IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Papiaments leren: 3x de beste cursus Papiaments

Papiaments leren: 3x de beste cursus Papiaments

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 10 oktober 2022

Papiaments is de taal die op Curaçao en Bonaire (Papiamentu) en Aruba (Papiamento) wordt gesproken. De naam van deze taal is afgeleid van het Portugese papear, dat babbelen betekent. Papiaments betekent dus letterlijk: gepraat. Wil jij lekker in de lokale taal op de eilanden babbelen? Of heb je de taalkennis nodig voor je werk? Op deze pagina lees je hoe je Papiaments kunt leren, met en zonder cursus. 


Onze aanraders

1

NTI - Papiamento voor beginners

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Behaal een certificaat Papiaments
 • Uitgebreid lesmateriaal
2

NHA - Papiaments

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Nu met 50% korting
 • Tijdelijk met gratis tablet

De beste online taalcursussen Papiaments

1. NTI - Papiamento voor beginners

12 maanden Beginners (NTI-certificaat) v.a. €299
Bekijk op Nti.nl

Bon bini! Kon ta bai? Met deze taalcursus van het NTI leer jij jezelf verstaanbaar maken op de Antillen. Stapsgewijs oefen je met spreken, schrijven, lezen en verstaan. Na afloop kun je boeken en tijdschriften in het Papiaments lezen, eenvoudige teksten schrijven en natuurlijk gesprekken voeren.

Wat leer je?

Met deze beginnerscursus leer je alles wat je nodig hebt om je te redden in het Papiaments. De onderwerpen uit het studieprogramma, zijn: begroeting, familie/relaties, vakantie-situaties, vervoer (ov, taxi, auto huren), klokkijken, café & restaurant, bij de dokter en muziek maken. Elke les begint met een verhaal over het dagelijks leven, waarna je de belangrijkste woorden, zinnen en uitdrukkingen leert herkennen, horen en uitspreken. Door alle vaardigheden tegelijk te oefenen, leer je sneller.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Behaal een certificaat Papiaments
 • Uitgebreid lesmateriaal
Bekijk deze cursus

2. NHA - Papiaments

12 maanden Beginners (NHA-instituutsdiploma) v.a. €239
Bekijk op Nha.nl

Deze cursus is perfect voor iedereen die op zoek is naar een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het NHA is een goed opleidingsinstituut met scherpe prijzen. Op dit moment krijg je 50% korting op je cursus Papiaments, bovendien krijg je tijdelijk een gratis tablet. Dat maakt het studeren alvast een stuk leuker en makkelijker. Nog een voordeel van deze cursus: je ontvangt een instituutsdiploma, dat staat goed op je cv.

Wat leer je?

In twintig lessen leer je de basis van Papiaments. Je krijgt een cursusboek, een hulpboek en geluidsbestanden. Dit maakt het mogelijk om van een thuisstudie toch een hele rijke ervaring te maken. Elke les begint met een geschreven of gesproken verhaal over de geschiedenis of cultuur van de eilanden, dus je leert indirect veel meer dan alleen de taal.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Nu met 50% korting
 • Tijdelijk met gratis tablet
Bekijk deze cursus

3. LOI - Papiaments

10 maanden Beginners v.a. €550

Wil je binnen een maand een gesprek in het Papiaments voeren, met de juiste uitspraak welteverstaan? Deze cursus van het LOI bereidt je daar op voor. Je begint bij het begin en na tien maanden (gemiddeld) kun jij je helemaal redden op de ABC-eilanden. Hoewel het een online cursus is, sta je er niet alleen voor. Je krijgt motiverende begeleiding van ervaren docenten en leert de uitspraak van native speakers.

Wat leer je?

Je leert Papiaments spreken, schrijven, lezen en verstaan. De onderwerpen uit de cursus hebben te maken met situaties uit het dagelijks leven. Het gaat bijvoorbeeld over openbaar vervoer, nationale feestdagen en de economie. Daarnaast leer je wat lokale gewoontes zijn, bijvoorbeeld als je op bezoek gaat of aan het telefoneren bent.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Voer binnen een maand een eenvoudig gesprek
 • Nu met 20% korting

Waar let je op bij het kiezen van een cursus Papiaments?

Bij het kiezen van een taalcursus let je op de lesvorm, de studieduur & studielast, de prijs, persoonlijke begeleiding en reviews van vorige cursisten. Per onderwerp leggen we kort uit wat het inhoudt.

Papiamento of Papiamentu

Het Papiaments kent twee dialecten. Papiamento wordt vooral op Aruba gesproken, terwijl Papiamentu vooral op Curaçao en Bonaire wordt gesproken. De dialecten lijken erg op elkaar, alleen in sommige opzichten verschilt de spelling. Zo schrijf je ‘huis’ in het Papiamento als ‘kas’ en in het Papiamentu als ‘cas’. Met de cursussen op deze pagina leer je algemeen Papiaments en geen dialecten. Als je een van de dialecten wilt leren, dan raden we je aan om verder te kijken.

Studieduur & studielast

Hoeveel tijd kun jij wekelijks besteden aan je cursus? En wanneer wil je uiterlijk klaar zijn? Kies een studie die aansluit bij de studieduur en de studielast. Het is namelijk wel belangrijk dat je voldoende tijd voor de cursus hebt, het zou zonde zijn als je het niet haalt. De meeste online taalcursussen, waaronder Papiaments, zijn prima te combineren met een druk werk- of gezinsleven.

De prijs (en wat kost een cursus Papiaments eigenlijk?)

Voordat je aan een cursus begint, wil je zeker weten dat je deze kunt betalen. Een cursus Papiaments kost gemiddeld €400 voor een thuiscursus. Soms is er een tijdelijke korting van 20% of 50% waardoor er nog een bedrag vanaf gaat. Let niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit. Je hebt niets aan een goedkope opleiding als je er onvoldoende van leert.

Persoonlijke begeleiding

Krijg je begeleiding bij de cursus en zo ja, hoe werkt deze begeleiding? Is er misschien informatie over de docent(e) aanwezig en zo ja, spreekt dat je aan? Als je persoonlijke begeleiding belangrijk vindt, dan kun je deze vragen vooraf aan jezelf stellen om op basis daarvan de juiste cursus te vinden.

Reviews

Twijfel je tussen twee cursussen Papiaments? Dan kan het beoordelingscijfer wellicht doorslag geven. Je start met meer vertrouwen aan een cursus die met een 8 wordt beoordeeld, dan een vergelijkbare cursus die met een 6 wordt beoordeeld. Lees ook altijd even de reviews om een beter gevoel te krijgen over de plus- en minpunten van de cursus.


Op welke manieren kun je Papiaments leren?

blank

Hoe heerlijk zou het zijn om naar de ABC-eilanden af te reizen en de taal vanaf je strandbedje te leren? Als je die kans hebt, zeker doen. Maar voor de meesten van ons zal de taalcursus gewoon vanuit Nederland moeten worden gevolgd. Je hebt dan de keuze uit een klassikale cursus of een online cursus.

Online cursus makkelijkste (en vaak goedkoopste) optie

Er worden niet zo heel veel cursussen Papiaments aangeboden, dus het kan zijn dat er geen klassikale cursus in jouw regio aanwezig is. Gelukkig kun je dan altijd nog terugvallen op een online cursus: die kun je waar en wanneer je maar wilt volgen. Bijkomend voordeel: het studeren mag helemaal op je eigen tempo.

Zonder cursus Papiaments leren

Heb je geen geld voor een cursus? Dan zijn er andere bronnen waar je jouw informatie vandaan kunt halen. Het gaat minder snel dan met een cursus (want je moet alles zelf uitzoeken), toch is het niet onmogelijk om jezelf Papiaments aan te leren. Verderop in dit artikel staan wat bronnen waar je jouw informatie vandaan kunt halen.


Woorden in het Papiaments

Het Papiaments is een mix van de Nederlandse, Franse, Afrikaanse, Spaanse, Portugese en Engelse taal. Sommige woorden zullen je dus heel bekend voorkomen. Andere woorden moet je echt even in je hoofd stampen om ze te onthouden. Om je alvast wat gevoel bij de taal te geven, hebben we een lijstje van woorden in het Papiaments.

Basis van het vocabulaire

Welkom Bon bini
Goedemorgen Bon dia
Goedemiddag Bon tardi
Goedenavond/nacht Bon nochi
Kom binnen Pasa, drenta
Hoe gaat het? Con ta bai?
Goed, dank je Bon, danki
Met mij gaat het goed Mi ta bon
Heel goed Hopi bon
En met u? I señor(a)?
Alstublieft Por favor
Zeer bedankt Masha danki
Graag gedaan Di nada
Tot straks Te aworo
Dag, tot ziens Ayó
Fijne dag gewenst Pasa un bon dia
Gegroet Saludos
Alsjeblieft Por fabor
Ja Si
Nee No
Hoe laat? Ki ora?
Hoe laat is het? Kwan tor tin?
Hoeveel? Kwanto
Waar Unda?

Manieren om sneller woorden te leren

 • Maak gebruik van de website wrts.nl, daar kun je woordenlijsten uploaden om jezelf mee te overhoren
 • Maak gebruik van de website woordjesleren.nl, waar je de belangrijkste woorden in 30 dagen aanleert
 • Bekijk video’s op YouTube of Netflix en probeer deze te verstaan zonder direct naar de ondertiteling te kijken
 • Knoop een gesprek in het Papiaments aan met iemand die de taal ook spreekt, om je woordenschat mee uit te breiden
 • Lees teksten in het Papiaments – zoek woorden die je niet kent, gelijk op in het woordenboek

Uit welke onderdelen bestaat een taalcursus Papiaments?

Een taalcursus Papiaments bestaat uit dezelfde onderdelen als iedere andere taalcursus. Je leert om Papiaments te verstaan en uit te spreken, zodat je een gesprek kunt voeren. Verder leer je om Papiaments te lezen en te schrijven. In een beginnerscursus gaat het vooral om eenvoudige teksten, als gevorderde wordt je steeds verder uitgedaagd. Verder leer je in de meeste taalcursussen iets over de cultuur op de ABC-eilanden. Door naast de taalkennis op de hoogte te zijn van religie, gewoontes en gebruiken, gaat de taal veel meer leven en kun je je houden aan eventuele geldende etiquette.


Tips om vanuit huis Papiaments te leren

blank

We schreven het al eerder: het is ook mogelijk om vanuit huis Papiaments te leren. Het gaat wel wat moeizamer dan met een cursus, omdat je alle informatie zelf moet opzoeken en geen stok achter de deur hebt. Wel is het een goede mogelijkheid om alvast kennis te maken met de taal en om te ontdekken of je later alsnog een cursus wil volgen. Hieronder wat tips waarmee je vandaag nog aan de slag kunt gaan.

Kijk educatieve video’s op YouTube

Leer Papiaments vanuit een boek

Kijk films en series in het Papiaments

 • Djis un tiki love
 • Tesoro Arubano
 • Adnet Viaja
 • Contamos contigo
 • Mirat-ul-Uroos

Conclusie

Wie Papiaments spreekt, kan zich verstaanbaar maken op Aruba, Bonaire en Curaçao (de ABC-eilanden). Daarin is er een verschil tussen Papiamento (Aruba) en Papiamentu (Curaçao en Bonaire). Omdat de taal een mengelmoes is van allerlei andere talen, is het best lastig om het onder de knie te krijgen. Met een (online) cursus zorg je ervoor dat je effectief leert en gelijk de juiste uitspraak aanleert. Mocht je geen geld of tijd hebben voor een cursus, dan zijn er nog andere manieren om jezelf de taal aan te leren.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies