van realistisch tekenen. Je krijgt volop gelegenheid om te oefenen zodat je de fijne kneepjes van het tekenen onder de knie krijgt. Volgens de docenten van deze cursus, kan iedereen het leren!
De cursus bevat de volgende thema’s: verschillende technieken, realistisch tekenen, kunstgeschiedenis, stilleven, landschappen schilderen en stillevens versus levend model. Dat is nog niet alles, de cursus gaat ook over het tekenen van botanische encyclopedieën, gebouwen, vervoersmiddelen, stoffen en kledij, licht, reflectie en transparantie. Het is dus een brede tekencursus waarin je veel kennis opdoet.
Bekijk de gratis proeflesDoor illustratief te tekenen, maak je beelden die je verhaal verrijken. Soms lees of schrijf je iets en heb je het gevoel dat iets ontbreekt, wat je niet met woorden op kunt lossen. Een illustratie kan dan net het ontbrekende stukje van de puzzel zijn. Tijdens deze cursus ga je op zoek naar beeldende oplossingen om je verhaal te verrijken. Vervolgens leer je hoe je deze beelden op een goede manier illustreert.
In grote lijnen leer je om je eigen stijl te ontwikkelen, je ideeën te schetsen, geld te verdienen met illustraties en de illustraties digitaal beschikbaar te maken. Het studieprogramma gaat uitgebreid in op elk aspect van het maken van een illustratie. De cursus is zowel geschikt voor hobbyisten als voor mensen die het voor hun werk willen gebruiken.
Bekijk de gratis proeflesWil jij leren hoe je schaduwen aanbrengt, perspectief tekent of een vloeiend kleurverloop maakt? Tijdens deze cursus tekenen en schilderen leer je allerlei creatieve technieken. Dankzij het gratis starterspakket (potloden, penselen, schetsblok, houtskool, gouache, ledenpop) kun je gelijk beginnen, zonder extra kosten te maken voor de materialen. Je leert via het online Plaza, een handige leeromgeving waar je in een overzicht alles bij de hand hebt.
Je leert hoe je met verschillende materialen moet werken. En welke technieken je nodig hebt om bijvoorbeeld contrast te creëren. Het studieprogramma bevat de volgende onderdelen: verschillende technieken, kleuren mengen, portret tekenen, landschappen schilderen en stillevens versus ‘levend’ model. Daarnaast krijg je nog les in natuurgetrouw tekenen, figuurtekenen, mode-tekenen en striptekenen. Na de cursus weet je welke vormen van schilderen en tekenen er zijn en kun je voor jezelf een richting kiezen.
Bekijk de gratis proeflesLees je graag cartoons en droom je ervan om je eigen strips te tekenen? Met de cursus cartoons & strips tekenen krijg je alle tijd om hiermee aan de slag te gaan. Je krijgt theorie, voorbeelden, gerichte oefeningen en adviezen waarmee je een eigen tekenstijl ontwikkelt. Bij deze cursus gaat het niet zozeer om goed kunnen te kunnen tekenen. Belangrijker is het dat je plezier hebt en een herkenbare stijl ontwikkelt.
Tijdens deze cursus leer je technieken en fijne kneepjes om beter te worden in striptekenen. Het studieprogramma bestaat uit o.a. anatomie, gelaatsuitdrukkingen & lichaamstaal, compositie & perspectief en kinderen, dieren & decors. Ook leer je hoe je kleuren moet gebruiken, beweging moet tekenen en terugkerende cartoonfiguren gebruikt. Aan het einde van de cursus heb je geleerd om cartoons te ontwikkelen: van de verhalen tot de karakters en het tekstwerk.
Bekijk de gratis proeflesWil je in korte tijd het programma Adobe Illustrator leren gebruiken? In deze cursus maak je uitgebreid kennis met alle mogelijkheden die dit programma biedt. Illustrator wordt veel gebruikt om logo’s, pictogrammen, tekeningen, typografie en illustraties te maken. De bestanden die je in Illustrator maakt, kun je gebruiken voor drukwerk of voor online uitingen, zoals websites of social media. Illustrator gebruiken is niet alleen leuk, maar het staat ook nog eens goed op je cv.
De cursus Adobe Illustrator bestaat uit de volgende onderdelen: werkruimte verkennen, selecteren, uitlijnen, vormen maken & bewerken, objecten transformeren, tekenen met pen & potlood, kleuren & schilderen, werken met tekst, werken met lagen, perspectief tekenen, vormen & kleuren mengen, werken met penselen, effecten toepassen, vormgevingskenmerken en afbeeldingsstijlen toepassen. Let op: de kosten voor de software zijn niet inbegrepen in het lesgeld (wel krijg je korting via SURFspot).
Bekijk de gratis proeflesEen kaart krijgen is leuk, een zelfgemaakte kaart krijgen is nog veel leuker! Tijdens deze cursus leer je om mooie, creatieve en persoonlijke kaarten te maken. Daarbij worden twee populaire trends gecombineerd: handletteren en botanisch tekenen. Na deze cursus verras jij je ouders, vrienden en familie met een prachtige botanische kaart met sierlijke letters of aquarel illustraties. Goed om te weten: de prijs is inclusief het lesmateriaal.
Het cursusprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: handletteren, materiaalkeuze, vingeroefeningen, alles over letters, hoe maak je letters, woordbeelden, decoratie, compositie, botanisch tekenen, kennismaken met potlood, schetsen, meten, bladeren en bloemen, kennismaken met aquarelverf/kleurpotlood, het tekenen van fruit en groente. Deze cursus is inclusief twee praktijkbijeenkomsten. Dat zijn inspirerende dagen waarbij je jouw docent en medecursisten ontmoet en je vaardigheden perfectioneert.
Bekijk de gratis proeflesBen je dol op tekenen en kun je niet wachten om jouw eigen stijl te ontwikkelen of te verfijnen? Wil je leren hoe je illustraties maakt die tot de verbeelding spreken? Dan is deze professionele thuiscursus echt iets voor jou. In een reeks interessante lessen leer je over stijlbewegingen, grafische technieken, materialen en meer. Alles wat nodig is om illustraties te maken van dieren, mensen en fantasiefiguren.
In deze cursus leer je hoe illustratie er in de praktijk aan toe gaat en hoe het werk van een illustrator eruit ziet. Je doet nieuwe vaardigheden op om jouw hobby als illustrator serieus op te pakken en hier misschien wel jouw werk van te maken. De lessen gaan bijvoorbeeld over personages, expressie, compositie, perspectief en de verhouding tussen tekst en beeld.
Bekijk de gratis proeflesEen portret kan nog zoveel persoonlijker en karakteristieker zijn dan een foto. Maar dan moet je wel weten hoe je een professioneel portret maakt. Tijdens deze thuiscursus ontwikkel je jezelf tot een echte portrettekenaar. Je leert over verschillende verfsoorten en technieken en gaat jouw eigen stijl ontdekken of ontwikkelen. Gaandeweg ontdek je hoe je de mooiste resultaten creëert.
Samengevat leer je van A tot en met Z hoe je een gezicht moet tekenen. Je krijgt tips om deze vaardigheid te perfectioneren en leert om veelgemaakte fouten te voorkomen. Verder leer je werken met diverse materialen: houtskool, fineliners, aquarel, olieverf en meer. Technieken zoals arceren, schaduwen en contrasten aanbrengen worden al snel vertrouwd. Tot slot leer je hoe je jouw eigen werk kunt laten zien en welke toekomstmogelijkheden je als portrettekenaar hebt.
Bekijk de gratis proeflesDroom jij ervan patroontekenaar te worden? Zet de eerste stap in de goede richting met deze professionele thuiscursus patroon tekenen. Tijdens deze cursus ontdek je hoe je een fantastisch idee vanuit jouw hoofd op papier zet. Een geweldige studie voor als je je eigen kleding wil maken of als kleermaker / naaister werkt. En wie weet is dit de eerste opstap naar een carrière als patroontekenaar, modeontwerper of modeadviseur. Of je hebt er een handige, nieuwe hobby bij!
Tijdens deze cursus leer je patroon tekenen. Je leert je eigen patronen ontwerpen, patronen maken op basis van een foto en ideeën vertalen naar een patroon. Je doet kennis op over belangrijke begrippen en patronen van verschillende soorten kleding(onderdelen). Daarnaast leer je praktische vaardigheden, zoals correct maten opnemen en een snijplan opstellen.
Bekijk de gratis proeflesBij de cursus vrij tekenen leer je de basistechnieken om vrij te kunnen tekenen. Hierdoor wordt het makkelijker om een tekening te maken van iets wat je ziet of waar je aan denkt. Deze cursus is speciaal bedoeld voor beginnende tekenaars. Je krijgt een gratis materialenset zodat je gelijk kunt oefenen, in plaats van eerst in allerlei theorieën te duiken. Na de cursus ken je meerdere tekentechnieken en weet je wanneer je voor welke materialen moet kiezen.
Deze tekencursus begint met de basis van het tekenen. De cursus is opgebouwd uit drie modules. De eerste module gaat over de mogelijkheden van verschillende materialen en het tekenen van vrije vormen. De tweede module gaat over het inzetten van zwart-wit en kleur. Aan het einde van de cursus weet je stap voor stap hoe je een tekening moet maken!
Wil jij je specialiseren in portrettekenen en -schilderen? Lees dan vooral even verder! Tijdens deze cursus leer je de technieken om mensen en portretten te tekenen en/of te aquarelleren. Dat gebeurt stap voor stap. Je maakt eerst kennis met de verschillende soorten materialen en leert om goed te observeren. Daarnaast ontdek je wat de beste schetstechnieken zijn en hoe je verschillende lichaamshoudingen vastlegt. De gelaatstrekken van het gezicht komen uiteraard ook aan bod.
Deze cursus is opgebouwd uit verschillende onderdelen: materialen, tekenen in zwart-wit, tekenen in kleur en aquarelleren. In deze modules ligt telkens de nadruk op het tekenen en schilderen van mensen en portretten. Bij elk onderwerp oefen je zelf met de gratis materialenset die je voor de start van de cursus ontvangt. Vervolgens geeft je docent je nuttige tips over hoe je jouw portretten kunt verbeteren.
Bij een cursus tekenen of schilderen leer je om jouw hobby naar een hoger niveau te tillen. Wat je precies leert, verschilt per cursus. Hieronder staan wat algemene studieonderdelen die in de meeste cursussen terugkomen.
De een maakt abstracte zwart-witte tekeningen, terwijl de andere het liefst realistische natuurschetsen maakt. Tijdens een cursus tekenen leer je welke stijlen er zijn. Je experimenteert met verschillende manieren van tekenen en ontdekt gaandeweg wat jouw eigen stijl is / wordt.
Creatievelingen zoals jij, hebben over het algemeen veel ideeën in hun hoofd. Via het potlood of penseel kun je deze ideeën tot leven wekken. Op het papier, schildersdoek of via een digitaal programma. Hoe je dat doet? Dat leer je tijdens een cursus of opleiding.
Er bestaan tientallen soorten potloden, kwasten en verfsoorten. Wat is het verschil tussen een grafietpotlood en een doezelaar, hoe gebruik je aquarel en wanneer kies je voor houtskool? Tijdens de cursus leer je de belangrijkste materialen en hun eigenschappen goed kennen.
Perspectief tekenen, schaduwen aanbrengen, gelaagd schilderen, kleuren mengen: als tekenaar moet je diverse technieken ontwikkelen. Tijdens de cursus leer je welke technieken er zijn en leer je enkele daarvan zelf toe te passen.
Als tekenaar ben je vrij in de kleuren, vormen en compositie die je kiest. Tijdens een cursus leer je hoe je een goede compositie kiest, welke kleuren goed bij elkaar passen en hoe je met vormen kunt werken. Hele handige vaardigheden die elke tekenaar nodig heeft.
Elke teken- of schildercursus is anders. Waar de een ingaat op de geschiedenis en het ontstaan van de tekenkunst, richt de ander zich puur op de techniek. Sommige cursussen zijn specifiek bedoeld voor een bepaald soort tekenen, zoals striptekenen of portretschilderen, terwijl andere cursussen juist breed zijn opgezet. Bekijk vooraf het studieprogramma zodat je goed weet waar je aan begint.
Er zijn verschillende soorten tekeningen. Als beginnend tekenaar is het goed om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. Je kunt wat tekensoorten uitproberen, of je kunt je gelijk specialiseren in een soort naar keuze. Hieronder staan wat belangrijke genres op een rij.
Met vrij tekenen teken je iets wat je ziet of waar je aan denkt. Het is een manier om iets uit te drukken wat je niet onder woorden kunt brengen.
Met portrettekenen leer je om gezichten te tekenen. Van de voorkant en van de zijkant (en profil). Je leert om een gezicht op een foto na te tekenen en om van een model te schetsen.
Met striptekenen leer je om stripfiguren te tekenen. Kenmerkend voor strip is dat er veel beweging en emotie in de tekening zit.
Met realistisch tekenen probeer je alles wat je ziet zo natuurgetrouw mogelijk te tekenen. Een stuk fruit, een landschap, een huis: je wil elk detail goed natekenen.
Met illustratief tekenen leer je om een beeldende tekening bij een verhaal te maken. Een illustratie kan bijvoorbeeld als visuele uitleg of verduidelijking dienen.
Met botanisch tekenen teken je planten, bloemen en bladeren. Een belangrijk onderdeel hiervan, is het bestuderen van de anatomie van planten en bloemen.
Een online cursus tekenen kost gemiddeld €300. De goedkoopste tekencursus kost €49. De duurste tekencursus kost €580.
De kosten van de cursus,hangen af van de totale cursusduur, de mate van persoonlijke begeleiding, de certificering en de materialen.
Sommige tekencursussen zijn inclusief een materialenset. De prijs van de cursus ligt dan iets hoger, maar het is goedkoper dan dat je zelf materialen aan moet schaffen. Dat komt doordat het opleidingsinstituut de materialen in grote aantallen kan inkopen en hierdoor korting ontvangt. Bij het vergelijken van cursussen, moet je dus goed kijken wat je allemaal terugkrijgt in ruil voor een bepaalde prijs.
Nadat je een cursus tekenen hebt gevolgd, heb je er in elk geval een geweldige hobby bij. Met jouw tekeningen heb je een manier om anderen te verrassen met iets moois en persoonlijks. Als je goed bent, kun je jouw eigen kunst verkopen of als freelancer starten.
Een cursus tekenen is fantastisch omdat je bij elke les weer tijd mag besteden aan wat je het allerleukste vindt: tekenen! Tijdens de cursus ontvang je materialen en doe je kennis op waardoor het nog veel leuker wordt om na de cursus met je hobby aan de slag te gaan.
Na de cursus tekenen ben je in staat om kleine kunstwerkjes te maken. Dat kunnen hele leuke en persoonlijke cadeautjes worden voor anderen! Wat dacht je bijvoorbeeld van een schilderij voor en huwelijk of een zelfgemaakte ansichtkaart voor een verjaardag? De mogelijkheden zijn eindeloos!
Heb je tijdens de cursus ontdekt dat tekenen of schilderen echt jouw ding is? Krijg je complimenten over je werk en zie je het zitten om het te verkopen? Dat kan! Bijvoorbeeld via websites (verderop lees je daar meer over) of door een eigen webshop te starten.
Met een diploma/certificaat als tekenaar of illustrator op zak, kiezen veel mensen ervoor om voor zichzelf te beginnen. Mogelijke titels zijn: freelance illustrator, freelance grafisch designer of freelance tekenaar. Het werken als freelancer kun je in principe gewoon naast je huidige werk doen. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden als je een eigen bedrijf start.
Als je goed kunt tekenen, dan is het mogelijk om hier geld mee te verdienen. Hoeveel je hiermee kunt verdienen en hoe succesvol jouw bedrijf zal zijn, is vooraf lastig te voorspellen. De waarde van een tekening laat zich lastig in geld uitdrukken. Wil jij je geluk beproeven en betaald tekenaar worden? Hieronder staan wat stappen die je moet ondernemen als je je eigen bedrijf als tekenaar wil starten.
Als eerste ga je naar de Kamer van Koophandel om jezelf in te schrijven als ZZP’er. Dat heb je nodig om later facturen te versturen. Dit kost eenmalig €59,95. Voordat je hierheen gaat, moet je een bedrijfsnaam hebben bedacht. Met deze bedrijfsnaam word je namelijk ingeschreven in het handelsregister. Nu ben je op papier officieel een bedrijf en is het tijd voor de volgende stappen!
Als je een eigen bedrijf start, is het belangrijk om te weten voor wie je het doet (je doelgroep) en wat je aan gaat bieden (je product of dienst). Enkele voorbeelden zijn:
Welke dienst je kiest, hangt af van waar jouw talent ligt. En natuurlijk kies je een richting waar je plezier in hebt. Dit waren slechts enkele voorbeelden – als eigen baas mag je het helemaal zelf bepalen!
Misschien wel het allerlastigste onderdeel van een eigen bedrijf starten: je prijzen bepalen. We kunnen je niet vertellen hoeveel je moet vragen, wel waar je op moet letten. Er zijn drie manieren om je prijzen te bepalen:
Je moet bedenken wat je per tekening over moet houden om het voor jezelf rendabel te maken. Kosten die je van de verkoopprijs af moet trekken, zijn:
Daarnaast is het belangrijk om een buffer op te bouwen. Als eigen ondernemer krijg je geen geld als je ziek bent of om andere redenen niet kunt werken. Je pensioen moet je zelf opbouwen. Dus raden we je aan om hier met je prijs rekening mee te houden.
Beelden zeggen soms meer dan duizend woorden. Dus in plaats van te vertellen dat je goed kunt tekenen, laat je jouw tekeningen voor jou spreken. Maak een portfolio aan van alle tekeningen waar je trots op bent, zodat potentiële klanten zien wat je zoal kunt. Dit portfolio kun je zowel online als offline maken, zodat je het op zoveel mogelijk plekken kunt verspreiden.
Er zijn veel tekenaars, maar het lukt niet iedereen om hier geld mee te verdienen. Kijk eens naar succesvolle tekenaars: wat valt je op aan hun tekeningen? Je zal zien dat iedere beroepsmatige tekenaar een eigen stijl heeft. Een signature. Met jouw eigen, unieke stijl val je op tussen andere tekenaars en illustrators.
Een goede manier om jouw bedrijf kenbaar te maken, is door een website en social media-account aan te maken. Op je website is ruimte om wat te vertellen over wie je bent en de diensten die je aanbiedt. Social media is dan weer een hele goede plek om jouw werk te laten zien en te delen met een internationaal publiek. Vergeet niet om je contactgegevens te vermelden, zodat nieuwe klanten gemakkelijk contact met je kunnen opnemen.
Jouw tekeningen en/of schilderijen kunnen nog zo mooi zijn – ze verkopen zich niet vanzelf. Veel tekenaars en schilders gebruiken naast hun eigen website en sociale media andere verkoopkanalen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij:
Probeer daarnaast om jouw werk offline tentoon te stellen. Je eigen huis dient al als een kleine expositieruimte, maar het zou fijn zijn als je jouw kunst ook op andere plekken kunt ophangen. Bijvoorbeeld bij familie en vrienden, in het buurthuis of tijdens een expositie.
Voor de meeste ondernemers niet het favoriete onderdeel: de administratie. Vanuit de Belastingdienst ben je verplicht om een administratie in te richten en bij te houden. Je moet onder andere alle verkopen en inkopen registreren en elk kwartaal btw-aangifte doen. Hoe dit precies werkt, lees je op deze pagina van de Kamer van Koophandel.
Tekenen en schilderen is echt een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Analyseer je werk en vraag anderen om mee te kijken. Wat is goed aan de tekening, wat kan er beter? Hoe zou je dit bij een volgende tekening aanpakken? Door veel te oefenen en kritisch te zijn op je eigen werk, leer je snel. Oefenen kan op papier en op een tablet of iPad met pencil. Je kunt dus, bij wijze van spreken, overal aan de slag. Om jezelf technieken aan te leren, kun je boeken lezen, apps installeren, YouTube-video’s bekijken of gratis online lessen volgen.
Tekenen is een heerlijke hobby. Als je hier goed in bent, dan kan het zelfs meer worden dan een hobby. Begin bijvoorbeeld je eigen atelier of solliciteer als (freelance) illustrator. Om te leren tekenen, moet je kennis hebben van materialen en tekentechnieken. Die kennis kun je op verschillende manieren op doen. Een leuke en makkelijke manier om snel beter te leren tekenen, is via een online cursus. Zo’n cursus volg je al vanaf €49. Wij wensen je alvast veel tekenplezier!