IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Grieks leren: De 5 beste cursussen & taal apps 🇬🇷

Grieks leren: De 5 beste cursussen & taal apps 🇬🇷

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2022

Wil jij Grieks leren spreken en schrijven voor vakantie of werk? Lees dan vooral even verder! Op deze pagina vergelijken we de beste online Grieks cursussen voor beginners. Ook vertellen we wat je moet weten voordat je aan je Griekse taalcursus begint. 

Welke cursus Grieks je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en doelen. Wil je bijvoorbeeld klassiek Grieks leren spreken, of voel je meer voor Nieuwgrieks? Leer je liever via een lesboek of wil je (extra) ondersteuning via een app? We geven je een duidelijk overzicht van betrouwbare opleiders en taal-apps, zodat jij straks op de best mogelijke manier Grieks zal leren.


Onze aanraders

1

NTI - Cursus Grieks voor beginners

 • Studieduur: 12 maanden
 • Leer 1500 Griekse woorden
 • Behaal vanuit huis een certificaat Grieks
2

Laudius - Cursus Klassiek Grieks

 • Studieduur: 11 maanden
 • Tijdelijk 80% jubileum-korting
 • Gemiddeld beoordelingscijfer 9/10
3

Laudius - Nieuwgrieks voor beginners

 • Studieduur: 3 maanden
 • Tijdelijk met 50% korting
 • Het laagste lesgeld van Nederland
4

NHA - Cursus Grieks (Nieuwgrieks)

 • Studieduur: 10 maanden
 • Tijdelijk met gratis tablet
 • Nu met 50% korting

De 5 beste online taalcursussen Grieks

1. NTI - Cursus Grieks voor beginners

12 Beginners (NTI-certificaat) v.a. €359
Bekijk op Nti.nl

In een jaar tijd Nieuwgrieks (Dimotikí) leren op beginnersniveau? Dat kan met deze taalcursus van het NTI. Deze cursus gaat uit van een studielast van 4 uur per week, maar je kunt zoveel studeren als je wil. In 48 lessen leer je stapsgewijs Grieks spreken, luisteren, schrijven en lezen. Valt de Griekse taal je tegen, of heb je om andere redenen minder tijd om te studeren? Bij het NTI krijg je gratis extra zes maanden studietijd, mocht je het niet op tijd halen.

Wat leer je?

Het studieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: het Griekse alfabet, grammatica, woordenschat, dagen en maanden, telwoorden, klokkijken, iemand begroeten, gesprekken voeren en de Griekse cultuur. Je leert zelfstandig, maar krijgt daarbij begeleiding van een vakdocent en persoonlijke mentor.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 12 maanden
 • Leer 1500 Griekse woorden
 • Behaal vanuit huis een certificaat Grieks
Bekijk deze cursus

2. Laudius - Cursus Klassiek Grieks

11 maanden Beginners (Getuigschrift) v.a. €169
Bekijk op Laudius.nl

Ben jij gefascineerd door de Griekse Oudheid en zou jij de oude geschriften maar wat graag ontcijferen? Dan is de cursus Klassiek Grieks een goede optie. Je leert om oud-Griekse teksten te vertalen, te begrijpen en toe te passen op actuele vraagstukken. Terwijl je bezig bent met de taal, kom je namelijk veel te weten over het gedachtegoed van de grote Griekse filosofen.

Wat leer je?

Tijdens deze cursus word je wegwijs gemaakt in de Klassieke Griekse taal. Daarmee kun je originele Griekse manuscripten vertalen. Ook kan deze kennis van pas komen bij je studie of beroep. Vooral als je vakgebied te maken heeft met geschiedenis, ethiek, cultuur of filosofie. Deze cursus geeft jouw werk of studie een interessante, extra dimensie. Bovendien staat de kennis goed op je cv.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 11 maanden
 • Tijdelijk 80% jubileum-korting
 • Gemiddeld beoordelingscijfer 9/10
Bekijk deze cursus

3. Laudius - Nieuwgrieks voor beginners

3 maanden Beginners v.a. €119
Bekijk op Laudius.nl

Ga jij graag naar Griekenland op vakantie, of heb je de taal voor je werk nodig? Deze thuiscursus geeft jou een goede basis om jezelf te redden in het Grieks. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat deze cursus in het Engels gegeven wordt. Als je dat geen probleem vindt, dan is dit een goede manier om in korte tijd uitgebreide kennis over het Nieuwgrieks op te doen.

Wat leer je?

In deze taalcursus komen alledaagse onderwerpen aan bod. Het begint met een begroeting en kennismaking, gevolgd door onderwerpen zoals wonen, het familieleven, school en universiteit en beroepen en werkomgeving. Vervolgens leer je je uitdrukken over je vrije tijd, vrienden en bekende, ziekte, feestdagen en festiviteiten. Uiteraard leer je ook hoe je inkopen moet doen en hoe jouw favoriete Griekse drankjes en hapjes heten.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 3 maanden
 • Tijdelijk met 50% korting
 • Het laagste lesgeld van Nederland
Bekijk deze cursus

4. NHA - Cursus Grieks (Nieuwgrieks)

12 maanden Beginners en gevorderden (NHA-instituutsdiploma) v.a. €199
Bekijk op Nha.nl

Ben je op zoek naar een Cursus Nieuwgrieks met een goede prijs-kwaliteitverhouding? Lees dan vooral even verder! In twaalf maanden leer je Nieuwgrieks, als beginner of gevorderde. Als je ervoor kiest om een combinatiecursus te volgen, ben je snelle klaar én krijg je een leuke korting. Bij elke cursus krijg je op dit moment 50% korting en een gratis tablet met toetsenbord. Daarnaast wordt jouw inzet beloond met een NHA-instituutsdiploma.

Wat leer je?

Wat je precies leert, hangt af van het gekozen niveau. Bij de beginnerscursus maak je kennis met het Griekse alfabet, begroetingen, grammatica, eten en drinken en gesprekken in de winkel. Bij de gevorderdencursus worden deze onderwerpen flink uitgebreid, met: in het hotel, het openbaar vervoer, Athene, het dorp en de kerk. Je krijgt nog meer verstand van de Griekse grammatica en je woordenschat wordt flink uitgebreid.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 10 maanden
 • Tijdelijk met gratis tablet
 • Nu met 50% korting
Bekijk deze cursus

5. LOI - Cursus Nieuwgrieks voor beginners

10 maanden Beginners v.a. €550

Met deze taalcursus van het LOI, voer je al binnen een maand een eenvoudig gesprek in het Nieuwgrieks. Studeren wordt zo leuk mogelijk gemaakt, doordat je kan oefenen met online animatiefilmpjes en spraakfragmenten van native speakers. Na afloop van de cursus Grieks kun jij je prima redden in het moderne Griekenland.

Wat leer je?

De cursus is opgebouwd uit de modules Spreken en verstaan en Lezen en schrijven. Je kunt geen ingewikkelde Griekse romans lezen, maar bent wel in staat om een krant of een tijdschrift te lezen. Een korte brief schrijven, geldzaken regelen, onderhandelen op de markt of babbelen met de lokale bevolking: jij kan het allemaal. Tijdens een vakantie naar Griekenland is er nog genoeg gelegenheid om je vocabulaire te verbreden.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Nu met 20% korting
 • Leuk en effectief studeren met online animatiefilms

Apps om Grieks te leren

1. Mondly

logo LOI

Zoek je een degelijke, betaalde app om jouw Grieks te oefenen? Kijk dan eens naar de app Mondly. Deze app combineert wetenschappelijke inzichten en moderne technologieën, waardoor kwaliteit gegarandeerd is. Het fijne is dat Mondly jou traint op het formuleren van Griekse zinnen. Daar heb je natuurlijk meer aan dan als je losse woorden leert.

Waarom deze app?

 • Oefen met Griekse gesprekken
 • Leer de uitspraak van moedertaalsprekers
 • Een goed doordachte taal-app
Bekijk de app

2. Memrise

logo LOI

Raak jij snel verveeld bij het leren van een vreemde taal, zoals Grieks? Geef de app Memrise dan een kans. In deze apps krijg je namelijk allerlei oefeningen die het leren van een nieuwe taal zo leuk mogelijk maken. Ook zie je foto’s van Griekenland, de Griekse bevolking en het heerlijke eten en drinken. Een mooie motivatie om je Grieks te oefenen en snel weer naar Griekenland te gaan.

Waarom deze app?

 • Een leuke manier om Grieks te leren
 • Leren aan de hand van foto's van locals
 • Eenvoudige spelletjes om te oefenen
Bekijk de app

3. LOI Taalcursus app

logo LOI

Studenten van het LOI krijgen gratis en exclusief toegang tot de LOI Taalcursus app. Binnen deze app vind je een woordenboek met de 500 meest voorkomende woorden in het Grieks. Daarnaast kun je dialogen en zinnen bekijken en laten uitspreken. Deze app maakt het mogelijk om jouw Grieks waar en wanneer je maar wilt, bij te spijkeren. Tegelijkertijd heb je altijd een woordenboek op zak!

Waarom deze app?

 • Handig online woordenboek
 • Leer alledaagse onderwerpen bespreken
 • Oefenen met de juiste, Griekse uitspraak
Bekijk de app

4. Duolingo

logo LOI

Het Grieks is een van de tientallen talen die je met de app Duolingo kunt oefenen. Vanaf het moment dat je start met de oefeningen, meet de app jouw taalniveau. Je krijgt daardoor elke keer nieuwe oefeningen op jouw niveau. Als je een snelle leerling bent, wordt het al snel lastiger. Maar als je het lastig blijft vinden, zal de app jou makkelijkere oefeningen geven. Dat werkt erg handig.

Waarom deze app?

 • Een leuke app om Grieks mee te leren
 • Gratis app
 • Leren op jouw eigen niveau
Bekijk de app

Waar let je op bij het kiezen van een cursus Grieks?

Bij het kiezen van een Griekse taalcursus kies je als eerste tussen Klassiek Grieks of Nieuwgrieks en het niveau van je cursus. Daarna vergelijk je op basis van de studieduur, studielast, kosten, begeleiding, cijfer en reviews en het diploma en certificaat. Hieronder leggen we het uit.

Klassiek Grieks of Nieuwgrieks

Klassiek Grieks is de taal zoals deze in de oudheid bestond. Het is overgenomen van diverse andere volkeren, en is vooral bewaard gebleven in geschriften en muurschilderingen. Het is de taal waarin bekende filosofen zoals Plato en Aristoteles zich uitdrukten. Maar in het moderne Griekenland, wordt deze taal allang niet meer gebruikt. De taal heeft plaatsgemaakt voor het Nieuwgrieks, dat door 12,3 miljoen mensen in Griekenland en daarbuiten wordt gesproken. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en filosofie en zou je de oude schriften graag willen ontcijferen? Dan moet je voor een cursus Klassiek Grieks gaan. Maar als jij je verstaanbaar wil maken in het hedendaagse Griekenland, dan is een cursus Nieuwgrieks een beter idee. Interessant weetje: het alfabet is door de jaren heen hetzelfde gebleven, maar het gebruik en de uitspraak van symbolen is verschillend.

Beginner of gevorderde

Begin jij net met het leren van Grieks, of heb je al aardig wat kennis opgedaan? In dat eerste geval kun je bij verschillende opleidingsinstituten terecht voor een beginnerscursus. Als je liever een gevorderdencursus volgt, dan moet je iets langer zoeken voordat je een goede cursus hebt gevonden. Kijk vooral eens bij de aanbevolen combinatiecursus van het NAH, dan ontwikkel jij jezelf in korte tijd van beginner tot gevorderde in de Griekse taal.

Duur van de cursus

Een Griekse taalcursus duurt tussen de 3 maanden en de 12 maanden. De gemiddelde studielast is 4 tot 8 uur per week. Als je meer studeer, kun je de cursus sneller afronden. Bedenk vooraf hoeveel tijd je kunt besteden aan een cursus en wanneer je uiterlijk ‘klaar’ wilt zijn. Als je bijvoorbeeld volgende zomer al naar Griekenland wil, kun je het beste in korte tijd zoveel mogelijk leren, zodat je goed voorbereid bent.

Prijs en eventuele kortingen

Nederlanders letten over het algemeen goed op hun geld en smijten het niet zomaar over de balk bij de eerste de beste cursus. Herkenbaar? Let dan bij het vergelijken van cursussen goed op de prijs. De meeste opleidingsinstituten hebben kortingsacties, als je hier gebruik van maakt kan het aanzienlijk schelen in je kosten.

Begeleiding van een vakdocent

Grieks is best een ingewikkelde taal, dus de meeste studenten vinden persoonlijke ervaring wel prettig. Hoe zit dat bij jou, leer jij het liefste zelfstandig of zou je graag feedback ontvangen en vragen stellen aan een docent? Kijk of de mate van begeleiding bij een cursus overeenkomt met wat jij in gedachten hebt.

Cijfer en reviews

Een goede graadmeter om te bepalen of een cursus goed is, is het beoordelingscijfer. Hoe hoger het cijfer is en hoe meer beoordelingen er zijn, hoe groter de kans dat de kwaliteit van de opleiding goed is. Probeer daarnaast wat geschreven reviews te lezen, zodat je een gevoel krijgt bij de positieve en minder positieve kanten van een cursus.

Diploma of certificaat

Het verschilt per cursus of je een diploma, certificaat, getuigschrift of helemaal niets krijgt. Vaak zijn cursussen met een diploma of certificaat iets duurder dan cursussen met een getuigschrift of iets dergelijks. Toch vinden veel mensen het extra geld wel waard, het diploma of certificaat is namelijk een bewijs van je inzet. Een mooie toevoeging voor je cv.


Hoe kun je Grieks leren?

blank

Grieks leren kan op verschillende manieren. Een basis leg je het snelste met een cursus, dat kan online of klassikaal. Daarnaast kun je naar Griekenland gaan om je kennis in de praktijk te oefenen. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om vanuit huis met de taal te oefenen, daarover lees je later meer.

Met een online cursus

Een online cursus is de makkelijkste en vaak ook de goedkoopste manier om professionele, Griekse les te krijgen. Je kunt de cursus starten op elk gewenst moment en op eigen tempo studeren. De opdrachten doe je waar en wanneer je maar wilt, desnoods vanaf je strandbedje op een Grieks eiland. Je bent echter wel meer aangewezen op je eigen zelfstandigheid en motivatie. Dat vinden sommige mensen een nadeel.

Met een klassikale cursus

Een klassikale cursus is de traditionele manier om een nieuwe taal te leren. Je komt dan in een klas met andere mensen die Grieks willen leren en krijgt daar les van een docent. Het voordeel van een klassikale cursus, is dat je nieuwe mensen ontmoet en een stok achter de deur hebt. Het nadeel is dat je altijd op bepaalde dagen en tijden aanwezig moet zijn en het studietempo van de rest van de klas aan moet houden.

In Griekenland

Grieks leren in Griekenland, dat is toch de droom? In principe kun je een online cursus gewoon in Griekenland volgen en in je vrije tijd oefenen met de lokale bevolking. Maar je kunt ook informeren naar klassikale lessen van een Griekse docent. Deze zullen dan waarschijnlijk in het Engels gegeven worden. Of je nu met of zonder cursus naar Griekenland vertrekt: probeer zoveel mogelijk gesprekken aan te knopen en bordjes te lezen, daar leer je veel van.


Griekse woorden leren (vocabulaire en woordenschat)

blank

Het beheersen van een vreemde taal, of dat nu modern Grieks of oud-Grieks is, begint met een brede woordenschat. Als je de juiste woorden kent, wordt het tien keer makkelijker om jezelf uit te drukken of om een gesprek te verstaan. Bekijk snel wat tips over het aanleren van Griekse woorden.

Hoe kun je Griekse woorden het beste aanleren?

Griekse woorden kun je het beste aanleren met een combinatie van lezen, schrijven en uitspreken. Door deze drie vaardigheden met elkaar te combineren, blijft de kennis beter hangen. En dat is bij deze taal erg belangrijk, want de woorden hebben amper overlap met Nederlandse woorden. Zo is ‘giatí’ het Griekse woord voor ‘daarom’, zie dat maar eens te onthouden! Een goede manier om woorden in je hoofd te stampen, is de overhoringswebsite wrts.nl. Daarnaast kun je gebruikmaken van handige apps zoals Duolingo en Memrise. Bekijk onze top 4 taal-apps en ontdek welke app jou het meeste aanspreekt.

Overzicht van de belangrijke Griekse woorden

ik εγώ (egó)
je/jij εσύ (esý)
hij αυτός (aftós)
zij αυτή (aftí)
het αυτό (aftó)
we/wij εμείς (emeís)
jullie εσείς (eseís)
zij αυτοί (aftoí)
wat τί (tí)
wie ποιος (poios)
waar πού (poú)
waarom γιατί (giatí)
hoe πώς (pós)
welke ποιο (poio)
wanneer πότε (póte)
dan τότε (tóte)
als αν (an)
echt πραγματικά (pragmatiká)
maar αλλά (allá)
omdat επειδή (epeidí)
niet δεν (den)
deze αυτό (aftó)
dat ότι (óti)
alle όλα (óla)
of ή (í)
en και (kai)
weten ξέρω (xéro)
denken σκέφτομαι (skéftomai)
komen έρχομαι (érchomai)
zetten βάζω (vázo)
nemen παίρνω (paírno)
vinden βρίσκω (vrísko)
luisteren ακούω (akoúo)
werken δουλεύω (doulévo)
praten μιλάω (miláo)
geven δίνω (díno)
leuk vinden μου αρέσει (mou arései)
helpen βοηθώ (voithó)
houden van αγαπώ (agapó)
bellen καλώ (kaló)
wachten περιμένω (periméno)
0 μηδέν (midén)
1 ένα (éna)
2 δύο (dýo)
3 τρία (tría)
4 τέσσερα (téssera)
5 πέντε (pénte)
6 έξι (éxi)
7 επτά (eptá)
8 οκτώ (októ)
9 εννέα (ennéa)
10 δέκα (déka)

Wat leer je tijdens een taalcursus Grieks?

Tijdens een taalcursus Grieks leer je het Griekse alfabet (inclusief de 24 Griekse tekens). Daarnaast leer je Grieks verstaan, spreken, lezen en schrijven. Wat het anders maakt dan bijvoorbeeld het leren van Duits of Frans, is dat het alfabet anders is en dat de woorden totaal niet lijken op de woorden die wij in het Nederlands kennen.

Griekse tekens

Het Griekse alfabet is ontstaan in de oudheid en wordt nog steeds gebruikt in Griekenland en op Cyprus. Dit alfabet, dat zijn oorsprong kent in het Fenicische alfabet, bestaat uit 24 letters. Letters zoals Alfa, Beta, Gamma en Delta komen je vast bekend voor. Tijdens een cursus leer je waar deze letters voor staan en welke letters er nog meer zijn. Je leert om het alfabet te ontcijferen, op te schrijven en uit te spreken. Hoe gaaf is het als jij straks in Griekse tekens een ansichtkaart kan sturen naar je familie?

Grieks verstaan

Tijdens een cursus Grieks leer jij om de Griekse bevolking te verstaan. Je luistervaardigheid is een belangrijk onderdeel van je taalkennis, want anders kun je geen gesprek voeren. Het goed kunnen verstaan van het Grieks maakt het bovendien makkelijker om je eigen uitspraak te verbeteren.

Grieks spreken

Uiteraard leer je om zelf Grieks te spreken. De meeste tekens uit het Griekse alfabet zijn voor Nederlanders redelijk makkelijk uit te spreken, maar het kan wel uitdagend zijn om hier woorden van te maken en deze fatsoenlijk uit te spreken. Tijdens een cursus leer je stap voor stap hoe dit moet.

Grieks lezen

Tijdens de cursus leer je om Grieks te lezen. Bij een cursus Klassiek Grieks ligt er veel nadruk op het lezen van Oud-griekse teksten, terwijl een cursus Nieuwgrieks meer nadruk zal leggen op de luister- en spreekvaardigheid.

Grieks schrijven

Tot slot leer je de Griekse spelling- en grammaticaregels, zodat je uiteindelijk in deze taal kan schrijven. Zeker bij een beginnerscursus, zul je geen hele lappen teksten gaan schrijven. Het gaat om eenvoudige, korte berichten. Die zijn al moeilijk genoeg! Tijdens een gevorderdencursus ga je wat meer de diepte in.


Wat kost een taalcursus Grieks?

Een Griekse taalcursus kost gemiddeld een paar honderd euro. Dat is gebaseerd op de vijf cursussen op deze pagina. De goedkoopste cursus Grieks is €119 voor drie maanden en de duurste cursus Grieks is €550 voor tien maanden. Dat is inclusief eventuele kortingen op de cursussen. Bij sommige cursussen heb je financieel voordeel, bijvoorbeeld gratis lesgeld terug als je niet slaagt, geen inschrijvingskosten of een tof welkomstcadeau.


Tips om vanuit huis Grieks te oefenen

Wil je Grieks oefenen zonder een cursus te volgen? Of zoek je aanvullend studiemateriaal voor bij je cursus? Kijk dan eens naar onze tips van studieboeken, YouTube-kanalen en Griekse films en series.

Studieboeken

YouTube

Griekse series en films

 • Beckett
 • Land of the Minotaur
 • The Death and Life of Marsha P. Johnson
 • The Lost Daughter
 • The waiter

Tip: zet de audio op Grieks zodat je je luistervaardigheid kunt oefenen. Eventueel met ondertiteling om jezelf op weg te helpen.


Conclusie

Het Grieks is een bijzondere, eeuwenoude taal. Door de Griekse tekens en de rijke geschiedenis van Griekenland, is de taal ontzettend leuk om te leren. Tegelijkertijd is het lastig om de woorden te leren en de uitspraak te perfectioneren. Gelukkig zijn er vele manieren die jou hierbij gaan helpen. Het volgen van een online taalcursus Grieks is de meest voor de hand liggende keuze. Het volgen van een klassikale cursus, het kijken van (YouTube) filmpjes of het lezen van studieboeken behoren ook tot de mogelijkheden.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies