IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Projectmanager worden? De beste 7 cursussen Projectmanagement

Projectmanager worden? De beste 7 cursussen Projectmanagement

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 8 december 2022

Een projectmanager leidt een project in goede banen. Een onmisbare schakel om als bedrijf resultaten te behalen. Lijkt het jou leuk om die persoon te worden? Volg dan een cursus projectmanagement om de juiste kennis op te doen. Op deze pagina zie je wat je tijdens een cursus leert en op welke manieren je zelf meer te weten kan komen over het leiden van projecten.


Onze aanraders

1

Thuiscursus.nl - Online cursus project management

 • Tijdsduur: 3 - 6 maanden
 • Doe examen wanneer je wil
 • Krijg persoonlijke begeleiding
2

NHA - Cursus Project Management

 • Tijdsduur: 3 maanden
 • 50% korting of gratis met STAP
 • Nu 15 dagen gratis op proef
3

Laudius - Professionele cursus Projectmanagement

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Geld terug als je niet slaagt
 • Gratis met STAP-budget
4

NTI - HBO-programma Projectmanagement

 • Tijdsduur: 3 maanden
 • Kosteloos met STAP
 • In korte tijd kennis op hbo-niveau

Wat zijn de beste cursussen projectmanagement?

1. Thuiscursus.nl - Online cursus project management

3 - 6 maanden v.a. €377
Bekijk op Thuiscursus.nl

Wil je ontdekken hoe je een project tot een succes maakt? Of wil je bedrijven helpen om hun targets te halen en de ambities waar te maken? Met deze professionele thuiscursus projectmanagement, leer je hoe je dat doet. Na de cursus weet je hoe je een team aanstuurt, inspeelt op de verwachtingen van klanten en meerdere projecten naast elkaar managet.

Wat leer je?

Je doet uitgebreide theoretische kennis op over wat projectmanagement inhoudt. Je leert de fases van een project kennen, inclusief de daarbij horende uitdagingen en risico’s. Ook doe je vaardigheden op om verschillende projecten te managen, communicatie toe te passen en tijdmanagement slim in te zetten. Tot slot leer je wat je na de cursus met je diploma kunt gaan doen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 - 6 maanden
 • Doe examen wanneer je wil
 • Krijg persoonlijke begeleiding
Bekijk deze cursus

2. NHA - Cursus Project Management

3 maanden v.a. €219
Bekijk op Nha.nl

Wil je een vliegende start maken als projectmanager? In deze praktische cursus leer je het vak van A tot en met Z kennen. Plannen, organiseren, afstemmen, stakeholders, resources en WBS. Na deze cursus kun je deze termen wel dromen! Na deze cursus ken je de belangrijkste managementtheorieën en weet je hoe je valkuilen vermijdt en deadlines behaalt. De persoonlijke begeleiding van deze cursus, houdt je scherp.

Wat leer je?

Deze cursus is opgebouwd uit meerdere modules. Een inleiding projectmanagement, organisatie & projectmanagement, methoden & processen, het projectmanagementproces, projectinitiatief, projectplanning en projectuitvoering. Na elke les krijg je oefenopgaven, waardoor je de opgedane kennis gelijk kunt toetsen in de praktijk. Als je deze cursus met succes afrondt, ontvang je een NHA-instituutsdiploma. Een mooie aanvulling op je cv!

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 maanden
 • 50% korting of gratis met STAP
 • Nu 15 dagen gratis op proef
Bekijk deze cursus

3. Laudius - Professionele cursus Projectmanagement

10 maanden v.a. €99
Bekijk op Laudius.nl

Tijdens deze professionele thuiscursus leer je alles over projectmatig werken. Door projecten goed te plannen, te organiseren en af te stemmen, kun je jezelf en het team veel tijd besparen. De cursus leert jou om leiding te geven, controle te houden en te presenteren. Je kunt gelijk met de cursus beginnen en examen doen wanneer je eraan toe bent.

Wat leer je?

Je leert zowel de theoretische als praktische kant van projectmanagement kennen. De cursus bestaat uit de volgende onderdelen: inleiding projectmanagement, projectorganisatie, projectdefinitie, projectbesturing, presenteren, leidinggeven aan projecten, conflicthantering en multi-projectmanagement. Dit zijn in principe alle thema’s die je in een baan als projectmanager tegen zal komen. Bij Laudius kun je kiezen of je met of zonder hulp van de docent studeert.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Geld terug als je niet slaagt
 • Gratis met STAP-budget
Bekijk deze cursus

4. NTI - HBO-programma Projectmanagement

3 maanden hbo (NTI-certificaat) v.a. €839
Bekijk op Nti.nl

Tijdens dit hb0-programma leer je hoe je projectmatig moet werken. Het programma geeft je de basis om toekomstige projecten op rolletjes te laten verlopen. Na het afronden van dit programma, ben je in staat om eenvoudige projecten goed te managen. Bovendien heb je een certificaat waarmee je aantoont dat je projectmanagementkennis op hbo-niveau hebt.

Wat leer je?

Je volgt de hbo-module ‘Projectmanagementvaardigheden’. Dit wordt de inleidende fase genoemd, omdat je tijdens een hbo-bachelor nog veel meer vakken volgt. Je leert onder andere om risicoanalyses te maken en een projectplan op te stellen. daarnaast leer je hoe je het eindresultaat kunt borgen. Het is een mooie basis voor iedereen die projectmanager wil worden, of voor mensen die snel een hbo certificaat projectmanagement willen behalen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 maanden
 • Kosteloos met STAP
 • In korte tijd kennis op hbo-niveau
Bekijk deze cursus

5. LOI - Praktijkgerichte cursus Projectmanagement IPMA-D

4 maanden Niveau D (IPMA-D certificaat) v.a. €556

IPMA D® is een certificering voor projectmanagers waarmee je aantoont theoretische kennis over het vak te hebben. Je leert daarnaast om kritisch te zijn over jouw eigen functioneren als projectmanager. Deze cursus van het LOI, bereidt je voor op het examen voor de IPMA D-certificering. Dit diploma staat goed op je cv, helemaal als je projectmanager wilt worden. De cursus is inclusief een examentraining.

Wat leer je?

Je start met een introductie, waarbij je leert wat projectmanagement precies inhoudt. De onderwerpen zijn: IPMA D certificering, competentieontwikkeling, projectoriëntatie en planmatig werken. Verder wordt de cursus opgesplitst in drie delen: het project, de projectmanager en de projectomgeving. In de online leeromgeving kun je op diverse manieren oefenen, nog los van de examentraining die je krijgt.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 4 maanden
 • Behaal het officiële én internationaal erkende IPMA-D certificaat.
 • Gratis met STAP-budget

6. LOI - HBO-programma Projectmanagement

2 maanden hbo (LOI-certificaat + IPMA-D certificaat) v.a. €518

Wil je in korte tijd veel over projectmanagement leren op hbo-niveau? Dat kan met het korte programma Projectmanagement. Met dit programma doe je theoretische én praktische kennis op over de IPMA-methode. Je sluit het programma af met het veelgevraagde IPMA-D certificaat, waarmee je aantoonbare kennis van projectmanagement hebt. Hoewel de cursus op hbo-niveau is, is er geen vooropleiding vereist. Wel krijg je met dit programma vrijstelling bij sommige vakken van hbo bachelors.

Wat leer je?

De cursus projectmanagement bereidt je voor op het IPMA-D examen. Alle facetten van projectmanagement worden uitgebreid besproken. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Key Result, een training- en adviesorganisatie die gespecialiseerd is in projectmanagement. Ze doen er alles aan om het lesmateriaal actueel te houden.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 2 maanden
 • Aantoonbare kennis op hbo-niveau
 • Gratis met STAP-subsdiie

7. LOI - Agile Scrum Project management (praktijkopleiding)

3 maanden mbo (LOI-diploma) v.a. €297

Er is veel vraag naar projectmanagers met Agile Scrum-kennis. Vooral in ICT-projecten in allerlei verschillende branches. Met deze cursus doe je die kennis in drie maanden op. Het is een cursus op mbo-niveau en is zelfs onderdeel van een erkende mbo-opleiding. Het niveau van de cursus is dus vergelijkbaar met vakken die je op het mbo zou volgen. Tijdens het studeren krijg je begeleiding van een ervaren docent, dus je staat er niet alleen voor.

Wat leer je?

Zoals de cursustitel al doet vermoeden, leer je alles over Agile Scrum Project management. Zo leer je op een agile manier werken en denken. Ook ontdek je hoe agile inschattings- en planningsmethodes werken. Na de cursus heb je kennis van alle agile jargon (van sprints, tot retro’s, product managers en meer) en kun je bovendien uitleggen wat de agile principes zijn.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 maanden
 • Gratis met het STAP-budget
 • Doe in korte tijd veel kennis op

Wat leer je tijdens een cursus projectmanagement?

project management

Tijdens een cursus projectmanagement leer je om een project succesvol voor te bereiden, te managen en af te ronden. Hieronder staan wat specifieke stappen waar je les over krijgt.

Risico’s inschatten

Welke factoren kunnen het behalen van het eindresultaat in de weg zitten? De uitval van medewerkers, een verandering van het budget of misschien wel een externe factuur vanuit de politiek? Als projectmanager leer je om de risico’s in kaart te brengen om zo een realistisch beeld van het proces te krijgen.

Planningen maken

Een goede planning is het halve werk! En moet goed, bedoelen we vooral realistisch. De planning moet strak zijn, maar tegelijk ruimte houden voor onverwachte ontwikkelingen. Het maken van zo’n planning is een hele kunst op zich, helemaal bij grotere en complexere projecten. Tijdens een cursus is er dan ook veel aandacht voor het maken van planningen.

Analyseren en bijsturen

Je moet goed in de gaten houden hoe het project verloopt en waar nodig bijsturen. Het is echter niet de bedoeling dat je constant iedereen op de vingers kijkt. Tijdens een cursus leer je hoe je op afstand analyseert hoe het project gaat en wanneer het tijd is om in te grijpen. Daarnaast leer je manieren om op een effectieve manier bij te sturen.

Coachen en motiveren

Als projectmanager heb je contact met veel mensen. Met de klant, die de voortgang wil weten, maar ook zeker met de teamleden. Er kan van alles in een team gebeuren waardoor het niet loopt zoals gepland. Mensen kunnen onzeker zijn, er geen zin meer in hebben, ziek worden of een inschattingsfout hebben gemaakt. Als projectmanager leer je hoe je mensen moet coachen, motiveren en het juiste duwtje in de rug te geven.

Resultaten behalen

Uiteindelijk is het de bedoeling om de afgesproken resultaten, binnen de afgesproken deadline, te behalen. Tijdens een cursus leer je hoe je de kans op succesvolle resultaten binnen je project, vergroot.

Per cursus verschillend: projectmanagementmethode

Er zijn verschillende projectmanagementmethodes. De bekendste methodes zijn agile, Prince2, IPMA, de watervalmethode en de incrementele methode. Sommige cursussen focussen zich op een specifieke methode, andere cursussen houden het algemeen.


Wanneer ben je een projectmanager?

Je bent een projectmanager als je dagelijks leiding geeft aan een team en resultaten moet halen binnen een bepaalde periode. Het verschil met een gewone manager, is dat je een tastbaar eindresultaat moet halen en dat je dagelijks betrokken bent bij de voortgang. Je moet goed kunnen organiseren, aansturen en improviseren.


Wat kun je doen als je de cursus projectmanagement hebt afgerond?

blank

Nadat je een cursus projectmanager hebt afgerond, kun je solliciteren als projectmanager, intern een project begeleiden of freelance projectmanager worden. Als je dat allemaal niet ambieert, dan kun je de vaardigheden altijd nog toepassen in je eigen (werk)leven.

Solliciteren als projectmanager

Met de juiste kennis word je sneller aangenomen bij projectmanagementvacatures. Op dit moment zijn er in heel Nederland 2800 vacatures (zie voor recente vacatures Indeed). De functie-eisen verschillen per vacature. Sommige bedrijven kijken vooral naar je persoonlijkheid en werkervaring, terwijl anderen juist erg letten op het juiste diploma. Bij een cursus krijg je niet altijd een erkend diploma, dus het is goed om hier rekening mee te houden. Zowel bij het kiezen van de cursus als bij het solliciteren op een vacature.

Intern een project begeleiden

Zit je goed op je plek bij je huidige werk, maar kun je wel wat extra uitdaging gebruiken? Vraag dan aan je leidinggevende of je intern een project mag begeleiden. Na het afronden van de cursus zou het wel leuk zijn om de kennis eens in de praktijk te brengen. Je kunt beginnen met een klein project met weinig risico’s, en daarna kun je doorgroeien naar grotere projecten. Dat is een manier om jezelf binnen je huidige baan te ontwikkelen.

Freelance projectmanager worden

Tot slot kun je als zelfstandig projectmanager aan de slag. Je laat je dan inhuren door bedrijven om projecten te managen. Het is daarbij wel handig als je wat werkervaring hebt om op je portfolio te zetten. Daarnaast helpt het om je te specialiseren in een bepaalde projectmethode of bepaalde branche. Hiermee kun je jezelf onderscheiden van andere zzp projectmanagers.

Je eigen werk beter overzien en plannen

Tijdens een cursus projectmanagement doe je veel kennis op die je in je eigen werk in kunt zetten. Je overziet beter hoeveel tijd je taken kosten, je weet hoe je een planning kunt maken en je weet wanneer je teveel op je bordje hebt. Met de opgedane communicatievaardigheden, kun je dit met je manager bespreken.


Wat voor bedrijven hebben een projectmanager nodig?

Elk bedrijf dat projectmatig werkt, heeft in principe een projectmanager nodig. In kleinere bedrijven pakt iemand de projectcoördinatie naast andere taken op. In grotere bedrijven is er een aparte functie voor de projectmanager. Veel vacatures voor projectmanagers vind je vooral in de bouw, ICT, civiele techniek en consultancy. Maar ook in andere sectoren, van de zorg tot het onderwijs tot commerciële bedrijven, kun je als projectmanager aan de slag.

Bedrijven in de bouw

De bouwsector bestaat volledig uit projecten. Of het nu gaat om een verbouwing van een woning of het uit de grond stampen van een nieuwe flat: alles moet strak gepland, gemonitord en gecontroleerd worden. Hoe groter het bouwproject, hoe meer partijen er zijn en hoe lastiger het wordt om dit goed te coördineren. Daarom werk je bij een bouwbedrijf vaak met een projectteam, in plaats van dat je alles alleen moet doen.

ICT-bedrijven

Een andere sector die niet zonder projectmanagement kan, is de ICT-sector. Veelvoorkomende ICT-projecten zijn bijvoorbeeld het maken van een website, een webshop of een nieuwe app voor de mobiele telefoon. Bij zo’n project zijn veel mensen betrokken: accountmanagers, developers, designers, testers, tekstschrijvers et cetera. Al deze mensen hebben een andere expertise en moeten samen het digitale product zien te maken. Als projectmanager zorg je dat de uren goed worden ingeschat en ingepland en dat de planning wordt gehaald. Binnen de ICT wordt vaak met de agile scrum werkmethode gekozen, waarbij je een scrum master en product owner hebt. Dat is een specifieke vorm van projectmanagement waar je een aparte opleiding voor moet volgen.

Civiele techniek

De civiele techniek gaat onder andere over het bouwen en/of onderhouden van tunnels, dijken, wegen, vliegvelden en sluizen. Gigantische projecten waar honderden mensen in werkzaam zijn. Om deze projecten in goede banen te leiden, zijn er meerdere projectmanagers nodig die onderling met elkaar samenwerken. Een uitdagende branche voor iedereen die van complexe, technische projecten houdt.

Consultancy

Consultancy-bedrijven zijn er in alle soorten en maten. Van de grote, bekende bedrijven zoals Deloitte en KPMG tot lokale organisaties of freelance consultants. Er zijn verschillende soorten consultancy: bijvoorbeeld een strategie maken of een strategie implementeren (uitvoeren). De onderwerpen van de projecten zullen per branche en organisatie verschillen. Wat deze projecten gemeen hebben? Een begin, een eind en een duidelijk doel. En natuurlijk een vast budget en een team om rekening mee te houden. Om te zorgen dat het allemaal goed verloopt, worden projectmanagers ingeschakeld.


Leren over projectmatig werken

Projectmatig werken betekent dat je effectief en efficiënt omgaat met doelstellingen, taken, mensen en de tijdsplanning van je project. Het is een gestructureerde en geplande manier om naar een project, groot of klein, te kijken. Om hier meer over te leren, kun je een training projectmatig werken volgen. Dat kan bijvoorbeeld bij de NCOI. Maar ook tijdens een cursus projectmanagement zal je meer leren over deze manier van werken. Heb je geen zin of tijd in een training of cursus? Lees dan vooral even verder. Onderaan dit artikel staan wat bronnen om meer te leren over projectmanagement. In deze lijst vind je boeken en filmpjes die gaan over projectmatig werken.


Wat voor eigenschappen heeft een projectmanager nodig?

Als projectmanager moet je georganiseerd, flexibel, stressbestendig, communicatief en een natuurlijke leider. Verder is het handig als je over financieel inzicht beschikt, maar dat is niet zozeer een eigenschap, als wel een competentie.

Georganiseerd

Wie projectmanager wilt worden, moet op alle vlakken georganiseerd zijn. Je moet in staat zijn om een project en alle onderdelen hiervan, te overzien. Ook moet je goed om kunnen gaan met time management: zowel je eigen tijd als die van je teamleden. Een van de voorbeelden is dat je zorgt dat meetings efficiënt zijn en dat je ‘nee’ durft te zeggen.

Flexibel en stressbestendig

Tijdens een project verloopt het bijna nooit zoals je het had verwacht/ gehoopt. Er ontstaan altijd onvoorziene situaties. Tegelijkertijd moet je wel gewoon doorgaan met het project, anders loopt de planning uit. Dus moet je in staat zijn om te improviseren en je aan te passen aan de situatie van alledag. Flexibiliteit, het breken van routines: als projectmanager zul je eraan moeten wennen.

Communicatief

Als projectmanager moet je ogen en oren goed open houden om in de gaten te hebben wat er van dag tot dag gebeurt. Je moet in gesprek blijven met alle betrokkenen, zowel de klant als het team, om te weten of alles volgens plan verloopt en iedereen nog happy is. Goed kunnen luisteren is hierbij de sleutel. Verder zul je je van tijd tot tijd diplomatiek moeten opstellen. Er ontstaan wel eens conflicten en je wilt natuurlijk voorkomen dat die in een ruzie uitmonden. En soms moet je iemand, op een zo goed mogelijke manier, slecht nieuws brengen.

Natuurlijke leider

Als projectmanager moet je het team aansturen, dus is het noodzakelijk dat je van nature overwicht hebt. Je moet in staat zijn om keuzes te maken, verantwoordelijkheid te nemen en interventies te doen. Dat betekent niet dat je alles hoeft te weten: je kunt alles vragen of opzoeken. Verder is het als projectleider noodzakelijk dat je kunt delegeren en controleren.


Wat kost een online cursus projectmanagement?

Een online cursus projectmanagement kost gemiddeld €490. De goedkoopste cursus op deze pagina kost €99 voor een zelfstudie van 10 maanden. De duurste cursus op deze pagina kost €839 voor een hbo-programma van 3 maanden.

Gratis cursus projectmanagement

De meeste cursussen kun je gratis volgen met de STAP-subsidie. Dat is een jaarlijkse tegemoetkoming van €1000 voor en opleiding of cursus naar keuze. De meeste cursussen op deze pagina komen in aanmerking voor STAP.


Hoe kun je zelf leren over projectmanagement?

Zelfstandig leren over projectmanagement gaat het beste via boeken, YouTube-video’s en podcasts. Verder kan het helpen om een gesprek aan te vragen met een projectmanager in je omgeving, om erachter te komen wat het werk nu echt inhoudt en of het bij je past.

Boeken

YouTube

Podcasts


Conclusie

Projectmanager zijn is niet voor iedereen weggelegd: je moet over bepaalde eigenschappen beschikken. Maar als het vak je wel ligt, dan zijn er genoeg vacatures. Voordat je kunt solliciteren, is het nodig dat je kennis over projectmanagement opdoet. Dat kan door een cursus te volgen, en opleiding te doen of door je vanuit huis te verdiepen in theorieën. Uiteindelijk is werkervaring natuurlijk wel een vereiste om een succesvolle projectmanager te worden.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies