IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Cursus snellezen: beste aanbieders voor online cursus

Cursus snellezen: beste aanbieders voor online cursus

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 21 november 2022

Een gemiddeld mens leest heel wat in zijn leven. Zelfs als je van nature niet zo’n lezer bent, moet je heel wat lezen. Thuis bijvoorbeeld een recept of handleiding, en op het werk rapporten en e-mails. Dat kan veel tijd en energie kosten. Met een cursus snellezen, vergroot je jouw leessnelheid en begrijp je de teksten beter. Daar heb je de rest van je leven nog plezier van.


Onze aanraders

1

Snellezen

 • Tijdsduur: 3 maanden
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP
 • Inclusief persoonlijke begeleiding

Beste cursussen snel lezen

1. Snellezen

3 maanden v.a. €269
Bekijk op Nha.nl

Met de cursus Snellezen leer je effectief snellezen. Hierdoor ben je minder tijd kwijt en bereik je je doelen sneller. Het maakt daarbij niet uit of het om studieboeken, kranten of brieven gaat. De cursus biedt voordelen voor allerlei teksten in diverse situaties. Je leert technieken waarmee je aan het eind van de cursus tot wel 900 woorden per minuut kunt lezen. Verder begrijp je beter wat er nu eigenlijk staat.

Wat leer je?

Het studieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: definitie snellezen, verkennend of begrijpend lezen, brein optimaal inzetten, lezen in woordgroepen, fotografisch lezen en scannen & skimmen. Verder leer je verbanden te begrijpen en je lange- en kortetermijngeheugen aan te spreken. Ook leer je spiekbriefjes en mindmaps te maken. Tot slot leer je bepaalde technieken om de gelezen informatie te onthouden.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 maanden
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP
 • Inclusief persoonlijke begeleiding
Bekijk deze cursus

2. Speed reading (snellezen)

1 maand v.a. €85

Met de cursus Speed reading (snellezen) leer je om meer dan 1000 woorden per minuut te lezen. Ook stijgt je tekstbegrip tot meer dan 80%. Bij de gemiddelde Nederlander, ligt dat normaal gesproken rond de 50%. De beloftes van deze cursus? Tot vijf keer sneller lezen en tot twee keer beter onthouden. En dat allemaal binnen een maand!

Wat leer je?

Eerst ontdek je hoe snel je op dit moment leest. Daarna leer je verschillende oefeningen en technieken om je leessnelheid te verhogen. Je krijgt theorie en oefent met verschillende soorten informatie. Na elk cursusdeel krijg je een leestest, zodat je de kennis gelijk in de praktijk kunt brengen. Al tijdens de oefeningen zal je merken dat het lezen je steeds sneller en makkelijker af gaat.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 1 maand
 • Lees meer dan 1000 woorden per minuut
 • Leer teksten veel beter te begrijpen

Waarom een cursus snellezen volgen?

blank

Een cursus snellezen volg je omdat je minder tijd kwijt wilt zijn aan lezen en omdat je de teksten beter wilt leren begrijpen. Dat komt van pas bij alle soorten teksten, zowel op je werk als in je privéleven.

Voor je werk

 • E-mails sneller lezen en begrijpen
 • Notulen sneller lezen en begrijpen
 • Rapporten sneller lezen en begrijpen
 • Dossiers sneller lezen en begrijpen
 • Informatieve artikelen sneller lezen en begrijpen
 • Websiteteksten sneller lezen en begrijpen

Voor je privéleven

 • Kranten sneller lezen en begrijpen
 • Nieuwsbrieven sneller lezen en begrijpen
 • Receptenboek sneller lezen en begrijpen
 • Cursusmateriaal sneller lezen en begrijpen
 • Tijdschriften sneller lezen en begrijpen
 • Boeken sneller lezen en begrijpen

Wat leer je in een cursus snellezen?

blank

Nadat je een cursus snellezen hebt afgerond, kun je veel sneller lezen dan de gemiddelde Nederlander. Verder kun je teksten beter begrijpen en onthouden en vind je het makkelijker om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Deze vaardigheden helpen je om efficiënter te werken.

Minder tijd kwijt aan lezen

Na het afronden van de cursus, ben je veel minder tijd kwijt aan het lezen van een tekst. De gemiddelde lezer leest 150 tot 250 woorden per minuut. Iemand die kan snellezen, verviervoudigt deze prestatie. Het wordt mogelijk om tussen de 600 en 1000 woorden per minuut te lezen. Een tekst waar je normaal gesproken een uur over zou doen, heb je nu al na een kwartier gelezen!

Teksten beter begrijpen en onthouden

Snellezen is superhandig, maar alleen als je de informatie ook echt kunt verwerken. Het heeft geen zin als je honderden woorden en zinnen hebt gelezen en geen idee hebt wat er nu eigenlijk stond. Daarom zijn de cursussen erop gericht om je tekstbegrip te verhogen. Daarnaast krijg je manieren aangeleerd om de informatie beter tot je te nemen en te onthouden.

Hoofd- en bijzaken onderscheiden

Je begrijpt beter hoe een tekst in elkaar zit, zowel qua structuur als taalniveau. Na een snelle blik weet je al wat de belangrijkste boodschap van de tekst, dus de hoofdzaak, is. Daarnaast leer je om andere cruciale informatie snel uit de tekst te halen. En om te bepalen wat bijzaken en details zijn.

Efficiënter werken

In sommige beroepen moet je erg veel lezen. Als student, manager, advocaat of administratief medewerker krijg je vaak dikke stapels documentatie te verwerken. Soms is de werkdruk erg hoog, maar een document overslaan? Dat kan natuurlijk niet. Na een cursus snel lezen kom je sneller door de stapels heen, zonder dat je informatie mist. Dat helpt je om efficiënter te werken.


Is het moeilijk om te leren snellezen?

Nee, de cursussen snellezen zijn voor elk niveau geschikt. Je hoeft geen vooropleiding te hebben gedaan om aan de cursus deel te nemen. Het lesmateriaal is duidelijk opgebouwd en wordt in heldere taal uitgelegd. Dankzij de oefeningen maak je de theorie snel eigen. Na de cursus kan het zijn dat je nog wel even moet oefenen voordat je echt een snelle lezer bent.

Ja, voor mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen, is het moeilijk om te leren snellezen. Datzelfde geldt voor mensen met dyslexie. De technieken die je leert, helpen je wel om de tekst sneller te begrijpen, zelfs als je moeite met taal hebt. Alleen een hoge leessnelheid behalen, zoals 900 of 1000 woorden per minuut, zal waarschijnlijk onmogelijk zijn.


Hoe lang duurt een cursus snellezen?

blank

Een cursus snellezen duurt gemiddeld twee maanden. Daarbij studeer je een paar uur per week. Bij de meeste online opleiders mag je de cursus ook sneller of juist langzamer afronden. Maar als je het aanbevolen studietempo aanhoudt, verdeel je de studielast over de weken waardoor de kennis beter blijft hangen dan als je alles in één keer doet.


Wat kost een cursus snellezen?

Een online cursus snellezen kost gemiddeld €177 voor een studieperiode van 2 maanden. Dat is zeer goedkoop als je bedenkt hoeveel tijd je hier mee gaat besparen.

Wil je de cursus gratis volgen? Vraag dan of je werkgever de cursus voor je wil vergoeden. De vaardigheden komen direct van pas op de werkvloer, dus er is een grote kans dat hij of zij ‘ja’ zegt.


Wat kun je nadat je een cursus snellezen hebt afgerond?

 • Tot vijf keer sneller lezen
 • Teksten beter begrijpen
 • Teksten beter onthouden
 • Beter focussen en concentreren bij het lezen van een tekst
 • De vaardigheid op je cv toepassen
 • Indruk maken op familie en vrienden

Conclusie

Snellezen is een vaardigheid die je sowieso wil bezitten. In deze wereld, waar je zo ontzettend veel informatie op je afgevuurd krijgt, is het toch heerlijk als je snel kunt lezen? Om je leessnelheid te verhogen, heb je enkele technieken en vaardigheden nodig. Die leer je tijdens een online cursus snellezen. Deze cursus volg je al vanaf €85.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies