IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

De 5 beste cursussen beleggen in vastgoed

De 5 beste cursussen beleggen in vastgoed

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 30 juni 2022

Beleggen in vastgoed is een populaire manier om inkomsten te genereren. Het is helaas niet eenvoudig om de vastgoedmarkt te betreden. Er komt veel kennis en geld bij kijken. Toch is het nog niet te laat om je eerste vastgoedbelegging te doen. In dit artikel lees je alles wat je weten wilt over beleggen in vastgoed, en zie je welke cursussen je kunt volgen om vastgoedbelegger te worden.


Onze aanraders

1

Vastgoed Community

 • Tijdsduur: doorlopend
 • Alle vastgoedinformatie op een plek
 • Laagdrempelig netwerken
2

De Vastgoed Academy

 • Tijdsduur: 20+ uur
 • Gratis e-book Vastgoed - De 12 makkelijke manieren
 • Meetups & exclusieve uitnodigingen
3

De Cashflow Box - Investeren in Garageboxen

 • Tijdsduur: op eigen tempo
 • Nu met 50% korting
 • Dé cursus voor investeren in garageboxen
4

BNB verhuurcursus - vakantiewoning verhuren

 • Tijdsduur: op eigen tempo
 • Gratis audioboek en rendementstool
 • Specialistische cursus over verhuur vakantiewoningen
5

CASHFLOWBOOST

 • Tijdsduur: op eigen tempo
 • Niet goed, geld terug garantie
 • Bonus: CashflowRekentool

Beste online cursussen investeren in vastgoed

1. Vastgoed Community

Doorlopend v.a. €45
Bekijk op Https://vastgoedcommunity.nl/

De Vastgoed Community is speciaal bedoeld voor elke vastgoedbelegger – of je nu starter of ervaren bent. Het is een online community met een website met daarop alle belangrijke informatie rondom vastgoedbeleggingen. Daarnaast is het een makkelijke manier om met andere vastgoedbeleggers in contact te komen. Onderling kun je kennis delen, ervaringen uitwisselen en deals doorspelen.

Wat leer je?

Allereerst leer je andere beleggers kennen. Je hebt bovendien toegang tot een netwerk van beleggingsmakelaars, taxateurs en aannemers. Door de uitgebreide informatie op de website, kom je bovendien te weten hoe je makkelijker deals kunt sluiten. Omdat alles handig op een plek staat, hoef je niet langer rond te neuzen in tientallen Facebook-groepen. Haal het meeste uit je lidmaatschap door VIP te worden. Dan krijg je toegang tot masterclasses, netwerkborrels, voorbeelddocumenten en de videoserie ‘naar 12 panden in 4 maanden’.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: doorlopend
 • Alle vastgoedinformatie op een plek
 • Laagdrempelig netwerken
Bekijk deze cursus

2. De Vastgoed Academy

20+ uur v.a. €997
Bekijk op Https://vrijheidvastgoed.nl/

De Vastgoed Academy is naar eigen zeggen de meest complete cursus om te leren hoe je een succesvolle vastgoedbelegger wordt. De cursus bestaat uit meer dan 20 uur aan videomateriaal, live meetings, checklists, template koopcontracten, wekelijkse groepscoaching en 24/7 support vanuit de community. Er is dus een goede combinatie tussen theorie en aansluiting bij de praktijk.

Wat leer je?

In twaalf modules leer je alles wat je moet weten als je van plan bent om een huis te verkopen of te kopen. Je leert onder andere wat aantrekkelijke steden zijn om een aankoop te doen, hoe je een financieringsplan opstelt, wat er bij aan- en verkopen hoort (ook de wet- en regelgeving!), hoe je de juiste prijs bepaalt en hoe je een pand verhuurklaar maakt. De presentatie van het huis voor de advertentie wordt ook uitvoerig besproken.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 20+ uur
 • Gratis e-book Vastgoed - De 12 makkelijke manieren
 • Meetups & exclusieve uitnodigingen
Bekijk deze cursus

3. De Cashflow Box - Investeren in Garageboxen

Op eigen tempo v.a. €50
Bekijk op Passiefinkomenmetgarageboxen.nl

Wil jij rustig aan beginnen met het investeren in en verhuren van garageboxen? Dan is dit dé vastgoedcursus voor jou. Het is een videotraining die laat zien hoe garageboxen wél rendabel kunnen zijn. Het volgen van deze cursus bespaart je gemiddeld tientallen uren uitzoekwerk, scheelt je €1300 aan advieskosten en behoedt je voor drie grote valkuilen.

Wat leer je?

Deze cursus bestaat uit tien video’s die duidelijk een stappenplan uitleggen. De stappen zijn: 1. Kies je box, 2. Bestaande boxen zoeken, 3. Nieuwe boxen zoeken, 4. Bereken je rendement, 5. Risico’s verkleinen, 6. Actief of passief verhuren, 7. Alles over de btw, 8. Btw-aangifte doen, 9. Alles over box 3 van de belastingdienst en 10. Garagebox verkopen. De positieve referenties op de website zijn in elk geval veelbelovend!

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: op eigen tempo
 • Nu met 50% korting
 • Dé cursus voor investeren in garageboxen
Bekijk deze cursus

4. BNB verhuurcursus - vakantiewoning verhuren

Op eigen tempo v.a. €0
Bekijk op Bnbverhuurcursus.nl

Wil jij €25.000 verdienen met de verhuur van een vakantiewoning? De BNB verhuurcursus geeft jou een vliegende start. Volgens de website is dit de #1 cursus van Nederland en België gericht op vakantiewoningen. De kennis doe je op via een audioboek dat tijdelijk gratis te downloaden is. Daarnaast mag je gratis gebruikmaken van een rendementstool. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Schrijf je dan in voor de Bnbverhuurcursus 2.0 of bezoek de masterclass.

Wat leer je?

De Bnbverhuurcursus bestaat uit praktische video’s die vakantiewoningen verhuren van A tot en met Z uitleggen. Daarnaast krijg je toegang tot documenten, contracten en andere PDF’s die je gelijk kunt gebruiken. Wat verder inbegrepen is: uitleg over financieren van een vakantiehuis, persoonlijke coachingsessies, toegang tot de verhuurcommunity, casestudies van winstgevende verhuurobjecten, onbeperkt toegang tot geheime formules en exclusieve bonussen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: op eigen tempo
 • Gratis audioboek en rendementstool
 • Specialistische cursus over verhuur vakantiewoningen
Bekijk deze cursus

5. CASHFLOWBOOST

Op eigen tempo v.a. €115
Bekijk op Thuiz-hypotheken.nl

Wil jij op een laagdrempelige manier leren of vastgoed investeren bij jou past? Dat kan met de cursus CASHFLOWBOOST van Thuiz Hypotheken. De cursus wordt door gegeven door niemand minder dan Thierry Stokkink, de directeur van Thuiz Hypotheken. Het is een leuke en toegankelijke cursus voor iedereen die iets met vastgoed wil gaan doen. Daarnaast krijg je drie leuke bonussen: de MasterClass Vastgoed Financieren, de Videoserie praktijkvoorbeeld “Naar 12 panden in 4 maanden” en de CashflowRekentool.

Wat leer je?

Deze cursus bestaat uit 8 modules en 20 opdrachten. De onderwerpen zijn: wat wil je bereiken, hoe goed heb je het voor elkaar, het geld in je stenen, andermans geld inzetten, in de startblokken, bij wie moet ik zijn, het complete plaatsje en hoe kan ik verder opschalen? En dankzij de bonussen krijg je de verdieping die je zoekt en een inkijkje in de praktijk.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: op eigen tempo
 • Niet goed, geld terug garantie
 • Bonus: CashflowRekentool
Bekijk deze cursus

Is investeren in vastgoed nog interessant?

blank

De vastgoedprijzen zijn in de afgelopen decennia enorm gestegen. Daardoor is het lastiger geworden om hier veel winst op te maken. Daarnaast zijn er in sommige gemeenten wetten en regels om de vastgoedinvesteringen aan banden te leggen. Bijvoorbeeld: eerst twee jaar zelf in een woning wonen, voordat je deze mag verhuren. Logisch dat jij jezelf afvraagt of investeren in vastgoed nog interessant is. Het antwoord is: ja, mits je de investering slim aanpakt. Hieronder staan wat factoren die kunnen bepalen of de belegging interessant is.

Type vastgoed

Het verschilt per type vastgoed hoeveel je kunt verdienen. Het hangt onder andere af van de maximale huur die je kunt vragen, de moeilijkheid om huurders te vinden, het risico dat je loopt om huurders kwijt te raken, de locatie van het vastgoed, de staat van het vastgoed et cetera. Dit zijn verschillende soorten panden waar je naar kunt kijken:

 • Bedrijfsruimte
 • Kantoor
 • Woning
 • Garagebox
 • Winkelpand
 • Vakantiewoning

Binnenland of buitenland

In Nederland is het een grote opgave om een woning te kopen, al helemaal in de stedelijke gebieden. En als je dan toch het geluk hebt een huis te kopen, levert doorverkopen je weinig op. De hoeveelheid huur die je kunt vragen kent vaak een maximum. Kortom: het is lastig om in Nederland winst te halen op een belegging middels kopen en verhuren of kopen en verkopen.

In het buitenland kan de huizenmarkt er totaal anders uitzien. Alleen al in Duitsland betaal je veel minder dan in Nederland. Hoe oostelijker je gaat, hoe goedkoper de huizen over het algemeen worden. Als de woningmarkt in het buitenland aantrekt, profiteer jij daar als investeerder van. Het nadeel is wel dat het lastiger is om in het buitenland iets te vinden en om het vanuit Nederland te onderhouden en te beheren.

Inflatiepercentage

Of het interessant is om in vastgoed te beleggen, ligt onder meer aan het inflatiepercentage. Hoe hoger het inflatiepercentage, hoe interessanter het is om in vastgoed te beleggen.

Als er veel inflatie is, wil dat zeggen dat het geld dat je hebt minder waard wordt. Een simpel voorbeeld: voor €100 kun je minder dingen kopen dan voorheen. Een flesje drinken in de supermarkt kost nu €1.10 in plaats van €1.00.

Over het algemeen behouden ‘stenen’ hun waarde eerder dan andere spullen. Een vastgoedbelegging wordt daarom wel eens een ‘waardevaste belegging’ genoemd. Natuurlijk is dit niet helemaal waar: de huizenmarkt kan instorten en er kleven nog steeds risico’s aan de investering. Maar in elk geval verdampt het geld niet op je rekening.

Manier van beleggen en type rendement

Er zijn verschillende manieren om in vastgoed te beleggen. De ene manier is rendabeler en daarmee interessanter dan de andere. Verderop lees je wat de drie meest populaire manieren zijn en hoe het in grote lijnen werkt.

Zelf plezier van het vastgoed

Je kunt de waarde van een belegging uitdrukken in het plezier dat je er zelf van hebt. Een goed voorbeeld is een tweede huis in Spanje. Jij gaat daar bijvoorbeeld in de wintermaanden heen en verhuurt de woning de rest van het jaar. Zo heb jij een leuk vakantiehuis erbij en verdien je daarnaast extra’s.


Hoe begin je met beleggen in vastgoed?

blank

Beleggen in vastgoed is een vak apart als je het goed wil doen. Wie hier goed in wil worden, moet kennis opdoen, klein beginnen, zich oriënteren in vastgoed en hulp vragen aan een aankoopmakelaar.

Vastgoedkennis opdoen

Succesvol investeren in vastgoed lukt pas op het moment dat je er verstand van hebt. Als je ondoordacht te werk gaat, kun je een miskoop doen waardoor je verder in de schulden raakt in plaats van leuke winst te maken. Hieronder staan wat manieren om kennis op te doen.

 • Een vastgoed cursus volgen. Tijdens een vastgoedcursus- of opleiding kom je stapsgewijs meer te weten over de wereld van het vastgoed. Je leert welke soorten vastgoed er zijn, op welke manieren je kunt beleggen, wat de voor- en nadelen zijn, welke winsten je kunt verwachten en nog veel meer.
 • Aansluiten bij een vastgoed community. Er zijn verscheidende vastgoed community’s met investeerders in vastgoed. Daar wordt kennis met elkaar gedeeld, deals aan elkaar aangeboden et cetera. En hoe groter je netwerk is, hoe groter de kans dat je via-via een vastgoed deal vindt.
 • E-books over vastgoedinvesteringen lezen. Beleggen in vastgoed is een veelgebruikte manier om geld te verdienen. Het zal je dus niet verbazen dat er al veel over dit onderwerp geschreven is. Met behulp van e-books en fysieke boeken leer je wat er allemaal bij komt kijken.
 • Webinars en online trainingen volgen. Heb je geen behoefte aan een volledige cursus, maar vind je het wel belangrijk om de basis even op orde te hebben? Volg dan een of twee webinars/ online trainingen. Sommigen worden nog gratis aangeboden ook!

Tip: begin klein

Een vastgoedbelegging is en blijft een risico. Er zijn geen garanties dat je winst zult maken. Wat het daarnaast lastig maakt om met deze manier van beleggen te beginnen, is het verkrijgen van een startkapitaal. Daarom de tip: begin klein.

Koop eerst een klein object dat je kunt verhuren, zoals een garagebox of een atelier. Of een vakantiehuisje in plaats van een appartement of vrijstaande woning. Met de huuropbrengsten die je hieruit haalt, kun je sparen voor een nieuwe vastgoedbelegging. Dat heet herinvesteren.

Oriënteer je goed op het vastgoed

Beslis vooraf welk type vastgoed je wilt gaan kopen en in welke omgeving. Zoek vooraf uit waar de interessante kansen liggen. Als je dat inzichtelijk hebt, is het belangrijk om je te oriënteren. Rijd door de buurten waar de objecten staan, kijk wat voor volk er rond loopt, let op de afstand tot winkels en andere faciliteiten. Kijk ook altijd even op de website van het CBS, makelaarskantoren en dergelijke. Die informatie is vaak een belangrijke graadmeter voor de waarde van een object.

Vraag hulp aan een aankoopmakelaar

Het is een hoop uitzoekwerk om een object aan te kopen. Je moet niet alleen kennis hebben van de waarde en potentie van een object, maar ook van de lokale markt. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Je kunt altijd hulp vragen aan een aankoopmakelaar. Deze specialist zoekt veel dingen voor je uit en kan al een hoop vragen beantwoorden. Let op: een aankoopmakelaar kost geld, maar met een beetje geluk haal je dat geld er ook weer uit. Bijvoorbeeld omdat je dankzij de onderhandelingstips van de aankoopmakelaar een betere prijs voor een huis hebt betaald.


Waar let je op bij het kiezen van een cursus vastgoed?

Je let op het cursusprogramma, de beoordeling van anderen, manier van leren, prijs-kwaliteitverhouding en de mate van begeleiding.

Het cursusprogramma

De inhoud van een cursus bepaalt of het de juiste cursus voor jou is. Er zijn bijvoorbeeld cursussen die het onderwerp in de volle breedte behandelen. Op die manier ontdek je welke mogelijkheden er allemaal zijn en welke het beste bij je past.

Als je al precies weet welk type vastgoed je wilt, bijvoorbeeld een vakantiewoning, dan kun je het beste een cursus kiezen die daar volledig om draait. Zo doe je diepgaande kennis op over – in dit geval – vakantiehuisjes. Dat vergroot de kans op een succesvolle vastgoedinvestering.

Beoordelingen van anderen

Het grote voordeel van internet zijn beoordelingen en reviews. Wat anderen over een cursus zeggen, voorspelt wat de kwaliteit van een cursus zal zijn. Bovendien bevatten de reviews vaak nieuwe informatie vergeleken met een website of brochure. Probeer wat onafhankelijke reviews op te zoeken die niet van de website van de cursus zelf afkomstig zijn. Dan heb je een grotere kans dat de reviews objectief zijn.

Manier van leren

Hoe leer je het beste: door te luisteren, door te lezen, door te kijken of door met iemand in gesprek te gaan? Of een combinatie daarvan? Kies een cursus waarbij je leert op een manier die bij je past.

Prijs-kwaliteitverhouding

Een cursus of opleiding kost meestal geld. Dat is niet erg, zolang de cursus waarde biedt. Vergelijk daarom altijd de kosten met wat het je naar verwachting op gaat leveren. De suggesties voor cursussen op deze pagina hebben wat ons betreft een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Wel of geen begeleiding

Ben jij iemand die graag veel vragen stelt? En die graag advies ontvangt over je persoonlijke situatie? Kies dan voor een cursus waarin je persoonlijke begeleiding van een docent krijgt.


Wat leer je tijdens een cursus beleggen in vastgoed?

Tijdens een cursus beleggen in vastgoed leer je stapsgewijs hoe je een vastgoedbelegger wordt. De meeste cursussen gaan in op alle stappen in dit proces. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Bepalen van je financiële doelen en mogelijkheden
 • Een plan maken om je doelen te behalen
 • Uitleg over verschillende investeringen en rendementsvormen
 • Uitleg over verschillende type objecten
 • Het vergelijken en kiezen van een investeringsobject
 • Overgaan tot een aankoop van gewenste object
 • Hoe je een beleggingsfinanciering aanvraagt
 • Het opstellen van de juiste contracten
 • Bij verhuur: advertentie maken, huurders selecteren, onderhoud, beheer
 • Optioneel: herinvesteren na het maken van je eerste investering

Sommige cursussen gaan in op een specifieke manier van beleggen. Op deze pagina staat bijvoorbeeld een cursus die zich specifiek richt op garageboxen en een cursus die over de aanschaf en verhuur van vakantiewoningen gaat.


Soorten vastgoed beleggen

blank

De top drie type vastgoedbeleggingen zijn: fixen en flippen, verhuur voor de cashflow en vastgoedaandelingen.

Fixen & flippen

Fixen & flippen, soms ook wel ‘pandje flippen’ genoemd, betekent dat je een huis koopt en relatief snel doorverkoopt met veel winst. Vaak is het daarvoor nodig om het huis te verbeteren (fixen). Er zijn verschillende type verbeteringen:
 • Het huis verduurzamen
 • Badkamer en keuken moderniseren
 • Vloeren vernieuwen
 • Aanbouw of dakkapel realiseren
 • Een open keuken maken
 • Etc

Verhuur voor cashflow

Bij deze belegging koop je een (vakantie)woning om deze vervolgens te verhuren. Je zorgt ervoor dat de huuropbrengsten hoger liggen dan de kosten voor de hypotheek, de hypotheekrente, het onderhoud en/of het gas, water en licht. Hoe langer je de woning hebt, hoe meer het op gaat leveren. Want als het goed is los jij je hypotheek steeds verder af en kun je, afhankelijk van de markt, je huur jaarlijks verhogen. Verhuur voor cashflow bestaat grofweg uit acht stappen:

 1. Kennis opdoen over vastgoedinvesteringen
 2. Oriënteren op je eerste vastgoedaankoop
 3. Aankoopmakelaar in de arm nemen
 4. Kritisch kijken naar de potentiële investering
 5. Financieringsplan maken en kredietverstrekker vinden
 6. Vastgoed keuren en kopen
 7. Geschikte huurders vinden
 8. Beheer aan het pand en contact met huurders

Vastgoed aandelen (REIT’s)

Investeren in vastgoed zonder fysiek een pand te bezitten? Dat kan door Real Estate Investment Trust aandelen (REITS) te kopen. Daarmee beleg je in een bedrijf dat investeert in vastgoed. Je profiteert dus van de winsten die zij maken. Het nadeel is dat het rendement veel lager ligt dan als je de investering zelf had gedaan. Het voordeel is dat je niet het gedoe van eigen panden hebt.

heb je ook nog de mogelijkheid om via de aandelenmarkt te starten met vastgoed. Op de beurs kun je namelijk zogenoemde REITS kopen. Dit is de afkorting voor Real Estate Investment Trust.


Hoe investeer je in vastgoed?

Succesvol in vastgoed investeren is afhankelijk van meerdere factoren: het vinden van een goede deal, het succesvol afsluiten van een financiering en het onderhandelen over een prijs. Lees alvast wat tips.

Hoe vind je een goede deal?

Het eerste wat mensen die vastgoed zoeken doen, is naar websites zoals Funda gaan. Funda heeft een zakelijke tak, dus je zult er zeker aanbod kunnen vinden. Alleen zal je niet de enige geïnteresseerde zijn. Daarom is het goed om je kansen te spreiden en naar andere opties te kijken. En dan het liefst zogeheten off market deals, objecten in de stille verkoop. Hierbij wat manieren om die deals te vinden.

 • Regel het via je netwerk. Het loont om rond te vragen binnen je netwerk. Als je dat netwerk nog niet hebt, is het eerst zaak om er een op te bouwen. Ga naar netwerkborrels, vastgoedveilingen, schrijf je in voor een community etc. Interessante mensen om in je netwerk te hebben, zijn projectontwikkelaars, vastgoedadvocaten, vastgoedbeheerders, vastgoedhandelaars, makelaars en ondernemers.
 • Ga naar een  (online) vastgoedveiling. Een manier om investeringspanden te kopen, is via een (online) veiling. Er wordt een pand aangeboden en, zoals dat werkt bij een veiling, wint het hoogste bod. Bij de meeste veilingen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om mee te doen, zo filter je bijvoorbeeld niet-investeerders uit de bieders.
 • Gebruik een deal finder. Een deal finder is een tussenpersoon (of een bedrijf) dat tussen koper en verkoper bemiddelt. De deal finder haalt het vastgoed uit de markt en matcht deze aan een belegger. Er zijn tegenwoordig meerdere online deal finders waar je eens vrijblijvend een kijkje kan nemen.
 • Verstuur mails of kaarten. Het klinkt ouderwets, maar wie niet waagt, wie niet wint. Stel een e-mail op met een duidelijke omschrijving van wat je zoekt, van het type gebouw, tot de omgeving en de prijsklasse. Als alternatief kun je een kaartje in brievenbussen gooien van panden die je interessant lijken. Het is tamelijk brutaal, maar in sommige gevallen levert het de gouden tip op.
 • Marktplaats, Facebook en LinkedIn. Vastgoeddeals worden regelmatig online aangeboden, buiten de bekende vastgoedwebsites. Vooral mensen die een investeerder in hun eigen netwerk zoeken, zullen Facebook en LinkedIn gebruiken. Zelfs marktplaats wordt nog ingezet om geïnteresseerden te bereiken. Doe wel altijd goed onderzoek naar de herkomst van de advertentie, er zitten namelijk oplichters op deze platforms.

Hoe regel je financiering?

De meeste mensen hebben geen honderdduizend(en) euro’s op de bankrekening staan. Een financiering is voor hen de enige manier om een object te kunnen kopen. Waar moet je op letten als je een financiering regelt? Dit zijn enkele stappen die bij dit proces horen.

 • Spaar voor eigen vermogen. Als je een woning koopt om te verhuren, is het verplicht dat je eigen geld in legt. Meestal moet je zo’n 30% van het bedrag zelf inleggen en kun je de overige 70% laten financieren. Bij een huis van €200.000 komt het neer op €60.000 eigen inbreng.
 • Maak je financiële situatie inzichtelijk. Financierders willen zo min mogelijk risico lopen. Daarom willen ze de financiële situatie van investeerders zo goed mogelijk in kaart brengen. Zelf speel je hier een belangrijke rol in: hoe completer je de informatie aanlevert, hoe meer vertrouwen dat wekt en hoe sneller het financieringsproces zal gaan.
 • Vraag hulp aan een financieringsspecialist. Het verkrijgen van een vastgoedfinanciering is soms een vak apart. Al helemaal als het om een grote investering of ingewikkelde financieringsstructuur gaat. Bijvoorbeeld een groepsfinanciering. Kom je er niet uit? Laat je helpen door een financieringsspecialist, dan zal het proces veel makkelijker verlopen.
 • Vergelijk je mogelijkheden. Er zijn veel hypotheekverstrekkers, maar niet elke zal interessant voor jou zijn. Je moet speciaal kijken naar hypotheken voor vastgoedbeleggers. Binnen die categorie zijn er meerdere aanbieders. Kijk allereerst welke financierders betrouwbaar zijn, dat zie je bijvoorbeeld aan de achterliggende organisatie (een bank), certificaten, awards, onafhankelijke beoordelingen etc.

Hoe onderhandel je bij vastgoed?

Onderhandelen – de ene persoon is er van nature beter in dan de andere persoon. Toch zijn er tips waarmee het makkelijker wordt om te onderhandelen. Hieronder staat een samenvatting van de belangrijkste onderhandelingstips.

 • Maak vooraf een financieringsplan. Op deze manier weet je precies wat je maximaal uit kunt geven aan vastgoed. Hiermee weet je wat het object zou mogen kosten en kun je hier bij de onderhandeling rekening mee houden.
 • Zoek informatie over het object op. Doe vooraf goed onderzoek naar wat het object waard is. Dat kan bijvoorbeeld door het prijsverleden van vergelijkbare objecten te vergelijken via websites zoals Kadaster en Calcasa. Vergelijk bijvoorbeeld het aantal vierkante meters, de staat van het onderhoud, de leeftijd van de keuken/badkamer, de buitenruimte etc.
 • Stel op een vriendelijke manier vragen. Bij het aanschaffen van vastgoed is het belangrijk om alle informatie boven tafel te krijgen. Dat lukt alleen met een kritische, maar vriendelijke houding. Als mensen je niet mogen, zullen ze minder snel informatie met je delen. Schrijf de antwoorden ergens op, dan onthoud je de details. Dat is handig voor als je meerdere bezichtigingen hebt.
 • Wees niet te enthousiast. Al zie je de parel der parels – houd je enthousiasme nog even voor je. Verkopers weten namelijk dat enthousiaste mensen bereid zijn om flink te betalen voor een object. Hierdoor ga je met 0-1 de onderhandelingen tegemoet. Wees liever neutraal en juich pas als de handtekening gezet is.
 • Weet wat je te bieden hebt. Verkopers gaan het liefst met iemand in zee die ‘hun huiswerk gedaan hebben’, zoals dat heet. Een koper die precies weet wat hij kan en wil uitgeven, op welke termijn enzovoorts. Laat ook zien dat je vastberaden bent om een investering te doen, dat schept vertrouwen om de onderhandeling van beide kanten serieus te nemen.
 • Bepaal het eindbod vooraf. Investeren in vastgoed is pas interessant als je er meer aan verdient dan dat je eraan betaalt. Dus is het slim om een punt te (laten) berekenen vanaf waar de investering winstgevend gaat zijn. Zorg dat je het object nóóit boven die vooraf gestelde prijs aankoopt.
 • Doe een slim bod. Wat het slimste bod is, hangt af van het type vastgoed en de status van de huizenmarkt. Bij hele populaire gebouwen werkt het vaak goed om een stevig ‘nu-of-nooit’ bod neer te leggen. An offer you can’t refuse. Bij andere objecten is het juist beter om wat lager in te zetten en tijdens de onderhandelingen je bod te verhogen. Tijdens de cursus leer je wat deze strategieën inhouden en hoe je ze optimaal in zet.
 • Bied goede voorwaarden aan. Ook al bied je hetzelfde bedrag als iemand anders, dan nog kan jouw bod interessanter zijn. Dat heeft alles te maken met de voorwaarden. Dus bijvoorbeeld de termijn wanneer je erin kan, de manier van financieren et cetera.

Investeren in vastgoed met weinig geld

Heb je weinig geld, maar wil je toch een vastgoedinvestering doen? Dat kan alleen als je een beleggingshypotheek aanvraagt met meerwaarde van je eigen woning of van een beleggingspand. De overwaarde op je huidige hypotheek kun je namelijk inzetten voor een tweede beleggingshypotheek. Een overwaarde van zo’n €60.000 kan al genoeg zijn om een goed beleggingspand te kopen.

Klein beginnen

Voor wie nog geen vastgoed heeft, kan het lastiger zijn. Je kunt eerst een klein huis proberen te kopen, waar je eerst zelf gaat wonen en ondertussen verder spaart voor een groter huis. Wie al vastgoed heeft, komt nu eenmaal makkelijker aan nieuw vastgoed.

Meer sparen

Een andere optie is om meer geld te gaan sparen. Hoe cliché het klinkt: alle kleine beetjes helpen. Zet bijvoorbeeld automatisch sparen aan, neem afscheid van alle coffee-to-go’s, verkoop spullen, zeg loze abonnementen op en los schulden af. Dat laatste is enorm belangrijk voor het aanvragen van een financiering. Schulden zijn namelijk een zogeheten ‘red flag’ voor hypotheekverstrekkers.


Investeren in vastgoed in het buitenland

De Nederlandse vastgoedmarkt is redelijk verzadigd. Wie de grenzen over wilt gaan, kan meer verdienen. Volgens de website Passiefinkomen.eu is Zuid-oost Azië op dit moment de interessantste regio om in vastgoed te investeren. Het is hier makkelijker om een appartement of een stuk land te kopen en er wonen zó ontzettend veel mensen dat een huurder snel gevonden is.

Natuurlijk brengt investeren in vastgoed in het buitenland andere uitdagingen met zich mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van de taalbarrière, het verschil in valuta, cultuurverschillen tijdens de onderhandelingen en het onderhoud en beheer als je niet ter plaatse bent? Bij investeren in het buitenland geldt het meer dan ooit dat het helpt om een lokale aankoopmakelaar of vastgoedhandelaar in te huren.


Wat moet je weten voordat je begint met een cursus vastgoed?

Een cursus beleggen in vastgoed bevat veel theorie. Je krijgt goede uitleg en realistische voorbeelden van hoe de vastgoedmarkt werkt, alleen zal de praktijk altijd anders uitpakken. Het maakt bijvoorbeeld al een wereld van verschil in welke regio jij gaat beleggen en hoeveel starterskapitaal je hebt.

Waar je bij andere cursussen dus veel oefent, blijft het bij een cursus vastgoed vaak bij de praktijk. Je kunt namelijk niet voor de lol even investeren in een pand om ervan te leren. Dat betekent dat je na de cursus nog steeds een lange weg te gaan hebt. Maar wie succesvol investeert, plukt hier de rest van zijn/haar leven de financiële vruchten van!


Risico’s van beleggen in vastgoed

Beleggen heeft altijd risico’s. Dat geldt ook voor beleggen in vastgoed. Soms is de winst minder hoog dan dat je had ingeschat. In een enkel geval draai je zelfs verlies.

 • Object wordt minder waard. Je kunt het waardeverloop van een gebouw niet voorspellen. De waarde kan stijgen, maar evengoed dalen. Dat heeft te maken met allerlei economische factoren. Denk maar eens aan de economische crisis in 2018 – toen vele huizen ‘onder water’ stonden. Dat betekent dat de woningwaarde minder waard is dan de hypotheek.
 • Huurders brengen het pand schade aan. Sommige huurders gaan niet respectvol met de woning om. Ze richten schade aan waardoor de woning minder waard wordt.
 • Huur brengt minder op dan verwacht. De huuropbrengsten kunnen tegenvallen. Er zullen bijvoorbeeld periodes zijn waarin je geen huurders kunt vinden – leegstand. Daarnaast betalen lang niet alle huurders altijd hun huur op tijd. Dit kan tot een achterstand en tot een juridisch conflict leiden.
 • Veel kwijt aan onderhoudskosten. Als eigenaar van een pand, ben je verantwoordelijk voor het onderhoud. Vooral bij oudere gebouwen kan dit ontzettend veel werk zijn en veel geld kosten. Als beginnende koper wordt dit nog wel eens onderschat.
 • Rentepercentage gaat omhoog. Dat is bijvoorbeeld het geval als je de financiering moet verlengen. In de tussentijd kan het rentepercentage omhoog zijn gegaan.
 • Het geld zit ‘vast’ in het huis. Stel, je hebt opeens geld nodig vanwege een ongeval of een ander noodlot. Dan kun je het geld niet zomaar uit je huis halen. Je zal het huis eerst moeten verkopen.

Beleggen in vastgoed naast je baan

Investeren in vastgoed kan voor een leuk extra inkomen zorgen. Voordat je begint, moet je een goed beeld hebben van je financiële situatie. Je moet precies weten wat je kunt lenen, en niet alleen dat, ook wat je op maandelijkse basis kunt investeren. Want als je (fulltime) werkt weet je vooraf namelijk al dat je weinig tijd zult hebben voor onderhoud, administratie, contact met de verhuurders et cetera. De meeste werkenden kiezen daarom voor gemak en huren een vastgoedinvesteerder in. Daarnaast heb je, net als mensen die fulltime vastgoed beleggen, te maken met kosten voor onderhoud, advertenties en meer. Verder moet je een doel en verschillende subdoelen stellen. Dat plan kun je met een financieel adviseur doornemen om erachter te komen of het realistisch is.

Vastgoedaandelen zijn makkelijker

Voor de meeste mensen die veel werken, zal investeren in vastgoedaandelen een stuk eenvoudiger zijn. Het rendement is weliswaar lager, maar de tijd en moeite die je eraan kwijt bent is tevens een stuk minder. Bovendien geeft deze manier van beleggen je de mogelijkheid om je risico’s te spreiden. Dat is prettig als je niet zo’n groot financieel vangnet hebt.

Luister ook de podcast ‘Investeren in Vastgoed Naast Je baan’ van De Vastgoedshow


Beleggen in vastgoed als fulltime job

Hoe meer uren je erin steekt, hoe succesvoller je uiteindelijk zal worden. Want als jij veel meer tijd hebt om je in te lezen, om te netwerken en om het aanbod te vergelijken, heb je een grote voorsprong op iemand die het in de avonduurtjes doet. Daarnaast geeft dit je de kans om cursussen te doen en online bij te leren over actuele vastgoed trends.

Langetermijn

Het zal echter wel even duren voordat je rond zal komen van een fulltime job als vastgoedbelegger. Je moet eerst investeren en zal pas op de langere termijn winstgevende resultaten gaan zien. Hoelang dat duurt, hangt af van de grootte van de investering en van jouw gekozen strategie daarin.

Tijdelijke bijbaan

Als je van vastgoed beleggen een fulltime job wil maken, moet je dus wel in de luxe verkeren om een tijdje zonder vaste inkomsten te leven. Sommige mensen kiezen ervoor om tijdelijk extra te werken om op die manier toch nog een vaste lasten te dekken.


Hoe kun je meer leren over beleggen in vastgoed?

De beste manier om meer te leren over beleggen in vastgoed, is een cursus. Vastgoed is namelijk een complex en soms redelijk ondoorzichtige markt. Tijdens een cursus leer je de zin van de onzin te onderscheiden. Ook leer je waar je het aanbod kunt vinden, hoe je vastgoedtrends in de gaten houdt en nog veel meer. Je krijgt alle informatie in een compleet pakket aangeboden waardoor je niet bang hoeft te zijn om iets te missen.

makkelijkste manieren om meer te leren over beleggen in vastgoed, zijn: het volgen van een cursus, het lezen van boeken, het luisteren van podcasts en het kijken van televisieprogramma’s. Doe alvast wat inspiratie op met onderstaande bronnen:

Boeken

 • Zonder eigen vermogen: hoe iedereen in vastgoed kan investeren. Vraag het boek hier gratis aan.

 • Investeren voor vastgoed in dummies. Koop het boek hier.
 • Koop je Rijk – hoe iedereen vermogen kan opbouwen met vastgoed. Koop het boek hier.

 • Het handboek Onroerend Goed als Belegging. Koop het boek hier.

 • Vastgoedrekenen – Investeren in Vastgoed, Grond en Gebieden
  financiële theorie en praktijkvraagstukken. Koop het boek hier.

Podcasts

 • Beleggen en Verhuren Podcast met vastgoedspecialist drs. Esther Dekker.
 • Vastgoed Gezocht BNR met Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter.
 • The Remote Real Estate Investor – internationale podcast over vastgoedbeleggingen.
 • Hou Je Vastgoed met Sander Schimmelpenninck en Maarten de Gruyter.
 • Steen de Vastgoed podcast met Mattijs Kaak en Frank Spraakman.

YouTube


Conclusie

Beleggen in vastgoed kan zeer rendabel zijn, zolang je de juiste stappen onderneemt. Met een cursus beleggen in vastgoed kom je te weten wat slimme en minder verstandige keuzes zijn. Daarnaast kun je jouw kansen vergroten door je in te schrijven bij vastgoedcommunity’s en door naar off-market deals te zoeken.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies