IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Hebreeuws leren: De 3 beste cursussen & taal apps

Hebreeuws leren: De 3 beste cursussen & taal apps

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 11 oktober 2022

Wil jij de taal van de Bijbel leren verstaan, spreken, lezen en schrijven? Vanuit je geloof of omdat je naar Israël toe gaat voor zaken of vakantie? De makkelijkste (en vaak ook de goedkoopste) manier om Hebreeuws te leren is via een online taalcursus. In dit artikel lees je wat zo’n taalcursus inhoudt en wat de beste online taalcursussen Hebreeuws zijn. Daarnaast geven we je tips over hoe je vanuit huis beter Hebreeuws kunt leren. 

Let op: dit artikel is bedoeld voor beginners, mensen die op dit moment nog geen Hebreeuws kunnen. Bovendien richten de meeste cursussen zich op modern Hebreeuws, met moderne woorden en uitspraken. Het Hebreeuws schrift is hetzelfde, dus daarmee zou je ook oudere (Bijbel)teksten moeten kunnen lezen. 

Onze aanraders

1

Laudius - Hebreeuws voor beginners

 • Tijdsduur: 3 maanden (gemiddeld)
 • Tijdelijk 50% korting
 • 14 dagen gratis proberen
2

NHA - Cursus Hebreeuws

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Nu met 50% korting
 • Tijdelijk met gratis tablet

De beste online taalcursussen Hebreeuws

1. Laudius - Hebreeuws voor beginners

3 maanden Beginners v.a. €119
Bekijk op Laudius.nl

Met deze cursus Hebreeuws voor beginners, leer je de taal op toegankelijke wijze spreken, verstaan, schrijven en lezen. Het gaat om modern Hebreeuws (Ivriet). De luister- en spreekvaardigheidoefeningen zijn zo ontwikkeld dat je maximaal plezier haalt uit je taalstudie. Zo worden er veel afbeeldingen gebruikt om het wat makkelijker te maken de taal te begrijpen. Let op: de cursus wordt in het Engels gegeven, dus niet in het Nederlands.

Wat leer je?

Tijdens deze taalcursus Hebreeuws leer je uitsluitend woorden en zinnen kennen die je echt nodig gaat hebben. Er komen allerlei onderwerpen aan bod: van de begroeting en kennismaking tot en met gesprekken over werk, vakantie, familie en vrije tijd. Na afloop van de cursus kun jij je goed redden in diverse, alledaagse situaties. Het maakt daarbij niet uit of het om een vakantie of om een zakelijke reis gaat.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 maanden (gemiddeld)
 • Tijdelijk 50% korting
 • 14 dagen gratis proberen
Bekijk deze cursus

2. NHA - Cursus Hebreeuws

6 maanden v.a. €179
Bekijk op Nha.nl

Bij de cursus Hebreeuws van het NHA krijg je veel waar voor je geld. Naast dat je 50% korting op je lesgeld krijgt, ontvang je ook nog eens een tablet cadeau. Ook krijg je toegang tot de gratis taal-app. Inhoudelijk is de cursus goed opgebouwd: het begint met het luisteren naar Hebreeuwse woorden en daarna leer je stapsgewijs de rest.

Wat leer je?

In de cursus Hebreeuws leer je wat je kunt zeggen in herkenbare situaties. Dat gaat aan de hand van moderne en actuele onderwerpen. De dingen die je leert, zullen dus ook echt van pas komen tijdens je zakenreis of vakantie naar Israël. Je leert onder andere uitdrukkingen over cijfers en tijd, de weg ragen, basisconverssatie, noodgevallen, medische vragen, eten en drinken, winkelen en ontspanning. Na het volgen van de cursus heb je de basis onder de knie.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 6 maanden
 • Nu met 50% korting
 • Tijdelijk met gratis tablet
Bekijk deze cursus

3. LOI - Hebreeuws Taalcursus op beginnersniveau

10 maanden Beginners v.a. €750

Met deze taalcursus Hebreeuws, voer je binnen een maand al een gesprek in het Ivriet. De focus ligt dus op de moderne taal, zodat je je in het dagelijks leven verstaanbaar kan maken. Of het nu om een telefoongesprek, eenvoudige brief of een informeel gesprek gaat. Daarnaast kom je meer te weten over de Joodse bevolking en cultuur. Deze cursus is geschikt voor iedereen die voor vakantie of zaken naar Israël gaat, of die vanuit persoonlijke interesse Hebreeuws wil leren.

Wat leer je?

Je krijgt de basis van het Ivriet onder de knie: spreken, verstaan, lezen en schrijven. Omdat het een beginnerscursus is, begin je bij de absolute basis. Naarmate de cursus vordert, leer je steeds meer worden kennen en kun je zinnen vormen. Verder biedt het LOI handige tools om sneller te leren. Denk hierbij aan de animatiefilmpjes, de mogelijkheid om in te spreken op de computer en afwisselend lesmateriaal.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Nu met 20% korting
 • Voer binnen een maand een eenvoudig gesprek


Apps om Hebreeuws te leren

1. Mondly

logo LOI

Mondly is een goed uitgedachte applicaties om talen mee te leren. De app combineert wetenschappelijke inzichten met de nieuwste technologische snufjes. Het wordt door mensen wereldwijd gebruikt en krijgt een goede beoordeling in de appstore.

Waarom deze app?

 • 41 gesprekken in het Hebreeuws oefenen
 • 50 verschillende onderwerpen
 • Elke dag een snelle taalles
Bekijk de app

2. Memrise

logo LOI

Hebreeuws leren met Memrise, lijkt eerder op een soort game dan op een standaard taaltraining. Je leert de taal namelijk spelenderwijs aan de hand van verschillende oefeningen en spelletjes. De opdrachten worden steeds uitdagender, dus je kunt zoveel leren als je wilt!

Waarom deze app?

 • Spelenderwijs Hebreeuws leren
 • Een taal-app met chatbot
 • Ezelsbruggetjes en flitskaarten
Bekijk de app

3. LOI Taalcursus app

logo LOI

LOI-studenten mogen gratis gebruikmaken van de LOI-Taalcursus app. Deze app is een handig verlengstuk van je taalstudie. Je hebt toegang tot veelgebruikte woorden en zinnen en kunt je luister- en spreekvaardigheid binnen de app oefenen. Zo kun je waar en wanneer je wilt met je cursus bezig zijn.

Waarom deze app?

 • Gratis voor studenten van LOI-taalcursus
 • Altijd een woordenboek op zak
 • Handige manier om overal te oefenen
Bekijk de app

4. Duolingo

logo LOI

Duolingo is een van de bekendste taal-apps om nieuwe talen te leren. En gelukkig ondersteunen ze de Hebreeuwse taal. Bij Duolingo leer je op jouw eigen tempo woorden en zinnetjes kennen. De app past zich automatisch aan op jouw niveau. Dat is het grote voordeel van Duolingo.

Waarom deze app?

 • Hebreeuws leren op jouw niveau
 • Gratis te gebruiken
 • Hele populaire taal-app
Bekijk de app


Waar let je op bij het kiezen van een cursus Hebreeuws?

blank

Bij het kiezen van de juiste cursus Hebreeuws, let je op het soort Hebreeuws, het niveau, de cursusduur, studielast, de prijs en/of kortingen, de persoonlijke begeleiding, beoordelingen van cursisten en het wel of niet behalen van een diploma. 

Bijbels Hebreeuws of modern Hebreeuws (Ivriet)

Wil je het Klassiek Hebreeuws beheersen of ga je liever voor het moderne Hebreeuws (Ivriet)? Als je een keuze hebt gemaakt, valt een deel van het cursusaanbod automatisch af. Een troost: het Hebreeuws alfabet is zowel voor Klassiek Hebreeuws en modern Hebreeuws hetzelfde. Dus als je eenmaal een van de twee taalvarianten hebt geleerd, dan kun je de andere gemakkelijker bijleren. 

Beginner of gevorderde

In het online cursusaanbod worden vooral beginnerscursussen aangegeven. Daarin leer je stap voor stap Hebreeuws. Je hoeft geen voorkennis te hebben, dus iedereen kan deelnemen. Op gevorderde niveau worden er ook cursussen aangeboden, maar die zie je niet terug in het cursusaanbod op onze website. Twijfel je of je een beginner of gevorderde bent? Je kunt bij elke cursus een gratis proefles of brochure aanvragen. 

Hoelang duurt de cursus

Een online cursus Hebreeuws duurt gemiddeld zes maanden. De kortste cursus in ons aanbod duurt drie maanden en de langste cursus negen maanden. Dus als je snel de basis op orde wilt hebben, dan kan dat gewoon! 

Goed om te weten: de cursussen die je op deze pagina ziet, kun je op eigen tempo volgen. Dus als jij veel tijd hebt om een nieuwe taal te leren, dan kun je de cursus versneld afronden. Maar als je net in een drukke periode zit, kun je meer tijd nemen.

Wat is de studielast

Gelinkt aan de studieduur is de studielast. Hoe meer uren per week je aan de taalcursus besteedt, hoe sneller je klaar bent. Voor dit cursusaanbod is de gemiddelde studielast vier uur per week. Dat komt neer op een ochtend of avond per week. Veel studenten kiezen ervoor om in twee blokken van twee uur te studeren, of in vier blokken van een uur. Door er vaker per week mee bezig te zijn blijft de kennis beter hangen.

Wat kost een cursus Hebreeuws

Een online cursus Hebreeuws voor beginners heb je al vanaf €119 voor een cursus van drie maanden. De duurste cursus in dit aanbod is €750 voor tien maanden. Je kunt je wel voorstellen dat je in tien maanden beter Hebreeuws leert dan in drie maanden. Dat verklaart de hogere prijs. 

Zijn er kortingen of extra’s

Kies niet zomaar de eerste de beste cursus die je ziet, maar kijk of er speciale acties zijn. Aan het begin van het nieuwe seizoen bieden veel opleiders korting. Bijvoorbeeld 20% korting, 50% korting of tijdelijk geen inschrijfgeld. Andere opleiders, zoals het NHA, geven een welkomstgeschenk, zoals een tablet of koptelefoon. 

Mate van persoonlijke begeleiding

Het leren van een vreemde taal kan een grote uitdaging zijn. Helemaal als je vanuit huis studeert en de discipline uit jezelf moet halen. Gelukkig zorgen vrijwel alle online opleiders dat je er niet alleen voor staat. Vaak krijg je persoonlijke begeleiding van een docent. Soms krijg je daarnaast nog een eigen mentor of online motivatiecoach om de voortgang erin te houden. 

Beoordelingen van anderen

Hoe hebben andere studenten de cursus ervaren? Dat geeft jou een ‘echt’ beeld van hoe de cursus is. Een webtekst of brochure kan er nog zo mooi uit zien – de verwachting moet wel kloppen met de realiteit. Je herkent een beoordeling aan een cijfer (een ranking van 5 sterren of een cijfer tussen de 1 en 10) en geschreven reacties.

Diploma of certificaat

Heb jij de taalcursus nodig voor je studie of werk? Dan is het aan te raden om voor een cursus met diploma en/of certificaat te gaan. Hiermee toon je aan dat je de cursus met succes hebt afgerond. Dit staat net wat beter op je cv dan een cursus die dit niet aanbiedt. 


Hoe kun je Hebreeuws leren?

blank

Hebreeuws wordt door 8,5 miljoen gesproken, voornamelijk in de Joodse gemeenschap van Israël. Het is dus een veel minder bekende taal dan Engels, Frans en Duits. Hierdoor is het cursusaanbod kleiner en moet je soms langer zoeken naar een passend lesaanbod. Hieronder maak je alvast kennis met de diverse opties. 

Populairste optie: online cursus

De meeste mensen kiezen voor een online cursus Hebreeuws. Dat komt doordat deze vorm van studeren erg toegankelijk is. Je kan studeren waar en wanneer je maar wilt en je eigen tempo aanhouden. Al studeer je ‘s nachts, het maakt de docent helemaal niets uit. Online cursussen behoren tot de goedkoopste taalcursussen, dus dat speelt voor veel mensen ook mee in hun overweging voor klassikaal of online.

Alternatief: klassikale lessen

Sommige mensen hebben juist een sterke voorkeur voor klassikale lessen. De redenen lopen uiteen: vanwege motivatie, het ontmoeten van nieuwe mensen of het gevoel van een ‘stok achter de deur’ hebben. Verder vinden sommigen het prettiger om van papier te leren in plaats van een beeldscherm. Houd er rekening mee dat het huiswerk vaak digitaal wordt ingeleverd, ook als je je inschrijft voor een klassikale cursus.

Privédocent

Als je de taal perfect wil leren en hier maximale persoonlijke begeleiding bij wil, dan is een privédocent de beste optie. Je hebt dan altijd een eigen adviseur en een motivator tot je beschikking. Hij of zij kan jouw niveau inschatten en het lesprogramma op maat maken. Daar hangt echter wel een behoorlijk prijskaartje aan. En het vinden van een goede docent in de buurt kan een tijdrovend proces zijn.  

In Israël

Waar leer je het Hebreeuws nu beter dan in het land van oorsprong, Israël? Als je serieuze ambities hebt met de taal, kun je overwegen om een paar maanden in Israël te gaan wonen en je daar in te schrijven voor lessen. Houd er rekening mee dat de voertaal waarschijnlijk Engels zal zijn. De meeste mensen gaan pas naar Israël als ze de basis van de taal beheersen. Vervolgens breiden ze hun kennis in het dagelijks leven uit, door met de lokale bevolking te praten en er veel op uit te trekken. 


Hebreeuwse woorden leren (vocabulaire en woordenschat)

blank

De woordenschat is zeer bepalend voor jouw kennis van een bepaalde taal. Hoe meer woorden en betekenissen je herkent, hoe makkelijker gesprekken zullen gaan. Hieronder zie je alvast wat woorden staan – dan weet je een beetje wat je te wachten staat als je aan het Hebreeuws begint. 

Overzicht van veelgebruikte Hebreeuwse woorden

Hebreeuws uitspraak vertaling
בקר טוב boker tov goedemorgen
ערב טוב erev tov goedenavond
לילה טוב laila tov goedenacht
ברוך הבא baroech haba welkom
אנא הכנס פנימה ana hiekanes (m) / hikansie (v) pniema Kom alsjeblieft binnen
להתראות אחר כך lehietra’ot achar kach Ik zie je later.
היה נעים מאד haja na’iem me’od Het was erg leuk.
הענג הוא לי ha’oneg hoe lie Graag gedaan.
תודה רבה toda raba veel dank
על לא דבר al lo davar Geef niet.
זה בסדר zeh beseder Dit is ok.
אני מאחל לך anie me’achel (m) / me’achelet (v) lecha (m) / lach (v) Ik wens je…
מזל טוב ליום ההולדת / יום הולדת שמח mazal tov le jom hahoeledet/ jom hoeledet sameach Gefeliciteerd met je verjaardag
מזל טוב mazal tov gefeliciteerd
אשר ובריאות osjer oevrie’oet Op je gezondheid en veel voorspoed
חג שמח chag sameach Fijne feestdagen.
שנה טובה sjana tova Gelukkig nieuwjaar.
נסיעה טובה ne’sie’ah tova goede reis


Dit is de bron van de tabel. Door op de link te klikken, zie je nog veel meer Hebreeuwse 

Hoe kun je Hebreeuwse woorden het beste aanleren?

Omdat Hebreeuws een vreemde taal is, leren de meeste mensen woorden het beste via een cursus. Dan begin je met de makkelijkste woorden en bouw je jouw woordenschat stap voor stap uit. Aanvullend kun je gebruikmaken van (gratis) taal-apps die in dit artikel beschreven staan. Wil je jezelf online overhoren? Dat kan met de website wrts.nl. Je kunt jouw woordenschat trouwens ook vergroten door een studieboek of woordenboek aan te schaffen, alleen dat zal waarschijnlijk wel wat meer discipline vergen. 


Wat leer je tijdens een cursus Hebreeuws?

 

Tijdens een cursus Hebreeuws leer je de taal verstaan, spreken, lezen en schrijven. In de meeste cursussen krijg je ook iets mee over de cultuur, geschiedenis en gewoonten in Israël. Want een taal kun je natuurlijk niet los zien van de bevolking. 

Hebreeuws alfabet

Modern Hebreeuws en Tenachisch Hebreeuws maken beiden gebruik van hetzelfde alfabet. Het Hebreeuwse woord voor alfabet is אלף-בית, dat spreek je uit als alef-beet. Zoals je ziet, zijn de tekens niet te herleiden naar het Westerse alfabet. Daarom wordt er tijdens de cursus veel aandacht besteed aan het begrijpen en uitspreken van dit specifieke alfabet.

Verstaan en spreken

De eerste lessen van de cursus gaat vooral om de Hebreeuwse klanken. Het is een hele andere taal dan het Nederlands, dus het duurt even voordat je hieraan gewend bent. Door naar de woorden te luisteren en de betekenissen erachter te leren, maak je een goede eerste stap. Vervolgens leer je zelf hoe je de letters in het Hebreeuwse alfabet uitspreekt en hoe woorden en zinnen klinken. 

Lezen en schrijven

Al vrij snel in de cursus maak je kennis met het Hebreeuwse alfabet. Dat heb je nodig om woorden te leren, teksten te lezen en teksten te schrijven. Het bijzondere is dat je in het Hebreeuws van rechts naar links leest en schrijft, dit zal even wennen zijn. Maar maak je vooral geen zorgen, tijdens een beginnerscursus ligt de lat nog niet zo hoog. Het gaat om het begrijpen en schrijven van simpele, korte teksten uit het dagelijks leven. 

Diepgang afhankelijk van cursus

Hoe goed je Hebreeuws leert, hangt af van de cursus die je kiest. Een algemene stelregel is: hoe meer uren je in de cursus stopt, hoe meer je leert. Dus een cursus van een jaar met vier uur studielast per week levert meer op dan een cursus van 3 maanden met dezelfde studielast. Nog een tip: kijk vooraf even naar het studieprogramma, dan zie je welke onderwerpen ter sprake komen. Als er te weinig informatie beschikbaar is, helpt het om een brochure aan te vragen of om te bellen met de klantenservice van de opleider. 


Tips om vanuit huis Hebreeuws te oefenen

blank

We sluiten het artikel af met wat manieren om vanuit huis aan je Hebreeuws te werken. De makkelijkste bronnen om de taal te leren zijn YouTube, (educatieve) boeken en Israëlische films en series. 

Boeken

YouTube (wat kanalen en filmpjes om mee te starten)

Films en series uit Israël

 • Fauda
 • When heroes fly
 • Shtisel
 • Avoda Aravit
 • Srugim
 • Mossad 101
 • Mekimi 
 • L’hiot Ita
 • Shtisel

Conclusie

Wie de oorspronkelijke taal van de Bijbel wil leren kennen, zal zich in Hebreeuws moeten verdiepen. De gemoderniseerde versie van de taal wordt op dit moment door 8,5 Joden in Israël gesproken. Daarbij heb je de keuze uit klassiek Hebreeuws en modern Hebreeuws. Het alfabet dat gebruikt wordt is hetzelfde, dus dat scheelt. Hebreeuws leer je het makkelijkste en het snelste door een cursus te volgen. Als je liever op andere manieren Hebreeuws leert, dan zijn er nog klassikale cursussen of privélessen denkbaar. Tot slot kun je via boeken, YouTube en het kijken van films en series een hoop leren. 

 


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies