IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Wat is de beste vertrouwenspersoon cursus of opleiding?

Wat is de beste vertrouwenspersoon cursus of opleiding?

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 30 november 2022

Wil jij de persoon zijn bij wie mensen hun ei kwijt kunnen? Als vertrouwenspersoon vang je werknemers op die last hebben van ongewenst gedrag. Daarnaast analyseer je incidenten en adviseer je het management over je constateringen. In deze rol draag je bij aan een veiligere en socialere werkomgeving. Maar voordat het zover is, doe je er goed aan om een (online) cursus te volgen. Dan doe je de juiste kennis en vaardigheden alvast op.


Onze aanraders

1

NHA - Cursus/Opleiding Vertrouwenspersoon

  • Tijdsduur: 9 maanden
  • Nu met 50% korting of gratis met STAP
  • Inclusief persoonlijke begeleiding
2

Laudius - Opleiding Vertrouwenspersoon

  • Tijdsduur: 4 maanden
  • Gratis handboek 'Een succesvolle eigen praktijk'
  • Nu met 50% korting of gratis met STAP

Wat zijn goede cursussen / opleidingen om vertrouwenspersoon te worden?

1. NHA - Cursus/Opleiding Vertrouwenspersoon

9 maanden v.a. €629
Bekijk op Nha.nl

Tijdens deze cursus/opleiding Vertrouwenspersoon van de NHA, word je in negen maanden opgeleid tot vertrouwenspersoon. In deze rol kun jij bijdragen aan een veilige en vertrouwde werkomgeving. Je leert uiteraard om medewerkers op te vangen en te begeleiden, maar ook om vooraf te informeren en te adviseren. Je kunt gelijk met deze opleiding beginnen en in je eigen tempo studeren.

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je alles wat een vertrouwenspersoon hoort te weten en te kunnen. Onderwerpen die aan bod komen, zijn: waarom een vertrouwenspersoon, ongewenste omgangsvormen, integriteit, functie-eisen en competenties, gesprekstechnieken, adviseren en doorverwijzen,  klachten, voorlichten & informeren, rapporteren & adviseren en de uitdaging waar je als vertrouwenspersoon tegenaan kunt lopen. Deze onderwerpen worden deels in een boek, deels in video’s aan je uitgelegd. De opdrachten die je moet inleveren worden nagekeken door een ervaren docent.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

  • Tijdsduur: 9 maanden
  • Nu met 50% korting of gratis met STAP
  • Inclusief persoonlijke begeleiding
Bekijk deze cursus

2. Laudius - Opleiding Vertrouwenspersoon

4 maanden v.a. €519
Bekijk op Laudius.nl

Wil je als vertrouwenspersoon meewerken aan een sociaal veilige werkomgeving? Deze thuiscursus van het Laudius bereidt je daarop voor. Goed luisteren en advies geven kun je waarschijnlijk al. Deze cursus geeft je net die extra kennis om mensen professioneel op te vangen, te begeleiden, te adviseren en eventueel door te verwijzen bij ongewenst gedrag. Je kunt op elk gewenst moment starten met deze opleiding en examen doen wanneer je maar wilt. Daarnaast krijg je 365 dagen per jaar begeleiding.

Wat leer je?

De cursus/opleiding Vertrouwenspersoon bestaat uit 10 modules. Je start met de module ‘Wie is de vertrouwenspersoon?’ gevolgd door de module ‘Wanneer is een vertrouwenspersoon nodig?’. Hierna ga je verder met de module wet- en regelgeving en twee modules over de werkwijze.  Daarna leer je over de kaders waarbinnen je als vertrouwenspersoon functioneert en welke mogelijke gevolgen ongewenst gedrag geeft. Je sluit af met modules over voorlichting, informering, integriteit en intervisie/certificering.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

  • Tijdsduur: 4 maanden
  • Gratis handboek 'Een succesvolle eigen praktijk'
  • Nu met 50% korting of gratis met STAP
Bekijk deze cursus

Wat leer je tijdens een vertrouwenspersoon cursus?

blank

Tijdens een vertrouwenspersoon cursus leer je alles wat je als vertrouwenspersoon behoort te weten. Daarnaast leer je bepaalde vaardigheden waarmee je jouw rol in de praktijk goed uit kunt voeren.

Definitie en functie van de vertrouwenspersoon

Je start de cursus met een algemene introductie. Je leert waarom een vertrouwenspersoon belangrijk is en krijgt praktijkgerichte voorbeelden van situaties te horen. Hiermee krijg je alvast inzicht in het nut en de rol van een vertrouwenspersoon.

Kennis van ongewenste omgangsvormen

Als vertrouwenspersoon moet je goed weten waar de grenzen liggen. Zowel binnen de organisatie, als bij een individu. Wanneer is een grapje onhandig, en wanneer is er sprake van pesten? Het is soms een dunne lijn. Tijdens de cursus leer je hoe je ongewenste omgangsvormen op de werkvloer kunt herkennen.

Gespreksvaardigheden

Een van de belangrijkste vaardigheden van een vertrouwenspersoon, is goed kunnen communiceren. Dat is niet hetzelfde als goed kunnen praten. Integendeel, je moet goed kunnen luisteren én goed geheimen kunnen bewaren. Verderop in dit artikel lees je welke eigenschappen nog meer van pas komen.

Omgaan met klachten (vooral binnen jeugdzorg)

Tijdens een cursus doe je kennis op over klachtenregelingen en de klachtencommissie. Je leert hoe de meeste klachtencommissies werken en wanneer je iets als een klacht kunt classificeren.

Informeren en voorlichten

Het liefst voorkom je vervelende situaties op de werkvloer. Daarom kun je als vertrouwenspersoon proactief zijn in het informeren en voorlichten van medewerkers. Tijdens de cursus doe je inspiratie op over wat je zoal kunt vertellen en hoe je dat aan kunt pakken.

Omgaan met integriteitsvraagstukken

Als vertrouwenspersoon ben je straks het aanspreekpunt voor mensen met integriteitskwesties. Tijdens de cursus leer je wanneer er sprake is van een integriteitskwestie. Je leert hoe je iemand op kunt vangen en/of doorverwijzen naar de juiste persoon of een instantie.

Adviseren en rapporteren

Tijdens de cursus leer je hoe je het bestuur en het management moet adviseren. Ook leer je hoe je anonieme rapportages maakt over bepaalde situaties in de organisatie. Het zal per cursus verschillen hoe diep hierop wordt ingegaan (en eigenlijk geldt dat voor elk thema hierboven).


Wanneer ben je klaar om een vertrouwenspersoon te zijn?

blank

Er zijn geen strikte regels over wanneer je klaar bent om een vertrouwenspersoon te zijn. Het zal per individu verschillen wanneer iemand er klaar voor is. Het belangrijkste is dat de organisatie voor wie je werkt, of het nu je huidige werkgever, een extern bedrijf of de jeugdzorg is, jou er klaar voor acht. Het hebben van de juiste persoonlijkheid is niet voldoende – je moet bepaalde vaardigheden onder de knie krijgen. Bijvoorbeeld omgaan met lastige emoties en goed kunnen luisteren. Naast het volgen van een cursus, kan het helpen om een poosje gecoacht te worden in deze vaardigheden. Verder verwachten de meeste organisaties/ werkgever dat je een cursus of opleider tot vertrouwenspersoon hebt gevolgd.


Wanneer is er een vertrouwenspersoon nodig in een organisatie?

blank

Een vertrouwenspersoon kan nodig zijn om bij te dragen aan een veilige en sociale werkomgeving. Het aanstellen van de vertrouwenspersoon is bijvoorbeeld onderdeel van het beleid om medewerkers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting. Wat dat precies is en welke wetten eraan verbonden zijn, lees je op deze pagina.

Bij bepaalde werkgerelateerde situaties

  • Een medewerker zit met een situatie die hij (nog) niet met zijn manager kan bespreken
  • Een medewerker krijgt te maken met een ongewenste situatie, bijvoorbeeld pesten, ongewenste humor of seksuele intimidatie
  • Een medewerker wordt anders behandeld op basis van afkomst of geloof

Een vertrouwenspersoon is niet verplicht, maar…

Volgens de Arbowet is een vertrouwenspersoon niet verplicht. Maar het is wel verstandig. Het draagt namelijk bij aan je plicht om medewerkers te beschermen tegen lichamelijke, psychische en sociale klachten. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat een vertrouwenspersoon bij kan dragen aan het voorkomen van verzuim.


Wat leer je met een “Cursus vertrouwenspersoon in 1 dag?”

Met een cursus ‘Vertrouwenspersoon in 1 dag’ leer je in principe dezelfde dingen als tijdens een langdurige cursus. Samengevat leer je de praktische basiskennis die je als vertrouwenspersoon nodig gaat hebben.

Voordelen

Vaak is een eendaagse cursus klassikaal, waardoor je gelijk vragen kunt stellen. Bij sommige cursussen doe je rollenspellen met medecursisten of met je docent. Een ander voordeel, is dat je na één dag over de belangrijkste kennis beschikt. Je bent dus sneller klaar dan met een reguliere cursus. Spreekt deze vorm van leren je aan? Let dan bij het selecteren van de cursus extra goed op de volgende punten: beschikbare data, locatie en het wel of niet krijgen van een certificaat.

Nadelen

Het nadeel van een eendaagse cursus vertrouwenspersoon, is dat je minder diep op de theorie ingaat. Een dag heeft namelijk maar acht uren, terwijl de studielast bij een reguliere cursus vaak tientallen uren zelfstudie bevat. Daarnaast is een cursus in 1 dag lastiger te plannen – je moet een hele dag vrij kunnen nemen of een vrije dag opofferen. Verder is de eendaagse cursusvariant meestal duurder dan een online cursus.


Wat zijn de eigenschappen die je moet hebben als vertrouwenspersoon?

blank

Als vertrouwenspersoon gaat het niet alleen om je diploma, maar ook zeker om je persoonlijkheid. Misschien merk je dat collega’s, of mensen in het algemeen, je snel in vertrouwen nemen. Of misschien ben je zelfs door je werkgever gevraagd om de rol van vertrouwenspersoon te gaan vervullen. De volgende eigenschappen kunnen jou tot een goede vertrouwenspersoon maken.

Communicatieve vaardigheden

Een vertrouwenspersoon moet goed kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. Hij of zij moet zich genuanceerd uitdrukken en het taalniveau aanpassen aan de persoon die tegenover hem of haar zit.

Luisterend oor

Als vertrouwenspersoon is het belangrijk dat je goed kunt luisteren. Medewerkers komen naar jou toe met hun verhaal en moeten het gevoel krijgen dat je er aandacht voor hebt. Je hoort het verhaal aan, vraagt door en bespreekt eventuele volgende stappen.

Integriteit en eerlijkheid

Je bent in staat om je functie zorgvuldig en passend uit te voeren. Hierin neem je jouw verantwoordelijkheid en weet je welke regels er gelden. Daarnaast voorkom je belangenverstrengeling op de werkvloer, bent open over je eigen belangen en gaat zorgvuldig om met gevoelige informatie.

Betrouwbaar

Als vertrouwenspersoon is het enorm belangrijk dat je te vertrouwen bent. Want als medewerkers je niet vertrouwen, dan zal niemand naar je toekomen. En als je het vertrouwen schaadt, dan draag je in feite bij aan een onveilige werkvloer. Verder moet je geheimen goed kunnen bewaren.

Reflectievermogen

Een goede vertrouwenspersoon, is in staat om goed te reflecteren op een situatie. Dat betekent dat je uit kunt zoomen van een situatie en kritisch kunt kijken naar jouw eigen rol in de situatie en naar de rollen van betrokkenen.


Hoe kun je zelf aan de slag om een vertrouwenspersoon te worden?

Wil je eerst uitzoeken of een rol als vertrouwenspersoon bij je past? Of wil je als voorbereiding (of ter aanvulling) van je cursus meer leren over wat het inhoudt om een vertrouwenspersoon te zijn? Hieronder staan wat linkjes naar webinars, YouTube-video’s, boeken en informatieve websites. Als je een vertrouwenspersoon kent, zou je hem of haar eens kunnen vragen naar de ervaringen.

Webinars

YouTube

Boeken

Websites


Conclusie

Als vertrouwenspersoon ben je een onafhankelijk aanspreekpunt op de werkvloer. Je biedt een luisterend oor, kunt mensen doorverwijzen en komt met concrete adviezen. Door je onafhankelijke en professionele houding, kunnen mensen altijd bij je terecht.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies