IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Gebarentaal leren: De beste (online) cursus gebarentaal

Gebarentaal leren: De beste (online) cursus gebarentaal

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 25 augustus 2022

In Nederland wonen naar schatting 1,5 miljoen slechthorende en dove mensen. Onderling communiceren deze mensen met de Nederlandse Gebarentaal (NGT): een taal die uit handen, houding en mimiek bestaat. Het kost tijd en oefening om deze taal te leren, helemaal als je hier niet mee bent opgegroeid. Gelukkig zijn er enkele goede cursussen beschikbaar plus gratis manieren om gebarentaal te leren. Op deze pagina lees je meer informatie over alle mogelijkheden.


Onze aanraders

1

NHA - Cursus Gebarentaal

 • Tijdsduur: 8 maanden
 • Tijdelijk met gratis tablet
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP

Beste cursussen gebarentaal

1. NHA - Cursus Gebarentaal

8 maanden v.a. €579
Bekijk op Nha.nl

Wil jij voor je werk of voor vrienden en/of familieleden gebarentaal leren? Met de Cursus gebarentaal leer je vanuit huis om te communiceren met doven en slechthorenden. Als je nieuw bent in de wereld van gebarentaal, kan het erg ingewikkeld lijken. Maar met deze praktische cursus, inclusief de hulp van een docent, leer jij de belangrijkste gebaren makkelijk aan.

Wat leer je?

Tijdens deze cursus leer je ongeveer 2000 gebaren en 300 volledige zinnen. Alles wat je leert, is gestandaardiseerd en onderdeel van de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Je leert je voorstellen, praten over familie, het weer, eten en drinken en andere alledaagse thema’s. Ook leer je verschillende werkwoorden gebruiken en gevoelens uit te drukken met mimiek. Verder leer je meer over de dovencultuur, communicatietips, doofblindheid en de taalontwikkeling van doven en slechthorenden. Het is dus een hele volledige cursus die je vanuit huis kunt volgen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 8 maanden
 • Tijdelijk met gratis tablet
 • Nu met 50% korting of gratis met STAP
Bekijk deze cursus

2. LOI - Nederlandse Gebarentaal

4 maanden NGT-AB1 (LOI-diploma) v.a. €860

Met de cursus Nederlandse Gebarentaal leer je om in het dagelijks te communiceren met doven en slechthorenden. Deze opleiding is ontwikkeld met de Stichting Nederlands Gebarencentrum, hét landelijke expertisecentrum in de Nederlandse Gebarentaal. Je wordt dan ook getraind door deskundige (dove) docenten van de stichting. Verder ga je met drie vrijwilligers oefenen om in gebarentaal te communiceren. De cursus is dus zeer praktijkgericht.

Wat leer je?

Tijdens deze cursus volg je een module van 17,5 uur, verdeeld over klassikale lessen van 2 tot 2,5 uur. Je leert het basisgebarenlexicon en de basisprincipes van de grammatica. Daarnaast krijg je veel oefeningen om je visueel, expressief en motorisch uit te drukken. Ook fijn: tijdens de cursus krijg je gratis toegang tot het online gebarenlexicon en woordenboek. Oefenen doe je waar en wanneer je maar wil met de Lexicon-filmpjes.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 4 maanden
 • Ontwikkeld i.s.m. de Stichting Nederlands Gebarencentrum (NGC
 • Gratis gebarentaal leren met STAP-subsidie

De beste app om gebaren te leren

1. Kindergebaren

logo LOI

De KinderGebaren app is een Nederlandstalige app om kinderen gebaren te leren. Deze app is speciaal ontwikkeld voor en door ouders en familie van dove of slechthorende kinderen. De app werkt heel eenvoudig: je ziet een lijst met alledaagse onderwerpen, zoals dieren, emoties en voeding. Als je ergens op klikt, zie je een plaatje, geluidsfragment en de bijpassende gebarentaal.

Waarom deze app?

 • Gebarentaal app voor en door kinderen
 • De app is in het Nederlands
 • Gratis app om eenvoudige gebaren te leren
Bekijk de app

Wat leer je in een cursus gebarentaal?

blank

Met een cursus gebarentaal leer je om met doven en slechthorenden te communiceren. In plaats van woorden, gebruik je gebaren en gezichtsuitdrukkingen om een gesprek te voeren. Tijdens een cursus leer je de basisprincipes van gebarentaal, de belangrijkste gebaren, grammatica, expressie en mimiek en informatie over wat je met de taal kunt. Om goed te worden in gebarentaal, moet je natuurlijk veel oefenen. Daarom zijn de cursussen praktijkgericht.

De gebarentaal uit Nederland

Gebarentalen zijn over de hele wereld anders. Dat komt doordat de taal op een natuurlijke manier is ontstaan en niet is uitgedacht. Naar verwachting bestaan er op dit moment 140 gebarentalen wereldwijd. Tijdens een cursus NGT, leer je de Nederlandse gebarentaal kennen, afgekort als NGT.

Basisprincipes gebarentaal

Je leert wat gebarentaal is en wat je ervoor nodig hebt om met doven en slechthorenden te communiceren. Daarnaast kom je meer te weten over de zogeheten dovencultuur in Nederland. Wat maken doven en slechthorenden zoal mee, waar loopt men tegenaan in de maatschappij, wat betekent doof zijn voor de taalontwikkeling? Op dit soort vragen krijg je antwoord.

Gebaren (zelfstandig naamwoorden en werkwoorden)

De kern van de cursus is natuurlijk het aanleren van gebaren. Als je nieuw bent met gebarentaal, dan start je tijdens de cursus helemaal vanaf het begin. Eerst leer je bijvoorbeeld om jezelf voor te stellen, daarna leer je stapsgewijs om andere dingen te vertellen en te begrijpen. De woorden die je leert zijn zelfstandige naamwoorden, aangevuld met werkwoorden. Na het afronden van de cursus ben je dus in staat om zinnen te maken.

Grammatica

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat de Nederlandse Gebarentaal een volwaardige taal is. Het is dus geen een-op-een uitbeelding van het gesproken Nederlands. Dat zie je vooral terug in de grammaticaregels. Zo worden de werkwoorden op een andere manier vervoegd en staan woorden op een andere volgorde in de zin. In het begin zal dat best even wennen zijn, maar met een goede cursus leer je deze nieuwe grammaticaregels snel genoeg.

Expressie en mimiek

Gebarentaal bestaat uit handgebaren, mimiek en houding. De laatstgenoemden, mimiek en houding, zijn ontzettend belangrijk om je emoties en gevoelens uit te drukken. Het zal in het begin even wennen zijn. Misschien voelt het zelfs overdreven, om allerlei gezichten op te zetten. Toch is het dé manier om beter te communiceren. Tijdens de cursus leer je hoe dit moet en wen je er alvast aan.

Oefenen in de praktijk

Praktijkoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van gebarentaalcursussen. Deze taal leer je namelijk niet zomaar uit een boekje. Je communiceert immers met je lichaam en je gezicht. Hoe de cursus jou laat oefenen, verschilt per aanbieder. Veelvoorkomende manieren zijn: praktijkdag om te oefenen, een klassikale les, een rollenspel of feedback op een video.

Toekomstmogelijkheden

Als je de Nederlandse gebarentaal als horende beheerst, kun je communiceren met doven en slechthorenden in jouw omgeving. Bijvoorbeeld familie, vrienden of collega’s. Daarnaast kun je onbekenden helpen om iets voor hen te ‘vertalen’. Maar kennis van NGT biedt tegelijkertijd mooie kansen in je werk. Als je bijvoorbeeld in de zorg werkt, zal je vaker dan gemiddeld met dove en/of slechthorende patiënten werken. Ook in andere sectoren kan je jouzelf onderscheiden met NGT-kennis.


Waarom is het handig om een cursus gebarentaal te doen?

blank

Met een cursus gebarentaal, leer je communiceren met doven en slechthorenden in Nederland. In Nederland wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen die doof en slechthorend zijn of zijn geworden. Grote kans dat jij wel een of meerdere dove personen kent. In je familie, in je directe omgeving of op het werk. Door een cursus te leren, verdiep je je in hun wereld en leer je om gesprekken met elkaar te voeren.

Gebarentaal op de werkvloer

Daarnaast komt de kennis van gebarentaal van pas op de werkvloer. In elke organisatie kom je wel eens in contact met iemand die doof of slechthorend is. Jij kan diegene dan als een van de weinige horenden, helpen.

In de zorg is veel vraag naar horenden die de taal kunnen. Lichamelijke en geestelijke beperkingen, gaan namelijk vaak gepaard met minder goed kunnen horen.

Een diploma gebarentaal, is bovendien een mooie start naar een carrière als doventolk. Er zijn op dit moment meerdere vacatures in dit vakgebied. Met een beetje mazzel wil jouw nieuwe werkgever je zelfs verder opleiden.

Waarom leren via een cursus?

De Nederlandse gebarentaal is een eigen taal met een alfabet, grammaticaregels en zelfs eigen woordgrappen. Deze regels zijn, net als bij andere talen, gestandaardiseerd. Dat is gedaan zodat iedereen dezelfde gebaren leert en er minder snel miscommunicatie ontstaat. Door een cursus te volgen, weet je zeker dat je de officiële gebaren leert herkennen en maken. Daarnaast word je stap voor stap geïntroduceerd in de wereld van gebarentaal, het studieprogramma zit goed in elkaar. Verder krijg je persoonlijke begeleiding om je vaardigheden te ontwikkelen. Dat heb je met zelfstudie natuurlijk niet.

Wat kost een cursus gebarentaal?

Een cursus gebarentaal kost gemiddeld €700 voor een cursus van een half jaar. Dat geldt in elk geval voor de twee cursussen op deze pagina.

Hierdoor verschillen de kosten

Hoeveel een cursus kost, hangt van de volgende factoren af:

 • Hoeveel lesuren heeft de cursus? Hoe meer lesuren de cursus bevat, hoe duurder de cursus zal zijn.
 • Is de cursus online, klassikaal of een combi? Meestal is een online cursus het goedkoopste en een klassikale cursus het duurste. Een combinatie zit er tussenin.
 • Hoeveel begeleiding krijg je? Hoe meer begeleiding je krijgt, bijvoorbeeld in de vorm van praktijkdagen of persoonlijke feedback, hoe duurder de cursus.
 • Hoe is de certificering? Een cursus waarbij je een diploma krijgt, is meestal duurder dan een cursus waarbij je een certificaat of getuigschrift krijgt.

Gratis gebarentaal leren

Het is mogelijk om kosteloos gebarentaal te leren. Dat kan bijvoorbeeld met het STAP-budget. Het STAP-budget is een subsidie van €1000 waar iedereen die in Nederland werkt, recht op heeft. De twee gebarentaalcursussen kunnen gratis gevolgd worden met het STAP-budget.

Een andere manier om jouw cursus vergoed te krijgen, is door een vergoeding van je verzekering. Verderop lees je hoe dat zit. Tot slot kun je jouw werkgever vragen om de cursus (deels) te vergoeden met het opleidingsbudget. Het leren van gebarentaal verbreedt jouw horizon, talenkennis én het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling.


Vergoeding van je verzekering, wanneer krijg je deze cursus vergoed?

In deze situaties kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding van je verzekering:

 • Je bent zelf doof of slechthorend
 • Je hebt een kind dat doof of slechthorend is
 • Je hebt een ander familielid dat doof of slechthorend is

Of je inderdaad een vergoeding krijgt, hangt af van bepaalde criteria. Deze criteria worden altijd persoonlijk beoordeeld, op basis van jouw situatie en jouw verzekeringspakket. Als je inderdaad recht hebt op een vergoeding, geeft de verzekeraar jou een zogeheten indicatie. Hiermee toon je bij de onderwijsinstelling aan dat je cursus vergoed wordt.


Zelf gratis gebarentaal leren

blank

Wordt jouw cursus niet vergoed of heb je op dit moment geen belangstelling voor een cursus? Geen probleem. Er zijn andere manieren om jezelf NGT aan te leren, namelijk via YouTube, boeken, lerengebaren.nl en accounts op Instagram.

YouTube

Op YouTube vind je diverse filmpjes voor doven en slechthorenden en voor mensen die gebarentaal willen leren. Het is echter wel belangrijk dat je een Nederlandstalig filmpje kiest, omdat de gebarentaal dus per land verschilt (tenzij je graag gebaren uit een ander land leert, natuurlijk). Hierbij alvast wat leuke filmpjes en kanalen om mee te starten:

 • Koninklijk Kentalis, de organisatie die al 225 doven en slechthorenden ondersteunt, heeft een eigen kanaal met allerlei video’s waarin je meer leert over doven(taal).
 • Het Nederlandse Gebarencentrum heeft een eigen kanaal met leuke en leerzame video’s.
 • Het kanaal DSWRijswijk heeft drie filmpjes met woordenboeken voor doven: eten en drinken, familie en conversatie.
 • Een ondertitelde video over het Nederlandse alfabet in gebarentaal.
 • Een minicursus Nederlandse Gebarentaal.
 • Een video over woordgrapjes in gebarentaal.
 • Video met dagen van de week in Nederlandse gebarentaal.

Boeken

Veel gebaren en uitdrukkingen kun je illustreren of fotograferen en dus in een boek verwerken. Hieronder wat boeken waarmee je bekend wordt met de wereld van de doven en de daarbij horende gebaren:

Lerengebaren.nl

Gratis en zelfstandig gebarentaal leren, kan online via lerengebaren.nl. Deze website bevat ongeveer 3000 gestandaardiseerde gebaren die regelmatig bijgewerkt worden. Deze gebaren zijn opgenomen in filmpjes en zijn kosteloos te gebruiken en te verspreiden. Daarnaast heeft de website een handig gebarenwoordenboek, waar je eenvoudig op zoekt hoe je een bepaald gebaar uitbeeldt.

Instagram

Via Instagram kun je diverse accounts voor en/of door slechthorenden volgen. Hieronder een selectie van accounts waar je hopelijk wat aan hebt:

 • De gebarenchallenge. Een account met gebaren, dilemma’s onder doven en een inschrijflink voor een online cursus.
 • Gebarentaalvoorjou. Een toegankelijk account met leuke filmpjes om gebarentaal te leren.
 • Doktergebarentaal. Een account waarmee je elke dag een nieuw gebaar kunt leren.

Conclusie

Communiceren met je handen, houding en mimiek: het is een vak apart. Tijdens een cursus gebarentaal leer je de basisbeginselen goed kennen. Zo’n cursus is vaak gratis te volgen met de STAP-subsidie, een vergoeding vanuit je werkgever en in sommige gevallen van uit je (zorgverzekeraar.

Na het volgen van de cursus, kun je met doven en slechthorenden communiceren. Een onmisbare vaardigheid voor iedereen die met dove of slechthorende familieleden of vrienden wil ‘spreken’.

Tegelijk is het een goede vaardigheid om op het werk te hebben. Een diploma Nederlandse gebarentaal is bovendien een mooie start om doventolk te worden, mocht je die ambitie hebben.

Een cursus is niet de enige manier om gebarentaal te leren: met  YouTube, Instagram, boeken en de website lerengebaren.nl kom je ook een heel eind.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies