IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Photoshop cursus: 7 trainingen om photoshop te leren

Photoshop cursus: 7 trainingen om photoshop te leren

Foto Claire Orth
Claire Orth
Laatst bijgewerkt: 16 januari 2023

Wil je de kwaliteit van jouw foto’s verbeteren? Of wil je foto’s leren manipuleren? Wat je reden ook is, Photoshop helpt je dit te realiseren. Door een Photoshop cursus leer je alle mogelijkheden te gebruiken binnen het programma Adobe Photoshop. In dit artikel lees je alles over de beste Photoshop trainingen en cursussen.


Onze aanraders

1

NTI - Cursus Photoshop

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Slechts 5 uur studielast per week
 • Check met een gratis proefles of de cursus bij je past
2

Laudius - Photoshop Creative Cloud

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Mogelijkheid om de cursus sneller of langzamer leren
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
3

NHA - Thuisstudie Photoshop

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Persoonlijke begeleiding
 • Korting op Photoshop CC
4

Thuiscursus.nl - Photoshop specialist in 6 maanden

 • Tijdsduur: 3 tot 6 maanden
 • Eventueel je kennis toepassen in een stage
 • Een jaar lang toegang tot het Studentenplatform met online begeleiding van jouw docent

De 7 beste Photoshop trainingen en cursussen

1. NTI - Cursus Photoshop

6 maanden Beginners (NTI certificaat) v.a. €245.76
Bekijk op Nti.nl

Na het afronden van deze cursus kan je probleemloos foto’s en afbeeldingen bewerken met Adobe Photoshop CC voor zakelijk en privé gebruik. De cursus is erg praktisch in gericht. Stap voor stap leer je het programma te gebruiken. Dit leer je onder andere door handige oefeningen. Ook leer je meer over de verschillende fotografie genres, zoals landschap-, bedrijfs- en portretgofotgrafie.

Wat leer je?

In de cursus ga je onder meer aan de slag met onderwerpen zoals beginselen van lagen, met selecties werken en algemene fotocorrecties. Daarnaast worden de volgende onderwerpen behandeld: typografisch ontwerp, werken met 3D-afbeeldingen en bestanden voorbereiden voor het web. Doordat je leert digitale foto’s te corrigeren en verbeteren zijn foto’s met rode ogen verleden tijd. Naast het bewerken van foto’s leer je ook video’s bewerken.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Slechts 5 uur studielast per week
 • Check met een gratis proefles of de cursus bij je past
Bekijk deze cursus

2. Laudius - Photoshop Creative Cloud

6 maanden beginners (Officieel Laudius-diploma) v.a. €129
Bekijk op Laudius.nl

Deze cursus is gebaseerd op de erkende trainingsmethode van Adobe. Je leert hoe je de meest recente versie van Creative Cloud software kunt gebruiken. Stap voor stap maak je kennis met de vele mogelijkheden en opties. Hierbij krijg je diverse tips en technieken aangereikt. Je leert Adobe Photoshop gebruiken voor zakelijk en privé doeleinden.

Wat leer je?

In het begin van de cursus leer je eerst over de verschillende creative cloud applicaties. Je leert later in de cursus hoe je Photoshop kunt gebruiken in combinatie met de andere Adobe-applicaties. Je gaat tijdens de cursus onder andere aan de slag met onderwerpen zoals 3D-bestanden, 3D-objecten, animatie met Photoshop, filters en kanalen en maskers. Je leert ook hoe je video’s kunt bewerken met Photoshop.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Mogelijkheid om de cursus sneller of langzamer leren
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
Bekijk deze cursus

3. NHA - Thuisstudie Photoshop

6 maanden Beginners (NHA-instituutsdiploma) v.a. €249
Bekijk op Nha.nl

Met deze cursus leer je alle ins en outs van het programma Adobe Photoshop CC. Zou kan je na het afronden van de cursus jouw creativiteit de vrije loop laten. Je ontdekt tijdens de cursus op een praktische wijze de vele mogelijkheden van Photoshop. In 6 maanden leer vanaf de basis om alles te halen uit Photoshop. Je kunt na het afronden van de cursus jouw kennis toetsen met een examen op een tijdstip en dag naar keuze.

Wat leer je?

De cursus start met kennismaken met de gereedschappen. Je leert welke gereedschappen het vaakst worden gebruikt. Vervolgens leer je hoe je selecties kunt maken en hoe je de selectietools gebruikt. Zo leer je stap voor stap Photoshop beter kennen. Als je eenmaal de basisvaardigheden onder de knie hebt leer je moeilijkere vaardigheden zoals het maken van GIF-bestanden, werken met lagen en advertenties voor web en drukwerk.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Persoonlijke begeleiding
 • Korting op Photoshop CC
Bekijk deze cursus

4. Thuiscursus.nl - Photoshop specialist in 6 maanden

3 tot 6 maanden Beginners (Diploma van De Ondernemersschool NHOC) v.a. €259
Bekijk op Thuiscursus.nl

Met deze cursus leer je binnen 3 tot 6 maanden alle mogelijkheden van Photoshop. Heb je het wat drukker? Geen probleem. Je hebt een jaar lang toegang tot het Studentenplatform, zodat je de cursus op jouw tempo kunt volgen. De cursus is geschikt als je nog geen ervaring hebt met Photoshop. Je krijgt tijdens de cursus begeleiding van een vakdocent, waarbij je terecht kunt met al je vragen.

Wat leer je?

Je leert over de diverse mogelijkheden binnen Photoshop, zoals je eigen foto’s professioneel bewerken, je foto’s retoucheren en een digitaal fotoarchief bijhouden. Geleidelijk leer je moeilijkere functionaliteiten, zoals werken met lagen en maskers en de verschillende beeldbewerkingen. Na het afronden van de cursus kan je Photoshop gebruiken voor verschillende doeleinden. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in je baan als grafisch vormgever of fotograaf.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 tot 6 maanden
 • Eventueel je kennis toepassen in een stage
 • Een jaar lang toegang tot het Studentenplatform met online begeleiding van jouw docent
Bekijk deze cursus

5. LOI - Adobe Photoshop CC

5 maanden Beginners (Diploma Adobe Photoshop CC 2020 van de LOI) v.a. €495

Deze cursus is gericht op Adobe Photoshop CC2020. Door praktijkgerichte opdrachten leer je in een snel tempo Photoshop te gebruiken. De cursus kan je afronden met een praktijkopdracht. Na het afronden van de cursus kan je middels goed aansluitende opleidingen je kennis verbeteren of uitbreiden, bijvoorbeeld door de cursus Adobe Illustratot CC of Adobe InDesign CC.

Wat leer je?

Tijdens de cursus leer je stap voor stap alles wat mogelijk is met Adobe Photoshop CC. Eerst start je met het leren van de basishandelingen. Denk bijvoorbeeld aan de kleurmodues, bestandsgrootte en resolutie. Vervolgens leer je over illustreren en beeldbewerking. De cursus wordt afgesloten met moeilijkere onderwerpen, zoals optimalisatie, slicen en wegschrijven van bestanden voor het web. Dit leer je door een combinatie van theorie en praktische oefeningen.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Zeer praktijkgerichte cursus
 • Onderdeel uit een erkende en NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding

6. LOI - HBO Adobe Photoshop-specialist

2 maanden hbo (HBO Adobe Photoshop-specialist) v.a. €678

Bij de cursus HBO Adobe Photoshop-specialist heb je keuze uit een thuisstudie of klassikale cursus. In slechts 2 maanden breng je jouw Adobe Photoshop kennis en vaardigheden naar HBO-niveau. De cursus is een kort HBO-programma, een module uit de bacheloropleiding Informatica. Hierdoor krijg je vrijstelling indien je in de toekomst de bacheloropleiding Informatica gaat volgen bij LOI.

Wat leer je?

De cursus start met het behandelen van de basishandelingen van Adobe Photoshop. Je leert onder meer over het tranfsormeren, resamplen en uitsnijden. Ook leer je het perspectief kunnen bijwerken. Stap voor stap leer je moeilijkere vaardigheden, zoals beeldbewerking en illustrreren. Je gaat aan de slag met het toepassen van kleurbeheer, verscherpingsfilteren en het manipuleren van een afbeeldingen. Ook leer je hoe je Photoshop kunt gebruiken voor drukwerk en webgebruik.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 2 maanden
 • Keuze uit thuisstudie of klassikale cursus
 • Onderdeel uit HBO-Bachelor Communication and Multimedia design

7. LOI - HBO Adobe Expert

3 maanden Beginner (HBO Adobe-Expert) v.a. €987

Tijdens de cursus HBO Adobe-Expert wordt je niet alleen Adobe Photoshop Expert, maar ook expert op het gebied van Adobe Illustrator en Adobe Indesign. Dit zijn de drie meest gebruikte DTP programma’s. Deze programma’s komen onder andere van pas bij het vormgegeven en bewerken van (reclame)beelden, boeken en brochures. Zo ben je na het afronden van deze cursus breder inzetbaar bij content creation.

Wat leer je?

In de module Adobe Photoshop CC 2020 start je onder meer met het verkennen van je werkomgeving, documenten opzetten  illustreren, photoshop gebruiken voor webdesign en manipuleren met Mixer Brush. In de module Adobe Illustrator CC 2020 ga je onder meer aan de slag met het werkomgeving verkennen, het maken van grafische objecten en het werken met beeld voor onder andere crossmedia en web. In de module Adobe Indesign leer je onder andere interactieve documenten maken en omgaan met prepress en printen.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 maanden
 • Mogelijkheid tot vrijstelling bij Bacheloropleiding CMD
 • Online begeleiding door ervaren docenten (thuisstudie en klassikaal)

Wat leer je in een online cursus Photoshop?

blank

In een online cursus Photoshop maak je uitgebreid kennis met het programma Adobe Photoshop. Je leert stap voor stap de tools en mogelijkheden van Adobe Photoshop te gebruiken. Je begint eerst bij de basis en leert daarna complexere functies van het programma.

Wat je precies leert hangt af van de soort cursus die je kiest. Bij elke cursus kan je na het afronden van de cursus foto’s op een geloofwaardige manier verbeteren. Als je kiest voor een uitgebreidere cursus leer je meer over de verschillende functies dan bij een (korte) basiscursus. Een online cursus behandelt onder meer de onderstaande onderwerpen.

 • De gereedschappen van Photoshop: Eerst leer je over alle gereedschappen in de toolbalk van Photoshop.
 • Algemene fotocorrecties, zoals het weghalen van rode foto’s: Zo kan je snel de kwaliteit van je foto net iets beter maken.
 • Foto’s bewerken in lagen en opslaan in diverse groepen: Bij foto’s bewerken in lagen gebruik je meerdere foto’s die gemaakt zijn uit verschillende invalshoeken. Met foto’s bewerken in lagen kan je onder meer de beste belichting toepassen uit een van de foto’s. Door de foto’s te groeperen houd je meer overzicht over je foto’s.
 • Digitale foto’s corrigeren en verbeteren: Je leert onder andere het verbeteren van de kwaliteit van de foto en het verbeteren van de belichting.
 • Achtergrond van foto’s aanpassen: Je kunt de kleuren van de achtergrond aanpassen of kiezen voor een andere standaard of eigen achtergrond.
 • Teksten en speciale effecten toevoegen: Je leert bijvoorbeeld een bijschrift toe te voegen aan een foto of een introtekst toe te voegen aan een video.
 • Bestanden voorbereiden voor diverse doeleinden: Je leert om foto’s en video’s aan te passen, zodat ze in het goede formaat op een website of ander communicatiemiddel kunnen worden geplaatst.

Bij de meeste cursussen kan je na afronden ook video’s bewerken en animaties maken.


Wat kost een online cursus Photoshop?

Een cursus Photoshop kan je al volgen voor 129 euro. Als je een uitgebreidere cursus wilt volgen loopt het bedrag op tot 678 euro. Er zijn vaak aanbiedingen beschikbaar, waarbij je korting krijgt of een gratis product ontvangt bij de aankoop van de cursus. Houd de aanbiedingen daarom goed in de gaten!


Hoe lang duurt een cursus?

De duur van een Photoshop cursus verschilt. Je kunt al een cursus afronden in twee maanden. De duur van een cursus kan oplopen tot zes maanden. Diverse cursussen kan je versneld volgen, zodat je de cursus twee keer zo snel kunt afronden. Hierdoor kan je een cursus van zes maanden al in drie maanden afronden.


Is Photoshop moeilijk?

Photoshop is niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Iedereen kan het leren als je stap voor stap kennismaakt met Photoshop. Je moet beginnen bij de basis. Als je de basis van Photoshop onder de knie hebt, kan je langzaam nieuwe dingen gaan leren.

Ben je bang dat je moeite hebt met het leren van Photoshop? Volg dan een cursus die je op jouw eigen tempo kunt volgen. Als je toch nog erg onzeker bent of Photoshop iets voor jou is, kan je eerst gratis cursussen volgen. Hieronder lees je een aantal gratis cursussen die je kunt volgen.


Hoe word je een specialist in Photoshop?

blank

Net als bij veel dingen geldt ook voor Photoshop dat je veel moet oefenen. Een cursus volgen geeft je een goede start bij het worden van een specialist in Photoshop. Tijdens en na de cursus is het belangrijk om je geleerde kennis zoveel mogelijk toe te passen. Gebruik Photoshop daarom regelmatig, zodat je kennis en vaardigheden niet verloren gaan. Vraag ook om feedback, zodat jij jezelf kan blijven verbeteren. Geef je zelf ook feedback en pas je producten hierop aan.

Zorg ook dat je kennis actueel is. Dit doe je door te lezen of filmpjes te bekijken over de nieuwe functies binnen Adobe Photoshop. Daarnaast kan je ook veel leren van andere experts. Bij de cursus ‘3-6 maanden Photoshop’ van thuiscursus.nl kan je de cursus combineren met een stage of na je cursus een stage lopen. Zo kan je in de praktijk leren van iemand die veel ervaring heeft met Photoshop. Een expert kan je waardevolle feedback geven die je kunt gebruiken om je Photoshop vaardigheden te verbeteren.


Hoe leer je grafisch ontwerpen?

blank

Grafisch ontwerpen is meer dan alleen Photoshop gebruiken. Bij grafisch ontwerpen gaat het om het grafisch vormgeven van drukwerk en andere fysieke producten. Dit kunnen bijvoorbeeld huisstijl drukwerk (enveloppen, briefpapier, visitekaartjes), brochures, cd-covers, flyers, relatiegeschenken en boekomslagen zijn. Om grafisch ontwerpen te leren is het belangrijk dat je creatief bent.

Er zijn langdurige opleidingen om grafisch ontwerper te worden. Mensen die deze opleiding afronden zijn vaak erg breed inzetbaar. Je kunt ook door losse cursussen grafisch ontwerpen leren op specifiekere gebieden. Met het korte HBO-programma HBO Adobe Expert van LOI leer je bijvoorbeeld drie grafische programma’s kennen en gebruiken, namelijk Adobe Photoshop, Adobe Indesign en Adobe Illustrator. Hieronder lees je wat je kunt doen met Adobe Indesign en Adobe Illustrator.

Adobe Indesign

 • Vormgeven van drukwerk, zoals brochures, posters, boeken, folders en tijdschriften
 • Vormgeven van interactieve documenten, zoals digitale tijdschriften en digitaal invulbare formulieren
 • Toevoegen van slideshows, video’s, een quiz of animaties aan bijvoorbeeld een digitaal tijdschrift.

Adobe Illustrator
Met deze app kan je creative visie realiseren met vormen, effecten, kleur en typografie. Je kunt onder andere de onderstaande dingen maken.

 • Logo’s
 • Pictogrammen
 • Typografie
 • Tekeningen
 • Complexe illustraties

Je leert ook hoe je deze programma’s samen kan gebruiken. Zo kan je nog beter grafische ontwerpen maken door deze drie programma’s samen te gebruiken. Er zijn ook speciale cursussen voor grafisch vormgeven, zoals de cursus Desktop Publishing (DTP) van de NTI en de opleiding Grafisch Vormgever van de NHA.


Wat wil je leren in Photoshop?

Voordat je iets kunt gaan leren is het belangrijk om te bedenken wat je precies wilt leren. Bedenk welke vaardigheden je (in de toekomst) nodig hebt voor je werk of voor jouw hobby. Hieronder lees je een aantal dingen die je kunt leren. Voor fotobewerking heb je alleen Photoshop nodig. Voor de andere dingen heb je minimaal de grafische programma’s (zoals Photoshop, Indesign en Illustrator )nodig.

Fotobewerking

Door fotobewerking kan je jouw foto’s optimaliseren. Je kunt onder meer onbedoelde fouten corrigeren, belichting optimaliseren en kleuren optimaliseren. Zo kan je jouw foto’s net iets mooier maken. Je kunt ook meerdere foto’s met verschillende belichtingen samenvoegen, zodat je de beste belichting krijgt.

Tevens kan je met fotobewerking de rode ogen weghalen als je een flitser gebruikt tijdens het fotograferen. Zorg ervoor dat de foto geloofwaardig blijft. Als je te veel bewerkt wordt de foto ongeloofwaardig. Fotobewerking is handig voor privé foto’s voor bijvoorbeeld op sociale media kanalen of voor in een fotoalbum. Je kunt het ook gebruiken voor een zakelijk foto, bijvoorbeeld voor op je eigen Linkedin profiel of voor foto’s voor op de website van je bedrijf.

Webdesign en UI/UX design

Webdesign staat voor alle diverse aspecten bij het ontwerpen van een website. Onderdelen die onder grafisch vormgeving vallen zijn gebruikersinterface (UI design) en de gebruikerservaring (UX). Met webdesign leer je hoe je het design van je website goed aangepast op je doelgroep.  Door goed na te denken over een webdesign blijven mensen langer op je website en heb je een grotere kans dat ze actie ondernemen n.a.v. je website. Een goede website bestaat onder andere uit de onderstaande onderdelen.

 • Gebruiksvriendelijke website voor mobiel en computer: Door het webdesign zo in te richten dat je website goed te gebruiken is op je mobiel en in een browser op de computer blijven klanten langer op je website. Als je website niet gebruikersvriendelijk is de kans groot dat mensen snel je website weer wegklikken.
 • Aangepast op de doelgroep: Hierbij moet jij je goed inleven in doelgroep. Onderzoek onder andere wat hen drijft, waar je doelgroep zich bevindt en wat hen tot actie brengt. Door dit te onderzoeken kan je jouw website hierop aanpassen.
 • Zorg voor overzicht en rust op je website: Dit geeft je bezoeker meer vertrouwen. Als je website te druk is kan je bezoeker overprikkeld raken en de website snel wegklikken.

UI Design
UI design staat voor User Interface. Dit gaat om het aantrekkelijk maken van bijvoorbeeld je website. Dit kan je onderzoeken door diverse variaties te testen op je website, bijvoorbeeld verschillende knoppen. Dan kan je door middel van Google Analytics testen welke knop vaker wordt gebruikt.

UX Design
Dit staat voor User Experience en gaat over het maken van een ontwerp met een ideale gebruikerservaring. Hierbij leer je bijvoorbeeld hoe je een website zo inricht dat het makkelijk te gebruiken is en de benodigde informatie snel en makkelijk te vinden is.

Branding en visuele identiteit

Met branding leer je hoe je een bepaalde klantbeleving kunt creëren voor jouw merk of bedrijf. De klantbeleving gaat om wat een publiek voelt, ervaart en denkt van een bedrijf. Visuele identiteit wordt ook wel huisstijl of corporate identity genoemd. Hiermee maak je het merk zichtbaar. De visuele identiteit is onderdeel van de ‘branding’. De visuele identiteit laat je bijvoorbeeld terugkomen met websites, advertenties, bedrijfskleding en een logo. Je leert om dit te ontwerpen en waarop je moet letten bij het ontwerp.

Marketing en advertenties

Marketing is erg breed. Het is het vakgebied dat zich bezighoudt met het overbrengen van de waarde van een product, dienst of merk aan de markt. Het doel is om zoveel mogelijk van de betreffende diensten of producten te verkopen. Er zijn lange opleidingen die je kunt volgen om alles over marketing te leren. Afhankelijk van wat je wilt leren kan je ook korte cursussen volgen of zelfstudie doen over marketing. Dit scheelt je veel tijd en hierdoor hoef je geen overbodige stof te leren. Je kunt bijvoorbeeld het volgende leren.

 • Marketingplan opstellen: Dit is een onderdeel van een ondernemingsplan. In het marketingplan beschrijf je jouw doelgroep (de markt) en de behoefte van jouw potentiële klant. Je beschrijft ook hoe je jouw doelgroep kunt bereiken en hoe je product of dienst inspeelt op je vraag of behoefte. Door een goed marketingplan vergroot je de kans op het (meer) verkopen van je diensten of producten.
 • Online marketing: Tegenwoordig vindt veel marketing online plaats. Je kunt leren over alle online marketing activiteiten die je kunt ondernemen en hoe je deze het best kunt inzetten.
 • Soorten marketing: Je leert meer over de verschillende soorten marketing. Zo kan je een betere keuze krijgen over welke marketing je kunt inzetten. Soorten marketing zijn bijvoorbeeld printmarketing, affiliate marketing, telemarketing, online marketing en social media marketing.

Advertenties zijn ook een onderdeel van marketing. Naast de fysieke advertenties is er nu ook volop keuze qua online advertenties. Zo kan je kiezen uit actie advertentie, video advertentie en link advertentie. Ook hier geldt hoe beter je weet wat er mogelijk is hoe beter je een keuze kunt maken uit de soorten advertenties.

DTP

DTP staat voor desktop publishing. Dit is het opmaken en bewerken van documenten voorafgaand een publicatie. Hierbij leer je verschillende publicaties bewerken, zoals posters, brochures, boeken, kranten, tijdschriften en bedrijfslogo’s. Als DTP-er kan je bijvoorbeeld werken bij een reclamebureau of werkzaam zijn als freelancer.

Animatie

Animaties zijn een serie snel opeenvolgende beelden die vervolgens samen een illusie geven van een bewegend beeld. Een gif is bijvoorbeeld een voorbeeld van een animatie. Het maken van animaties wordt ook wel animeren genoemd. Het ontwikkelen van animaties kan je nog beter uitvoeren door gebruik te maken van Adobe After Effects. Met dit programma kan je onder andere mooie titels, intro’s en overgangen toevoegen aan animaties.


Klassikale cursus photoshop

Wil je liever klassikaal leren om Photoshop te gebruiken? Dan zijn de onderstaande trainingen aanraders.

DWM Trainingen

De Adobe Photoshop cursus van DWM trainingen scoort hoog op basis van meer dan 550 reviews. De cursus bestaat uit 10 fysieke lessen en wordt gegeven door een Adobe Certified Instructor. De cursus is geschikt voor iedereen die Adobe Photoshop wilt gebruiken om foto’s en afbeeldingen te bewerken voor onder meer presentaties, drukwerk, Social media en websites. Je leert het volgende tijdens de cursus.

 • Photoshop interface
 • Fotocorrecties
 • Retoucheren
 • Lagen
 • Selecties
 • Maskers en filters
 • Tekst
 • Afmetingen, resolutie en kleur
 • Social media en web

Competence factory

Deze training Adobe Photoshop basis scoort ook hoog en wordt gegeven door een Photoshop expert. In slechts twee dagen leer je de basis van Photoshop. Je leert onder andere het volgende in deze cursus.

 • Het historievenster
 • Je belangrijkste gereedschappen
 • De optiebalk
 • De belangrijkste laagsoorten
 • Het tekstvenster
 • Bestandsformaten bewaren
 • Adobe Bridge gebruiken
 • Beelden bewerken en fotocollages maken met verschillende lagen
 • Eenvoudig corrigeren en retoucheren
 • Prachtige advertenties met tekst, beelden en effecten maken
 • Werken aan eigen ontwerpopdracht

Art en the City

In deze cursus leer je de belangrijkste mogelijkheden kennen voor beeldbewerking. Na de cursus ben je vertrouwd met de verschillende basistechnieken, zoals werken met aanpassingsslagen. Je leert ook diverse trucjes en leuke weetjes. Je leert onder meer het onderstaande.

 • Venster en panelen
 • Werken in lagen
 • Snelmaskers
 • Retoucheren en transformeren
 • Glamour retouche
 • 3D gebruiken
 • Automatisering van handelingen
 • Parallax foto maken
 • Cinemagraph maken

Photoshop leren in de praktijk

blank

Echt goed leren photoshoppen doe je in de praktijk. Als je alleen maar leest zal je het niet leren. Bij photoshop geldt: al doende leert men. Oftewel door het vaak te doen wordt je er beter in. Ken je andere mensen die Photoshop gebruiken? Kijk dan eens bij hen af en vraag feedback. Zo kan je jezelf verbeteren.

Begin met de basisvaardigheden

Door een goede structuur in jouw leerproces leer je sneller. Begin daarom eerst met het leren van de basisvaardigheden. Bekijk welke gereedschappen er allemaal zijn in Photoshop en bekijk hoe je een foto of video kunt uploaden. Daarna begin je met eenvoudig corrigeren en retoucheren. Vervolgens probeer je steeds complexere acties uit. Kom je er niet uit? Bekijk een instructievideo van Adobe. Hieronder lees je hier meer over.

Leer de logica van Photoshop begrijpen

Je kunt groepen gebruiken om de lagen in een logische volgorde te ordenen. Zo maak je het deelvenster lagen overzichtelijk. Het groeperen is bij meerdere functies mogelijk. Zo leer je steeds beter de logica van Photoshop begrijpen en houd je het overzichtelijk.

Werken in lagen

Photoshop-lagen kan je vergelijken met vellen doorzichtig papier die je op elkaar plaatst. Je kunt de onderliggende lagen zien, door de transparante gedeelten van een laag. Door lagen te gebruiken kan je meerdere afbeeldingen samen stellen, vectorvarmen toe voegen of een tekst toe voegen aan je afbeelding. Zoals hierboven uitgelegd kan je de lagen overzichtelijk maken door groepen te gebruiken. Het aantal lagen dat je kunt toevoegen wordt alleen beperkt door het geheugen van je computer, niet door het geheugen van Adobe Photoshop.

Probeer iets na te maken

Beter goed gejat dan slecht bedacht! Probeer andere mensen na te doen. Als je iemand kent die Photoshop goed beheersd kan je voorbeelden van diegene gebruiken en proberen na te maken. Ken je niemand? Dan kan je op internet vele voorbeelden vinden. Door iets na te maken kan je goed oefenen. Vervolgens kan je het geleerde toepassen op een eigen foto of video. Hier vind je bijvoorbeeld voorbeelden van retoucheren in Photoshop. Via de link kan je ook voorbeelden vinden van andere functionaliteiten van Photoshop.

Probeer alle verschillende functionaliteiten uit

Als je eenmaal de basis kent van Photoshop kan je aan de slag gaan met alle verschillende functionaliteiten, zoals:

 • Luchtvervanging: Achtergrondkleuren van de lucht aanpassen.
 • Neural filters: Met eenvoudige schuifregelaars kan je een scène met kleur vullen of  inzoomen op delen van een afbeelding. Je kunt ook in enkele seconden iemands uitdrukking, leeftijd, blik of houding wijzigen.
 •  Textuur effecten creëren
 • Woorden toevoegen aan afbeeldingen
 • Verlichting aanpassen
 • Speciale effecten filters toevoegen
 • Rode ogen weghalen uit foto’s
 • Foto’s in andere foto’s bewerken
 • Spiegelen van afbeeldingen
 • Bijsnijden of draaien van foto’s

Let op: de functionaliteiten verschillen per welke versie van Adobe Photoshop je gebruikt.


Zelf gratis Photoshop leren

Wil je liever gratis Photoshop leren? Geen probleem! Er zijn genoeg manieren om kosteloos expert te worden in Photoshop.

Photoshop tutorials

Er zijn veel video’s waarmee je snel meer leert over Photoshop.

Adobe
Adobe biedt verschillende gratis video’s aan waarmee je leert Photoshoppen.

 • Kennismaken met Photoshop
 • De afbeeldingsgrootte wijzigingen
 • Werken met lagen
 • De kwaliteit van afbeeldingen aanpassen
 • Selecties maken
 • Afbeelding retoucheren
 • Kleur gebruiken
 • Teksten en vormen toevoegen
 • Afbeeldingen combineren
 • Filters toepassen

Youtube

Tuts+
Via deze website leer je gratis verschillende dingen over Photoshop. Je kunt dit leren door de tekst te lezen, video’s te bekijken of door het te combineren. De uitleg en video’s zijn in het Engels.

 • How to create a photo to cartoon effect in photoshop
 • 50+ best free fotoshop actions of 2022
 • How to pirate photoshop
 • How to make a galaxy brush in photoshop

Linkedin
Ook de cursussen van Linkedin zijn in het Engels. Door verschillende gratis courses helpt Linkedin je om je professionele Photoshop vaardigheden te verbeteren.

 • Photoshop 2022 Essential training
 • Photoshop quick tips
 • Photoshop One-on-One: advanced
 • Photoshop One-on-one: mastery

Welk werk kun je doen met Photoshop?

Twijfel je nog of Photoshop leren van meerwaarde voor jou is? Naast dat je het privé kunt gebruiken is het erg waardevol voor verschillende banen, zoals:

 • Webdesigner
 • Ontwerper
 • DTP’er
 • Mediavormgever
 • Medewerker reclamebureau
 • Grafisch vormgever
 • Beroepsfotograaf

Andere Adobe software leren

Zoals al eerder benoemd kan je Adobe Photoshop goed samengebruiken met Adobe Illustrator en Adobe Indesign. Daarnaast kan je nog de volgende Adobe Software leren gebruiken:

 • Adobe Premiere Pro: Met dit programma kan je video’s bewerken, van Youtube-video’s tot volledige speelfilms. Het werkt goed samen met de andere programma’s uit Adobe Creative Cloud, zoals Photoshop.
 • Adobe After Effects: Hiermee kan je special effects creëren. Ook kan je filmtitels, overgangen en intro’s toevoegen aan je video’s.
 • Adobe XD: XD staat voor Experience Design. Je kunt met dit programma moeiteloos prototypes en wireframes maken. Je kunt hiermee bijvoorbeeld laten zien hoe een design van een app of website eruit gaat zien.
 • Adobe lightroom: Dit is een uitgebreide fotobibliotheek met cloudservice. Hiermee kan je foto’s bewerken, opslaan, delen en ordenen.

Adobe Creatieve Cloud is een pakket dat bestaat uit Adobe InDesign, Premiere Pro, XD, Photoshop en Illustrator.

Conclusie

Al hoewel Photoshop op het eerste oog moeilijk lijkt, kan iedereen Photoshop leren. Door te beginnen bij de basis leer je stap voor stap de verschillende functionaliteiten van Photoshop kennen. Zo kan je ook met nog geen ervaring met Photoshop binnen een korte tijd moeiteloos foto’s bewerken. Bij het leren van Photoshop is het wel van belang dat je dit gestructureerd leert. De grote hoeveelheid aan functionaliteiten binnen Photoshop kan ertoe leiden dat je niet weet waar je moet beginnen. Als je het niet gestructureerd leert ben je langer bezig met het onder de knie krijgen van Photoshop.

Een online cursus geeft je goede structuur bij het leren van Photoshop. Zo weet je zeker dat je de juiste stappen zet. Een andere voordeel is dat je een online cursus kunt doen wanneer en waar je wilt ten opzichte van een klassikale cursus. Kies voor een online cursus met begeleiding van een docent als je een extra duwtje in je rug wilt en/of vragen wilt stellen aan een professional.


foto auteur Claire Orth
Dit artikel is geschreven door Claire Orth

Ik ben allround tekstschrijver en heb veel affiniteit met onderwijs, psychologie en leefstijl. Graag verdiep ik mij in diverse onderwerpen om jou te informeren middels mijn teksten.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies