IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Cursus sociale hygiëne: vergelijk de beste online cursus

Cursus sociale hygiëne: vergelijk de beste online cursus

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 14 november 2022

Onder andere barkeepers, restauranteigenaren, kroegbazen en slijterij medewerkers ontkomen er niet aan: het diploma Sociale Hygiëne. Met dit diploma toon je aan dat je alle kennis bezit die nodig is om te voldoen aan de Drank- en Horecawet. Om dit diploma te krijgen, kun je een online cursus volgen. Op deze cursussen kom je te weten wat je leert, welke cursussen er zijn en wat het je ongeveer gaat kosten.


Onze aanraders

1

NHA - Cursus Sociale Hygiëne

 • Studieduur: 3 maanden
 • Tijdelijk met 50% korting
 • Gratis met STAP-budget
2

NHA - Cursus Cafébedrijf (incl. Sociale Hygiëne)

 • Studieduur: 6 maanden
 • Tijdelijk met 50% korting
 • Gratis met STAP-budget
3

NTI - Cursus Sociale Hygiëne (SVH)

 • Tijdsduur: 4 maanden
 • Vergroot je slaagkans met 'Plus'
 • Gelijk beginnen aan je opleiding
4

Laudius - Korte cursus Sociale hygiëne

 • Studieduur: 4 maanden
 • Geld terug als je niet slaagt
 • 14 dagen vrijblijvend proberen

De beste online cursussen Sociale Hygiëne

Let op: deze pagina vergelijkt uitsluitend online cursussen Sociale Hygiëne. Er bestaan eendaagse cursussen op locatie. Deze cursussen zijn niet opgenomen in het cursusaanbod op deze pagina. Wel omschrijven we wat zo’n cursus is en in welke situaties je daarvoor zou kiezen.

1. NHA - Cursus Sociale Hygiëne

3 maanden v.a. €129
Bekijk op Nha.nl

Wil je vanuit huis een erkend diploma Sociale Hygiëne behalen? Dat kan met deze cursus van de NHA. Na de cursus kun je bij de SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) examen doen. Als je slaagt, ontvang je het branchediploma, dat door alle horecazaken erkend wordt. Daarnaast (of in plaats van) kun je bij de NHA een getuigschrift aanvragen.

Wat leer je?

Tijdens de cursus Sociale Hygiëne leer je alle vakkennis die je nodig hebt om in de horeca te werken. Denk bijvoorbeeld aan uitgebreide kennis over de horecamarkt, de regels over alcohol, drugs & kansspelen en het sociaal-hygiënisch beleid. Dezes lesstof krijg je in vijf overzichtelijke modules aangeboden. Ben je op zoek naar een bredere horecacursus? Kijk dan eens bij de zes maanden durende cursus cafébedrijf, daar is deze cursus een onderdeel van.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 3 maanden
 • Tijdelijk met 50% korting
 • Gratis met STAP-budget
Bekijk deze cursus

2. NHA - Cursus Cafébedrijf (incl. Sociale Hygiëne)

6 maanden v.a. €319
Bekijk op Nha.nl

Droom je ervan om een eigen café te starten? Wil je jezelf graag ontwikkelen tot een professionele kroegbaas? De cursus Cafébedrijf bereidt je hier in zes maanden op voor. De cursus bestaat uit twee deelcursussen: de cursus Sociale Hygiëne en Basisvaardigheden Horeca. Het is goedkoper om deze cursussen in combinatie te volgen, dan apart.

Wat leer je?

Tijdens de cursus Cafébedrijf leer je alles over hygiëne in de horeca, zowel in het café als in fastfoodketens en restaurants. Verder leer je hoe je jouw commerciële en sociale vaardigheden het beste kunt ontwikkelen. Je leert ook hoe je om moet gaan met klachten en hoe je voor de beste arbeidsomstandigheden zorgt. Brandveiligheid is daar een belangrijk onderdeel van. Tot slot doe je uitgebreide productkennis op over diverse (non)alcoholische dranken.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 6 maanden
 • Tijdelijk met 50% korting
 • Gratis met STAP-budget
Bekijk deze cursus

3. NTI - Cursus Sociale Hygiëne (SVH)

4 maanden v.a. €159
Bekijk op Nti.nl

Wil jij je perfect voorbereiden op het SVH-examen, waarmee je het erkende diploma Sociale Hygiëne behaalt? Dat kan met deze thuiscursus van het NTI. In vier maanden tijd leer je hoe je binnen de horeca met mensen omgaat, hoe je de horecagelegenheid tot een veilige plek maakt en welke verantwoordelijkheden je als horecamedewerker hebt. Met het diploma begin je vol zelfvertrouwen aan je nieuwe baan in de horeca, of misschien is het wel de eerste stap naar je eigen bedrijf.

Wat leer je?

Het studieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: ondernemerschap in de horeca, communicatie, gespreksmodellen, sociaal-hygiënisch beleid, wet- en regelgeving, alcohol, drugs, tabak & gokken, vormen van verslaving, veiligheid en bouwkundige voorzieningen. Thema’s die je wellicht niet allemaal aanspreken, maar die wel verplichte kost zijn voor iedere horecaprofessional. En met deze cursus wordt het een stuk makkelijker om je diploma te behalen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 4 maanden
 • Vergroot je slaagkans met 'Plus'
 • Gelijk beginnen aan je opleiding
Bekijk deze cursus

4. Laudius - Korte cursus Sociale hygiëne

4 maanden v.a. €49
Bekijk op Laudius.nl

Deze korte cursus Sociale Hygiëne bereidt je voor op het examen van het SVH. Nadat je geslaagd bent voor het examen, ontvang je een diploma waarmee je jouw kennis en kunde aantoont. Je voldoet hiermee qua kennis aan alle eisen uit de drank- en horecawet. Als je het niet nodig vindt om officieel examen te doen bij het SVH, kun je kiezen voor het Open-Boek-Examen van Laudius voor een niet-erkend diploma. Of je vraagt het getuigschrift aan.

Wat leer je?

Tijdens deze cursus leer je om je maatschappelijke verantwoordelijkheid te kennen en in te zetten. Omgaan met ‘lastige’ klanten, wordt hierdoor makkelijker. Daarnaast kom je te weten hoe je aan de wettelijke verplichtingen moet te doen. Je leert alle wetten en regels over horeca en veiligheid, van het verkopen van alcohol tot de veiligheid op de werkvloer. Uiteraard leer je ook om een sociaal hygiënisch beleidsplan op te stellen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 4 maanden
 • Geld terug als je niet slaagt
 • 14 dagen vrijblijvend proberen
Bekijk deze cursus

5. LOI - Wettelijk verplichte cursus Sociale Hygiëne

2 maanden v.a. €198

Met deze LOI-cursus Sociale Hygiëne, doe je alle benodigde kennis in twee maanden op. Je leert alles over de horecamarkt en het opstellen van een sociaal hygiënebedrijf. Natuurlijk maak je kennis met de wet- en regelgeving, maar dat wordt op een heldere manier uitgelegd. Het is een korte en toegankelijke cursus voor iedereen, met of zonder horeca-ervaring of vooropleiding. Als je nu begint, heb je over twee maanden al het SVH-diploma op zak.

Wat leer je?

Deze cursus bestaat uit vier overzichtelijke modules: sociale hygiëne (het beleid en communicatiemiddelen), gesprekstechnieken & regelhandhaving, alcohol, drugs, tabak & gokken en tot slot veiligheidsvoorzieningen. Na het afronden van de cursus weet je hoe je op papier en in de praktijk met klanten en collega’s omgaat. Deze cursus wordt online en klassikaal gegeven, het prijsverschil is €120.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 2 maanden
 • Inclusief video-lesmateriaal en proefexamens
 • Gratis met STAP


Wat leer je tijdens een cursus Sociale Hygiëne?

blank

Tijdens een cursus Sociale Hygiëne leer je wat er wel of niet is toegestaan binnen de organisatie waar je alcohol schenkt en/of verkoopt. Je leert de wet- en regelgeving kennen en leert om sociaal hygiënebeleid op te stellen. Ook leer je gespreksmethoden om klanten en collega’s duidelijk te maken wat er wel en niet is toegestaan binnen je bedrijf.

Je zult heus wel eens met lastige klanten te maken hebben – de cursus laat je manieren zien om ermee om te gaan. Na de cursus Sociale Hygiëne weet je hoe je de veiligheid en het welzijn van collega’s en horecabezoekers het beste kunt garanderen. Hieronder lees je wat het cursusprogramma in grote lijnen inhoudt.

Cursusprogramma

 • Wat is sociale hygiëne voor het horeca- en slijtersbedrijf?
 • Wat zijn de wettelijke vereisten vanuit de horeca- en drankwet?
 • Hoe ga je om met (lastige) gasten?
 • Hoe zorg je ervoor dat de regels gehandhaafd worden?
 • Hoe merk je dat de regels in gevaar dreigen te komen?
 • Welke gespreksmodellen hanteer je met klanten en collega’s?
 • Hoe ga je om met het verkopen van tabak, alcohol en drugs?
 • Hoe herken je verslavingen bij klanten en hoe ga je daarmee om?
 • Wat zijn de regels en richtlijnen rondom gokken en gokverslavingen?
 • Hoe tref je de juiste veiligheidsvoorzieningen in de organisatie?

Diepgang afhankelijk van cursus

Bij elke cursus leer je voldoende om te kunnen slagen voor je diploma Sociale Hygiëne. Toch verschillen de cursusprogramma’s van elkaar. Een eendaagse cursus bijvoorbeeld, gaat binnen acht uur de belangrijkste punten bij langs. Maar een cursus van vier maanden bevat minstens vijftig uur aan lesstof. Je kunt je wel voorstellen dat je dan veel dieper op de inhoud in kunt gaan. Bedenk dus vooraf wat je graag wilt leren en kijk of het studieprogramma daaraan tegemoet komt.


Wanneer is een SVH-diploma verplicht?

blank

Een SVH-diploma is verplicht in horecabedrijven, slijterijen en andere bedrijven waar je alcohol kunt drinken of kopen. Hieronder vallen verenigingen en stichtingen die alcohol schenken of verkopen. Let op: alle diploma’s moeten bijgeschreven staan op de Drank- en Horecavergunning.

Horecabedrijf

In een horecabedrijf moeten de horecaondernemer en bedrijfsleider beiden in het bezit zijn van een SVH-diploma. Daarnaast moet er altijd een medewerker met het diploma aanwezig zijn. Het is dus aan te raden dat meerdere werknemers het diploma halen, dat maakt het makkelijker om te schuiven met de roosters.

Vereniging/stichting

Een vereniging of stichting is een voorbeeld van een paracommercieel horecabedrijf. Bij een paracommercieel horecabedrijf waar alcohol wordt geschonken, moeten twee beheerders (of bestuurders) een SVH-diploma hebben. Daarnaast moet er tijdens de openingstijden altijd iemand aanwezig zijn die een IVA-instructie heeft gevolgd. IVA staat voor Instructie Verantwoord Alcohol,schenken.

Extra informatie

Meer informatie over dit onderwerp, vind je op de website van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en de informatieve website sociale hygiëne. Aan de informatie op deze pagina, kun je geen rechten ontlenen. De wet- en regelgeving verandert regelmatig, dus is het belangrijk om je zelf te verdiepen in de meest actuele versie hiervan.


Hoe kan ik een gratis cursus Sociale Hygiëne doen?

blank

Een cursus Sociale Hygiëne kost geld, net als het daarbij horende examen. Heb je de cursus nodig, ook al heb je op dit moment het geld (er niet voor over?) Dan zijn er twee manieren om de cursus gratis te volgen.

Vraag of de kosten gedekt kunnen worden door je werkgever

Als je al in de horeca werkt of solliciteert voor een horecabaan, dan kun je vragen of je werkgever de kosten van de cursus dekt. De meeste werkgevers zullen dat wel willen doen. Hoe meer medewerkers het SVH-certificaat hebben, hoe beter het voor een werkgever is. Het certificaat zorgt ervoor dat je flexibel ingeroosterd kunt worden en over de juiste kennis beschikt. Bovendien kan je als medewerker aangeven dat je jezelf graag verder wilt ontwikkelen met deze cursus.

STAP-budget

Als je (nog) geen werkgever hebt die de kosten wilt dekken, dan kun je gebruikmaken van het STAP-budget. Dit is een subsidie van €1000, die elke werkende Nederlander een keer per jaar ontvangt. Dit bedrag kun je uitgeven aan een cursus die voldoet aan bepaalde voorwaarden. Op deze pagina staan enkele Sociale Hygiëne-cursussen die in aanmerking komen voor STAP. Je kunt zowel de cursus zelf als het examen 100% dekken vanuit de €1000 subsidie.


Wat kost een online cursus Sociale Hygiëne?

Een online cursus Sociale Hygiëne kost gemiddeld €170. De goedkoopste cursus op deze pagina is €49 voor een cursus van 4 maanden. De duurste cursus op deze pagina is €319 voor een cursus van zes maanden met een uitgebreider studieprogramma.

Examenkosten

Je krijgt pas een diploma als je officieel examen doet bij het SVH. Dat examengeld kost ongeveer €139,50. De tarieven kunnen wijzigen, kijk voor de actueelste informatie over de kosten en de examinering op de website van SVH.

Eendaagse cursus duurder

Een eendaagse, klassikale cursus is meestal duurder dan een online cursus. Bedragen van €300 of €400 voor een dag, zijn heel normaal. Dat bedrag is wel te rechtvaardigen als je het certificaat op hele korte termijn nodig hebt, alleen als je geen haast hebt, is het wellicht zonde van je geld.


Wat is een spoedcursus Sociale Hygiëne binnen 1 dag?

Bij een spoedcursus Sociale Hygiëne binnen één dag doe je alle kennis op een dag op. Je start meestal om 09.00 en eindigt om 17.30. Een intensieve dag waar alle onderwerpen in sneltreinvaart voorbijkomen. Meestal doe je gelijk daarna, op locatie, examen.

Voordelen

 • Snelste manier om je SVH-certificaat te halen
 • Klassikale lesvorm met meerdere cursisten
 • Weinig tijd kwijt aan studeren

Nadelen

 • Duurder dan een online cursus Sociale Hygiëne
 • Vaste cursusdagen maken het moeilijker om in te plannen
 • De kennis blijft minder goed hangen dan bij een langere cursus

Waarom kan een online cursus Sociale Hygiëne handiger zijn?

Een online cursus heeft meerdere voordelen. Hieronder lees je zes redenen waarom je voor een thuiscursus zou kiezen.

1. Je studeert op eigen tempo

Bij een online cursus mag je de cursus op je eigen tempo volgen. Gemiddeld staan er bijvoorbeeld drie maanden voor, maar je mag er ook twee of vier maanden over doen. Bij een klassikale en/of eendaagse cursus volg je het standaard tempo.

2. Je studeert waar en wanneer je wilt

Omdat het studiemateriaal online is, kun je overal waar je een internetverbinding hebt, leren voor je SVH-diploma Sociale Hygiëne. Het maakt niet uit of je dit ’s ochtends, ’s avonds of midden in de nacht doet.

3. Je vraagt zelf je examen aan

Bij een eendaagse cursus word je geforceerd om gelijk na afloop examen te doen, terwijl je daar voor je gevoel misschien nog niet klaar voor bent. Bij een online cursus vraag je de cursus zelf aan op het moment dat je voor je gevoel goed genoeg voorbereid bent.

4. Je bent minder geld kwijt

Gemiddeld gezien zijn online cursussen goedkoper dan klassikale of eendaagse cursussen. Dus als je de cursus zelf moet betalen, kan de hoogte van het lesgeld een reden zijn om voor online lessen te kiezen.

5. Je hebt ruime keuze uit cursussen

Het aanbod van online cursussen is groot. Online kun je gemakkelijk cursussen met elkaar vergelijken en de beste voor jezelf uitkiezen.

6. Je krijgt meer tijd om alles te onthouden

Onderzoek wijst aan dat je de kennis beter onthoudt als je elke dag in de week een uurtje studeert, dan als je één volledige dag per week studeert. Bij een online cursus heb je een langere doorlooptijd, waardoor je de studielast over de dagen en weken kan verdelen en hopelijk alles goed onthoudt.


Kan ik zelf ook voorbereidende kennis opdoen over Sociale Hygiëne?

Als je een diploma Sociale Hygiëne wilt, ontkom je eigenlijk niet aan een cursus. Bij een cursus weet je zeker dat de informatie actueel is en op het examen terug zal komen. Toch zijn er naast de cursus aanvullende manieren om je kennis te verdiepen en alvast te oefenen voor het examen. De meest praktische manier van voorbereiden, is oefenen met demovragen en oude examens. Verder kun je op YouTube en in de boekenwinkel nog wat meer informatie over Sociale Hygiëne vinden.

Demovragen

Ben je benieuwd wat voor soort vragen je op je examen krijgt, of wat het taalniveau is? Het SVH heeft vijf demovragen waarmee je kunt oefenen. Let op: deze vragen komen niet op het echte examen. Het is dus wel belangrijk dat je alle stof uit je hoofd leert.

Oude examens

Om je voor te bereiden op je examen, kan het enorm helpen om met oude examens te oefenen. Online kun je meerdere proefexamens vinden en/of kopen. Een van de aanbieders is ToetsJeKennis.nl: zij bieden examengerichte oefenexamens Sociale Hygiëne met 11 toetsen, 400 examenvragen en een trainingscertificaat. Via deze link vind je meer informatie en kun je de proefexamens aanvragen.

Boeken

YouTube


Conclusie

Kennis over Sociale Hygiëne is een vereiste voor horeca-eigenaren, leidinggevende binnen de horeca en sommige andere horecamedewerkers. Deze kennis doe je op via een eendaagse of online cursus en je sluit af met een examen bij de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Als je dit examen haalt, dan ontvang je het diploma en word je officieel geregistreerd. Via boeken, YouTube, demovragen en oude examens bereid je je alvast voor op je Sociale Hygiëne-examen.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies