IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Latijn leren: de 5 beste cursussen & taal apps

Latijn leren: de 5 beste cursussen & taal apps

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 24 oktober 2022

Wil je de taal van de oude Romeinen leren lezen, vertalen en verklaren? Bijvoorbeeld omdat je de terminologie nodig hebt voor een studie rechten, geneeskunde of biologie? Een thuiscursus is de makkelijkste en snelste manier om de basis onder de knie te leren. In dit artikel lees je wat een taalcursus Latijn inhoudt en hoe je vanuit huis je taalvaardigheden kan verbeteren. 

Let op: dit artikel is geschreven om beginners op weg te helpen. Dat zijn mensen die op dit moment nog geen kennis van het Latijn hebben. Daarnaast zijn de cursussen op deze pagina breder dan de taal alleen: je krijgt veel mee over de cultuur, geschiedenis en invloed van het Romeinse Rijk.

Onze aanraders

1

Laudius - Cursus Latijn met historische wetenswaardigheden

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Nu met 50% korting
 • Geld terug als je niet slaagt
2

NHA - Cursus klassiek Latijn

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Nu met 50% korting
 • Tijdelijk met gratis tablet

De beste online taalcursussen Latijn

1. Laudius - Cursus Latijn met historische wetenswaardigheden

10 maanden Beginners (Laudius-diploma of getuigschrift) v.a. €89
Bekijk op Laudius.nl

Latijn leren en tegelijkertijd taalkundige en historische kennis opdoen? Dat kan met deze cursus van Laudius. Tijdens deze cursus doe je een uitgebreide woordenschat op en leer je om Latijnse zinnen/teksten te vertalen en te verklaren. Deze kennis verrijkt jouw kijk op de geschiedenis en het ontstaan van de Romaanse talen. Bovendien staat het diploma (of getuigschrift) Latijn mooi op jouw cv.

Wat leer je?

De cursus draait natuurlijk om Latijn leren, een van de basistalen van Europa. Maar je komt tegelijkertijd veel te weten over de Romeinse kunst, cultuur en geschiedenis. Dus met het Latijn leer je moderne Romaanse talen beter begrijpen en kom je meer te weten over de bijbehorende culturen. Het studieprogramma bestaat uit: woordenschat, grammatica, tekstverklaring en Romeinse cultuur.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Nu met 50% korting
 • Geld terug als je niet slaagt
Bekijk deze cursus

2. NHA - Cursus klassiek Latijn

10 maanden Beginners (NHA-getuigschrift) v.a. €269
Bekijk op Nha.nl

Een cursus klassiek Latijn is niet alleen reuze interessant, maar draagt ook nog eens bij aan je algemene ontwikkeling. Want de invloed van de oude Romeinen zien we nog steeds terug in ons dagelijks leven, al ben je je daar niet altijd van bewust. In deze cursus maak je kennis met het Klassieke Latijn, van 500 jaar voor Christus, tot aan nu. Deze cursus is meer dan een taalcursus: het is een reis door de geschiedenis en cultuur.

Wat leer je?

In 28 lessen maak je kennis met de Latijnse taal en de daarbij horende geschiedenis. Na het afronden van de cursus kun je Latijnse teksten lezen en in hun historische context plaatsen. De volgende onderwerpen staan centraal: grammatica, geschiedenis van de Romeinse cultuur, tekstverklaring en vocabulaire/woordenschat. Dankzij de handige oefenopgaven, kun je elke keer inschatten hoe goed je de stof beheerst.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Nu met 50% korting
 • Tijdelijk met gratis tablet
Bekijk deze cursus

3. LOI - Taalcursus Latijn op beginnersniveau

10 maanden Beginners v.a. €450

Wil jij in korte tijd Latijn leren lezen en schrijven en vind je het belangrijk om persoonlijke begeleiding van ervaren docenten te krijgen? Dan zit je met deze thuiscursus Latijn goed. Nadat je deze cursus hebt afgerond, kun je oorspronkelijke Latijnse aardig goed lezen en begrijpen. Ook heb je een beter beeld van de klassieke cultuurgeschiedenis uit de oudheid.

Wat leer je?

Tijdens deze cursus krijg je stap voor stap meer kennis van de Latijnse taal. Je leert teksten niet alleen te vertalen, maar ook te interpreteren. Vanuit een taalkundig, letterkundig en cultuurhistorisch perspectief. Je zult merken dat de taal weliswaar dood is, maar nog steeds doorleeft in hedendaagse talen, kunstvormen en literatuur. Daarnaast krijg je de principes van de Latijnse grammatica uitgelegd, met informatieve teksten van bekende schrijvers als Livius en Vergilius.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Nu met 20% korting
 • Afwisselend lesmateriaal

Apps om Latijn te leren

1. Memrise

logo LOI

Latijn leren saai? Niet met de taal-app Memrise. Deze app heeft de oefeningen in de vorm van kleine spelletjes en opdrachten gegoten. Hierdoor leer je de Latijnse woorden en uitdrukkingen spelenderwijs, in plaats van ouderwets te ‘stampen’. Dat is nog eens leuk leren!

Waarom deze app?

 • Spelenderwijs Latijn leren
 • Handige ezelsbruggetjes
 • Inclusief chatbot
Bekijk de app

2. Duolingo

logo LOI

Duolingo is een van ’s werelds bekendste apps om een vreemde taal mee te leren. Het fijne van Duolingo is, dat je op eigen niveau studeert. Dus als beginner start je met eenvoudige woorden en zinnen. Hoe sneller je leert, hoe lastiger de oefeningen worden.

Waarom deze app?

 • Verbeter jouw Latijn met een paar minuten per dag
 • Oefeningen op jouw niveau
 • Wereldwijd gebruikt om Latijn te leren
Bekijk de app

Waar let je op bij het kiezen van een cursus Latijn?

blank

Bij het vergelijken van taalcursussen Latijn, let je op het studieprogramma, het niveau van de cursus, hoelang de cursus duurt en hoeveel tijd het kost, de prijs, de mate van persoonlijke begeleiding, de ervaring van cursisten en de certificering van de cursus.

Latijnse taal, cultuur of combinatie

Wil jij de belangrijkste, Latijnse woorden en uitdrukkingen kennen en historische teksten vertalen? Dan kom je met een ‘gewone’ taalcursus een heel eind. Maar de cursus wordt een stuk boeiender en waardevoller als je tegelijkertijd kennis opdoet over de cultuur. Dus adviseren we om een combinatiecursus te doen, waarin taal en cultuur besproken worden.

Beginner of gevorderde

Wie online Latijn wil leren, komt vooral beginnerscursussen tegen. Tijdens deze cursussen leer je de Latijnse taal stap voor stap kennen. Iedereen kan aan de cursus beginnen, zelfs zonder vooropleiding. Wie gevorderd is, kan het beste een klassikale cursus volgen, waarin de intensieve begeleiding je taalniveau enorm bevordert. Twijfel je of de beginnerscursus uitdagend genoeg is? Vraag dan gratis een proefles aan of download de brochure.

Wat is de gemiddelde studieduur en studielast?

Een online cursus Latijn duurt gemiddeld tien maanden (op basis van ons cursusaanbod). In deze maanden studeer je tussen de vier en tien uren per week. Hierdoor kun je de cursus Latijn gemakkelijk combineren met je studie, werk of andere bezigheden.

Ben je op zoek naar flexibiliteit in het studeren? Dan raden we aan om voor een online cursus te kiezen. Bij deze vorm van studeren bepaal je jouw eigen studietempo. In rustige periodes doe je meerdere lessen achter elkaar, terwijl je in drukke periodes even een weekje over kunt slaan. Wel zo handig!

Wat kost een cursus Latijn?

Een online cursus Latijn volg al vanaf €89 (dit is inclusief korting). De duurste cursus Latijn op deze pagina kost €450. Gemiddeld kost een online cursus Latijn dus €269. Je kunt per maand betalen, waardoor het je uiteindelijk tussen de €9 en €45 per maand kost om vanuit huis Latijn te leren.

Zijn er kortingen of extra’s?

Twijfel je tussen twee cursussen Latijn? Als je de keuze niet kunt maken op basis van de inhoud, helpt het om naar de prijs te kijken. Of om te wachten tot de cursus van jouw keuze korting aanbiedt. De opleiders die wij vergelijken, bieden regelmatig leuke kortingen. Zoals 20% korting, 50%, een cadeau bij inschrijving of tijdelijk geen inschrijfgeld.

Mate van persoonlijke begeleiding

Latijn is een fascinerende taal, maar het leren ervan kent zijn uitdagingen. Daarom is het fijn als je begeleiding kunt krijgen van een docent. Of van een mentor die jou motiveert en stimuleert om door te leren en je studievoortgang op peil te houden.

Aan de andere kant is Latijn een taal die je prima op eigen houtje kunt leren. Alle kennis over de taal is goed gedocumenteerd. Antwoorden op de door jouw gemaakte oefeningen, kun je makkelijk terugvinden. Wel vraagt zelfstudie om een flinke dosis zelfdiscipline.

Beoordelingen van anderen

Bij het vergelijken van taalcursussen, of het nu om Latijn, Hebreeuws of een andere taal gaat, helpt het om ervaringen van anderen te bekijken. Hiermee kun je beter inschatten of de verwachtingen die de opleider schept, waargemaakt worden. Let bijvoorbeeld op het beoordelingscijfer (een cijfer tussen de 1 en de 10 of een ranking van 1 tot 5 sterren). Lees daarnaast reacties van cursisten en lees wat zij positief en minder positief vonden.

Diploma of certificaat

Volg je de cursus Latijn voor je studie of werk? Dan raden we aan om een cursus te kiezen waarbij je een diploma of certificaat ontvangt. Dit is voor jouw school of werkgever een extra bevestiging dat je de cursus goed genoeg hebt afgerond.


Hoe kun je Latijn leren?

blank

De oude Romeinen leerden de taal door deze van mens tot mens door te geven, in gesprekken en later ook in geschriften. Het is best een wonderlijk idee dat je de taal vandaag de dag via de computer kunt leren. Toch is een online taalcursus op dit moment de snelste en flexibelste manier om Latijn te leren. Je studeert waar en wanneer je maar wilt, vanuit je eigen huis of vanaf je vakantieadres. Net wat jou het beste uitkomt.

Andere optie: klassikale lessen

Leer jij het beste vanuit een klaslokaal, met een inspirerende docent en gedreven medecursisten? Dan is een klassikale cursus Latijn het overwegen waard. Je gaat dan op vaste momenten naar school en doet het huiswerk in je vrije tijd. De klassikale lessen bieden jou de kans om live vragen te stellen en om andere klasgenoten te ontmoeten.

Privédocent Latijn

Als je Latijn perfect wilt leren begrijpen en duiden, dan is een privédocent misschien wel wat voor jou. Deze docent is een echte expert en geeft jou persoonlijke begeleiding op je eigen niveau. Hij of zij kan goed inschatten wat jouw niveau is, hoe je jouw leerdoelen het beste behaalt en hoe je gemotiveerd blijft. Deze lesvorm kost helaas wel veel geld.

Naar de universiteit

Wil jij van de klassieke talen Latijn en Grieks jouw werk maken? Of vind je de talen dermate interessant dat je hier veel tijd in wilt investeren? Dan kun je overwegen om een bachelor aan de universiteit te volgen. Je krijgt dan verregaande kennis over Latijn en Grieks, je inzet wordt beloond met een waardevol diploma van de universiteit. Dit is overigens wel de duurste en tijdrovendste manier om de taal te leren kennen.


Latijnse woorden leren (vocabulaire en woordenschat)

Latijn werd door de Latijnen en Romeinen gesproken en is vandaag de dag een ‘dode taal’. Dat betekent dat de taal niet meer wordt gesproken. Wel is deze taal in de tweede eeuw voor Christus uitgeroepen tot een literaire taal, later de basis voor andere Europese talen. Sommige Latijnse woorden zie je nog steeds terug in het Nederlands. Voorbeelden zijn: quasi, status quo, nihil, super en cum laude.

Waarom Latijnse woorden leren?

Het leren van Latijnse woorden is nog steeds nuttig, want het Latijn komt nog steeds voor in de huidige tijd. In deze contexten krijg je met de klassieke termen te maken:

 • Taalkunde (bijvoorbeeld om stijlfiguren aan te duiden)
 • Termen in de geologie
 • Wetenschappelijke namen in de biologie en anatomie
 • Afkortingen in doktersrecepten
 • In juridische documenten en taalgebruik
 • In documenten en liturgische rituelen van de Katholieke Kerk
 • In woorden in de Nederlandse taal

Voorbeelden van Latijnse woorden

Latijns woord Betekenis
linea recta in rechte lijn
in memorium ter herinnering
humanus menselijk
gloria roem
gratus dankbaar aangenaam
forits dapper/sterk
ergo dus/daarom
domus huis
dignus waardig
deinde vervolgens
copia hoeveelheid
componere samenstellen
certus zekercaput
caput hoofd
meus mijn

Op deze pagina zie je het volledige overzicht met meer dan 500 woorden en hun vertalingen. En op deze website bekijk je de woorden en hun betekenis per letter in het alfabet.

Bekende Latijnse spreekwoorden en uitdrukkingen

Latijnse zin Betekenis
Actus non facit reum nisi mens sit rea Een daad maakt een persoon niet schuldig, tenzij de geest schuldig is
Fortes fortuna juvat Het geluk helpt de dapperen
Ad interim Voor de tussentijd
Ago ergo sum Ik handel, dus ik besta
Et cetera (etc.) En anderen
Audi alteram partem Luister naar de andere kant
Aurea mediocritas De gulden middenweg
Dum anima est, spes est Waar er leven is, is er hoop
In cauda venenum Het venijn zit in de staart
Non vincit nisi veritas Niets overwint dan de waarheid

Een uitgebreid overzicht van Latijnse spreuken, uitdrukkingen en spreekwoorden vind je op deze pagina.

Hoe kun je Latijnse woorden het beste aanleren?

Je leert de Latijnse woorden het snelste via een cursus. Het cursusprogramma begint namelijk met de belangrijkste woorden en breidt het vocabulaire stapsgewijs uit. Door deze opbouw, ben je sneller in staat om Latijnse teksten te leren. Daarnaast kun je (gratis) taal-apps gebruiken om de woorden nog sneller te onthouden. Onderaan dit artikel zie je informatie over de apps Duolingo en Memrise. Wil je testen of je de woorden en hun betekenissen al kent? Dan kun je de website wrts.nl gebruiken om jezelf te overhoren.


Wat leer je tijdens een cursus Latijn?

blank

Tijdens een cursus Latijn leer je de taal lezen en de grammatica begrijpen. Ook leer je hoe de woorden en uitdrukkingen fonetisch klinken (de uitspraak). Er is verder geen aandacht voor Latijnse conversaties, aangezien de taal op dit moment niet meer gesproken wordt. Wel krijg je les over de klassieke cultuur.

Latijns alfabet

Het klassiek Latijns alfabet is afgeleid van het Griekse en Etruskische alfabet en bestond in de tijd van Cicero (100 jaar voor Christus) uit 21 tekens. Als je een cursus Klassiek Latijn volgt, leer je dit alfabet te ontcijferen. Je zult zien dat het Nederlands alfabet er verdacht veel op lijkt!

Woorden en uitdrukkingen

De woorden en uitdrukkingen die je aan het einde van de cursus kent, bepalen je taalniveau. Hoe groter jouw vocabulaire, hoe meer teksten je kunt begrijpen. Daarom leer je tijdens een taalcursus zoveel mogelijk termen en hun betekenissen kennen.

Teksten lezen en verklaren

Omdat Latijn een dode taal is, zul je de taal vooral gebruiken om teksten te lezen en te verklaren. De meeste mensen gebruiken deze kennis voor het verklaren van historische teksten, of voor het begrijpen van medische en juridische teksten. In de cursus is er dus veel aandacht voor het lezen en begrijpen van Latijnse teksten.

Cultuur, geschiedenis en beschaving

De Latijnse taal en het leven van de Romeinen is van grote invloed geweest op hoe de Westerse wereld er vandaag de dag uitziet. Je leert hoe het Latijn invloed heeft op onze hedendaagse cultuur en beschaving. De cursus is daarom erg interessant voor liefhebbers van (cultuur)geschiedenis.


Tips om vanuit huis Latijn te oefenen

blank

Tot slot delen we graag wat tips over hoe je vanuit huis Latijn kunt oefenen. De makkelijkste manieren zijn: boeken lezen en YouTube-video’s kijken.

Boeken

YouTube (wat kanalen en filmpjes om mee te starten)


Conclusie

Wie de klassieke taal Latijn wil leren, zal terug in de tijd moeten gaan. Latijn wordt op dit moment niet meer gesproken, maar zie je nog wel terug in het moderne taalgebruik en de hedendaagse Westerse cultuur. De snelste en gemakkelijkste manier om Latijn te leren, is door een online cursus te volgen. Als alternatief zou je voor klassikale lessen, een privédocent of universitaire studie kunnen kiezen. Tot slot kun je Latijn leren door het lezen van boeken en het kijken van educatieve YouTube-video’s.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies