IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

De beste 4 online cursussen Microsoft Office 365

De beste 4 online cursussen Microsoft Office 365

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 25 november 2022

Word, PowerPoint, Excel en Outlook: in het dagelijks leven ontkom je er bijna niet aan. Of het nu op school is, op je werk of thuis – overal wordt Microsoft Office 365 gebruikt. De een kan er prima mee overweg, de ander raakt gefrustreerd omdat het niet altijd even duidelijk is hoe het werkt. Gelukkig is er een oplossing: een online cursus Microsoft Office 365! Op deze pagina lees je wat je leert en kun je de beste cursussen vergelijken.


Onze aanraders

1

NHA - Cursus Office 365

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP
 • Online office cursus met persoonlijke begeleiding
2

NTI - Cursus Office

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Kosteloos met STAP
 • Vergroot je slaagkans met 'Plus'

De beste 4 online cursussen Microsoft Office 365

1. NHA - Cursus Office 365

5 maanden v.a. €279
Bekijk op Nha.nl

Wil je het hele Office-pakket leren kennen? In deze cursus leer je om te werken in de laatste versie van de volgende programma’s: Word, Publisher, Excel, Access, PowerPoint, Outlook, OneNote, OneDrive en Teams. De cursus is zeer praktijkgericht. Naast theorie, ga je direct met de programma’s werken. Na het volgen van de cursus kun je goed met de software omgaan.

Wat leer je?

Tijdens de cursus Office 365 maak je kennis met alle programma’s die Office te bieden heeft. Je leert de functionaliteiten van het programma kennen en gaat in op specifieke taken. Zo zal je allerlei soorten content in Word gaan maken, Excel leren gebruiken en presentaties opmaken in PowerPoint. Deze cursus is ook te volgen als je een Mac hebt, alleen dan komen Publisher en Acces niet aan bod.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP
 • Online office cursus met persoonlijke begeleiding
Bekijk deze cursus

2. NTI - Cursus Office

6 maanden v.a. €299
Bekijk op Nti.nl

Wil je het beste leren halen uit de Office-programma’s Word, Excel, PowerPoint en Outlook? Deze cursus van het NTI gaat jou daarbij helpen. Je leert de bekende functionaliteiten beheersen en maakt kennis met mogelijkheden die je nog niet kende. Als je tegen deze cursus opziet, dan raden we aan om voor Plus te kiezen. Dan ontvang je extra online begeleiding van een ervaren docent.

Wat leer je?

Het studieprogramma bestaat uit vier modules. De eerste is Word: tekstverwerking en opmaak, figuren, tabellen, brieven, sjablonen en wizards. De tweede is Outlook: e-mail lezen en sturen, bijlagen, agenda en taken. De derde is Excel: cellen, formules, grafieken, database, begrotingen en budgetten. Tot slot leer je over PowerPoint: dia’s, tekst, afbeeldingen, organogrammen, mediafragmenten en presentaties.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Kosteloos met STAP
 • Vergroot je slaagkans met 'Plus'
Bekijk deze cursus

3. LOI - Basiscursus Microsoft Office

6 maanden Beginners (LOI-diploma) v.a. €474

De basiscursus Microsoft Office is een zeer praktijkgerichte cursus voor mensen die de basis onder de knie willen krijgen. De programma’s MS Outlook, Word, Excel en Powerpoint komen uitgebreid aan bod. Daarnaast doe je kennis op over de computer, digiveiligheid en internet in het algemeen. Heb je behoefte aan klassikale lessen? Kies dan voor LOI Klassikaal+.

Wat leer je?

De cursus is opgebouwd uit zes leerzame modules: computer basiskennis, digiveiligheid, internet & MS Outlook, Microsoft Word, Microsoft Excel en Microsoft Powerpoint. Je leert deze programma’s van A tot en met Z kennen, zowel in de theorie als in de praktijk. Je leert via multimediaal lesmateriaal, waarbij je uitleg krijgt via infographics, animaties en instructiefilmpjes. Dat leert makkelijker dan via platte tekst.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Gratis met STAP-subsidie
 • Inclusief multimediaal lesmateriaal

4. LOI - Cursus Microsoft Office gevorderd

6 maanden Gevorderd (LOI-diploma) v.a. €474

Wil je jouw kennis van Microsoft Office opfrissen of verdiepen? Dat kan met deze praktijkgerichte cursus voor gevorderden. Tijdens deze cursus leer je de geavanceerde mogelijkheden van Word, Excel en Powerpoint kennen en gebruiken. Na de cursus kun je je inschrijven voor het examen Microsoft Office Specialist (MOS). Deze opleiding sluit aan op de vragen in het examen. Het is niet verplicht – je kunt ook genoegen nemen met je LOI-diploma.

Wat leer je?

Tijdens deze cursus word je een echte professional op het gebied van Word, PowerPoint en Excel. De basisfunctionaliteiten ken je natuurlijk al. Deze cursus gaat juist in op de minder bekende functionaliteiten en mogelijkheden. Per programma leer je een hele lijst met vaardigheden die je op gaat doen. In het studieprogramma vind je alle leerpunten per Office-programma.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Gratis met STAP-subsidie
 • Voorbereiding op de MOS-certificering


Waarom een cursus Microsoft Office 365?

blank

Een cursus Microsoft Office 365 kunnen we iedereen aanraden. Het wordt veel gebruikt op de werkvloer, bijvoorbeeld voor het maken van documenten, presentaties en spreadsheets. Daarnaast wordt het veel gebruikt in online werkomgevingen, denk hierbij aan Teams, Outlook en OneDrive. Maar ook in je privéleven kan Office-kennis van pas komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het schrijven van een brief, het opmaken van een gezinskalender of je kinderen helpen met hun huiswerk? Met een cursus leer je de belangrijkste vaardigheden op professioneel wijze beheersen. Hieronder lees je waarom je een cursus zou volgen.

Een cursus bied je een handig naslagwerk

De mogelijkheden van Office 365 zijn eindeloos. Tijdens de cursus maak je kennis met de verschillende opties, maar het is te veel informatie om alles in een keer te onthouden. Gelukkig krijg je overzichtelijk studiemateriaal dat je de rest van je leven nog kunt raadplegen, als je even vergeten bent hoe het zit.

Leren gaat sneller en makkelijker via een cursus

Met een cursus leren de meeste mensen sneller dan via andere bronnen zoals YouTube. Dat komt doordat een cursus een duidelijke opbouw heeft. Je begint bij de basis en bouwt je kennis vanuit daar rustig op. Daarnaast krijg je bij sommige cursussen persoonlijke begeleiding, waardoor je sneller doorkrijgt wanneer je iets fout doet. Er zijn ook cursussen die (digitale) studiemotivatie aanbieden, een fijne stok achter de deur.

Met een cursus krijg je een certificaat of diploma

Na het succesvol volgen van een cursus of opleiding, wordt je inzet beloond met een certificaat of diploma. Dit kun je mooi gebruiken voor je cv. Dat staat veel beter dan dat je zegt dat je willekeurig wat boeken hebt gelezen of wat filmpjes hebt gekeken over Office.

Met STAP is de cursus gratis te volgen

Het cursusgeld is voor veel mensen een reden om de programma’s toch maar zonder cursus te leren gebruiken. Maar met de STAP-subsidie, een jaarlijkse uitkering van €1000 voor een opleiding naar keuze, is dit argument verleden tijd. Je kunt de Office 365 helemaal gratis volgen!

Een cursus draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling

Met een cursus doe je altijd nieuwe kennis en vaardigheden op. Verder vinden veel mensen het leuk om eens wat anders te doen naast hun dagelijkse werkzaamheden. Zo draagt het volgen van een Office-cursus in brede zin bij aan je persoonlijke ontwikkeling.


Wat (voor programma’s) leer je allemaal met een cursus Office 365?

Microsoft Office heeft een hele lijst met apps en services voor de computer. Tijdens een cursus kun je ze onmogelijk allemaal leren. En dat hoeft ook niet, de meeste mensen gebruiken vooral de programma’s Microsoft Teams, Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote en OneDrive. Hieronder lees je in het kort wat de belangrijkste Office-programma’s inhouden.

Word

Word is een van de meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma’s ter wereld. Hierin schrijf je documenten, verbeter je documenten en kun je ze printen. Er zijn uitgebreide mogelijkheden, zoals het toevoegen van kopteksten en voetteksten en het plaatsen van zelf opgemaakte tabellen. Tijdens de cursus leer je alle opties binnen Word kennen. Daarnaast doe je praktische vaardigheden op zodat je het programma zelf kunt gebruiken.

Excel

Excel is een veelgebruikt programma om spreadsheets en berekeningen in te maken. Je kunt geavanceerde tabellen maken en formules toevoegen, waardoor bepaalde getallen automatisch worden ingevuld. Verder kun je de cijfers omzetten in allerlei figuren, zoals taartdiagrammen, grafieken en staafdiagrammen. Tijdens een cursus leer je Excel uitgebreid kennen en gebruiken.

Outlook

Outlook is de e-mailclient van Microsoft. Via Outlook kun je je e-mail en afspraken beheren. Dit programma bevat allerlei handige functies, zoals het maken van taken, het automatisch afslaan of accepteren van afspraken en nog veel meer. Tijdens de cursus leer je om Outlook in te stellen en in te zetten.

PowerPoint

PowerPoint is een bekend computerprogramma waarmee je presentaties en sjablonen maakt. De presentaties kun je personaliseren met kleuren, vormen, animaties en nog veel meer. Als je hier goed in bent, kun je zeer professionele presentaties in elkaar zetten. Tijdens een cursus leer je alles wat je moet weten over PowerPoint.


Wat zijn de kosten van een Office 365 cursus?

blank

Een Office 365 cursus kost gemiddeld €380, gebaseerd op de huidige prijzen op deze pagina. Voor dit bedrag volg je gemiddeld zes maanden een thuiscursus over Microsoft Office. Omgerekend kost deze cursus dus €63 per maand.

Softwarekosten

Houd er rekening mee dat je over een laptop of computer met Microsoft Office moet beschikken. Als je dit nog niet gekocht en geïnstalleerd hebt, moet je rekening houden met de kosten voor een licentie.


Hoe kan ik een gratis cursus Office 365 krijgen?

Er zijn twee manieren om een gratis cursus Office 365 te krijgen: met het STAP-budget en via je werkgever. Hieronder worden beide mogelijkheden kort uitgelegd.

STAP-budget

Het STAP-budget is een jaarlijkse subsidie van €1000 voor elke werkende persoon in Nederland. Je mag de subsidie een keer per jaar gebruiken voor een opleiding naar keuze. Alle cursussen op deze pagina komen in aanmerking voor STAP en zijn dus gratis te volgen (als je nog geen STAP-subsidie hebt gebruikt).

Werkgever

Kennis van Microsoft Office is een gewilde vaardigheid onder werknemers. Het maakt eigenlijk niet uit in welke branche je zit: bijna overal wordt Microsoft Office gebruikt. Veel werkgevers vinden het belangrijk dat je over Office-kennis beschikt en zijn bereid om je cursus, in goed overleg, voor hun medewerkers te betalen.


Hoelang duurt een Office 365 cursus (hoe snel heb je het onder de knie?)

Een online Office 365 cursus duurt gemiddeld zes maanden. Dat is bij een gemiddeld studietempo, het is bij de meeste opleiders toegestaan om er langer of korter over te doen. De meeste cursussen zijn opgebouwd uit vier tot zes modules, wat er ongeveer op neerkomt dat je één programma per maand behandelt. In theorie zou je een Office-programma dus binnen een maand onder de knie kunnen hebben. Als je echt goed wil worden in het gebruiken van Microsoft-software, dan raden we je aan om ook na de cursus veel te blijven oefenen. Na verloop van tijd wordt je steeds sneller en behendiger met de programma’s.


Waar let je op bij het kiezen van een Office 365 cursus?

Bij het kiezen van een Office 365 cursus let je op de studieduur, studielast, het studieprogramma, de mate van begeleiding, de beoordeling van studenten, de certificering en de kosten.

Studieduur & studielast

Een Office-cursus is iets wat de meeste mensen ‘erbij’ doen. Het is daarom handig als de cursus te combineren is met werk, een andere studie of met het gezinsleven. Kijk dus goed wat de studielast is. Voor de cursussen op deze pagina komt het neer op vier uur per week, bij een gemiddeld studietempo. Kijk daarnaast naar de studieduur. Als je het certificaat of diploma bijvoorbeeld nodig hebt om te solliciteren bij een bepaalde baan, dan wil je het certificaat zo snel mogelijk binnen hebben.

Studieprogramma

Elke cursus is net wat anders opgebouwd. Zo behandelt de cursus van het NHA Publisher en Access, terwijl de meeste cursussen het bij Word, Excel, Powerpoint en Outlook houden. Bepaal daarom vooraf welke programma’s je wilt leren gebruiken. Dan kun je bij het vergelijken van cursussen kijken of het studieprogramma daaraan voldoet.

Mate van begeleiding

Ben jij iemand die zelfstandig alle lesstof doorwerkt en zelf kunt beoordelen of je de oefeningen goed hebt gedaan? Dan red je je wel met een cursus zonder begeleiding. Stel je graag vragen over de inhoud en ben je benieuwd of je goed bezig bent of dat er nog het een en ander te verbeteren valt? Dan is een cursus met persoonlijke begeleiding meer jouw ding. Let hierop voordat je je inschrijft voor een cursus.

Type lesmateriaal

Bij sommige cursussen krijg je een grote ringband met informatie thuis gestuurd. Handig als naslagwerk, maar als je werkt met softwareprogramma’s, dan werken video’s en infographics soms beter om iets uit te leggen. Kijk daarom vooraf hoe het lesmateriaal wordt aangeboden en of dat past bij jouw favoriete manier van leren.

Beoordeling van studenten

Honderden studenten zijn jou voorgegaan in het volgen van een Office 365 cursus. Het helpt om bij het vergelijken naar het beoordelingscijfer te kijken: hoe hoger, hoe beter. Geschreven reacties helpen ook om een eerlijk beeld van een cursus te krijgen.

Certificering

Kennis van Microsoft Office is een gewilde vaardigheid op je cv. Het staat goed als je een diploma of een certificaat van Microsoft Office toe kunt voegen. Kijk daarom hoe een cursus de certificering heeft geregeld. Krijg je een diploma, een certificaat of getuigschrift? En wat is het papiertje waard op de arbeidsmarkt? Over het algemeen staat een Microsoft Office Specialist-certificering (MOS) het allerbeste op je cv. Op deze pagina staat één cursus die je daar specifiek op voorbereidt.

Kosten

Last but not least: de kosten. Een cursus moet niet alleen goed, maar ook betaalbaar zijn. Verder is het handig om te kijken naar de betaaltermijnen (maandelijks, in een keer vooraf of achteraf?), extra kosten (inschrijfkosten, geld voor examen, licentiekosten) en eventuele extraatjes (een cadeau bij inschrijving, korting op software et cetera).


Hoe kom ik aan een goedkope licentie voor Office 365?

Er zijn drie opties om een goedkopere licentie voor Office 365 te krijgen: via je werk of studie, door een aanbieding te scoren of door je abonnement te delen.

Via werk of studie

Studenten en docenten krijgen korting op hun software. Dat kan bijvoorbeeld via Surfspot of een vergelijkbare webshop. Hiervoor heb je geldige inloggegevens van jouw werkgever of opleider nodig. Als je op een kantoor werkt, dan wordt de software meestal gratis voor je geïnstalleerd op je laptop of werkcomputer.

Aanbiedingen

Office 365-licenties zijn geregeld in de aanbieding. Op dit moment is er bijvoorbeeld een leuke aanbieding bij Groupon (beperkt geldig). Een andere website met veel aanbiedingen voor Office-pakketten, is Licentie2go. Door te Googlen naar ‘aanbieding Office 365’ of ‘korting Office 365’ kom je de beste, actuele aanbiedingen op het spoor.

Abonnement delen

Op dit moment kun je kiezen uit Microsoft 365 Personal en Microsoft 365 Family. Bij het eerste abonnement mag een persoon het programma een jaar lang mag gebruiken voor €69. Bij het tweede abonnement mogen tot één tot zes personen het abonnement gebruiken voor €99. Wie weet wil een bekende van je wel een abonnement delen, dat scheelt jullie beiden in de kosten.


Hoe bepaal ik het niveau van de software cursus?

Op deze pagina staan algemene cursussen, beginnerscursussen en een gevorderde cursus. Hoe bepaal je op welk niveau je de software beheerst? Dat doe je allereerst door de programma’s te gebruiken en te kijken of het je gemakkelijk af gaat. Zoek bijvoorbeeld online wat oefenopdrachten op.

Een andere tip is om een proefles bij de cursus aan te vragen. Of om de cursus vijftien dagen vrijblijvend te proberen, dan kun je het studiemateriaal rustig bekijken en beoordelen of het voldoet aan jouw niveau.


Zelf voorbereiden of kennis opdoen over Office 365

YouTube

Boeken

Tip: kijk voordat je bestelt altijd even of het boek overeenkomt met jouw versie van Office 365.

Oefenen en informatie opzoeken

Uiteindelijk is het een kwestie van oefenen. Als je met de programma’s aan de slag gaat, merk je vanzelf over welke functionaliteiten je nog vragen hebt. Met een zoekopdracht via Google vind je jouw antwoord meestal wel. Microsoft zelf bijvoorbeeld, heeft een helpcentrum met stappenplannen over hoe iets moet.


Conclusie

Een online cursus is de snelste en beste manier om je Microsoft Office 365-vaardigheden te verbeteren. Door STAP-subsidie aan te vragen of je werkgever te laten betalen, kun je de cursus gratis volgen. Het enige wat dan nog ontbreekt, is de software, maar ook die kun je op een goedkope manier verkrijgen. Verder zijn er zat manieren om zonder cursus beter te worden in de softwareprogramma’s. Wij wensen je alvast veel plezier en succes met het gebruik van Microsoft 365!


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies