IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Meer zelfvertrouwen krijgen d.m.v. een cursus zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen krijgen d.m.v. een cursus zelfvertrouwen

Foto Claire Orth
Claire Orth
Laatst bijgewerkt: 16 januari 2023

Voel jij je soms onzeker? Merk je dat kritiek van anderen erg lang blijft hangen? Kan je lastig omgaan met negatieve feedback? Dan is een cursus Zelfvertrouwen vergroten iets voor jou. Door een positievere zelfbeeld kan je beter omgaan met kritiek en sta je meer in jouw kracht.


Onze aanraders

1

NTI - Cursus persoonlijke groei

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Mede ontwikkeld door dr. Pieternel Dijkstra, ervaren psycholoog, schrijver, onderzoek en docent
 • Praktijkgerichte oefeningen met veel tips en handvatten
2

Laudius - Persoonlijkheidstraining

 • Tijdsduur: 9 maanden
 • Je kunt je huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus
 • Keuze uit een officieel Laudius-diploma of getuigschrift
3

NHA - Geef je zelfvertrouwen een boost

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Beïnvloed je zelfvertrouwen op vijf niveaus
 • Ontvang een NHA-getuigschrift
4

NewStart.nl - Cursus Zelfvertrouwen

 • Tijdsduur: 12 weken
 • Door een professionele coach en trainer aangesloten bij NOBCO en EMCC
 • Levenslange toegang

De 6 beste online cursussen zelfvertrouwen

1. NTI - Cursus persoonlijke groei

6 maanden Beginners (NTI Certificaat) v.a. €446.58
Bekijk op Nti.nl

In de cursus persoonlijke groei werk je in slechts 4 uur per week aan je assertiviteit, motivatie en zelfvertrouwen. Door middel van confronterende en inspirerende vragen leer jij jezelf beter kennen. Ook doe je verschillende tests die je helpen om meer inzicht in je zelf te krijgen. Tijdens de cursus krijg je begeleiding van een docent. Wil je meer begeleiding? Kies dan voor de plus variant. Hiermee volg je 2 extra online lessen van 2 uur.

Wat leer je?

Door middel van verschillende oefeningen ontdek je waar je krachten liggen, waar je energie van krijgt en wat bij je past. Je krijgt ook inzicht in je belemmeringen en hoe je kunt omgaan met deze belemmeringen. Je ontvangt tevens handvatten om positiever in het leven te staan. Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod: omgaan met angsten, genieten, vertrouwen in jezelf, wat competenties en mentaliteit. Daarnaast onderzoek je waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Hierdoor kan je concrete doelen opstellen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Mede ontwikkeld door dr. Pieternel Dijkstra, ervaren psycholoog, schrijver, onderzoek en docent
 • Praktijkgerichte oefeningen met veel tips en handvatten
Bekijk deze cursus

2. Laudius - Persoonlijkheidstraining

9 maanden Beginners (Officiële Laduius-diploma) v.a. €269
Bekijk op Laudius.nl

Tijdens deze persoonlijkheidstraining werk je aan het versterken van je eigen persoonlijkheid en het ontwikkelen van je sociale vaardigheden. Door deze kennis kan je jouw zelfvertrouwen vergroten. Daarnaast leer je beter omgaan met moeilijke situaties, alledaagse problemen makkelijk te op te lossen en je vaardigheden op het sociale vlak te vergroten. Door deze vaardigheden vergroot jij je kansen op een succesvolle carrière.

Wat leer je?

De persoonlijkheidstraining bestaat uit de volgende onderdelen: communicatie, timemanagement, retoriek en presentatie, professioneel telefoneren, teamwork, conflicthantering, balans tussen werk en privé, leervaardigheid, begrijpelijk schrijven, creativiteit en zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is een belangrijk deel van de persoonlijkheid, waardoor dit een belangrijk onderdeel is in de cursus. De andere onderdelen ondersteunen het vergroten van je zelfvertrouwen. Als je bijvoorbeeld beter weet hoe je kunt omgaan met conflicten kan je met meer zelfvertrouwen (werk)relaties aangaan.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 9 maanden
 • Je kunt je huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus
 • Keuze uit een officieel Laudius-diploma of getuigschrift
Bekijk deze cursus

3. NHA - Geef je zelfvertrouwen een boost

5 maanden Beginners (NHA-getuigschrift) v.a. €379
Bekijk op Nha.nl

Wil jij vooral leren over het vergroten van je zelfvertrouwen? Dan is deze cursus geschikt voor jou. Voor de cursus maakt het niet uit of je meer zelfvertrouwen wilt op je werk of in je privé leven. In de cursus leer je meer over het emotionele niveau en denkniveau. Hierdoor ontdek je wat het effect van emoties is op jouw gevoel van zelfvertrouwen. Na het afronden van de cursus ontvang je een NHA-getuigschrift.

Wat leer je?

Tijdens de cursus leer je over de vijf verschillende niveaus die invloed hebben op hoe je voelt, je gedraagt en denkt. Een niveau is bijvoorbeeld je omgeving. De volgende onderwerpen worden onder andere behandeld: essentie, inspiratie en interesse, ontwikkeling van relaties in de jeugd, de innerlijke criticus, emoties en energetisch lichaam. Ook leer je wat de invloed van leefstijl is op jouw zelfvertrouwen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Beïnvloed je zelfvertrouwen op vijf niveaus
 • Ontvang een NHA-getuigschrift
Bekijk deze cursus

4. NewStart.nl - Cursus Zelfvertrouwen

12 weken Beginners v.a. €47
Bekijk op Newstart.nl

Door deze online training leer jij om je altijd 100% zeker over jezelf te voelen. Je volgt een stappenplan om je zelfvertrouwen te vergroten. Door stap voor stap begeleid te worden kan je in korte tijd meer zelfvertrouwen krijgen. Je ontvangt 12 weken lang elke week een les over het vergroten van je zelfvertrouwen. Elke les bevat naast theorie praktische oefeningen en vragen, waardoor je meteen resultaat boekt. Je ontvangt ook 3 extra E-books over de theorie van zelfvertrouwen en zelfacceptatie.

Wat leer je?

Na het afronden van de cursus accepteer jij jezelf voor 100%, kan jij je grenzen duidelijk aangeven, ben je gestopt met het geven van destructieve zelfkritiek en heb je blijvend zelfvertrouwen opgebouwd. De cursus bestaat uit drie delen. Deel 1 gaat over het analyseren van je zelfvertrouwen. Je leert onder andere wat jouw beperkende gedachten zijn en hoe je deze gedachten kunt veranderen. In deel 2 ontdek je zelfvertrouwen door te onderzoeken hoe een gebrek aan zelfvertrouwen kan ontstaan. In deel 3 ontwikkel je een blijvend zelfvertrouwen. Je leert onder andere hoe je zelfkritiek en perfectionisme loslaat en een simpele truc waardoor je elke dag trots op jezelf kunt zijn.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 weken
 • Door een professionele coach en trainer aangesloten bij NOBCO en EMCC
 • Levenslange toegang
Bekijk deze cursus

5. LOI - Life coaching

5 maanden Beginners (LOI diploma) v.a. €475.2

De cursus Life coach is geschikt voor je als je anderen wilt helpen om zich te blijven ontwikkelen en te ontplooien. De cursus is erg praktijkgericht. Je ontvangt het boek ‘Doe er wat aan’ van T. Groeneveld en W. Wanrooij om je meer te verdiepen. Tijdens het volgen van de cursus wordt je begeleid door ervaren docenten. Aan de docenten kan je al je vragen stellen, zodat je de cursus succesvol kunt afronden.

Wat leer je?

Tijdens de cursus krijg je praktische handvatten en doelgerichte oplossing aangereikt, die je kunt gebruiken om te starten als life coach. Je leert hoe jij mensen op een professionele manier kunt begeleiden. In het eerste deel van de cursus begin je met het aanpakken van je eigen levensvraagstukken en inzicht en grip krijgen op factoren die onbalans in jouw leven veroorzaken. Ook ontdek je wat je werkelijk wilt en wat je belangrijk vindt. Door middel van oefeningen en verdiepende opdrachten breng je jouw eigen ontwikkel- en actiepunten in kaart. In het tweede deel van de opleiding leer je meer over het coachen van andere mensen. Onder andere de volgende thema’s worden behandeld: wensen, verlangens, motivatie, talentontwikkeling en zelfreflectie.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Begeleiding van ervaren vakdocenten
 • Flexibel studeren in je eigen tempo

6. CIVAS - Opleiding Zelfvertrouwen voor kinderen

3 maanden mbo-niveau (CIVAS-diploma Zelfvertrouwen voor kinderen) v.a. €365

Dit is een geaccrediteerde opleiding waarin je in slechts 3 maanden leert hoe je kinderen kunt begeleiden naar vertrouwen in eigen kunnen en een positief zelfbeeld. De cursus is geaccrediteerd door KTNO en BATC. De cursus is speciaal voor professionals en ouders ontwikkeld door een vakspecialist. Na het afronden van de cursus kan je kinderen en jongeren in individueel en groepsverband begeleiden.

Wat leer je?

In de cursus ga je aan de slag met unieke trainingsmethoden om het zelfvertrouwen van kinderen te versterken. Je leert hoe je problemen met zelfvertrouwen kan voorkomen, de ontwikkeling van zelfverrtrouwen stimuleert en hoe je bestaande problemen kan verminderen. Bestaande problemen zijn bijvoorbeeld faalangsten en onzekerheid. Deze vaardigheden kunnen inzet worden als ouder of verzorger en als professional, zoals psycholoog, social worker en hulperlener.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 maanden
 • Geschikt voor professionals en ouders
 • Inclusief unieke werkboeken

Beste apps om je zelfvertrouwen te vergroten

1. My True Value – Grow self-worth

logo Civas

Met deze app leer jij jezelf elke dag te waarderen en om van je te houden om wie je bent. Door de app leer je om een gezonde eigenwaarde en zelfrespect op te bouwen. Dit leer je door middel van concrete hulpmiddelen en reflectie. Je voert concrete oefeningen uit, die ontwikkeld zijn door psychologen en therapeuten. Je werkt aan de thema’s zelfliefde, zelfzorg en zelfinzicht. Oefeningen bevatten tools voor zelfliefde, reflectie oefeningen en concrete zelfzorgpraktijken. De makers van de app geloven dat zelfzorg grote invloed heeft op je zelfvertrouwen. Door de app leer je onder andere om in jezelf te geloven in hechte relaties, vreugde en geluk te ervaren, je geliefd te voelen, respect te hebben voor jezelf, aanwezig en bewust te zijn en je plaats in te nemen.

Waarom deze app?

 • Concrete oefeningen ontworpen door psychologen en therapeuten
 • Leer werken aan zelfzorg
 • Leer door reflectie
Bekijk de app

2. Mindshine

logo Civas

Met deze app kan je werken aan verschillende factoren, waaronder het vergroten van je zelfvertrouwen, verbeteren van je motivatie en aan een positievere mindset. Je kunt in de app gebruik maken van ochtend-, middag- en/of avondroutines. Door dagelijks bezig te zijn met de oefeningen leer je sneller jouw mindset veranderen. De app maakt gebruik van de beste technieken uit Mindfulness, leiderschapscoaching en positieve psychologie. Door middel van ‘micro-steps’  en op wetenschap gebaseerde coachingplannen werk je aan het behalen van je doelen. In de app kan je naast zelfvertrouwen coaching ook concentratiecoaching, verminderde stresscoaching, coaching op emotionele intelligentie, zelfliefde coaching en motivatiecoaching krijgen. De app bevat maar liefst meer dan 200 effectieve trainingsessies ontwikkeld door experts.

Waarom deze app?

 • Korte en effectieve trainingen van 5 tot 15 minuten
 • Dagelijkse dosis inspiratie
 • Maak gebruik van bewezen technieken
Bekijk de app

3. Greenhabit

logo Civas

Greenhabit richt zich op het creeëren van gezonde gewoontes, persoonlijke groei en veerkracht. De app is gebaseerd op serious gaming. Hierbij wordt gaming gebruikt als middel om het doel te bereiken. Zo blijven de oefeningen uitdagend. Samen met een buddy werk je aan het behalen van jullie doelen. Door middel van de app ontwikkel je zelfvertrouwen en werk je aan verschillende leerthema’s. Je leert onder andere hoe je jouw mindset kunt beïnvloeden. In de game zit er ook een community voor inspiratie en extra motivatie. Je kunt ook de bijbehorende opleiding Greenhabit volgen. Deze opleiding zorgt voor mentale veerkracht en bewustwording. In slechts twaalf weken werk je aan mentaal en fysiek sterker worden.

Waarom deze app?

 • In kleine stapjes (micro-doelstellingen) werken aan een groter doel
 • Werk samen met een buddy aan je doel
 • Gebaseerd op serious gaming
Bekijk de app

4. The Mindfulness App

logo Civas

Met deze app kan je geleide meditaties en cursussen volgen in 10 verschillende talen. Je hebt maar liefst toegang tot meer dan 300 geleide meditaties en cursussen ontwikkeld door experts van over de hele wereld. Je kunt kiezen uit sessies van 3 tot 99 minuten. Zo is er altijd een oefening die past bij de hoeveelheid tijd die je op dat moment beschikbaar hebt. Daarnaast kan je kiezen tussen stille of geleide meditaties. Een groot voordeel van deze app is dat je gepersonaliseerde herinneringen kunt instellen, zodat je wordt herinnerd dat je nog moet mediteren. Daarnaast is het ook prettig dat je verschillende achtergrondgeluiden kunt gebruiken zoals golven, regen en bos.

Waarom deze app?

 • Meer dan 300 geleide meditaties en cursussen van expert
 • Opties voor elk tijdstip van de dag en elke stemming
 • Oefeningen voor beginners en gevorderden
Bekijk de app

Wat leer je in een cursus Zelfvertrouwen?

Per cursus verschilt het wat voor soort onderdelen je precies behandeld. Bij de meeste cursussen ga je aan de slag met de volgende onderdelen:

 • Inzicht krijgen in jouw positieve kwaliteiten en vaardigheden
 • Leren formuleren van helpende gedachten
 • Inzicht krijgen van belemmerende gedachten en denkfouten
 • Praktische oefeningen uitvoeren, zoals: het bijhouden van een journal, jezelf complimenten geven.
 • Evalueren van situaties waarin jij je onzeker voelt
 • Opstellen van concrete doelen
 • Focussen op positieve gedachten

Hoe ga je om met een gebrek aan zelfvertrouwen?

blank

Er zijn verschillende manieren hoe je kunt omgaan met een gebrek aan zelfvertrouwen. Hierbij is het belangrijk dat je regelmatig deze acties onderneemt om goed te kunnen werken aan het verkrijgen van meer zelfvertrouwen.

Omdenken, Focus op positieve gedachten

Vaak zijn mensen gefocust op de negatieve gedachten. Je onthoudt negatieve gedachten ook beter dan positieve gedachten. Leer om je focus te verleggen naar de positieve gedachten. Je kunt ook negatieve gedachten Omdenken naar een positieve gedachte. Bij Omdenken kijk je naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoek wat je daarmee kunt doen. Je gebruikt bij Omdenken de energie van het probleem voor iets nieuws. Het is een andere manier van leren denken. Een voorbeeld van omdenken is ‘Onmogelijk is geen feit, maar een mening’.

Zorgen voor jezelf

Uit onderzoek blijkt er een verband te zijn tussen zelfzorg en zelfvertrouwen. Mensen die beter voor zichzelf zorgen voelen zich namelijk zelfverzekerder. Zelfzorg staat letterlijk voor jezelf zorgen op spiritueel, mentaal en fysiek gebied. Als je goed voor jezelf zorgt voel jij je niet alleen zelfverzekerder, maar voel jij je ook minder gestrest, meer in balans en gelukkiger.

Support zoeken van buitenaf

Veel mensen met een laag zelfbeeld hebben de neiging om alles zelf te willen doen. Juist door hulp te zoeken van buitenaf kan jij verder komen in het leven. Iedereen heeft soms even hulp nodig. Diegene kan je helpen om gedachtekronkels te herkennen en je inzicht geven in je belemmerende gedachten. Ben je erg onzeker, loop je al lang rond met een laag zelfbeeld of is een trauma de oorzaak van je lage zelfbeeld? Dan kan het waardevol zijn om met een therapeut aan de slag te gaan.

Zelfvertrouwen opbouwen

Langdurig last hebben van een gebrek aan zelfvertrouwen is niet gezond. Het leidt niet alleen tot diverse aandoeningen, maar het vermindert ook jouw geluksgevoel. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk werken aan het opbouwen van jouw zelfvertrouwen.


Strategieën om je zelfvertrouwen op te bouwen

blank

Hieronder lees je een aantal strategieën om meer zelfvertrouwen op te bouwen.

Besteed aandacht aan je gedachten

Om meer zelfvertrouwen te krijgen is het van belang dat je inzicht krijgt in je gedachten. Schrijf bijvoorbeeld negatieve gedachten op. Vervolgens ga je onderzoeken welke gedachten kloppen en welke gedachten onjuist zijn. Negatieve gedachten kan je ook omdenken naar positieve gedachten. Daarnaast helpt het om je gedachten te bekijken alsof je een vriend(in) bent. Zeg tegen jezelf wat je tegen een vriend(in) zou zeggen, die deze gedachten heeft. Negatieve gedachten leer je ook verminderen door meer zelfcompassie voor jezelf te hebben.

Vergeef jezelf

Een oorzaak van een laag zelfbeeld kan zijn dat je ‘fouten’ in het verleden hebt gemaakt. Vergeef jezelf voor deze fouten. Het is gebeurd en je kunt het niet veranderen. Als je hierin blijft hangen kan dit lang effect hebben op jouw leven. Het is belangrijk om in het nu te leven en niet in het verleden. Beoefenen van Mindfulness kan je ook helpen om meer in het nu te leven.

Leer jezelf te accepteren

Zelfacceptatie is een groot onderdeel van het opbouwen van zelfvertrouwen. Als jij jezelf niet accepteert kan je niet werken aan het verkrijgen van meer zelfvertrouwen. Je moet leren om jezelf te accepteren voor wie je bent. Hierbij horen niet je prestaties. Je prestaties maken niet wie je bent, Je moet jezelf helemaal accepteren hoe je bent zoals je bent in de kern.

Waardeer jezelf

Leer jezelf meer te waarderen. Het kan helpen om bijvoorbeeld elke dag drie dingen op te schrijven, waarvan je vindt dat je het goed hebt gedaan. Dit mogen hele kleine dingen zijn, zoals een ontbijtje maken voor je partner en de deur openhouden voor iemand anders. Door deze oefening langere tijd uit te voeren leer jij jezelf meer waarderen.


12 Manieren om je zelfvertrouwen te verbeteren

blank

Door verschillende acties te ondernemen kan je zelfstandig werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen. Werk hier elke dag een beetje aan. Zo werk je langzaam toe aan een stabiel en positief zelfbeeld.

1. Onderneem dingen die je leuk vind

Positiviteit helpt je om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Onderneem daarom genoeg dingen die je leuk vindt. Probeer ook nieuwe dingen uit. Zo leer je om uit je comfortzone te gaan. Dit helpt je om inzichten te verwerven en vaardigheden te ontwikkelen. Deze dingen helpen je vervolgens om meer zelfvertrouwen op te bouwen.

2. Fysieke activiteit en conditie

Voldoende bewegen en sporten heeft vele voordelen. Het zorgt niet alleen ervoor dat jij je meer gelukkiger voelt, maar het kan ook jouw zelfvertrouwen vergroten. Als je ziet dat je prestaties behaalt in je sport ga jij je ook zelfverzekerder voelen op andere vlakken. Ook kan jij je zelfverzekerder voelen als je bijvoorbeeld meer spiermassa opbouwt door krachttraining. Het hormoon testosteron dat aangemaakt wordt door sporten zorgt ook voor meer zelfvertrouwen.

3. Hou een journal bij

Houdt de situaties bij wanneer jij je onzeker voelt. Vervolgens kan je deze situaties evalueren. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat was de gebeurtenis?
 • Wat was je gedrag?
 • Wat voelde je?
 • Wat dacht je?

Daarna bedenk je hoe je de volgende keer de situatie beter kunt aanpakken. Benoem ook wat je goed vond gaan. Houd tevens je succeservaringen bij in je journal.

4. Probeer negatieve gedachtes te counteren

Breng je negatieve gedachten in kaart. Hierdoor kan je ook onderzoeken welke negatieve gedachten denkfouten zijn. Denkfouten zijn gedachten die niet kloppen. Vervolgens kan je helpende gedachten formuleren die je kunt toepassen als je negatieve gedachten hebt. Door deze helpende gedachten kan je beter omgaan met de negatieve gedachten.

5. Breng tijd door met mensen die je een goed gevoel geven

Hierdoor wordt je vaker blootgesteld aan positiviteit. Hoe vaker je iets hoort, hoe beter je het onthoudt. Iets negatiefs onthouden we twee keer zo snel dan iets positiefs. Omring je daarom door mensen die positief over je praten. Probeer mensen die vooral negatief over je zijn zoveel mogelijk te vermijden. Hierbij is het wel belangrijk dat je ook mensen houdt in je leven die wel kritisch over je kunnen zijn. Hiervan kan je namelijk leren. Echter mensen die voornamelijk negatief over je praten zijn niet van meerwaarde in jouw leven.

6. Denk aan dingen waar je goed in bent

Onderzoek je positieve kwaliteiten en eigenschappen. Vraag bijvoorbeeld je vrienden of familieleden om drie positieve kwaliteiten op te schrijven. Zo krijg je meer inzicht in wat je goed kan.

7. Vergeef jezelf als je een foutje maakt

Ook hierbij gaat het om niet in het verleden te blijven hangen. Iedereen maakt fouten. Zie fouten als een leer moment. Hierdoor kan jij jezelf makkelijker vergeven als je een foutje maakt. Probeer ernaar te streven dat jij jezelf geen eens hoeft te vragen om vergiffenis voor een foutje.

8. Stel doelen en vier deze, hoe klein ze ook zijn

Stel concrete doelen. Een concreet doel is SMART. Dit houdt in specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Juist door kleine, concrete doelen te stellen vergroot je de kans dat jij je doelen haalt. Door deze te vieren blijf je gemotiveerd en je geeft jezelf waardering. Daarna kan je een nieuw doel stellen. Je kunt ook een groot doel stellen en deze opdelen in kleine subdoelen.

9. Biedt aan om anderen te helpen

Door andere mensen te helpen ontdek je wat je zelf kan en weet. Anderen helpen geeft je ook een goed gevoel.

10. Bekijk kritiek constructief

Kritiek hoef je niet helemaal te vermijden. Bekijk kritiek op een constructieve manier. Kijk welke kritiek je wel en niet kan en wil gebruiken. Niet met alle kritiek hoef je iets te doen. Het is immers slechts een mening.

11. Let op je lichaamstaal

Wist je dat onbewust de manier waarop je staat je minder of meer zelfvertrouwen kan geven? Als je een gesloten houding hebt en oogcontact vermijd kan jij je automatisch minder zelfverzekerd voelen. Een open houding met een rechte borst en kin naar boven laat je meer zelfverzekerd voelen. Tegelijkertijd kom je hierdoor ook zelfverzekerder over op andere mensen.

12. Vergelijk jezelf niet met anderen

Door jezelf met anderen te vergelijken kan jij je onzeker gaan voelen. Echter heeft het weinig zin om jezelf met anderen te vergelijken. Iedereen is anders en iedereen heeft een ander levenspad. Vergelijk jezelf met jezelf een dag ervoor. Zo kan je jezelf elke dag een beetje verbeteren.


Hoe lang duurt een Zelfvertrouwen cursus?

Je kunt een cursus al afronden binnen 12 weken. Langere cursussen duren bijvoorbeeld 9 maanden. De meeste cursussen kan je op jouw eigen tempo volgen, waardoor de cursus ook langer of korter kan duren.


Wat kost een cursus?

Je kunt al een simpele cursus volgen vanaf 47 euro. Duurdere cursussen kunnen oplopen tot 475,20. De duurdere cursussen zijn meestal wel uitgebreider. Sommige zijn ook geaccrediteerd. Er zijn ook regelmatig aanbiedingen op cursussen, zodat je goedkoper een cursus kunt volgen. Hou dus de promoties in de gaten.


Is een cursus zelfvertrouwen geschikt voor jou?

Er zijn diverse redenen om een cursus zelfvertrouwen te volgen. Wellicht denk je dat je erg onzeker moet zijn om een cursus zelfvertrouwen te volgen. Echter kan je ook iets hebben aan een cursus zelfvertrouwen als je al redelijk wat zelfvertrouwen hebt. Iedereen twijfelt wel eens aan zichzelf. Helemaal in deze tijd met veel sociale media en waarin mensen zichzelf veel vergelijken met elkaar.

Negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld wordt ook wel een laag zelfbeeld of een minderwaardigheidscomplex genoemd. Als je last hiervan hebt heb je weinig vertrouwen in jezelf. Je vindt het lastig om goede eigenschappen van jezelf te benoemen en legt vooral de nadruk op dingen die je niet bent of kunt. Je hebt ook veel kritiek op jezelf. Als je een gezond zelfbeeld hebt kan je positieve én negatieve eigenschappen van jezelf benoemen. Als je alleen maar positieve eigenschappen kunt benoemen is dit ook niet gezond. Dit is hierdoor ook niet het doel van een cursus zelfvertrouwen.

Een negatief zelfbeeld kan ontstaan door verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld ontstaan, doordat je veel negatieve ervaringen hebt in leven of je hebt veel kritiek ontvangen van je ouders. Je kunt ook een negatief zelfbeeld ontwikkelen als je veel gepest bent.

Gebrek aan controle

Als je vaak het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je leven kan het helpen om een cursus zelfvertrouwen te volgen. Hierdoor leer je meer het gevoel te hebben in controle te zijn. Je krijgt handvatten om meer regie te nemen over je eigen leven. Mensen die weinig zelfvertrouwen hebben kunnen de neiging hebben om de slachtofferrol op zich te nemen en hierdoor weinig verantwoordelijkheid te nemen over hun eigen leven. Dit leidt vervolgens tot meer onzekerheid.

Negatieve sociale vergelijkingen

De opkomst van sociale media kanalen heeft er onder andere toegeleid dat mensen elkaar steeds meer met elkaar vergelijken. Dit kan positief zijn als je hierdoor gemotiveerd raakt om net iets harder je best te doen. Echter is het helaas ook vaak negatief. Je wordt onzeker, omdat jij jezelf met iemand anders vergelijkt. Tijdens een cursus kan je leren om dit niet meer te doen.

Niet durven vragen wat je nodig hebt

Onzekerheid kan ertoe leiden dat je niet durft aan te geven wat je nodig hebt. Dit kan je op vele manieren belemmeren en je ook in problemen brengen. Je hoeft echter niet alles zelf te doen. Tijdens een cursus leer je jouw ruimte in te nemen en hulp te vragen.

Je druk maken en twijfelen aan jezelf

Als je veel piekert en vaak twijfelt aan jezelf is een cursus zeker van meerwaarde. Door meer zelfvertrouwen kan je meer in je kracht staan en maak jij jezelf minder vaak druk.

Moeite om positieve feedback te accepteren

Ook het niet kunnen omgaan met positieve feedback is een kenmerk van mensen met een laag zelfbeeld. Ze erkennen niet dat ze positieve kwaliteiten hebben. Tijdens een cursus leer je om meer open te staan voor positieve feedback en krijg je inzicht in je positieve kwaliteiten.

Negatief over jezelf spreken

Vaak negatief over jezelf praten is ander kenmerk van mensen met een laag zelfbeeld. Hierdoor versterk jij je eigen lage zelfbeeld, wat erg destructief is.

Faalangst

Faalangst is een van de gevolgen van een laag zelfbeeld. Dit is eigenlijk een zelfvervullende voorspelling. Je gaat er vanuit dat je iets niet haalt, waardoor dit vervolgens vaak ook gebeurd.

Negatieve kijk op de toekomst

Als je weinig zelfvertrouwen hebt ben je ook negatief over wat er in de toekomst gebeurd. Dit kan tevens leiden tot een zelfvervullende voorspelling. Mensen die meer vertrouwen hebben in de toekomst slagen ook vaker in hun doelen.

Geen vermogen om grenzen te stellen

Als je een laag zelfbeeld hebt doe je vaak veel voor andere mensen. Je wilt geliefd zijn door anderen. Hierdoor ben je bang andere mensen te kwetsen als je ‘nee’ zegt. Echter ga je hierdoor over je eigen grenzen heen. Hoe vaker je over je grenzen gaat, hoe moeilijker het is om wél je grenzen te stellen. In een cursus leer je om weer op te komen voor je eigen grenzen.


Waarom meer zelfvertrouwen krijgen d.m.v. een cursus?

blank

Het vergroten van je zelfvertrouwen door een cursus heeft vele voordelen.

Wees gelukkiger

Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel zelfvertrouwen hebben zich gelukkiger voelen.

Meer energie en motivatie

Door zelfverzekerder te zijn heb je meer vertrouwen in dat je gaat slagen in het behalen van je doelen. Hierdoor voel jij je sneller gemotiveerd en dit leidt vervolgens tot meer energie. Ook kan een laag zelfbeeld ertoe leiden dat je minder energie hebt, omdat het ervoor kan zorgen dat jij je vermoeid voelt.

Meer vrijheid door controle over je sociale angsten

Als je sociale angsten krijgt door een laag zelfbeeld wordt je wereldje steeds kleiner. Het kan ervoor zorgen dat je niet meer uit huis durft, waardoor jij jezelf steeds minder vrijheid geeft. Door meer zelfvertrouwen heb je minder of geen last van de sociale angsten en kan jij staan en gaan waar je wilt.

Minder angst en bezorgdheid

Door meer zelfvertrouwen maak jij je minder zorgen over bijvoorbeeld wat andere mensen van je denken en over wat er kan gebeuren. Met voldoende zelfvertrouwen voel jij je zekerder op alle vlakken van je leven.

Negatieve gedachten verminderen

Je leert in een cursus door praktische handvatten hoe jij jouw negatieve gedachten kunt verminderen. Dit doe je onder andere door inzicht te krijgen in je negatieve gedachten en helpende gedachten te leren formuleren.

Positievere uitstraling

Mensen met meer zelfvertrouwen gaan meer stralen. Vaak kan je zien aan iemand dat hij of zij een lager zelfbeeld heeft. Dit zie je door de lichaamshouding. Door een positievere uitstraling door meer zelfvertrouwen kan je ook meer complimenten krijgen, wat vervolgens weer goed is voor je zelfvertrouwen.

Aantrekkelijker worden

Een positievere uitstraling zorgt er vervolgens voor dat je aantrekkelijker bent.

Meer waardering voelen

Door te werken aan meer zelfvertrouwen leer je om te letten op positieve dingen. Hierdoor wordt je meer bewust van de waardering die mensen laten blijken, doordat de positieve dingen niet meer worden ondergedompeld onder de negatieve dingen.

De beste versie van jezelf zijn

Ondanks dat je tijdens een cursus voor zelfvertrouwen werkt aan het leren van minder perfectionistisch zijn, wordt je door de cursus wel dé beste versie van jezelf. Je leert namelijk dat je al het beste bent als je gewoon bent wie je bent. Je leert jezelf accepteren om wíe je bent, niet om wat je doet.

Beter omgaan met stress

Door meer controle te hebben over je leven en zelfverzekerder in het leven te staan kan je beter omgaan met tegenvallen. Hierdoor heb je minder last van stress en kan je ook beter omgaan met momenten van stress.

Makkelijker promotie maken

Door meer zelfvertrouwen durf je eerder voor jezelf op te komen. Ook durf je hierdoor te laten zien wat je waard bent tegenover je werkgever. Als je weet wat je waard bent kan je makkelijker een promotie vragen.

Een betere leider worden

Als je leiding geeft is het belangrijk om zelfvertrouwen te hebben. Hierdoor nemen je werknemers sneller dingen van je aan. Ook hebben ze hierdoor meer vertrouwen in jou. Als je werknemers weinig vertrouwen in je hebben is het lastiger om leiding te geven. Medewerkers zullen je hierdoor minder snel volgen en dingen minder snel van je aannemen.

Makkelijker invloed uitoefenen op anderen

Mensen zijn sneller overtuigd als iemand zelfvertrouwen uitstraalt. Als je onzeker overkomt, zal iemand minder snel iets aannemen van je. Zo kan een leek met veel zelfvertrouwen overtuigender overkomen dan een onzekere expert.

Mensen met zelfvertrouwen zijn meer succesvol

Door meer zelfvertrouwen kom je zelfverzekerder over op andere mensen. Als jij niet gelooft in jezelf, geloven andere mensen ook niet in jou. Dit leidt ertoe dat je minder kansen in je leven krijgt. Door meer zelfvertrouwen krijg je dus meer kansen. Daarnaast durven mensen met meer zelfvertrouwen grotere uitdagingen aan te gaan, meer risico’s te nemen en meer dingen uit hun comfortzone te doen. Dit verhoogt ook de kans om succesvol te worden. Ten slotte kunnen mensen met meer zelfvertrouwen beter omgaan met tegenslagen en zien ze falen als leren. Hierdoor geven ze minder snel op. Dit verhoogt ook de kans op succesvol worden.


Wat zijn de gevolgen van te weinig zelfvertrouwen?

Als je langdurig weinig zelfvertrouwen hebt kan dit leiden tot verschillende mentale en fysieke problemen.

Mentale problemen

Er zijn diverse mentale problemen die er kunnen ontstaan als je langdurig last hebt van zelfvertrouwen. Hieronder lees je een aantal psychische problemen die er kunnen ontstaan.

Angststoornis

Als je erg onzeker bent kan je last krijgen van een gegeneraliseerde angststoornis. Dit wordt ook wel een angstneuroses of piekerstoornis genoemd. Dit houdt in dat je continue gespannen bent en voortdurend aan het piekeren bent zonder feitelijke reden. Mensen met een piekerstoornis zijn constant bang dat er iets ergs gaat gebeuren. Een gegeneraliseerde angststoornis kan vervolgens voor diverse lichamelijke klachten zorgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, algehele zwakte en maag- en darmklachten.

Door onzekerheid kunnen er ook specifiekere angststoornissen ontstaan. Als je bijvoorbeeld erg onzeker bent voor het oordeel van anderen en vervolgens zelden nog buiten komt, kan je pleinvrees (agorafobie) ontwikkelen. Je bent dan bang om uit je vertrouwde omgeving te komen.

Minderwaardigheidscomplex

Als je last hebt van een minderwaardigheidscomplex heb je het gevoel minder waard te zijn dan anderen. Je hebt dan niet alleen last van een negatief zelfbeeld, maar voert ook gedragingen uit waardoor jij jezelf nog onzekerder voelt. Mensen die hier last van hebben zwakken positieve zaken af, vergroten negatieve zaken en wijzen zichzelf voortdurend af.

Eetstoornis

Een eetstoornis kan onder andere ontstaan door een negatief zelfbeeld. Ook prestatiedrang, overmatige controle en perfectionisme zijn een trigger voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Een eetstoornis heeft op lange termijn veel negatieve effecten op de gezondheid, zoals een verlaagde weerstand en schade aan je tanden. Een eetstoornis is ook heel lastig te behandelen.

Sociale angst

Als je erg bezig bent met wat anderen van je denken kan je sociale angst ontwikkelen, zoals een sociale-angststoornis (sociale fobie). Je bent dan extreem bezig met wat anderen van je denken. Deze angsten kunnen zorgen voor lichamelijke klachten, zoals benauwdheid en hartkloppingen. Vervolgens kan dit ertoe leiden dat je weinig sociale interacties hebt, waardoor je nog meer angst hiervoor ontwikkeld.

Depressie

Een negatief zelfbeeld is een van de risicofactoren van een depressie. Hierdoor heb je een grotere kans om een depressie te ontwikkelen. Een depressie kan ook een laag zelfbeeld veroorzaken. Dit komt, doordat je door een depressie in jezelf gekeerd bent en vaak veel zelfkritiek hebt.

Paniekaanvallen en paniekstoornissen

Door bijvoorbeeld de angsten die je ontwikkeld door je gebrek aan zelfvertrouwen kan je een paniekaanval krijgen. Een paniekaanval voelt als een golf van intense angst die je opeens ervaart. Meestal duurt dit enkele minuten tot een half uur. Daarna zakt de angst weer af. Mensen ervaren een paniekaanval als erg heftig. Als je regelmatig last hebt van paniekaanvallen leid je aan een paniekstoornis.

Veel mensen die hier last van hebben gaan uit angst voor een volgende paniekaanval bepaalde situaties vermijden. Dit wordt anticipatieangst genoemd. Vervolgens kunnen ze hierdoor pleinvrees ontwikkelen. Iemand met een paniekstoornis leert zichzelf dus de eerste paniekaanval te herinneren. Hierdoor wordt elke volgende situatie die hem/haar herinnerd aan de paniekaanval gezien als een gevaar. Hierdoor ontstaat weer een paniekaanval. Het is nog niet precies bekend hoe een paniekstoornis biologisch gezien ontstaat.

(Overmatig) Alcohol of drugs gebruik

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan op verschillende manieren leiden tot alcohol of drugs gebruik. Ten eerste is iemand die onzeker is sneller over te halen door vrienden om alcohol of drugs te gebruiken. Hierdoor worden ze sneller aan alcohol en drugs blootgesteld en ervaren ze vaak op jongere leeftijd het gevoel wat ze ervan krijgen. Ten tweede zijn mensen die onzeker zijn gevoeliger voor alcohol en drugs. Ze hebben het gevoel dat ze meer zelfvertrouwen krijgen als ze onder invloed zijn. Hierdoor werkt het extra verslavend voor mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook is het lastiger om te stoppen met alcohol of drugs gebruik als je met vrienden omgaat die gebruiken en gevoelig bent voor peerpressure. Op jongere leeftijd kan je ook sneller verslaafd raken aan alcohol en drugs. Ook heeft het dan grotere negatieve effecten op de gezondheid.

Stress

Stress is verbonden met onzekerheid, faalangst en perfectionisme. Vaak als je last hebt van een van de factoren krijg je ook last van een van de andere factoren. Doordat je onzeker bent kan je sneller in de stress raken. Je gaat bijvoorbeeld meer piekeren over wat anderen van je denken, wat vervolgens zorgt voor meer stress.


Andere manieren om zelfvertrouwen op te bouwen

Boeken

Er zijn diverse boeken die je kunnen helpen om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Hieronder lees je er een aantal.

Het NLP doe boek – Rubin Alaie

In dit boek staan er meer dan 129 simpele kleine oefeningen die je kunt doen om je zelfvertrouwen te verbeteren. Het boek is gebaseerd op NLP. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een methode op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Met NLP leer jij je bewust maken van onbewuste processen.

How to stop feeling like shit – Andrea Owen

Dit boek is speciaal gericht op vrouwen. Je leert door een eerlijke en verfrissende benadering hoe vrouwen af kunnen komen van de hardnekkige gewoonten om zichzelf naar beneden te halen. In elk hoofdstuk staat een andere gewoonte centraal, zoals zelfisolatie, jezelf vergelijken en perfectionisme. Het boek behandelt 14 verschillende gewoonten en hoe je hiermee kunt omgaan, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt.

De Chimp Paradox- Steve Peters

Dit boek wordt ook wel de mind management methode voor zelfvertrouwen, succes en geluk genoemd. Het is een bewezen methode. Je leert hoe je het stemmetje in je hoofd dat zorgt voor onzekerheid onder controle krijgt. Dit stemmetje wordt ook de ‘chimp’ genoemd. De methode in dit boek is gebaseerd op wetenschappelijke feiten en uitgangspunten. Je leert door dit boek hoe je brein werkt en hoe je het kunt managen, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Patronen doorbreken – Hannie van Genderen

Dit boek is geschreven door Hannie van Genderen, een klinisch psycholoog, psychotherapeut, supervisor, leertherapeut én opleider cognitieve gedragstherapeut en schematherapeut. Door middel van het boek leer je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden. Dit doe je door middel van schematherapie aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen. Naast het verkrijgen van inzicht hierin leer je hoe je dit kunt veranderen. Zo kan je gedachten die je onzeker maken veranderen, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Mindfulness cursus

Het volgen van een Mindfulness cursus kan je helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen, omdat je tijdens een cursus Mindfulness leert om jezelf te accepteren. Daarnaast leer je om meer zelfcompassie te hebben. Dit wordt ook wel ‘Self-kidness’ genoemd. Het houdt in dat je begripvol en warm bent tegen jezelf, wanneer je tekort schiet in plaats van jezelf te bekritiseren of je gevoelens te negeren. Ook leer je door een Mindfulness cursus om meer in het nu te leven en je aandacht bij jezelf te houden. Als je te veel bezig bent met het verleden, de toekomst en/of anderen kan je onzeker worden.

NLP Cursus

Een cursus Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) kan zorgen voor meer zelfvertrouwen, doordat jij door NLP meer bewust wordt van je gedachten, je zelfbeeld en wereldbeeld. Door bewust te worden van je huidige denkprogramma kan je leren om je te focussen op de positieve ervaringen. Dit leidt op lange termijn tot meer zelfvertrouwen. Daarnaast leer je om jezelf niet te vergelijken met anderen, onderzoek je jouw negatieve triggers en krijg je inzicht in belemmerende overtuigingen die zorgen voor minder zelfvertrouwen. Tijdens een cursus stel je concrete en haalbare doelen, zodat je gefocust aan de slag gaat met iets wat je wilt veranderen. Dit kan bijvoorbeeld het vergroten van je zelfvertrouwen zijn.

Familie opstelling

Als de oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen voort komt uit je familie kan het van meerwaarde zijn om een familie opstelling te doen. Dit is een therapeutische sessie, waarbij je een vraagstuk inbrengt waar je helderheid over wilt krijgen. In dit geval is het vraagstuk een gebrek aan zelfvertrouwen. De andere deelnemers zijn de representant van de familie. Je geeft hen een plek in het vertrek met behulp van de therapeut. Hierdoor ontstaat er een opstelling met achterliggende aspecten. Aan de hand van de familieopstelling worden er vragen gesteld, die inzicht geven in je belemmeringen. De presentanten brengen aan de hand van de begeleider beweging in de situatie, waardoor er rust kan komen tussen jou en de representanten.

Volgens het boek ‘de Fontein, vind je plek’ van Els van Steijn kan een oorzaak van gebrek aan zelfvertrouwen zijn dat je niet de juiste plek in de fontein hebt. Volgens Els heeft een familie een opstelling van een fontein. Boven jou bevindt zich de ‘ouderbak’ met je ouders en je staat hieronder in de bak met je broers en zussen. De broers en zussen zijn op volgorde van geboorte. Hierbij tellen overleden en doodgeboren kinderen ook mee. Als je niet op de juiste plek staat in de fontein ontstaan er gevolgen, zoals minder zelfvertrouwen. Als je hier meer over wilt lezen kan je het boek lezen of dit filmpje over de Fontein bekijken.

Therapie

Als de oorzaak van je onzekerheid komt door traumatische ervaringen is het verstandig om ook specialistische hulp te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld hulp krijgen van de GGZ praktijkondersteuner bij de huisarts of bij de psycholoog. Binnen de psychologie zijn er diverse behandelingsmethoden, zoals EDMR, cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Ga op zoek naar een behandelingsmethode die bij je past. Zo kan je eerst de achterliggende oorzaak aanpakken. Dit kan al helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen.


Conclusie

Als je zelf aan de slag wilt gaan en geen ernstige mentale problemen hebt is een online cursus een goede keuze. Zo kan je zelfstandig aan de slag met het vergroten van je zelfvertrouwen. Door daarnaast een boek te lezen of filmpjes te kijken kan je nog beter de stof onthouden. Hoe vaker je iets hoort, hoe beter je onthoudt. Naast het horen en lezen van de stof moet je het ook echt toepassen.

Pas als je veel oefent zal je merken dat je zelfvertrouwen beter wordt. Ook als je onzekerheid door een traumatische ervaring komt, kan een online cursus je extra helpen. Je kunt deze aansluitend of tegelijkertijd met een behandeling volgen.


foto auteur Claire Orth
Dit artikel is geschreven door Claire Orth

Ik ben allround tekstschrijver en heb veel affiniteit met onderwijs, psychologie en leefstijl. Graag verdiep ik mij in diverse onderwerpen om jou te informeren middels mijn teksten.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies