IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Leren creatief schrijven: cursussen en tips

Leren creatief schrijven: cursussen en tips

Foto Claire Orth
Claire Orth
Laatst bijgewerkt: 11 mei 2022

Wil jij leren creatief schrijven of wil jezelf nog meer verbeteren op het vlak van creatief schrijven? Dan helpt een cursus Creatief schrijven jou. Ook als je al ervaring hebt met formeel schrijven kan een cursus Creatief schrijven je verder helpen. Creatief schrijven vraagt namelijk andere vaardigheden. In dit artikel zijn de 5 beste online cursussen Creatief schrijven op een rijtje gezet.


Onze aanraders

1

NTI - Creatief Schrijven

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Slechts 4 uur studielast per week
 • Alle benodigde leermaterialen in je online leeromgeving
2

Laudius - Creatief schrijven

 • Tijdsduur: 9 maanden
 • Keuze uit officieel Laudius-diploma of getuigschrift
 • Begeleiding van een vakdocent
3

NHA - Korte verhalen schrijven

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding van een docent
4

NHA - Scenario schrijver

 • Tijdsduur: 9 maanden
 • Behaal een NHA-instituutsdiploma
 • Gratis ondernemerscoach

De 5 beste online cursussen Creatief Schrijven

1. NTI - Creatief Schrijven

6 maanden Beginners (Certificaat NTI) v.a. €269.28
Bekijk op Nti.nl

Met deze cursus leer je met slechts 4 uur per week in 6 maanden de basis van creatief schrijven. De cursus wordt gegeven door ervaren blogster Lianne van ‘The Self Help Hipster’. Ze leert je alles wat je moet weten over creatief schrijven. Naast het verwerven van kennis ben je veel bezig met oefenen om zo op een snel tempo je schrijfvaardigheid te ontwikkelen. Als je meer tijd nodig hebt voor de cursus, krijg je gratis 6 maanden extra studietijd. Je mentor kan je ook helpen met je studieplanning.

Wat leer je?

De volgende onderdelen komen aan bod tijdens de cursus: inspiratie en bewustwording, volhouden en schrijfroutine, editen/aanpassen, vind je eigen schrijfstijl en show, don’t tell. Het onderdeel ‘Show, don’t tell’ gaat over hoe je leert met details je schrijven nog levendiger en krachtig te maken. Tijdens de cursus ga je veel aan de slag met schrijven en het verbeteren van je teksten na feedback van je docent. Naast de toegang tot alle lesmaterialen in je online leeromgeving heb je ook de mogelijkheid om te leren uit echte lesboeken.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Slechts 4 uur studielast per week
 • Alle benodigde leermaterialen in je online leeromgeving
Bekijk deze cursus

2. Laudius - Creatief schrijven

9 maanden Beginners (Officieel Laudius-diploma of getuigschrift) v.a. €109
Bekijk op Laudius.nl

Met deze cursus leer jij stap voor stap je fantasieën, ideeën en gedachten op te schrijven. Binnen 9 maanden vergroot jij je carrièremogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld aan de slag als copywriter, blogger, redacteur of journalist. De cursus is ook geschikt voor bijvoorbeeld docenten en wetenschappers, die hun onderzoeken willen publiceren. Tijdens de cursus leer jij hoe je jouw creativiteit kunt gebruiken tijdens het schrijven en leer je jouw ideeeën en verhalen te bewerken tot een boeiend verhaal.

Wat leer je?

Met de cursus creatief schrijven leer je schrijven voor publiek en voor jezelf. Onder andere de volgende onderdelen worden  behandeld: perspectieven, methoden om ideeeën verder te ontwikkelen, stijl, klank en ritme, humoristisch schrijven, tekstvormen en thema’s. Tijdens het onderdeel ‘stijl, klank en ritme’ leer je wat de invloed is hiervan en hoe je dit op de juiste manier kunt gebruiken om je verhaal gemakkelijk en prettig leesbaar te maken. In het onderdeel ‘perspectieven’ ga je de diepte in qua onderdelen die je nodig hebt om te schrijven, zoals het opbouwen van scenes en dialogen. Ten slotte leer je hoe jij een uitgeverij op de juiste manier benaderd om hen je werk te laten publiceren.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 9 maanden
 • Keuze uit officieel Laudius-diploma of getuigschrift
 • Begeleiding van een vakdocent
Bekijk deze cursus

3. NHA - Korte verhalen schrijven

12 maanden Beginners (NHA-getuigschrift) v.a. €229
Bekijk op Nha.nl

Tijdens deze cursus leer je alles over het schrijven van korte verhalen. Je ontwikkelt je eigen schrijfstijl en verbetert je verteltechnieken. Dit doe je aan de hand van het verwerven van nieuwe kennis en het krijgen van commentaar van een persoonlijke docent. Tijdens de cursus ga je veel aan de slag met oefenen en experimenteren. Zo leer je wat het beste werkt. Tijdens de cursus wordt je steeds bewuster bekwaam, zodat je aan het einde van de cursus weet wat je nodig hebt om een goed kort verhaal te schrijven.

Wat leer je?

Tijdens de cursussen komen een groot aantal genres aan bod. Je leert de basis van de genres, zoals biografische verhalen, streekverhalen en misdaadverhalen. Naarmate de cursus vordert ga jij je specialeren in een genre, dat het beste bij je past. In totaal volg je 48 lessen. Onder meer de volgende onderwerpen worden behandeld tijdens de cursus: vertelperspectieven, conflicten beschrijven, humor en satire, schrijven van dialogen, taal en stijl en werken met flashbacks.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding van een docent
Bekijk deze cursus

4. NHA - Scenario schrijver

9 maanden Beginners (NHA-instituutsdiploma) v.a. €589
Bekijk op Nha.nl

Met de opleiding Scenarioschrijver leer je een ijzersterk script te schrijven met spanningsboog en gelaagdheid. Stap voor stap leer je hoe je jouw creativiteit gebruikt om een verhaal om te zetten in een professioneel script. Je leert schrijven voor diverse genres, zoals comedy’s, documentaires en films. Je leert de theorie van de kenmerken van de genres en het finetunen van je eigen verhaal. Voor de start van de opleiding heb je geen specifieke voorkennis nodig.

Wat leer je?

Je leert hoe je voor verschillende genre’s scenarioscripts kunt schrijven. De cursus bestaat uit verschillende onderdelen. Elk onderdeel is geschreven door een expert op dat gebied. De volgende onderdelen worden behandeld: dialoog, genre, inspiritatie, films, televisie en streamingsdiensten , formats, marketing, scenes opzetten en aanleveren van scenario’s. Tijdens het onderdeel ‘Films, televisie en streamingdiensten’ leer je bijvoorbeeld meer over de films- en televisie-industrie.  Je leert over de verschillende scripts, formats en hoe de filmwereld in elkaar steekt.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 9 maanden
 • Behaal een NHA-instituutsdiploma
 • Gratis ondernemerscoach
Bekijk deze cursus

5. LOI - Creatief schrijven

10 maanden Beginners (n.v.t.) v.a. €307.20

Tijdens deze cursus leer je hoe je een goed verhaal schrijft en verschillende verteltechnieken eigen maakt. Dit is een ideale cursus om de basis van creatief schrijven te leren. Je gaat meteen aan de slag met praktische schrijfopdrachten. Na het afronden van de cursus heb je kennis van het creatieve proces van schrijven. Aansluitend op de cursus kan je verdiepende schrijfcursussen volgen, zoals Blogs en Colums schrijven of bepaalde genres schrijven.

Wat leer je?

In deze cursus wordt je uitgedaagd om alles te halen uit je schrijftalent. Je oefent met diverse stijlen en verhaalsoorten, zodat je uit je comfortzone wordt gehaald en ontdekt welke stijl en technieken bij je passen. Tijdens de cursus komen de volgende onderdelen aan bod: het hele verhaal, onderzoek doen, personage opbouwen, de beschrijving, het perspectief, de spanningsboog, de innerlijke criticus, oog krijgen voor je eigen tekst, schrappen en herschrijven en naar buiten betreden. In het onderdeel ‘Innerlijke criticus’ leer je hoe je constructief gebruik kunt maken van je eigen kritiek. In het onderdeel ‘de spanningsboog’ leer je hoe je spanning goed kunt opbouwen in je verhalen.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Mogelijkheid om de cursus sneller te volgen
 • Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek

Wat is creatief schrijven?

blank

Creatief schrijven houdt in dat je geen concrete boodschap overbrengt naar de lezer, zoals bijvoorbeeld in een zakelijk tekst. In plaats daarvan breng je middels je tekst een gevoel over op je lezer. Om creatief te kunnen schrijven moet je creatief zijn, maar ook als je niet het gevoel hebt creatief te zijn kun je dit leren. Iedereen is van binnen creatief en je kunt dit door verschillende technieken stimuleren. Creativiteit kan je bijvoorbeeld stimuleren door meer tijd alleen door te brengen, jezelf te vervelen en dag te dromen.

Creatief schrijven kan je ook voor jezelf gebruiken om je eigen gedachten helder te krijgen. Als je creatief schrijft voor een ander is het belangrijk om je lezer mee te nemen in je ideeën, door ze duidelijk te verwoorden.

Creatieve schrijvers schrijven onder meer boeken, verhalen, columns en gedichten. De soorten teksten hebben gemeen dat ze als doel hebben om de lezers te amuseren. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten teksten, die onder creatief schrijven vallen.

Fictie

Fictie kan een tekst of verhaal zijn. De inhoud is niet op de werkelijkheid gebaseerd, maar op de fantasie van de schrijver. Er zijn verschillende soorten fictie verhalen: realistische, niet-realistische en semi-fictie. Een realistische fictie is een verhaal, wat in het echte leven ook zou kunnen gebeuren. Een niet-realistische fictie is een verhaal dat niet in het echt kan gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een boek over aliens. Semi-fictie is een verhaal, wat grotendeels niet-realistisch is en voor een deel gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Creatieve non-fictie (bijv. biografieën)

Non-fictie verhalen of teksten zijn (grotendeels) op de werkelijkheid gebaseerd. Bij deze teksten gaat het minder over de beleving van de lezer. De focus is vooral op de weergave van letterlijke feiten en de weergave van de informatie. Ondanks dat het voornamelijk gebaseerd is op de werkelijkheid is een non-fictie boek nooit helemaal objectief. Als auteur kan je nooit helemaal objectief zijn en heb je te maken met biases. Een bias is een manier, waardoor je oordeel wordt beïnvloed. Dit kan bijvoorbeeld beïnvloed zijn, doordat je als auteur eerder verkregen informatie hebt over het onderwerp of een bepaalde mening hebt over het onderwerp. De auteur streeft er echter naar om zoveel mogelijk objectief te schrijven.

Scenarioschrijven

Scenarioschrijven wordt ook wel scriptschrijven genoemd. Hierbij gaat het om het schrijven van script voor massamedia. Massamedia zijn bijvoorbeeld televisieproducties, games en speelfilms. Als scenarioschrijver ben je niet alleen verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van het verhaal en het schrijven van het script. Je bent ook verantwoordelijk voor onder meer de onderstaande taken.

 • Het creëren van de personages
 • Het scenario
 • De dialogen
 • Het leveren van het script in het vereiste formaat aan de ontwikkelingsmanagers

Je kunt zelfstandig werken of in een team. Je moet vaak regelmatig het script aanpassen tijdens de opnames. Het komt ook vaak voor dat je het moet herschrijven. Het werk als scenarioschrijver kan veel stress opleveren, daarom is het belangrijk om stressbestendig te zijn.

Als scenarioschrijver kan je zelf ideeën verkopen aan producenten of in een opdracht van een producent een script schrijven op basis van een concept. Het concept kan bijvoorbeeld een boek, film of waargebeurd verhaal zijn.

Toneelschrijven

Een toneeltekst schrijven lijkt op het eerste gezicht op het schrijven van scenario’s. Echter zijn er veel verschillen. Het eerste verschil is de doelgroep. In een theater vindt je een heel andere doelgroep dan de doelgroep van massamedia. Een toneelschrijver wordt ook wel een dramatisch schrijver of dramaticus genoemd. Je kunt als toneelschrijver toneelvoorstellingen schrijven en een script schrijven voor improvisatietheater, waarbij er geen vaste teksten worden geschreven. Als je toneelteksten wilt schrijven heb je ruime toneelervaring nodig, zodat jij je goed kunt inleven in het toneel. Je werkt als toneelschrijver veel samen met de dramaturg en regisseur. Een dramaturg is een artistiek adviseur. Als toneelschrijver ben je naast het schrijven ook verantwoordelijk voor onder ander de volgende werkzaamheden:

 • Het kiezen van de juiste decors
 • Omschrijven van de kleding van de toneelspelers
 • Bepalen van de positie van de toneelspelers op het toneel

Poëzie schrijven

Poëzie is een verzamelnaam voor verven en gedichten. Het wordt ook wel de kunst van dichten genoemd. Het is een breed genre. Dit maakt het soms lastig om aan te geven wat wel en wat niet poëzie is. Er zijn bepaalde soorten gedichten, zoals:

 • Elfje: Dit is een gedicht van 11 woorden, dat verdeeld is over 5 regels.
 • Sonnet: Dit is een rijmend gedicht van 14 regels.
 • Klankdicht: Bij deze poëzie heeft de betekenis geen rol. Alleen de klank is belangrijk.
 • Haiku: Dit is een Japanse dichtvorm, dat gefocust is op de zintuiglijke ervaring van de dichter. Het gedicht rijmt niet.
 • Limerick: Dit is een versje van vijf regels. De derde en vierde regel zijn korter dan de andere regels en rijmen op elkaar. De rest van de regels rijmen ook op elkaar.

Daarnaast zijn er veel soorten gedichten, die niet rijmen. Sommige gedichten zijn erg letterlijk en andere juist niet.

Soorten genres

Er zijn diverse genres qua creatief schrijven. Je kunt onder andere de volgende genres hanteren:

 • Biografieën
 • Autobiografieën
 • Horror
 • Roman
 • Thrillers
 • (true) crime
 • Drama

Wat leer ik tijdens een cursus “creatief schrijven”?

blank

Tijdens een cursus ‘creatief schrijven’ leer je de theorie van creatief schrijven, maar je gaat vooral praktisch aan de slag. De meeste cursussen zijn gefocust op experimenteren. Je gaat verhalen van verschillende genres schrijven en verschillende schrijfstijlen uitproberen. Hierdoor kan je ontdekken welk genre en welke schrijfstijl het beste bij je passen. Daarnaast schrijf je veel verschillende teksten, waarop je feedback ontvangt van een docent. Zo leer je het snelst! Per cursus verschilt het welke inhoud je precies behandeld. Bij alle cursussen leer je over de volgende onderwerpen.

Inspiratie (onderzoek doen)

Je leert hoe je inspiratie kunt op doen. Dit doe je door bijvoorbeeld onderzoek te doen naar de omgeving waarin je verhaal zicht inspeelt en de doelgroep. Andere manieren om inspiratie op te doen zijn door op drukke plekken mensen te bekijken en je in te lezen over een bepaald onderwerp, door onder andere een boek te lezen of een film te bekijken. Daarnaast leer je in een cursus hoe je kunt omgaan met momenten dat je geen inspiratie hebt.

De beschrijvingen

Bij dit onderdeel leer je beschrijvingen schrijven. Beschrijvingen komen voor in elke soort tekst. Je leert bijvoorbeeld beschrijvingen schrijven zoals een land(schap), werkomgeving en de plaats van de handelingen.

Verschillende schrijftechnieken

Onder schrijftechnieken vallen technieken zoals zinsopbouw, spanningsbogen en personages. Tijdens de cursus leer je deze verschillende technieken toe te passen. Bij het toepassen van spanningsbogen leer je bijvoorbeeld een cliffhanger toe te voegen aan je verhaal. Met een cliffhanger zet je jouw lezer op het puntje van zijn/haar stoel, waardoor je lezer niet kan stoppen met lezen.

Verschillende genres

Je gaat in een cursus aan de slag met de verschillende genres, zoals fantasy, korte verhalen, horror, autobiografieën, thrillers,  en detective. Je leert ook welke manieren van schrijven bij welke soort genre past. Bijvoorbeeld bij het schrijven van fantasy maak je gebruik van krachtige beschrijvingen. Bij het schrijven van een detective leg je de nadruk op de spanningsopbouw van het verhaal. Bij de meeste cursussen ga jij je later in de cursus meer specialiseren in een bepaald genre.

Vertelperspectieven

Een verhaal kan je vanuit verschillende perspectieven vertellen. Je kunt het schrijven vanuit de ik-figuur (eerste persoon), hij-/zij-figuur (derde persoon) of vanuit meerdere vertellers (meervoudig perspectief). Je leert tijdens een cursus hoe je deze perspectieven toe kunt passen en bij welke soort verhalen een bepaalde perspectief goed past.


Wat zijn de kosten van een cursus?

De kosten van een cursus verschillen. Je kunt al een cursus volgen vanaf 109 euro. De kosten van een cursus kunnen oplopen tot 589 euro. Regelmatig zijn er aanbiedingen, waardoor je de cursus goedkoper kunt volgen.


Hoelang duurt een cursus?

Wil je snel een cursus afronden? Dan kan je kiezen voor een cursus van 6 maanden. De duur van een cursus loopt op tot 12 maanden. Veel cursussen kan je op jouw eigen tempo volgen. Je kunt er dus langzamer of sneller over doen. Een cursus kan je bijvoorbeeld twee keer zo snel afronden.


Hoe leer je (zelf) creatief schrijven?

blank

Creatief schrijven kan je ook zelf leren. Hieronder lees je een aantal tips om zelf creatief te leren schrijven.

Doe inspiratie op door veel te lezen

Van een ander leer je het meeste. Lees daarom veel boeken om zo kennis op te doen van het schrijven. Je zult snel auteurs ontdekken die je goed vindt schrijven. Lees meerdere boeken van deze auteurs om nog meer inspiratie op te doen. Let er wel op dat je genoeg varieert qua boeken en auteurs. Juist door meerdere soorten schrijfstijlen te lezen, kan je jouw eigen manier van schrijven ontwikkelen. Je wilt immers geen kopie worden van iemand anders.

Schrijf altijd

Om jezelf te ontwikkelen als creatieve schrijver is het belangrijk om regelmatig te schrijven. Het liefst schrijf je elke dag. Dit hoeven geen lange teksten te zijn. Alleen al elke dag minimaal een kleine alinea schrijven kan helpen bij het ontwikkelen van je schrijfstijl. Een handige manier om elke dag te oefenen met schrijven is het bijhouden van een dagboek. Hier kan je meteen ook al je inspiratie in noteren. Leg het dagboek naast je bed. Als je wakker wordt met nieuwe inspiratie, kan je dit meteen in je dagboek opschrijven. Veel goede ideeën krijg je op onverwachte momenten, zoals in je droom, net als je wakker wordt of onder de douche. Door het meteen op te schrijven voorkom je dat je waardevolle inspiratie vergeet.

Ontwikkel een unieke ’tone of voice’ en standpunt

Als schrijver moet je jouw eigen manier van schrijven leren. Hierbij hoort ook jouw eigen ’tone of voice’. Dit betekent de stijl waarin je schrijft. Deze stijl zal je in alle teksten gebruiken, die je schrijft. Hierdoor wordt je herkenbaar als auteur. Een tone of voice ontwikkel je niet zomaar. Dit kost tijd en oefening. Gun jezelf tijd om je eigen tone of voice te ontwikkelen. Door middel van feedback kan je jouw tone of voice steeds meer bijschaven.

Houdt rekening met je doelgroep

Een van de belangrijkste aspecten van schrijven is dat je rekening houdt met je doelgroep. Dit zijn je lezers. Doe daarom goed onderzoek naar de doelgroep. Onderzoek onder meer wat hen drijft, wat je doelgroep leuk vindt en wat je doelgroep minder leuk vindt.

Begin met schrijven

Bij het leren van schrijven is het belangrijk om veel te oefenen. Wacht niet te lang hiermee en begin gewoon met schrijven. Lees een aantal richtlijnen en ga aan de slag. Begin eerst met kleine stukjes tekst. Bekijk elke keer je tekst en geef jezelf feedback. Laat ook eens iemand anders naar je tekst kijken. Iemand anders kijkt net met andere ogen naar je tekst en kan je nuttige feedback geven.

Accepteer dat je concepten moet herschrijven

Als schrijver moet je geduldig zijn. Een tekst is niet in een keer af. Schrijven betekent schrappen. Je zult vaak stukken moeten schrappen en herschrijven. Accepteer dit als je schrijver wilt worden. Een eerste tekst is een concept en het kan zijn dat een tekst na een paar keer verbeteren pas een definitieve tekst wordt.

Blijven oefenen

Volgens het boek ‘Outliers: The Story of Success van Malcolm Gladwell’s moet je minimaal 10.000 uren aan iets besteden, voordat je expert wordt. Dus dat betekent dat je heel wat uren moet oefenen. Blijf daarom regelmatig oefenen. Naast elke dag minimaal een alinea schrijven, kan je bepaalde momenten in je agenda noteren dat je oefent. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke zondagavond een of twee uurtjes oefent. Herinner jezelf in het begin hier aan door een notificatie in je agenda. Als je dit langere tijd doet, wordt het een gewoonte en heb je niet meer iets nodig om jezelf eraan te herinneren. Dit duurt gemiddeld 21 dagen. Je kunt ook klein beginnen met een uur per week en dit naarmate de tijd vordert uitbreiden naar nog meer uren schrijven.

Schrijf workshops of schrijversvakantie

Als je in een korte tijd je kennis en vaardigheden wilt verbeteren is een workshop geschikt. Ook als je al een gevorderde schrijver bent kan je met een workshop je schrijfvaardigheden verbeteren.

Schrijversacademie

De schrijversacademie biedt verschillende workshops aan, zoals:

 • Romans en korte verhalen schrijven
 • Autobiografisch schrijven
 • Creatief schrijven compleet
 • Columns en blogs schrijven

Je kunt kiezen uit 13 specialisaties. Je gaat aan de slag door middel van groepslessen en zelfstudie. De workshops worden verzorgd door ervaren schrijvers.

Geertje Couwenbergh

Na het schrijven van vijf boeken is Geertje Couwenbergh schrijftrainer geworden. Ze biedt verschillende workshops aan, zoals:

 • Vijf uur schrijfvuur: In deze workshops krijg je de belangrijkste schrijfbasics onder de knie. Het is een ideale stok achter de deur als je meer wilt leren over schrijven. Het bestaat uit tien sessies van een half uur.
 • Schrijf workout: Dit bestaat uit drie sessies van 1,5 uur. Dit is een ideale workshop als je net begint met schrijven.
 • Schrijf je vrij: Met deze workshop ontdek je al schrijvend nieuwe inzichten. Het bestaat uit vijf sessies van 1,5 uur.

Schrijf & stilteretraite
Je kunt ook een schrijf & stilteretraite volgen. De retraite bestaat onder andere uit meditatieve ochtendwandelingen, gezamenlijke sessies en een optionele avondsessie. In de middag en avond heb je tijd om te schrijven. Je maakt gebruik van een zenboeddhisme afkomstige benadering van schrijven.

Schrijf jaartraject

Wil je langer aan slag met oefenen? Dan is het schrijf jaartraject ideaal. Het bestaat uit drie weekenden en twee tussentijdse groepssessies. Dit is ook een handige keuze als je ondersteuning wilt tijdens het schrijven van een boek.

Schrijfvakantie

Een schrijfvakantie staat niet voor het op vakantie gaan zonder schrijven. Tijdens een schrijfvakantie ga je juist aan je verhaal werken. Door een andere omgeving doe je meer inspiratie op en wordt je niet gestoord door de dagelijkse afleiding. Je kunt zelf op schrijfvakantie gaan of een schrijfvakantie boeken, waarbij je persoonlijke schrijfbegeleiding en/of schrijftraining krijgt. Hieronder lees je een aantal schrijfvakanties die je kunt boeken.

 • Schrijftretraite – Esther Jacobs: Je kunt deze schrijfretraite volgen in Thailand, Mallorca, de Franse Alpen en Curaçao. In een week krijg je elke dag workshops en persoonlijke schrijfbegeleiding. De retraite bevindt zich in een luxe accomodaties.
 • Schrijfvakantie – Marelle Boersma: Je kunt hier schrijfvakanties boeken in Limburg, Italië, Frankrijk en Texel. Tijdens de vakantie ontvang je informatie over schrijftechnieken en doe je inspiratie op. Ook lees je samen met andere deelnemers elkaars verhalen voor en versterk je elkaar.
 • Schrijfweek – Marlen Visser: Deze schrijfweek duurt een week en vindt plaats in een kasteel in Frankrijk. Je kunt kiezen voor een schrijfcursus of een schrijfretraite. Bij de schrijfcursus volg je elke dag een schrijfworkshop van 10.00-13.00.Na de lunch kan je aan de slag kan met het schrijven of inspiratie op doen in de omgeving. Bij de schrijfretraite krijg je persoonlijke begeleiding via een 1-op-1 gesprek. Dit is geschikt als je meer behoefte hebt aan persoonlijke begeleiding en meer schrijftijd.

Gratis creatief schrijven

Wil je (nog) geen geld uitgeven aan een cursus? Geen probleem. Er zijn meedere manieren om gratis te leren creatief schrijven.

Boeken

Hieronder lees je een aantal goede boeken die je kunnen helpen met het leren creatief schrijven.

 • Durf te schrijven! – Carry Slee: Dit boek staat vol tips van Carry Slee, de bekendste kinderboekenschrijfster van Nederland. Het boek bevat ook aansprekende opdrachten, zodat je aan de slag kunt gaan.
 • Hoe schrijf je een bestseller?: Maria Genova: Dit boek bevat 101 onmisbare tips en de meest gemaakte fouten omtrent schrijven. De auteur heeft diverse bestsellers op haar naam staan.
 • Creatief schrijven – K. Witteveen: In dit boek staat alles wat je moet weten om een eigen schrijfstijl te ontwikkelen. Je leert over schrijftechnieken, -vaardigheden en creatieve processen.

Podcasts

Heb je weinig tijd om te lezen? Dan is een Podcast ideaal. Zo kan je tijdens het doen van je huishouden iets leren over schrijven.

 • The writer’s journey: In deze podcast vertelt fantasy acteur Michael La Ronn over hoe hij meerdere bestsellers heeft geschreven. Hierdoor leer je veel tips die je kunt gebruiken als schrijver.
 • I write better than I talk: In deze podcasts praten vier Nederlandse auteurs over alles wat je moet weten over schrijven.
 • Freedom Writers Podcast: In deze podcasts praten verschillende auteurs over het vak schrijven.

Gratis cursussen

 • We are all storytellers – Khan Academy: Met deze gratis cursus leer onder meer over verhaalstructuren, het opstellen van personages en hoe je jouw verhaal kunt pitchen.
 • Creatief schrijven – Max Vandaag: Met deze cursus leer je middels verschillende filmpjes de basis van creatief schrijven.

Conclusie

Ooit een boek schrijven staat bij veel mensen op hun bucketlist. Doordat een boek iets is wat lang duurt, komen veel mensen er echter nooit aan toe. Ze stellen het uit en kijken er tegenop, omdat het lang duurt. Als je aan slag wilt als schrijver, is het daarom verstandig om een online cursus te volgen. Zo heb je een stok achter de deur en heb je een goede planning voor jezelf. Hiermee voorkom je dat je niet doorzet met je plan. Bovendien kan je door een online cursus in een korte tijd jouw schrijfvaardigheden verbeteren door de vele praktische oefeningen. Ook ontvang je feedback van docenten, waardoor je snel jezelf kunt verbeteren.

Bij sommige online cursussen kan je ook begeleiding en tips krijgen hoe je kunt beginnen met het schrijven van je boek of een andere tekst na het afronden van je cursus. Zo maak je een goede start met jouw doel! Er zijn ook cursussen, waarbij je zelfs korting krijgt als je via de aangesloten uitgeverij je boek verkoopt. Dat is pas een goede motivator!


foto auteur Claire Orth
Dit artikel is geschreven door Claire Orth

Ik ben allround tekstschrijver en heb veel affiniteit met onderwijs, psychologie en leefstijl. Graag verdiep ik mij in diverse onderwerpen om jou te informeren middels mijn teksten.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies