IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

De beste (online) cursus kunstgeschiedenis

De beste (online) cursus kunstgeschiedenis

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 24 oktober 2022

Ben je dol op musea en zou je dolgraag meer te weten komen over de geschiedenis van kunst? Met een cursus kunstgeschiedenis of cultuurgeschiedenis doe jij uitgebreide kennis op. Je leert kunststromingen herkennen en verschillende kunstwerken interpreteren. Hierna kijk je met een andere blik naar kunst en zie je details die anderen ontgaan. Beschouw de cursus als een boeiende hobby ben wellicht wel een opstapje naar een baan in de museumwereld. 


Onze aanraders

1

NHA - Kunstgeschiedenis

 • Studieduur: 9 maanden
 • Nu met 50% korting
 • Tijdelijk met gratis tablet
2

Laudius - Kunstgeschiedenis

 • Tijdsduur: 9 maanden
 • Tijdelijk 50% korting
 • Erkende opleider
3

Thuiscursus - Cultuurgeschiedenis

 • Tijdsduur: 3 - 6 maanden
 • Ontdek je toekomstmogelijkheden
 • 365 dagen per jaar begeleiding
4

NTI - Cultuurgeschiedenis

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Dompel je onder in Europese cultuur
 • Vakinhoudelijke docent en persoonlijke mentor

De beste online cursussen kunstgeschiedenis

1. NHA - Kunstgeschiedenis

9 maanden v.a. €269
Bekijk op Nha.nl

Met de cursus Kunstgeschiedenis leer je de tijd te nemen om naar kunst te kijken. Je ontdekt de schoonheid van moderne en klassieke kunst en leert om dat wat je ziet, te benoemen. Dankzij de theorie over de drijfveren van kunstenaars en de verschillende kunststromingen, leer je kunst beter begrijpen en waarderen. Je ontwikkelt een oog voor details die andere mensen niet zullen zien.

Wat leer je?

Tijdens deze cursus leer je zelfstandig naar kunst te kijken met verschillende thema’s. Je leert kunststijlen kennen, raakt vertrouwd met de basisbegrippen en krijgt een globaal beeld van de Westerse kunstgeschiedenis. De kunsttakken die behandeld worden, zijn: schilderkunst, beeldhouwkunst, bouwkunst, fotografie, film, performance, muziek, dans en theater. Aan het einde van de cursus kun je een kunstwerk zelf interpreteren en in eigen worden uitleggen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Studieduur: 9 maanden
 • Nu met 50% korting
 • Tijdelijk met gratis tablet
Bekijk deze cursus

2. Laudius - Kunstgeschiedenis

9 maanden v.a. €129
Bekijk op Laudius.nl

Houd je van kunst en kijk je bij stedentrips graag naar de architectuur en exposities? Dan zal de cursus Kunstgeschiedenis je vast aanspreken. Deze cursus neemt je mee in de ontwikkeling van kunst en architectuur door de eeuwen heen. Met deze cursus breid je je kennis over kunst en architectuur uit en vergroot je je beroepsmatige mogelijkheden. Als je na de cursus door een stad loopt, bekijk je deze vanuit een historische en artistieke bril.

Wat leer je?

Het studieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: kunst- en bouwstijlen, schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur, belangrijke beeldend kunstenaars & architecten, belangrijke bouwwerken, cultuurgeschiedenis en feitenkennis. Je sluit de cursus af met een open-boek-examen en diploma of met een certificaat van deelname. Ook fijn: je krijgt je geld terug als je niet slaagt!

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 9 maanden
 • Tijdelijk 50% korting
 • Erkende opleider
Bekijk deze cursus

3. Thuiscursus - Cultuurgeschiedenis

3 - 6 maanden v.a. €189
Bekijk op Thuiscursus.nl

Wil jij je wereldbeeld verruimen met kunst- en cultuurgeschiedenis? Lijkt het jou leuk om je ontwikkelen tot een wandelende encyclopedie over steden? Daar gaat deze professionele thuiscursus Cultuurgeschiedenis je bij helpen. Aan het einde van de cursus, kun je over verschillende kunststijlen, kunststromingen en kunstwerken vertellen. Je hebt voldoende kennis opgedaan om te werken als gids, om stadsrondleidingen te geven of om te solliciteren bij een museum.

Wat leer je?

In deze cursus verdiep je je op eigen tempo in de kunststromingen van de Europese beschaving. Je leert verschillende stijlen en stromingen plaatsen. Van de Griekse en Romeinse kunst, tot de Romaanse en Gotische kunst. En van de Renaissance tot barok en rococo, de romantiek, het classicisme & realisme tot het impressionisme & symbolisme. De cursus eindigt met hedendaagse kunst en art nouveau.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 3 - 6 maanden
 • Ontdek je toekomstmogelijkheden
 • 365 dagen per jaar begeleiding
Bekijk deze cursus

4. NTI - Cultuurgeschiedenis

10 maanden v.a. €39.95
Bekijk op Nti.nl

Verheug je op een fascinerende reis door de Europese cultuurgeschiedenis met deze cursus van het NTI. In tien maanden tijd leer je de normen en waarden, eetgewoonten, klederdracht, godsdiensten, tradities, kunst en vermaak door de eeuwen heen kennen. Aan het einde van deze cursus, ben je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in de cultuurgeschiedenis van Europa.

Wat leer je?

Op chronologische volgorde maak je kennis met de ontwikkelingen in de Europese kunstgeschiedenis. Je begint met de Grieken en Romeinen, daarna ga je over op de nieuwe tijd, de nieuwste tijd en de eigen tijd. Je krijgt lessen over verschillende culturen, kunst, tradities, positie van vrouw door de geschiedenis heen, toneelspelen, muziek en sport. Het cursusaanbod is dus breder dan kunst alleen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Dompel je onder in Europese cultuur
 • Vakinhoudelijke docent en persoonlijke mentor
Bekijk deze cursus

5. LOI - Kunstgeschiedenis

10 maanden v.a. €330

Wil je meer te weten komen over de achtergrond van kunst? En wil je verbanden kunnen leggen tussen hedendaagse en oude kunst? Dan is deze thuiscursus Kunstgeschiedenis een goede, eerste stap. Na het volgen van deze cursus, herken jij in welke tijd een kunstwerk gemaakt is en onder welke stroming het behoort. Ook kun je beschrijven wat je ziet en benoemen door welke kunstenaar het werk gemaakt is.

Wat leer je?

De cursus kunstgeschiedenis bestaat uit de volgende onderdelen: historische achtergrond, kunstdisciplines, belangrijke onderwerpen uit de kunstgeschiedenis en recente geschiedenis. Het leuke aan deze cursus is dat je gratis tien online museumlessen krijgt. Daarin krijg je professionele uitleg over belangrijke museumstukken. De combinatie van beeld en geluid, zorgt voor een leuke en leerzame online museumbeleving.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 10 maanden
 • Nu met 20% korting
 • Gratis online museumlessen


Wat is kunstgeschiedenis?

blank

Kunstgeschiedenis is de studie van kunst over de hele wereld, van de oudheid tot het heden. Het omvat verschillende tijdperken, kunststromen, wereldbeelden en overtuigingen. Kunst is namelijk altijd al een manier om je uit te drukken. Daarmee is kunstgeschiedenis een goede manier om de wereld en de samenleving beter te begrijpen.


Wat leer je in een cursus kunstgeschiedenis?

blank

In een cursus kunstgeschiedenis doe je brede kennis op over de geschiedenis en interpretatie van kunst. Van de oudheid tot en met moderne kunst.

Let op: de meeste cursussen op deze pagina gaan over de kunstgeschiedenis in West-Europa. Je leert weinig over kunststromingen in andere delen van de wereld.

Wat is kunst en wat betekent kunst?

Je start de cursus met een introductie, waarin je kort leert wat kunst is. Er komen verschillende definities voorbij over wat kunst voor mensen en voor de geschiedenis heeft betekend. En natuurlijk wat kunst vandaag de dag voor functie heeft.

Welke kunstvormen zijn er?

Bij kunst denken de meeste mensen aan een schilderij of beeldhouwwerk, maar er zijn nog veel meer kunstvormen. Bijvoorbeeld toegepaste kunst, woordkunst en drama, dans, literatuur, muziek, strip en cross-over. Tijdens de cursus leer je welke kunstvormen er zijn en hoe deze van elkaar verschillen.

Welke kunststromingen zijn er?

Je leert welke kunststromingen er zijn en in welke tijd deze dominant waren. Enkele voorbeelden waar je les over zal krijgen: Middeleeuwse kunst, renaissance, romantiek, realisme, expressionisme, kubisme, abstracte kunst, minimalisme en modernisme. Let op: er zijn honderden kunststromingen, tijdens een cursus beperk je je tot de belangrijksten uit de geschiedenis. Er is te weinig tijd om tot in detail op substromingen in te gaan.

Hoe is kunst door de jaren heen veranderd?

Er zijn historici die de tekeningen in grotten als de eerste vorm van kunst beschouwen. Als je dat vergelijkt met de abstracte beelden die je vandaag de dag in steden ziet, is er best veel veranderd. Tijdens de cursus leer je hoe kunst zich in verschillende landen en tijdperken heeft ontwikkeld. En welke elementen er nog steeds terug te vinden zijn in moderne kunstwerken.

Wat zijn drijfveren van kunstenaars (geweest)?

Achter een kunstwerk gaat een hele gedachtegang schuil. Vaak is een kunstwerk een uiting van een persoonlijke mening of ervaring van een kunstenaar. Tijdens de cursus ontdek je waarom iemand een kunstwerk heeft gemaakt, welke boodschap er wordt verteld en wat je daarmee kunt doen.

Hoe interpreteer je kunstwerken?

Als twee mensen naar hetzelfde kunstwerk kijken, merken ze andere dingen op. Beide personen zullen een koe zien wanneer deze groots is geschilderd. Maar waarom die koe daar staat en wat de kunstenaar daarmee wil vertellen, is deels afhankelijk van je kennis over kunst en je persoonlijke interpretatie. Tijdens de cursus leer je details op te merken en woorden te geven aan wat je ziet.

Hoe leg je verbanden binnen de kunstgeschiedenis?

Hoe heeft de ene kunststroming de andere veranderd? Zijn er invloeden tussen landen te ontdekken? En welke collectieven kunstenaars waren er en hoe herken je hun kunstwerken? Deze en andere vragen worden tijdens de cursus beantwoord.

Variatie: cultuurgeschiedenis

Wie een breder perspectief zoekt dan kunst alleen, kan een cursus cultuurgeschiedenis kiezen. Daarmee is kunst een onderdeel van het uitgebreidere curriculum, dat ook ingaat op normen, waarden, religies en andere verschillen binnen culturen.


Wat kun je nadat je een cursus kunstgeschiedenis hebt afgerond?

blank

Nadat je een cursus kunstgeschiedenis hebt afgerond, ben je een stuk wijzer. Je herkent het tijdperk en de kunststroming van een kunstwerk en kan op professionele wijze beschrijven wat je ziet. Deze kennis opent nieuwe deuren. Je kunt:

Kunstwerken begrijpen

Voordat je kennis over kunstgeschiedenis had, vond je een schilderij of beeldhouwwerk ‘mooi’ of ‘lelijk’. De details in een gebouw vielen je wel op, maar je wist niet waarom hiervoor was gekozen. Na de cursus weet je dat wél. Je begrijpt kunstwerken en gebouwen beter en kunt hun betekenis duiden.

Stadsrondleidingen geven

Lijkt het je leuk om toeristen rond te leiden in je eigen stad en te vertellen over de kunstwerken en gebouwen uit de geschiedenis? Met een diploma kunsthistoricus heb je een verhaal om te vertellen. Let op: deze optie geldt voor mensen die een cursus met architectuurmodule hebben gevolgd. Het is niet bekend hoeveel werk er in deze sector is.

In een museum werken

Is het jouw droom om in een museum? Met kennis over kunstgeschiedenis wordt jouw cv nog interessanter voor potentiële werkgevers. Afhankelijk van de vacature en gevraagde werkervaring/diploma’s, kun je rondleidingen geven, bij de receptie werken, kinderen uitleg geven enzovoorts.

Doorstuderen tot docent kunstgeschiedenis

Als je tijdens de cursus merkt dat kunstgeschiedenis écht jouw ding is, dan kun je besluiten om door te studeren. Bijvoorbeeld op het hbo of op de universiteit, waar je een uitgebreide studie tot kunsthistoricus volgt. Hierna heb je voldoende kennis om anderen te doceren over dit mooie vak. Misschien kun je zelfs solliciteren bij de opleider waar jij je opleiding(en) hebt gevolgd!

Een eigen kunstblog beginnen

Een kunstblog is een superleuke manier om jouw kunstervaringen bij te houden. Maak foto’s van je favoriete kunstwerken en schrijf jouw persoonlijke mening over het kunstwerk op, samen met wat historische feiten. Dat is niet alleen een mooi logboek voor jezelf, maar ook een leuke manier om anderen kennis te laten maken met kunst. Is schrijven niet zo jouw ding? Dan kun je (korte) video’s maken.


Hoe lang duurt een cursus kunstgeschiedenis?

Een online cursus kunstgeschiedenis duurt gemiddeld 8 maanden. De kortste cursus op deze pagina, rond je na minimaal 3 maanden af. De langste cursus op deze pagina duurt ongeveer 10 maanden.

Het gaat om de gemiddelde studieduur. Bij de meeste opleiders studeer je namelijk op eigen tempo. Dat betekent dat je de cursus sneller, maar ook langzamer af kunt ronden.


Wat zijn de kosten van een cursus kunstgeschiedenis?

Een online cursus kunstgeschiedenis kost gemiddeld €190, gebaseerd op de cursussen op deze pagina. Dat is gemiddeld €24 per maand.

Kortingen

Let bij het kiezen van een cursus op de kortingen, daarmee kun je tientallen euro’s besparen. Soorten kortingen zijn:

 • 20% korting
 • 50% korting
 • Geen inschrijfgeld
 • Geld terug als je niet slaagt
 • Cadeau bij inschrijving
 • Gratis herexamen
 • Gratis langer studeren

Zelf leren over kunstgeschiedenis

blank

Een (online) cursus is niet de enige manier om meer over kunstgeschiedenis te leren. Je kunt websites bezoeken, boeken lezen en YouTube-video’s bekijken. En natuurlijk doe je er goed aan om regelmatig naar het museum te gaan. Met een museumjaarkaart kan dat al vanaf €64,90 per jaar!

Waar kun je online meer leren over kunstgeschiedenis?

 • Smarthistory – art history – een van ’s werelds meestbezochte websites over kunstgeschiedenis. Biedt interessante essays en video’s voor zowel beginners als experts.
 • Artsalonholland.nl – “Website over beeldende kunst met kunstencyclopedie, kunstgeschiedenis en kunstenaarsbiografieën, beroemde meesterwerken van oude en moderne kunst” (quote van eigen website).
 • Kunstgeschiedenis.jouwweb.nl – Een educatieve site over kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing. Speciaal opgericht voor studenten van havo, vwo en het vak Culturele, Kunstzinnige Vorming (CKV).
 • RKD.nl – Website van het Nederlandse Instituut voor Kunstgeschiedenis. Bekijk nieuws over kunst, agenda-items over tentoonstellingen en duik in de uitgebreide documentatie.
 • Kunstvensters.nl – Een website met een overzicht van de belangrijkste stromingen in de Westerse kunst. Maandelijks vind je nieuwe informatie over kunstwerken, kunstenaars en musea uit de geschiedenis.
 • Metmuseum.org – de website van het bekende museum Metropolitan Museum of Art in New York. Hun website bevat veel informatie en is een goede bron voor kunstliefhebbers.

Boeken

YouTube


Conclusie

Kunst loopt als een rode draad door de Westerse beschaving heen. Tijdens een cursus kunstgeschiedenis leer je de belangrijkste kunststromingen van de afgelopen eeuwen kennen. Dat kan al vanaf €24 per maand. Heb je geen tijd of zin in een cursus? Verrijk je kennis dan met websites, boeken en YouTube-video’s. En vergeet niet om regelmatig een museum te bezoeken!


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies