IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Pools leren: De beste online cursus Pools 🇵🇱

Pools leren: De beste online cursus Pools 🇵🇱

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2022

Wereldwijd wordt de Poolse taal door meer dan 50 miljoen mensen gesproken. Dus na een taalcursus Pools te hebben gevolgd, zijn er veel mensen met wie je een gesprek zou kunnen voeren. En dat is handig – niet alleen op vakantie, maar ook op je werk. Daarom vind je op deze pagina uitgebreide informatie over Pools leren én tips voor cursussen en taal-apps.


Onze aanraders

1

NHA - Cursus Pools

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Tijdelijk met gratis tablet
 • Nu met 50% korting

De beste online taalcursussen Pools

1. NHA - Cursus Pools

12 maanden Beginners en gevorderden (NHA-instituutsdiploma of getuigschrift) v.a. €199
Bekijk op Nha.nl

Voor iedereen die vlot Pools wil leren of zijn Poolse taalvaardigheden wil verbeteren, is er de cursus Pools van NHA. Deze cursus maakt het een stuk makkelijker om de taal te leren. Handig voor als je graag naar Polen op vakantie gaat, of voor tijdens je werk. Het is wel zo fijn als je jouw Poolse collega’s kunt verstaan en de cultuur begrijpt. Deze cursus is in twee niveaus te volgen: beginner en gevorderd. Als je deze cursussen combineert, heb je de taal nog sneller onder de knie én ontvang je een leuke korting.

Wat leer je?

Tijdens deze allesomvattende taalcursus Pools leer je uiteraard Pools leren spreken en begrijpen. Je werkt aan je woordenschat, uitspraak en het voeren van alledaagse gesprekken. Daarnaast is er speciale aandacht voor werkgerelateerde zaken, zoals het schrijven van brieven, het maken van afspraken en natuurlijk ook de ‘smalltalk’ voor bij het koffiezetapparaat.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 maanden
 • Tijdelijk met gratis tablet
 • Nu met 50% korting
Bekijk deze cursus

2. Loi - Cursus Pools voor beginners

10 maanden Beginners v.a. €499

Wil jij in korte tijd zoveel mogelijk over de Poolse taal en gewoonten leren? Dat kan met de cursus Pools van het LOI. Hier leer je in sneltreinvaart de belangrijkste woorden, zinnen, culturele gebruiken én natuurlijk de uitspraak. De cursus is een goede basis voor iedereen die naar Polen op vakantie gaat of met Poolse mensen samenwerkt.

Wat leer je?

Tijdens de cursus Pools van het LOI leer je al binnen een maand om een eenvoudig gesprek te voeren in het Pools. De perfecte uitspraak leer je van native speakers, zodat je precies weet hoe woorden en zinnen horen te klinken. En doordat je persoonlijke en motiverende begeleiding van ervaren docenten krijgt, leer je veel sneller dan als je de taal zelf uit een boek wilt leren. De onderwerpen van de cursus zijn vooral alledaagse situaties, daarnaast leer je meer over Polen en haar inwoners.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Tijdelijk 20% korting
 • In korte tijd brede kennis opdoen

Apps om Pools te leren

1. Memrise

logo LOI

De app Memrise geeft je verschillende oefeningen om snel beter te worden in de Poolse taal. Voorbeelden zijn quizjes, woorden met elkaar verbinden en zinnen uitspreken. Door de oefeningen regelmatig te doen, breidt jouw woordenschat zich ongemerkt uit.

Waarom deze app?

 • Simpele spelletjes om Pools te leren
 • Foto's bij nieuwe woorden en uitspraken
 • Leren en entertainment in één
Bekijk de app

2. Duolingo

logo LOI

Op een speelse manier Pools leren? Dat kan met de razendpopulaire taalapp Duolingo. In deze app krijg je allerlei oefeningen en taalspellen op jouw niveau. Hoe beter jij wordt in de taal, hoe groter de uitdagingen. Je krijgt elke dag een oefening zodat het Pools langzaam vertrouwd gaat aanvoelen.

Waarom deze app?

 • Leuke en effectieve oefeningen
 • De app past zich aan op je niveau
 • Een gratis app om Pools te leren
Bekijk de app

Waar let je op bij het kiezen van een goede cursus Pools?

blank

Bij het kiezen van een taalcursus Pools let je op verschillende dingen, zoals het niveau, de begeleiding van de vakdocent en reviews en beoordelingen. Hieronder staan onderwerpen waar je op kunt letten.

Taalniveau

Taalcursussen Pools zijn grofweg op te delen in twee niveaus: beginners en gevorderden. Als helemaal geen kennis van het Pools hebt, begin je natuurlijk bij de beginnerscursus. Spreek je al een beetje Pools en twijfel je of de gevorderdencursus iets voor jou is? Volg dan een gratis proefles of vraag de docent om advies.

Studieprogramma

Tijdens een cursus Pools leer je verschillende woorden en zinnen kennen. Vaak gebeurt dit aan de hand van bepaalde thema’s, zoals eten/drinken, winkelen, de dokter et cetera. Er zijn echter ook cursussen die ingaan op werksituaties. Als je Pools voor je werk nodig hebt, dan raden we aan om een cursus te kiezen die daar aandacht aan besteden.

Studieduur

Leer jij Pools puur voor je plezier en maakt het niet uit hoelang je erover doet, of moet je de taal snel onder de knie krijgen voor een Pools congres? Wat jouw motivatie ook is: kijk altijd even hoelang een cursus duurt. Als je nog niet precies weet hoeveel tijd je per week hebt om de cursus te volgen, raden we je aan om een online thuiscursus te doen. De meeste thuiscursussen volg je namelijk op eigen tempo.

Kosten en korting

Bedenk vooraf wat een cursus jou maximaal mag kosten. Kijk ook altijd even of je een subsidie kunt krijgen. Leer je Pools voor je werk? Misschien wil je werkgever de cursus wel vergoeden of meebetalen. Nee heb je, ja kun je krijgen! Je kunt ook even wachten op een leuke korting, zoals 20% of 50% korting op het lesgeld. Ka-ching.

De begeleiding

Ben jij iemand die het liefste persoonlijke begeleiding ontvangt, bijvoorbeeld om gemotiveerd te raken of vragen te stellen? Of heb je genoeg aan een stappenplan en lesmateriaal en leer je daarna zelfstandig? Beantwoord deze vragen voor jezelf om te weten of jij de begeleiding van een vakdocent nodig zal hebben. Dit helpt je bij het kiezen van een cursus.

Reviews en beoordelingen

Om erachter te komen hoe de cursus in de praktijk is, helpt het om reviews en beoordelingen te lezen. Hierin vertellen mensen waarom ze de cursus goed vonden, wat ze minder goed vonden, hoe de docent is bevallen enzovoorts. Daarnaast kan het helpen om een proefhoofdstuk te downloaden en zo de inhoud van de cursus in te schatten. Ook kun je de docent een berichtje sturen om specifieke vragen over de cursus te stellen.


Wat zijn de opties om Pools te leren?

blank

In het kort kun je kiezen uit een klassikale cursus, privécursus, online cursus of een cursus in Polen. Hieronder lees je in grote lijnen wat de opties inhouden.

Klassikale cursus Pools

Een klassikale taalcursus lijkt nog het meeste op hoe we taal leren op school. Je zit in een klas, krijgt uitleg van een docent, kunt vragen stellen en oefent met elkaar. Dit is een goede optie voor mensen die ‘een stok achter de deur nodig hebben’. Want ja, net als bij je schooltijd, wordt de aanwezigheid bijgehouden. Ook is het een goede optie voor mensen die graag in contact komen met nieuwe mensen die ook Pools willen leren.

Online taalcursus

Bij een online taalcursus leer je dezelfde dingen als bij een klassikale cursus, alleen dan waar en wanneer je maar wilt. In plaats van dat er in de klas een geluidsfragment wordt opgezet, luister jij datzelfde fragment vanuit je favoriete stoel of vanuit de tuin. Of vanachter je bureau natuurlijk, maar net waar jij het fijnste leert. Daarnaast bieden veel online cursussen de mogelijkheid om de cursus sneller of juist langzamer af te ronden. Dat geeft je veel flexibiliteit, handig als je een drukke baan of druk gezinsleven hebt.

Privécursus Spaans

Als de klassikale of online taalcursus je niet snel genoeg gaat, kun je voor een privédocent kiezen. Bij dit cursustype krijg je een-op-een begeleiding van een docent. Je krijgt oefeningen die precies bij jouw niveau passen en kunt zoveel vragen stellen als je wilt. De nadelen zijn dat de cursus best duur kan zijn en dat het vinden van een docent niet altijd even makkelijk is.

Pools leren in Polen

In Polen zijn er natuurijk ook meer dan genoeg opties om de taal te leren. De cursussen die hier worden aangeboden, hebben vaak Engels als basis, omdat dat voor de meeste internationals een tweede taal is. Daarnaast oefen je natuurlijk door in Polen te leven: boodschappen doen, de weg vragen, eten bestellen, noem maar op. Het leukste is het om eerst de cursus te volgen en dan naar Polen te gaan, om zo je kennis in de praktijk te brengen. Zo zorg je er meteen voor dat je nieuw geleerde woorden goed blijven hangen!


Pools leren: deze onderdelen zijn er

blank

Om een nieuwe taal te leren, en dat is voor het Pools net zo, moet je leren spreken, schrijven, verstaan en begrijpen. Hieronder staat kort vermeldt waarom deze onderdelen zo belangrijk zijn.

Spelling

Bij het lezen van een Poolse tekst valt al snel op dat er veel accenten op de letters worden gebruikt. Het Poolse alfabet bestaat namelijk uit de volgende letters:

a, ą, b, c, ć, d, e, ę, f, g, h, i, j, k, l, ł, m, n, ń, o, ó, p, r, sś, t, u, w, y, z, ź, ż.

Tijdens een cursus Pools leer je wanneer je welke letters gebruikt, zodat je na het volgen van de cursus aardig kunt spellen.

Grammatica

In het verlengde van de spelling ligt de grammatica. Wat gelijk opvalt aan de taal, is het uitgebreide systeem van naamvallen. Zet je maar schrap als je het Duits met vier naamvallen lastig vindt, want de Poolse taal kent er zeven (!). Tijdens een cursus leer je stapsgewijs wat deze naamvallen zijn en hoe ze werken. Als je de logica eenmaal door hebt, wordt het steeds makkelijker. Beloofd!

Uitspraak

Wie Pools leert komt er al snel achter dat de uitspraak goed te doen is – je zegt het zoals je het schrijft. Maar woorden die overlap lijken te hebben met het Engels en met andere Slavische talen, kunnen soms zomaar een andere uitspraak hebben én wat anders betekenen! Daarom is het goed om een cursus te volgen, zodat je het meteen goed leert.

Verstaan

Jezelf uitdrukken in het Pools is al een hele prestatie, maar hoe ontcijfer je wat de ander tegen jou zegt? Helemaal als het een native speaker is die er vrolijk op los babbelt? Dat leer je tijdens een cursus Pools. Door middel van geluidsfragmenten word je steeds vertrouwder met de klanken. En uiteraard leer je ook de Poolse vertaling voor: “Kunt u dat herhalen?”

Lezen

Je Poolse taalkennis is niet compleet zonder leesvaardigheden. Tijdens de taalcursus leer je dan ook om simpele teksten, zoals straatbordjes en menukaarten, te lezen. Hoe hoger het niveau van de cursus, hoe ingewikkelder de onderwerpen worden.


Extra tips om Pools te leren

Vandaag kan je al beginnen met het leren van Pools! Er zijn namelijk meerdere manieren om je taalvaardigheden te verbeteren. Hieronder lees je wat suggesties.

Poolse media

Op het internet ben je een paar klikken verwijderd van Poolse nieuwsberichten. Door deze nieuwsberichten te ontcijferen, oefen je je leesvaardigheden en weet je gelijk een beetje wat er in Polen speelt.

Een mediakanaal om je luistervaardigheid mee te oefenen, is de radio. Online kun je naar Poolse radiozenders luisteren zoals Radio Eska, TOK FM,  Polskie radio, MF On, RMF 24, Anty Radio, Radio Moje.

Voor wie vooral graag naar muziek luistert, is het een idee om de Poolse hitlijsten in Spotify op te zoeken. Daarin staat een mengeling van internationale en nationale hits. Lees de lyrics mee om extra veel te leren!

Series en films

Op Netflix staan verscheidene Poolse films en series. Door deze (met of zonder ondertiteling) te kijken, leer je terwijl je lekker tv aan het kijken bent. Populaire films en series op Netflix, zijn:

 • The Woods
 • 1983
 • The Mire
 • The Coldest Game
 • Nobody sleeps in the woods tonight
 • All my friends are dead
 • Signs
 • The hater
 • The plagues of Breslau

Pools leren voor Dummies

De serie ‘Voor Dummies’, wie kent ‘m niet? Uiteraard is er een editie voor iedereen die Pools wil leren: Leer Pools voor dummies. Op een snelle, gemakkelijke en efficiënte manier leer je de 2000 belangrijkste woorden uit de Poolse taal volgens de 80-20 methode. Dat betekent dat je de belangrijkste woorden eerst leert.


Wat kost een cursus Pools?

Een cursus Pools volg je al vanaf €199. Dan heb je een complete beginnerscursus waarmee je een heel eind zal komen. Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de inhoud. Je geeft je geld een keer uit, dus dan is het wel zo fijn als je de juiste keuze maakt! Gelukkig bieden sommige cursussen de mogelijkheid tot 14 dagen gratis proberen.


Hoe kan ik gratis Pools leren?

Gratis Pools leren werkt nog het beste via de taalapps Duolingo en Memrise. Dan doe je waar en wanneer je maar wilt oefeningen, op jouw niveau. Daarnaast biedt de website Lingohut 125 lessen Pools aan de hand van verschillende thema’s. Van sporten tot insecten tot aan het zonnestelsel.


Conclusie

Pools leren is een prima investering in de toekomst: 50 miljoen mensen spreken de taal, ook binnen bedrijven in Nederland. Kennis opdoen en oefenen doe je bijvoorbeeld door Poolse radio te luisteren, Poolse series te kijken, een boek te kopen en het Poolse nieuws te lezen. Maar het meeste en het snelste leer je nog wel via een online taalcursus Pools. Dużo zabawy!


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies