IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Cursus Nagelstyliste: Leer alles over gel, acryl & biab nagels

Cursus Nagelstyliste: Leer alles over gel, acryl & biab nagels

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Nagels zijn bepalend voor je uitstraling. Mooie, verzorgde nagels geven een totaal andere indruk dan gescheurde of vieze nagels. En om je nagels mooi te maken, mag je het lot best een handje helpen in de vorm van nagelstyling. Wil jij leren hoe je nagels op een professionele manier lakt, of hoe je acryl, gel of biab toepast? Met een cursus nagelstyliste ontdek je hoe dat moet. Na de cursus maak je de mooiste nagels, misschien verdien je je geld hier zelfs mee. 


Onze aanraders

1

Laudius - Nagelstyliste (STAP-budget)

 • Studieduur: 7 maanden
 • Gratis opleiding met het STAP-budget
 • Gratis boek: een succesvol eigen bedrijf
2

Thuiscursus.nl - Nagelstyliste cursus

 • Studieduur: 3 - 6 maanden
 • Professionele opleiding om nagelstylist te worden
 • 365 dagen per jaar begeleiding van ervaren docent
3

NHA - Opleiding Nagelstyliste

 • Tijdsduur: 9 maanden
 • Gratis materialenpakket en tablet
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP
4

NHA - Cursus Eigen Nagelstudio Starten

 • Studieduur: 18 maanden
 • Gratis tablet of headphone cadeau
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP

5x de beste online cursus nagelstyliste

1. Laudius - Nagelstyliste (STAP-budget)

7 maanden v.a. €519
Bekijk op Laudius.nl

De cursus Nagelstyliste van Laudius is een zeer complete online opleiding waarin je leert om nagels te stylen. In deze cursus ligt de nadruk op acryl- en gelnagels. Je krijgt een professioneel materialenpakket t.w.v. €300 thuis gestuurd, waardoor je veel kunt oefenen. Wist je dat deze cursus in aanmerking komt voor het STAP-budget? Dit is een subsidie van de overheid die tot €1000 aan cursussen vergoedt.

Wat leer je?

Alles wat je moet weten over het verzorgen en stylen van nagels, komt aan bod. Van de anatomie van de hand en de nagels tot kennis van cosmetica en nagelproducten. Daarnaast leer je om nagels te repareren, te verlengen en na te behandelen. Je leert ook specifieke stijlen te maken, waaronder de French manicure. Hierna weet je voldoende om als nagelstylist aan het werk te gaan!

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 7 maanden
 • Gratis opleiding met het STAP-budget
 • Gratis boek: een succesvol eigen bedrijf
Bekijk deze cursus

2. Thuiscursus.nl - Nagelstyliste cursus

3 - 6 maanden v.a. €259
Bekijk op Thuiscursus.nl

Zoek jij een professionele thuisopleiding waarmee je nagelstylist kunt worden? Dan is deze cursus vast iets voor jou. Na het volgen van de cursus zijn er drie opties: in loondienst als nagelstylist, een eigen nagelsalon openen of je laten inhuren als zelfstandig nagelstylist. tijdens de cursus worden de toekomstmogelijkheden uitgebreid besproken.

Wat leer je?

Je leert de vaardigheden en skills die je nodig hebt om nagels te verzorgen en te stylen. Een professionele manicure geven is na deze cursus een fluitje van een cent voor jou. Daarnaast leer je hoe je met klanten moet communiceren, hoe je jouw werkomgeving in moet richten en nog veel meer. Als je de opleiding succesvol afrondt, ontvang je een diploma dat goed staat op je cv.

 

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 3 - 6 maanden
 • Professionele opleiding om nagelstylist te worden
 • 365 dagen per jaar begeleiding van ervaren docent
Bekijk deze cursus

3. NHA - Opleiding Nagelstyliste

9 maanden v.a. €399
Bekijk op Nha.nl

Met de opleiding nagelstyliste van de NHA krijg je waar voor je geld. Je leert nagels verzorgen, nagels verlengen, gelnagels zetten en nog veel meer. Wat deze opleiding extra leuk maakt, is dat je een gratis professioneel materialenpakket krijgt. Daarnaast krijg je een tablet of koptelefoon met noise cancelling. Ideaal voor als je in alle stilte wilt leren. En met het STAP-budget is deze opleiding helemaal gratis!

Wat leer je?

Het studieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: manicure, laktechnieken met gellak (gelpolish), anatomie van de nagel, nagelvoorbereiding, productkennis acryl & gel, verwerkingstechniek, veiligheid en hygiëne, nagelversteviging, tips en verlening, nagel-applicatie in zone, diagnosestelling, afwerking en nabehandeling. Wat deze cursus echt onderscheidt, zijn de modules Nail-Art en Design-Nails. Leuk pluspunt: je mag gratis deelnemen aan een praktijkdag.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 9 maanden
 • Gratis materialenpakket en tablet
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP
Bekijk deze cursus

4. NHA - Cursus Eigen Nagelstudio Starten

18 maanden v.a. €839
Bekijk op Nha.nl

Er was eens een droom… een eigen nagelstudio starten! Deze NHA-cursus is de eerste stap om die droom waar te maken. Tijdens deze cursus leer je hoe je nagels moet stijlen en hoe je daar je geld mee kunt verdienen. Dus voor iedereen die voor zichzelf wil beginnen, is deze cursus de beste optie. Een groot voordeel is dat je deze cursus gratis kunt volgen met STAP. Dat is nog eens een fijne start van je carrière(switch)!

Wat leer je?

In gemiddeld achttien maanden word je begeleid naar het starten van je eigen nagelstudio. In het eerste deel van de cursus volg je de modules: nagelstyling met acryl, nagelstyling met gel en nail art. Daarna volg je de module: een eigen bedrijf starten. In tien lessen leer je wat belangrijk is bij het runnen van een eigen bedrijf. Denk hierbij aan tarieven, ondernemingsvormen, marketingacties, het doen van de administratie enzovoorts.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 18 maanden
 • Gratis tablet of headphone cadeau
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP
Bekijk deze cursus

5. LOI - Nagelstyling (acryl en/of gel) & Visagie

12 maanden v.a. €662

Wil jij leren hoe je jezelf en anderen voorziet van prachtige nagels en make-up? Dat kan met de combinatiecursus nagelstyling en visagie. Als je deze twee technieken beheerst, heb jij alles in huis om een verzorgde uitstraling te creëren. Het combineren van de cursussen is goedkoper dan het volgen van twee losse cursussen. Daarnaast krijg je een gratis materialenpakket en kosteloos toegang tot de praktijkdagen.

Wat leer je?

Tijdens de module nagelstyling leer je de basis van hygiëne, voorbereiding en afwerking. Een belangrijk onderdeel is nail art: het versieren van nagels. Tijdens de module visagie leer je hoe je professionele make-up aanbrengt. Je leert om sterke gezichtskenmerken te benadrukken en om de juiste make-up te selecteren. Oefenen doe je thuis met je materialenpakket en tijdens de praktijkdag. Op deze dag train je jouw nagel- en visagievaardigheden onder begeleiding van een professionele docent.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Gratis materialenpakket
 • Inclusief gratis praktijkdagen

Wat leer je bij een cursus nagelstyliste?

blank

Bij een cursus nagelstyliste leer je om de nagels te analyseren, te verzorgen en te stylen. Het verschilt per cursus met welke materialen je werkt, daarover later meer. Verder zijn er cursussen die een module ondernemerschap aanbieden. Dat is handig als je van nagelstyling je werk zou willen maken.

Anatomie van de handen

Wie zich verdiept in de handen van mensen, zal veel verschillen zien. Als nagelstyliste zal je je voornamelijk bezighouden met de vingers, en ook daarin zit veel verschil. Er zijn lange vingers, korte vingers, grote nagelbedden, kleine nagelbedden et cetera. De kwaliteit en dikte van de nagels verschilt ook van persoon tot persoon. Om tot een juiste behandeling te komen, moet je hier rekening mee houden.

Klantadvies

De ene klant zal naar je toekomen om zijn of haar nagels te verstevigen, terwijl de ander het liefst een kunstwerkje op de nagels laat maken. Als nagelstyliste denk je mee over de wensen van de klant en geef je hier advies over. Je kunt, zeker als je wat ervaring hebt, steeds beter inschatten welke stijl goed bij iemands persoonlijkheid en handen past.

Nagels voorbewerken, verlengen, verstevigen en stylen

Voordat de behandeling begint, zul je de nagels moeten voorbewerken. Tijdens de cursus leer je precies wat je moet doen om de nagels klaar te maken voor de behandeling. Vervolgens leer je hoe je de nagels kunt verstevigen en verlengen. Dat kan met verschillende materialen, waaronder acryl, gel, BIAB en fyberglass. Bij de meeste cursussen leer je ook hoe je nail design of nail art toepast.

Nagels bijwerken of materiaal verwijderen

Na een paar weken zien de nagels er niet meer zo mooi uit. Je leert wat je kunt doen om de nail art bij te werken, of welke stappen je moet zetten om de materialen zo voorzichtig mogelijk te verwijderen. Misschien is dit niet het leukste onderdeel van het werk, toch hoort het er wel degelijk bij.

Hygiënemaatregelen

In de nagelsalon speelt hygiëne een belangrijke rol. Bacteriën en virussen verspreiden zich onder andere via de handen. Vuil dat onder de nagels zit, kan ook bacteriën bevatten. Daarom leer je tijdens de cursus hoe je jouw werk zo hygiënisch mogelijk moet doen. Meestal inclusief informatie over hoe je jouw behandelruimte inricht en welke schoonmaakmiddelen je nodig hebt.

Zakelijke module (optioneel)

Wil je gaan werken als freelance nagelstyliste of lijkt het jou gaaf om een eigen nagelstudio te starten? Kies dan voor een cursus die jou daarop voorbereidt. Het werken als ondernemer verschilt namelijk enorm van het werken in loondienst. Er zijn veel dingen die je moet weten en regelen om voor jezelf te werken. Een zakelijke module helpt jou op weg.

Aanvullende diensten (optioneel)

Er zijn nagelcursussen die een extra module aanbieden, zoals visagie. Als je zo’n cursus volgt, krijg je een diploma of certificaat voor beide disciplines.


Wat zijn de kosten voor een nagelcursus?

blank

Een professionele nagelcursus kost tussen de €200 en €1000. Op deze pagina is de goedkoopste nagelstyling cursus €289, de duurste kost €839. De exacte hoogte van de kosten, hangt onder andere af van het aantal lessen. Als je een paar maanden een cursus volgt en daarbij de basis van nagelverzorging- en styling leert, is dat uiteraard goedkoper dan een programma van meer dan een jaar. Als je verschillende technieken wilt leren, of een cursus wil met een module ondernemerschap, dan kun je beter een duurdere cursus kiezen. Het is namelijk goedkoper om een combinatiecursus te volgen dan om meerdere losse cursussen te volgen. Daarnaast is jouw profiel als toekomstige nagelstyliste, zzp of in dienst, interessanter als je er meer over weet.

Inclusief of exclusief materialenset

Kijk vooraf of de cursus in- of exclusief een materialenset is. Professionele nagelstyling materialen kosten algauw een paar honderd euro. Dus een cursus kan goedkoop lijken, alleen als je vervolgens nog allerlei dingen erbij moet kopen, kan het alsnog duur worden. Bij een cursus waar de materialen zijn inbegrepen, ben je meestal goedkoper uit. Bovendien weet je dan zeker dat je de juiste materialen hebt.

(Gratis) praktijkdagen

Oefenen is enorm belangrijk voor een nagelstylist in de dop. Vooral bij een online training, moet je nagaan welke oefening er geboden wordt. Een manier om erachter te komen of je veel gaat oefenen, is om te kijken of een cursus een (gratis) praktijkdag aanbiedt. Tijdens deze dag ontmoet je klasgenoten en de docent om samen de geleerde kennis in de praktijk te brengen.

Korting op gel, acryl, BIAB en meer

Bij sommige cursussen profiteer je van financiële voordelen nadat je de cursus hebt afgerond. Je krijgt dan bijvoorbeeld korting bij de groothandel op professionele nagelstyling materialen. Een duurdere cursus is het overwegen waard als je vervolgens nog lang profiteert van een korting.

Wel of geen diploma

Een nagelcursus waarbij je een erkend diploma krijgt, is meestal duurder dan een cursus die dat niet aanbiedt. Dat komt door de kosten voor het examen zelf en de administratieve kosten die hierbij horen. Het is echter wel het overwegen waard: met een diploma heb je een grotere kans op een baan.

Gratis nagelcursus met STAP-budget

Wist je dat elke werkende persoon in Nederland recht heeft op €1000 opleidingstegoed van de overheid? Dit heet het STAP-budget. Dankzij dit budget is het in theorie mogelijk om een nagelstylingcursus 100% gratis te volgen. Kijk vooraf of de opleiding die je op het oog hebt, in aanmerking komt voor dit budget.


Wat heb ik nodig om een eigen nagelstudio beginnen?

blank

Speciaal voor mensen die een eigen nagelstudio willen beginnen: dit is een overzicht van wat je nodig hebt om te starten. In elk geval een opleiding (liefst met diploma of certificaat), een geschikte behandelruimte, materialen om de nagels mee te verlengen of te verstevigen, materialen om de nagels mee te versieren, klanten, een inschrijving bij de KvK, een website, social media-accounts, een overzicht van de diensten die je aanbiedt en een flinke dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen.

Goede opleiding

Als nagelstylist heb je kennis nodig. Die kennis vergaar je door een of meerdere nagelcursussen te volgen. Een diploma of certificaat schept vertrouwen bij potentiële klanten.

Geschikte behandelruimte

Om klanten te ontvangen, heb je een ruimte nodig. Hier moet genoeg ruimte zijn om met twee mensen te zitten en om nagelmaterialen op te bergen. Het liefst is er nog ruimte over voor jassen, tassen en wanddecoratie.

Materialen voor verlenging, versteviging en styling

Je hebt een voorraad materialen nodig om nagels te verzorgen en te stylen. Houd er rekening mee dat het inkopen van de materialen geld kost. Vergeet dus niet om dit door te berekenen in de prijs die je aan je klanten vraagt.

Inschrijving bij de KvK

Om voor jezelf te werken als nagelstyliste, moet je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat kost €50. Een afspraak maak je via de website van de KvK, daar helpen ze je om het administratief goed af te handelen.

Website en social media-accounts

Potentiële klanten moeten wel afweten van jouw bestaan! Een website is de ideale manier om te laten zien wat je aanbiedt. Hier kun je een pagina maken met ‘Over de studio’, ‘Prijzen en diensten’, ‘Portfolio’ en ‘Contact’. Veel nagelstylisten onderhouden daarnaast een Instagram-account, om hun ontwerpen te delen en zo nieuwe klanten aan te trekken.

Enthousiasme en doorzettingsvermogen

Je bent niet van de een op andere dag een succesvolle nagelstyliste, maar waar een wil is, is een weg! Als je van het vak houdt en je bereid bent om te leren, dan staat niets je in de weg voor je carrière. Het is echter wel belangrijk om door te zetten. Als je nog weinig ervaring hebt, kan het ook handig zijn om eerst in loondienst te gaan om je vaardigheden te verbeteren.


Online of klassikaal leren over nagelstyling?

blank

Als je een opleiding tot nagelstyliste gaat volgen, kan dat in de klas of via een online opleider. Beide vormen van leren hebben eigen voor- en nadelen. Vraag jezelf af welke manier van leren het beste bij jou past en baseer daar je keuze op. Er is geen goed of fout. Hieronder staan wat voor- en nadelen van beide leervormen.

Klassikale nagelstyling cursus

Lijkt het jou leuk om naar een nagelstudio of opleidingsinstituut bij jou in de buurt te gaan en daar les te krijgen? Dan zal een klassikale opleiding je meer aanspreken dan een online opleiding. De voordelen van klassikale lessen zijn dat je klasgenoten ontmoet en gelijk bij elkaar kunt oefenen. Daarnaast is het voor veel mensen een extra motivatie. Als je weet dat een docent en klasgenoten naar de les gaan, wil je graag bij de les aanwezig zijn om geen informatie mis te lopen. Zo is de kans groter dat je de opleiding binnen de tijd afrondt. Nadelen zijn dan weer dat je op een vaste dag en tijd naar de les moet komen. Als je onregelmatig werkt of niet zo van routine houdt, kan dat vervelend zijn. Bovendien zijn klassikale cursussen vaak iets duurder dan online cursussen, omdat de ruimte gehuurd moet worden.

Online nagelstyling cursus

Lijkt het jou fijn om in je eigen tempo te leren, op het moment dat het jou uitkomt? Dan zal een online opleiding meer jouw ding zijn. Bij deze lesvariant krijg je de materialen thuis gestuurd en kun je de opdrachten inleveren wanneer het je uitkomt. Je volgt lessen via video’s en de docent geeft een reactie op de door jou ingeleverde opdrachten. Dat maakt een online opleiding flexibel, het is hierdoor makkelijker om naast werk of naast het gezinsleven te studeren. Een nadeel kan zijn dat je de motivatie echt uit jezelf moet halen. Als je geen klaslokaal en geen klasgenoten hebt, kan de opleiding wat meer naar de achtergrond verdwijnen. Maar als je nagelstyling echt leuk vindt, is die motivatie helemaal geen probleem en rond jij de opleiding succesvol af.


Wat voor soort nagelstyling cursussen zijn er?

blank

Je kunt je geld maar een keer uitgeven! Verdiep je in de verschillende soorten nagelstyling cursussen en maak gelijk de juiste keuze. Hieronder staat een overzicht van de soorten waar je uit kunt kiezen. De meeste mensen kiezen voor een combinatiecursus, waarin twee of meer onderwerpen terugkomen. Op die manier heb je meer te bieden aan je potentiële werkgever of potentiële klanten.

Acryl nagelcursus

Acryl is een kunststof die veel gebruikt wordt door nagelstylisten. Het materiaal is geschikt om nagels mee te verlengen en te verstevigen. Hiervoor heb je verschillende spullen nodig. Enkele spullen zijn een acrylpenseel, een vijl, een bokkenpoot, een liquid cup, een borstel, naturel tips en een polijstblok. Tijdens een acryl nagel cursus leer je wat deze materialen zijn en hoe je ze moet inzetten.

Gel nagelcursus

Gel is een ander veelgebruikt materiaal om nagels langer of steviger mee te maken. Het aanbrengen van gel verschilt echter enorm met het aanbrengen van acryl. Zo hard je de gel uit met een UV-lamp of LED-lamp. Daarnaast geeft gel ook net een andere uitstraling dan acryl. Het zorgt voor de perfecte natuurlijke nagel en is tegelijkertijd een goede basis voor nail art.

BIAB nagelcursus

BIAB is de afkorting voor ‘Builder in a Bottle’. Dit materiaal is iets dikker dan gellak, maar niet zo dun als acryl. Het zit er dus een beetje tussenin. BIAB zit in een potje met een kwastje en is hierdoor makkelijker in gebruik. Het is een snelle en effectieve manier om een nagel te verlengen en vorm te geven. Tijdens een BIAB-cursus leer je tot in detail wat BIAB is en hoe je het kunt toepassen.

Cursus airbrush nagels

Airbrushing is een techniek waarbij de verf met een airbrush pistool op de nagels wordt gespoten. Het is een specialistische methode waarmee je de mooiste ontwerpen maakt. Tijdens de cursus leer je hoe dit moet. Om er goed in te worden, moet je aardig wat oefenen. Gelukkig kun je ook airbrush sjablonen gebruiken. Dat is een stuk makkelijker, zeker als beginnende nagelstylist.

Fiberglass nagels cursus

Fiberglass is een glasvezelachtige gel. Dat verklaart de naam. Een andere benaming is ‘silk nagels’. Het materiaal is dun, flexibel en licht, waardoor de nagel een natuurlijke uitstraling behoudt. Bij een fiberglass nagel cursus hoor je tot in detail wat de voordelen en nadelen van dit materiaal is en hoe je het moet gebruiken.

Combinatiecursussen

Tijdens een combinatiecursus leer je meerdere materialen kennen en gebruiken. Een veelgebruikte combinatie is acryl en gel. Dat komt doordat deze twee materialen de populairste soorten zijn. Maar een combinatiecursus kan ook betekenen dat je een module ondernemerschap volgt. Tijdens zo’n module leer je wat het inhoudt om voor jezelf te werken en waar je rekening mee moet houden.

Het voordeel van een combinatiecursus is dat het goedkoper is dan dat je twee losse cursussen volgt. Daarnaast wordt het studieprogramma zo ingesteld dat alles mooi op elkaar aansluit. Het is natuurlijk zonde als er veel overlap is en daardoor een deel van de studie niet interessant voor je is. En, zoals eerder beschreven, staan extra vaardigheden des te beter op je cv.


Hoe kun je zelf leren over nagelstyling?

blank

Ben je nog niet toe aan een cursus, maar zou je het wel leuk vinden om alvast meer over nagelstyling te leren? Of ben je een cursus aan het volgen en wil je dat aanvullen met extra kennis? Via onderstaande bronnen leer je meer over nagelstyling.

YouTube

 • Nail Career Education: kanaal van een nagelstyliste met meer dan 30 jaar ervaring
 • Naio Nails: dagelijks informatieve video’s van een Engelse groothandel in nagelproducten
 • CutePolish: kanaal met nail-art video’s, waaronder veel video’s voor beginnende stylisten

Boeken

Pinterest

Je hoeft op Pinterest, maar ‘nail art’ in te toetsen en je krijgt meer dan 900 plaatjes ter inspiratie. Maak een eigen board aan waarop je jouw favoriete ontwerpen ‘pint’. Vervolgens krijg je telkens aanbevelingen binnen jouw stijl te zien.

Instagram

 • Chaun Legend: de nagelstylist van de Kardashians
 • Mei Kawajiri: New Yorkse nagelstyliste met veel Japanse invloeden
 • Jessica Scholten: het gezicht van de Amsterdamse studio LAKWERK

Conclusie

Als nagelstyliste zorg je voor de finishing touch in iemands uiterlijk. Om goed te zijn in je werk, heb je een brede kennis nodig. Van de anatomie van de handen en nagels, tot verschillende technieken en het klantcontact. Tijdens een (online) cursus tot nagelstyliste krijg je die informatie op een praktijkgerichte manier aangeboden. Na de cursus kun je in dienst als nagelstyliste, je in laten huren als zzp’er of een eigen nagelstudio starten. Op deze pagina zie je welke cursussen jou voorbereiden op een professionele carrière als nagelstylist.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies