IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Turks leren: De 3 beste cursussen Turks 🇹🇷

Turks leren: De 3 beste cursussen Turks 🇹🇷

Foto Claire Orth
Claire Orth
Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2022

Bij de Turkse taal denken veel mensen dat het alleen gesproken wordt in Turkije. Echter wordt er in vele andere landen ook Turks gesproken. Hierbij kan je denken aan Bosnië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Irak, Griekenland, Cyprus en Roemenië. In Nederland wonen ook ruim 400.000 Turkse mensen. Een Turkse cursus volgen is dus echt de moeite waard. In dit artikel lees je over de 3 beste cursussen Turks.


Onze aanraders

1

NTI - Turks voor beginners

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Slechts 4 uur studielast per week
 • Gratis gebruik van MemoTrainer
2

NHA - Cursus Turks

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Keuze uit beginners of gevorderden niveau
 • Persoonlijke begeleiding
3

Turks voor beginners (A1)

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Behaal een officieel Laudius-diploma
 • Keuze uit digitale cursus of gedrukt cursusmateriaal

De 3 beste online taalcursussen Turks

1. NTI - Turks voor beginners

12 maanden Beginners (NTI-certificaat) v.a. €268.56
Bekijk op Nti.nl

Met deze cursus leer je in 12 maanden met slechts 4 uur studielast per week de basis van de Turkse taal. Je kunt de cursus op je eigen tempo volgen, dus ook sneller of langzamer. Je mag gratis maar liefst 6 maanden langer doen over de cursus. Middels de online leeromgeving krijg je na inschrijving meteen toegang tot al het lesmateriaal. Voor meer hulp tijdens de cursus kan je terecht bij je docent of je mentor.

Wat leer je?

Met deze cursus leer je aan de hand van alledaagse situaties de Turkse taal. Elke les begint met een kort verhaal. Aansluitend op het verhaal krijg je verschillende opdrachten over bijvoorbeeld zinnen en uitdrukkingen en belangrijke woorden. Daarnaast leer je over het land Turkije. In de cursus worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld: familie, reizen, het huis, de Turkse cultuur, begroetingen en woordenschat.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Slechts 4 uur studielast per week
 • Gratis gebruik van MemoTrainer
Bekijk deze cursus

2. NHA - Cursus Turks

12 maanden Beginners of gevorderden (NHA-instituutsdiploma) v.a. €199
Bekijk op Nha.nl

Deze cursus is geschikt voor beginners én gevorderden. Je kunt namelijk je niveau kiezen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en gratis toegang tot een Taal-app. Binnen 12 maanden leer je de Turkse taal op beginners of gevorderden niveau. Twijfel je nog? Dan kan je een proefles volgen of de cursus eerst 15 dagen gratis proberen.

Wat leer je?

De focus in deze cursus ligt op spreekvaardigheid. Met het unieke EASY-LEARNING-SYSTEM van NHA leer je de taal stap voor stap, zodat je jouw vaardigheden snel verbeterd. In de cursus voor beginners worden onder andere de volgende thema’s behandeld: het postkantoor, Turkse alfabet, eten en drinken, toerisme, op de markt en het openbaar vervoer. In de cursus voor gevorderden komen onder meer de volgende thema’s aan bod: het hotel, de dokter, de auto, interviewen en telefoneren.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Keuze uit beginners of gevorderden niveau
 • Persoonlijke begeleiding
Bekijk deze cursus

3. Turks voor beginners (A1)

5 maanden A1 (Officieel Laudius-diploma of getuigschrift) v.a. €99
Bekijk op Laudius.nl

Heb je nog geen ervaring met de Turkse taal? Dan is dit een goede cursus om mee te beginnen. Met deze beginnerscursus leer je de basis van Turks in slechts 5 maanden. Je kunt een voorbeeldles bekijken om een beter beeld te krijgen van de cursus. Als je toch nog twijfels hebt, kan je de cursus eerst 14 dagen gratis proberen. Zo weet je zeker of de cursus bij je past.

Wat leer je?

Met deze cursus ga je aan de slag met de basis van de Turkse taal. Je leert stap voor stap de Turkse taal en wordt gestimuleerd om het meteen toe te passen, zodat je snel een gesprek kunt voeren in het Turks. Onder andere de volgende thema’s worden behandeld in de cursus: wonen, familieleven, begroeting en kennismaking, school en universiteit, vrije tijd, vrienden en onbekenden, feestdagen en festiviteiten. Daarnaast worden onder meer de onderwerpen inkopen, beroep en werkomgeving behandeld. Hierdoor is het ook een geschikte cursus als je Turks wilt leren voor je werk.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 5 maanden
 • Behaal een officieel Laudius-diploma
 • Keuze uit digitale cursus of gedrukt cursusmateriaal
Bekijk deze cursus

Apps om Turks te leren

1. Mondly

logo Laudius

Dit is een zeer uitgebreide app. Je kunt maar liefst 33 talen leren met deze app. Voordat je start met de app krijg je eerst uitleg over hoe de app werkt. Je leert stap voor stap de Turkse taal. De app is te downloaden voor Android en IOS. Je kunt Mondly ook gebruiken via de website. Een nadeel van deze app is dat slechts een klein gedeelte van de app gratis is. Je kunt met de gratis versie namelijk gebruikmaken van alleen de dagelijkse les en 8 oefeningen. Wel krijg je tijdens het oefeningen de mogelijkheid om ook te oefenen met het vervoegen van werkwoorden. Wil je gebruik maken van het abonnement? Dan kan je het beste kiezen voor 12 maanden voor 47,99 euro. Dit is voordeliger dan maandelijks te betalen. Dit is namelijk 9,99 euro per maand.

Waarom deze app?

 • Tijdens een opdracht oefenen met het vervoegen van werkwoorden
 • Zeer uitgebreide app
 • Keuze uit 33 talen
Bekijk de app

2. Memrise

logo Laudius

Met Memrise kan je naast Turks ook andere talen leren, zoals Indonesisch, Italiaans, Deens, Duits en Koreaans. Met de gratis app krijg je onder andere toegang tot een beperkt aantal opdrachten en video’s van locals genaamd ‘Leren met locals’. In de video’s ‘Leren met Locals’ leer je hoe je de taal moet uitspreken door lokale bevolking. Bij het starten van de app kies je voor het niveau beginner of gemiddeld. Op basis van het gekozen niveau krijg je passende opdrachten en video’s te zien. Een nadeel van deze app is dat soms de letterlijke vertaling van een tekst wordt gegeven, wat niet de juiste vertaling is van de tekst. Een voordeel van deze app is dat je het op Android en IOS kunt gebruiken. Daarnaast kan je de app ook downloaden op je Ipad.

Waarom deze app?

 • Onthoud de taal beter door herhaling
 • 30.000 educatieve filmpjes van locals
 • Mogelijkheid om levenslang premium abonnement te nemen
Bekijk de app

3. Duolingo

logo Laudius

Deze populaire gratis app leert je de Turkse taal op een speelse manier. Stap voor stap leer je door middel van korte opdrachten je vaardigheden te verbeteren. Voor de opdrachten die je goed voltooid ontvang je punten. Hierdoor heb je goed zicht in je vooruitgang. Daarnaast werkt het ook motiverend. Per oefening zie je hoe moeilijk de oefening is. Je kunt lessen volgen in verschillende categorieën, zoals hobby’s, eten, familie en reis. Een groot voordeel van deze app is dat je alle opdrachten met de gratis versie kunt doen. Het enige verschil met de betaalde variant is dat je de lessen offline kunt gebruiken en geen advertenties meer ziet.

Waarom deze app?

 • Eenvoudig te gebruiken
 • Korte opdrachten
 • Motiverende teksten
Bekijk de app

Waar let je op bij het kiezen van een goede cursus?

Om de beste keuze te maken is het belangrijk om op een aantal aspecten te letten. Hieronder lees je hier meer over, zodat je de goede keuze kunt maken.

Hoe bepaal je het niveau?

Eerst is het belangrijk om te weten welk niveau je hebt. Heb je nog geen ervaring met de Turkse taal? Dan ben je een beginner. Heb je wel al wat ervaring, maar twijfel je over wat je niveau is? Dan zijn er diverse testen die je gratis kunt uitvoeren, zoals bij 17 minutes languages en ESL taalreizen.

Welke niveaus Turks zijn er?

Bij de Turkse taal wordt er gebruik gemaakt van het Europees Referentiekader voor de Talen (ERK). Er zijn zes beheersingsniveaus van A1/A2 tot C1/C2. De niveaus zijn oplopend. A staat voor basisgebruiker, B staat voor onafhankelijk gebruiker en C staat voor vaardig gebruiker.

Duur van de cursus

De duur hangt af van de gekozen cursus. Je kunt een cursus voor beginners al afronden in slechts 5 maanden. De duur van een cursus loopt op tot 12 maanden. Wil je als beginner Turks voor gevorderden leren? Dan kan je dit versneld in 15 maanden afronden in plaats van in 24 maanden.

Turks leren voor je werk

Als je veel Turks sprekende zakenpartners hebt kan het leren van Turks de moeite waard zijn. Hierdoor kan je beter communiceren met hen en het kan je werkrelatie verbeteren. In sommige beroepen zoals sociale beroepen kan je te maken hebben met Turkse mensen, die de Nederlandse taal niet goed kunnen. Ook dan is een Turkse cursus de moeite waard. In deze gevallen kan je vragen aan je werkgever of ze de cursus voor je willen betalen. Het afronden van de cursus verbetert immers jouw werkprestaties.

Budget, wat wil je uitgeven?

Bedenk van tevoren wat je wilt uitgeven aan een cursus. Check hierbij of je in aanmerking komt voor een subsidie of dat je werkgever het wilt vergoeden of een bijdrage wilt leveren aan de kosten. Dat scheelt je weer!

Begeleiding van een vakdocent

Bij sommige cursussen is begeleiding van een vakdocent inbegrepen. Bij andere cursussen betaal je hier extra voor. Bij de keuze voor een cursus met of zonder vakdocent is het belangrijk om te bepalen of een vakdocent meerwaarde voor je heeft. Dit is erg persoonlijk. Denk na over hoe je in het verleden leerde. Stel jezelf hierbij onder andere de vragen ‘Leerde ik veel zelfstandig?’, ‘Had ik veel vragen aan de docenten?’ en ‘Motiveerde een docent mij om te leren?’. Door hierover na te denken kan je de beste keuze maken.

Reviews en beoordelingen

Reviews en beoordelingen van een cursus geven je een beter beeld over de cursus. Bij de websites van de cursussen vind je meestal beoordelingen. Zoek ook naar andere bronnen van beoordelingen van een cursus. Wellicht ken je iemand die al een Turkse cursus heeft gevolgd? Vraag diegene dan om tips en zijn/haar ervaring.

Korting

Vind je de cursus toch nog iets te duur? Houd dan de aanbiedingen in de gaten. Regelmatig zijn er kortingen tot maar liefst 50%. Zo kan je een cursus een stuk goedkoper aanschaffen. Soms krijg je in plaats van een korting een product, zoals bijvoorbeeld een tablet. Hiermee kan je makkelijk de cursus oefenen overal waar je wilt, zoals in het vliegtuig, op je vakantie of in het openbaar vervoer.


Hoe kan je fysiek Turks leren?

Als je beter leert door fysiek onderwijs te volgen zijn er diverse keuzes. Hieronder lees je een aantal voorbeelden.

Privé cursus Turks

Dit is de juiste keuze als je het beste leert door het volgen van één-op-één les. Voordelen van een privé cursus volgen is dat je meer invloed hebt op de tijdstippen en de data van je cursus, je alle aandacht van de docent hebt en geen afleiding hebt van andere cursisten. Er zijn verschillende websites waar je docenten kunt vinden voor een privé cursus, zoals Preply en Go student. Hier bieden diverse docenten zich aan voor verschillende tarieven. Zo kan je al privé les krijgen vanaf 15 euro per uur. Twijfel je nog? Volg dan een gratis proefles bij Go Student.

Turks leren in Turkije

In het land waar de taal het meeste wordt gesproken leer je het beste de Turkse taal. Via bijvoorbeeld ESL taalreizen kan je een Turkse cursus volgen in Turkije. Naast Turkije kan je ook een van de andere landen bezoeken, waar Turks wordt gesproken. Zo is Turks ook een officiële taal in Cyprus. Ook in een aantal delen van Noord-Macedonië is Turks een officiële taal. Door na het volgen van een online cursus Turks een van deze landen te bezoeken kan je jouw geleerde vaardigheden in de praktijk toepassen. Bovendien door het snel toe te passen onthoud je de Turkse taal beter.


Turkse woorden leren (vocabulaire en woorden)

blank

Het leren van Turkse woorden kan best lastig zijn. Dit komt doordat Turks erg verschilt van de Nederlandse taal. De Nederlandse taal is namelijk een Germaanse taal. Turks is onderdeel van verschillende Turkse talen, die weer onderdeel zijn van de Altaïsche talen. Wel wordt in het Turks net als in het Nederlands gebruik gemaakt van het Latijnse alfabet. Echter zijn er een paar aanpassingen, zoals dat in het Turks niet gebruik wordt gemaakt van de letters q, w en x. Daarnaast zijn er extra letters toegevoegd, zoals ü en ö.

Hoe kun je het beste Turkse woorden leren?

Eerst is het belangrijk om alle aanpassingen aan het Latijnse Alfabet in het Turks te leren. Leer ook hoe je deze letters goed uitspreekt. Vervolgens begin je bij de basis, zoals begroetingswoorden. Begin met een aantal woorden en herhaal dit regelmatig. Door het regelmatig te herhalen onthoud je het beter.

Voorbeelden van wat woorden

hallo merhaba
doei güle güle
alstublieft? lütfen?
ja evet
nee hayır
Nederlands Hollandaca
Ik weet het niet Bilmiyorum
Ik heet… Benim adım ……
Hoe heet jij? Senin adın ne?
goedemorgen günaydın
dank u teşekkür ederim
Kunt u Engels spreken? İngilizce konuşabiliyor musunuz?
dank u teşekkür ederim
oke ok
sorry özür dilerim
misschien belki
Een moment alstublieft Bir dakika lütfen
Kunt u dat alstublieft opschrijven? Lütfen bunu yazınız
Kunt u dat alstublieft herhalen? Lütfen bunu tekrar ediniz
een paar bir çift
goed lyi
sorry  pardon
brandweer itfaiye
gisteren dün
morgen Yarın

 


Turks leren en oefenen: Welke onderdelen zijn er?

blank

Als je Turks goed wilt beheersen is het belangrijk om Turks te kunnen spreken, verstaan, schrijven en lezen. Daarnaast moet je ook de grammatica leren van de Turkse taal.

Turks leren spreken

Bij het leren spreken is de uitspraak erg belangrijk. Hiervoor is het van belang dat je weet hoe je de extra letters in het Latijnse alfabet uitspreekt. De uitspraak vraagt wat oefening, omdat sommige klanken niet gebruikt worden in het Nederlands. Tevens is het belangrijk om kennis te hebben van de omgangsvormen in het land, zodat je hierop je gesprek kunt aanpassen.

Verstaan/begrijpen

Het leren verstaan van Turks leer je door dit vaak te doen en dingen op te zoeken die je niet begrijpt. Luister bijvoorbeeld naar Turkse radio of video’s, waarin Turks wordt gesproken. Je kunt het langzamer laten afspelen als het nog te snel voor je gaat.

Turks schrijven

Bij dit onderdeel is het belangrijk om de grammatica van de Turkse taal onder de knie te hebben. Daarnaast leer je hoe je bepaalde brieven opstelt in het Turks.

Turks lezen

Ook tijdens het lezen van Turks is het belangrijk om woorden op te zoeken die je niet kent. Zo begrijp je niet alleen de tekst beter, maar breid je jouw woordenschat ook uit!

Turkse grammatica

De turkse grammatica lijkt totaal niet op de Nederlandse grammatica. Echter is de grammatica wel erg gestructureerd en logisch. Een voordeel van de Turkse grammatica is dat zelfstandige naamwoorden onzijdig zijn. Ook zijn er geen bepaalde lidwoorden. In de Turkse taal is er voor bijna ieder familielid een andere woord.


Tips om zelf Turks te spreken (vanuit huis)

Zelf kan je ook aan de slag met het leren van Turks. Hieronder lees je een aantal tips.

Beste boek om Turks te leren

Heb je nog geen ervaring met de Turkse taal? Kies dan voor het boek ‘Turks voor Dummies‘ van Elif Dilmaç of ‘Turks‘ van P. Verhoef. Het boek Turks voor Dummies is geschreven door een docente Turks van de Vrije Universiteit, die onder andere cursussen Turks geeft op het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken. Met het praktische boek krijg je een duidelijk overzicht van de Turkse basisgrammatica. Je leert Turks te communiceren tijdens alledaagse activiteiten. Je ontvangt een cd erbij met handige dialogen. Het boek ‘Turks’ is op basis van jarenlange ervaring met schriftelijk en klassikaal onderwijs van het Turks geschreven. Zo is er extra aandacht voor thema’s, die in het algemeen als moeilijk wordt ervaren. Bij het boek ontvang je toegang tot een website met aanvullende informatie, studieadvies en extra oefeningen.

Turkse series en films op Netflix

Door een Turkse serie of film te kijken ben je onbewust bezig met je luistervaardigheid te verbeteren. Hieronder lees je een aantal series en films die de moeite waard zijn.

 • AŞK 101: Deze serie gaat over een groep rebelse scholieren uit Istanbul, die van school worden gestuurd. Dit willen de scholieren echter tegenhouden door een plan.
 • BÖRÜ: In deze serie kijk je mee met een speciale Turkse politie-eenheid, die alleen ingezet wordt bij de meest gevaarlijke missies.
 • PHI: Deze film gaat over een psychiater die verliefd wordt op een danseres, die al een vriend heeft.

Turkse games

Met een spelletje werk je op een speelse manier aan het leren van Turks. Je kunt onder andere de volgende spelletjes spelen.

 • Wordle: Raad het Turkse woord.
 • Praatt.nl: Verschillende spelletjes om Turkse woorden bij afbeeldingen te zoeken.
 • Kader Muhurleri: Dit is een massively multiplayer online role-playing game. Het spel speelt zich af in het oude Turkije, waarin je met andere spelers deelneemt aan deelspellen of zelfstandig een verhaallijn volgt.

Turkse radio luisteren

Via verschillende websites zoals Radiobox kan je naar Turkse radio luisteren. Hiermee kan je goed de uitspraak van Turkse woorden leren. Dit is aan te bevelen als je het basisniveau luisteren van Turks al hebt behaald. Kies een radiostation, waarbij er ook wordt gepraat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Metro FM en Moral FM. Bij Metro FM wordt er top40, talk, news en pop gedraaid. Bij Moral FM wordt er news, folk, islamic en talk gedraaid.


Wat kost een Turkse cursus?

Je kunt al een cursus afronden voor €99,-. De kosten kunnen oplopen tot zo’n €300. Bekijk goed wat de cursus inhoudt en wat de verschillen zijn tussen de cursussen. Zo kan je kijken wat de juiste keuze is voor jou.


Waar kan ik gratis Turks leren?

Er zijn diverse apps, waarmee je gratis Turks kunt leren. Dit kan bijvoorbeeld met de app Duolingo en Memrise. Deze apps zijn vooral handig als je een beginner bent. Daarnaast kan je via de website Lingohut gratis Turks leren. Hier vind je maar liefst 125 lessen, die je op jouw eigen tempo kunt volgen.


Conclusie

blank

De Turkse taal leren kan zoals je leest op vele manieren. Echter als je snel én goed de taal wilt leren is het volgen van een cursus aan te bevelen. Door een cursus leer je op een gestructureerde manier stap voor stap de taal kennen. Dit is erg belangrijk, omdat de Turkse taal veel afwijkt van de Nederlandse taal.

Bovendien leer je tijdens een cursus ook hoe je de woorden en letters correct uitspreekt. Als je dit niet goed leert, zal je niet goed verstaanbaar zijn in het Turks.


foto auteur Claire Orth
Dit artikel is geschreven door Claire Orth

Ik ben allround tekstschrijver en heb veel affiniteit met onderwijs, psychologie en leefstijl. Graag verdiep ik mij in diverse onderwerpen om jou te informeren middels mijn teksten.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies