IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

De 3 beste cursussen Time Management

De 3 beste cursussen Time Management

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 11 mei 2022

Er zitten 168 uren in een week. Dat lijkt veel, maar voor je het weet is de week voorbij en heb je niet alles gedaan wat er op de planning stond. Of moest je zoveel dingen doen dat je niet toekwam aan de nodige ontspanning.

Je vraagt je misschien af hoe sommige mensen in jouw omgeving wél alle ballen in de lucht kunnen houden. En dat zonder zichzelf of hun gezin uit het oog te verliezen. Het antwoord zal per persoon verschillen, maar er is een gemene deler: goed zijn in time management. Met deze online cursussen time management word jij weer de baas over jouw agenda!


Onze aanraders

1

NHA - Cursus Timemanagement

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Tijdelijk 50% korting
 • Tijdelijk met gratis tablet
2

Thuiscursus.nl: Time management en professioneel planner

 • Tijdsduur: 3 - 6 maanden
 • Goed te combineren met werk of studie
 • Professionele opleiding

De beste 3 online cursussen Time Management

1. NHA - Cursus Timemanagement

6 maanden v.a. €229
Bekijk op Nha.nl

Heb jij het gevoel dat je werkdagen te kort zijn om het werk af te krijgen? Krijg je allerlei taken en vind je het lastig om de prioriteiten te bepalen? Het is helaas niet mogelijk om méér uren in een dag te stoppen. Wat je wél kunt doen, is leren hoe je efficiënter met de beschikbare tijd omgaat. En dat is precies waar deze cursus Time management om draait.

Wat leer je?

In twaalf lessen leer je hoe je meer uit je tijd haalt. De resultaten zijn dat je sneller kunt werken en meer rust en ruimte ervaart. In de eerste lessen leer je wat tijd en tijdmanagement is en hoe je daar zelf mee om kunt gaan. In de vierde lessen wordt een voorbeeld van een bedrijf met een hele efficiënte bedrijfsstructuur besproken. In de daaropvolgende lessen gaat het onder andere over omgaan met e-mails, werkplanning, to-do-list, prioriteiten stellen en keuzes maken. De cursus sluit af met lessen over de inzet van werknemers en hun mobiliteit. Aan het einde van de cursus werk je een business case van een fictief bedrijf uit.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Tijdelijk 50% korting
 • Tijdelijk met gratis tablet
Bekijk deze cursus

2. Thuiscursus.nl: Time management en professioneel planner

3 - 6 maanden v.a. €209
Bekijk op Thuiscursus.nl

Wil jij vanuit huis leren om jouw eigen tijd en die van anderen beter in te delen? Dan is de thuiscursus Timemanagement een goede keuze. Na deze cursus heb je minder last van een overstromende mailbox, eindeloze to-do lijst en het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten.

Wat leer je?

Je leert om je organisatietalenten verder te ontwikkelen. Belangrijke thema’s zijn prioriteiten stellen, nee zeggen en omgaan met stress. En uiteraard gaat de cursus in op alle praktische onderdelen van time management, zoals een betere planning maken, op tijd komen en minder tijd verliezen. De kennis die je leert, kun je gelijk toepassen in de praktijk.

Daarnaast is de cursus op zo’n manier opgezet dat je de cursus ook makkelijk kunt overdragen aan anderen. Je eindigt met de modules ‘boeiend presenteren’ en ‘starten als zelfstandig timemanager’. Wie weet is dit voor jou wel dé start om professioneel planner of timemanagementcoach te worden!

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 - 6 maanden
 • Goed te combineren met werk of studie
 • Professionele opleiding
Bekijk deze cursus

3. LOI - Tijd plannen en indelen

4 maanden v.a. €304

Vind je het lastig om de dingen die je wilt doen op een dag allemaal uit te voeren? Zou je best wel wat meer activiteiten op een dag willen doen, of ben je juist bang dat je teveel inplant? Deze cursus geeft je inzicht in je tijdsindeling. Naast online hoorcolleges krijg je persoonlijk advies van een professionele coach. Je kunt alles wat je leert gebruiken voor je werk en voor je privéleven, zodat je na afloop van de cursus een betere werk-privébalans zal hebben.

Wat leer je?

Je leert om jezelf te managen en ontdekt hoeveel invloed je op jouw tijd hebt. Ook krijg je tips en trucs die je direct kunt toepassen en hoe je belemmeringen die je ervaart op kunt lossen. Het fijne is dat deze cursus zich echt richt op jouw persoonlijke situatie. Je brengt je eigen situatie in kaart, stelt een plan op én leert hoe je je daaraan kunt houden. Dat leer je aan de hand van twee handige modellen voor time management.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 4 maanden
 • Zeer toegankelijke en begrijpelijke cursus
 • Feedback van een professionele coach

Wat is time management?

Time management is een proces om de tijd die je hebt op een goede manier te organiseren en te plannen. Zodat je je tijd goed verdeelt over alle activiteiten die je te doen hebt. In het Nederlands vertaald, betekent time management ’tijdsbeheer’.


Wat leer je in een cursus Time Management?

blank

In het kort leer je tijdens een cursus Time Management om je tijd beter te beheren. Het zal grotendeels over de tijd op je werk gaan, al helpen de tips ook om je privéleven beter in te plannen. Om je alvast een beeld te geven van wat je met zo’n cursus kunt, geven we hieronder een voorbeeld van de cursusinhoud en doelen die je leert.

Cursusinhoud

 • Informatie over time management: wat is het precies en waarom is het zo belangrijk om dit toe te passen in je dagelijks leven?
 • Theorie over time management methodes: welke modellen kunnen jou helpen om beter met je beschikbare tijd om te gaan?
 • Alles over prioriteiten stellen, keuzes maken doelen bepalen, een planning maken, de planning nakomen, op tijd komen, zorgen dat je niet teveel tijd verliest.
 • Praktische tips over e-mailgebruik, het deelnemen aan vergaderingen, het communiceren met collega’s en andere stakeholders.
 • Inzicht in hoe jij op dit moment met je tijd om gaat en wat je eraan kunt doen om meer uit de tijd te halen. Bij sommige cursussen wordt ook gekeken of je de tijd wel aan de juiste dingen besteedt, of dat je vooral doet wat anderen van je verwachten.

Wat kun je nadat je de cursus hebt afgerond?

Nadat je de cursus hebt afgerond weet je hoe jij beter met je tijd om kunt gaan. Je hebt inzicht in waar je tijd voorheen naartoe ging, waar je wil dat je tijd naartoe gaat en hoe je dat kunt aanpakken. De exacte resultaten verschillen natuurlijk per cursus, maar dit is een overzicht van de leerdoelen:

 • Prioriteiten stellen: jij weet met welke taken en activiteiten je moet beginnen en welke best nog even kunnen wachten.
 • Plannen: jij kunt een persoonlijke planning maken voor je werk- of privéagenda. Dankzij de tips heb je een realistisch beeld van wat er op een dag of in een week kan lukken.
 • Doelen stellen: jij kan concrete doelen stellen en weet welke stappen je moet ondernemen om die doelen waar te maken. Het kan zowel om de korte als lange termijn gaan.
 • Stress management: jij kan veel beter omgaan met onverwachte, stressvolle situaties. Dat komt doordat je tijdens de cursus een andere mindset ontwikkelt.
 • Rust creëren in je werkomgeving: jij weet wat je moet doen om jouw werkomgeving tot een rustige, productieve plek te maken.
 • Taken delegeren: je leert om taken te delegeren. Want sommige taken op je to-dolijst kunnen best door iemand anders gedaan worden. Dat scheelt je tijd en stress!

Waarom kies je voor een cursus Time Management?

blank

Een cursus volgen op het moment dat je te weinig tijd hebt. Het klinkt als een slecht idee, maar dat is het niet! In feite is een cursus time management de eerste stap om weer regie over jouw tijd terug te krijgen. En omdat je een online cursus vanuit huis kunt volgen, of desnoods vanaf je werkplek, hoeft het je niet veel tijd te kosten. Daarnaast zijn de meeste cursussen op eigen tempo te volgen. We geven je drie redenen om voor deze cursus te gaan:

 1. Tijdsbesparing: Na de cursus ga je veel efficiënter met je tijd om, zowel tijdens je werk als in je privéleven. Door nu een paar uur per week te investeren, zal je de rest van je leven veel tijd besparen.
 2. Pluspunt op je cv: Goed met je tijd om kunnen gaan is een waardevolle vaardigheid op je cv. Toekomstige werkgevers waarderen het dat je proactief nadenkt over je planning en doelen.
 3. Samenwerken: Inzicht in je eigen tijd en in de tijd van anderen maakt jou een fijne collega. Je weet duidelijk welke taken je wel en niet kunt doen en wanneer je een taak zal moeten delegeren.
 4. Doelen bereiken: Doelen halen gaat veel sneller en makkelijker als je weet wat je ervoor moet doen en hoeveel tijd dat gaat kosten. Omdat je je beter kunt focussen en weet wat de prioriteiten zijn, gaat het nog sneller.

Hoe lang duurt een cursus ?

De cursussen op deze pagina duren gemiddeld 4 maanden bij een gemiddeld studietempo. Daarbij kun je rekenen op een studiebelasting van 4 tot 8 uur per week. Dat hangt natuurlijk af van de cursus.

Bij de meeste cursussen bepaal jij zelf het tempo. Dat betekent dat je de cursus sneller of juist langzamer af kunt ronden. Als het goed is heb jij tegen het einde van de cursus meer tijd om de lessen te doen, omdat je tegen die tijd al flink wat tijd weet te besparen in een week.


Hoe kun je je time management vaardigheden verbeteren?

Daar leer je alles over tijdens een van deze online cursussen. Om je alvast een beeld te geven, delen we hieronder een lijstje met tips van mensen die succesvol met hun tijd omgaan:

 • Begin op tijd aan je taken. Als je te lang wacht is de kans groot dat er iets tussenkomt waardoor je de taak (net) niet haalt. Of misschien haal je de taak wel, maar moet je het vanwege de haast afraffelen. Dat is zonde, zowel van je tijd als van de kwaliteit.
 • Focus je op één taak tegelijk. Multi-tasken klinkt heel slim en efficiënt, alleen dat is het niet! Het menselijke brein is namelijk helemaal niet in staat om zich op meerdere dingen tegelijk te focussen. Het zal je productiviteit flink naar beneden brengen.
 • Zeg niet overal ja op. Het is positief dat je veel kan en dat mensen je overal voor meevragen, alleen de vraag is: heb je er wel tijd voor? Helaas zitten er, ook voor jou, slechts zeven dagen in de week. Je zult prioriteiten moeten stellen en daar hoort ‘nee zeggen’ soms ook bij.
 • Geef jezelf de ruimte om pauze te nemen. Ken je de uitdrukking ‘De boog kan niet altijd ontspannen staan’? Dat betekent dat je je niet eindeloos kan blijven inspannen. Je lichaam en je geest hebben tussendoor wat rust nodig.
 • Stel goede, haalbare to-dolijsten op. Lijstjes maken, we doen het bijna allemaal. Het lucht op om een taak van je af te schrijven en ‘m na voltooiing weg te kunnen strepen. Pas alleen wel op dat je niet teveel op je lijst zet, want dat levert alleen maar frustratie op.
 • Gebruik software om de tijd te tracken. Heb je geen idee waar jouw tijd eigenlijk naartoe gaat? Het helpt om een (gratis) tool te gebruiken om je tijd te tracken. Een handige tool voor je werk is bijvoorbeeld ‘Toggl’, zowel voor je mobiel als computer. Daarnaast geven de meeste computers en telefoons je inzicht in je schermtijd, inclusief waar de tijd naartoe ging.
 • Plannen van je taken en deadlines. Dit zijn belangrijke, maar zeker niet de makkelijkste onderdelen van time management.
 • Optimaliseer je eigen productiviteit. Ontdek wanneer je energie hebt voor bepaalde taken: in de ochtend, middag, avond? Het helpt ook om te ontdekken welke taken je makkelijk tussendoor kunt doen en voor welke taken je meer tijd nodig hebt. Net als dat je moet weten welke taken je in een groep en welke taken je het beste in optimale stilte kunt doen.
 • Workshop time management. Deze tips zijn natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dat zal je ongetwijfeld herkennen! Gelukkig zijn er allerlei cursussen die jouw vaardigheden stap voor stap verbeteren.

Gratis cursus time management

Wist jij dat je recht hebt op een gratis cursus time management? Vanuit de overheid is er namelijk het STAP-budget voor elke Nederlander. Met dit budget krijg jij tot €1000 vergoed voor een opleiding of cursus. Sommige cursussen time management vallen daar ook onder! Met deze regeling zijn eerste twee cursussen in dit overzicht gratis te volgen.


Conclusie: Tijd is geld

blank

Je hebt het vast vaak genoeg gehoord of gelezen: ’tijd is geld!’ Moet je nagaan hoeveel geld je verliest als je niet efficiënt met je tijd om kunt gaan. Dus die paar honderd euro die je investeert in een cursus, heb je er – bij wijze van spreken – volgende maand alweer terugverdiend. Misschien zie je het letterlijk terug op je bankrekening, bijvoorbeeld als je zzp’er bent en meer werk gedaan hebt kunnen krijgen. En anders verdient het zich toch zeker terug in een legere agenda en rust in je hoofd.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies