IC.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving voor een cursus.

Wat is de beste online typecursus voor kinderen?

Wat is de beste online typecursus voor kinderen?

Foto Anne von Gleich
Anne von Gleich
Laatst bijgewerkt: 7 oktober 2022

Typen is een belangrijke vaardigheid in de 21e eeuw. Wie snel kan typen, heeft een grote voorsprong op de studie en op het werk. Snelheid is niet het enige dat belangrijk is: het gaat ook om de juiste houding, zodat je geen RSI in je vingers krijgt. Om goed te leren typen, moet je zo jong mogelijk beginnen. Dan leer je het gelijk vanaf de eerste dag op de juiste manier aan. Daarom lees je in dit artikel uitgebreide informatie over typecursussen voor kinderen. En je krijgt antwoord op de vraag: wat is de beste online typecursus voor kinderen?


Onze aanraders

1

LOI Kidzz - Typecursus

 • Tijdsduur: 20 weken
 • Spelenderwijs leren met typegames
 • €30 korting + gratis spionnenpakket
2

Donald Duck - Ducktypen.nl

 • Tijdsduur: 5 - 6 maanden
 • Een gratis proefles
 • Nu met 25% korting

De beste online typecursus om blind te leren typen

1. LOI Kidzz - Typecursus

20 weken v.a. €149
Bekijk op Loikidzz.nl

De bekende opleider LOI heeft een speciale online academy voor kinderen: LOI Kidz. Met de cursus Typen leert je kind thuis om zelfstandig te typen. De makers van de cursus hebben er een leuke game-ervaring van gemaakt, zodat je kind met plezier leert. Zo kan je virtueel door de typeschool lopen en deelnemen aan een online spionnenavontuur.

Wat leer je?

In 20 weken leert je kind blind typen. Het is een cursus die je zelfstandig doet, maar door de leuke verhaalfiguren die voorbijkomen, voelt het alsof je het samen doet. Wat deze cursus inhoudelijk goedmaakt, is dat de oefeningen worden aangepast op de leerling. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met bepaalde letters, komen de lastige letters vaker terug in de oefeningen. Net zo lang totdat je kind alle toetsen beheerst.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 20 weken
 • Spelenderwijs leren met typegames
 • €30 korting + gratis spionnenpakket
Bekijk deze cursus

2. Donald Duck - Ducktypen.nl

6 maanden v.a. €75
Bekijk op Ducktypen.nl

Is jouw zoon of dochter gek op Donald Duck? Kijk dan niet verder, want je hebt de beste typecursus bij deze gevonden. Bij Ducktypen leer je blind typen als verslaggever van Duckstadkrant. Je speelt minigames met de inwoners van Duckstad en leer zo spelenderwijs het toetsenbord te beheersen. Alle uitkomsten van de games, komen in de krant te staan.

Wat leer je?

Tijdens deze vrolijke typecursus leer je om blind te typen.  De deelnemer krijgt daarbij begeleiding van een persoonlijke mentor: meester Warbol. Dit personage geeft vooraf uitleg en voorziet elke oefeningen van positief en stimulerend commentaar. Als ouder, kun je tijdens de cursus in het dashboard zien hoe ver je kind is. Het is ook mogelijk om vanuit het dashboard een motiverend berichtje te sturen.

Bekijk de gratis proefles

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 5 - 6 maanden
 • Een gratis proefles
 • Nu met 25% korting
Bekijk deze cursus

3. Pica typecursus

12 weken v.a. €49

Pica Typen is naar eigen zeggen de beste typecursus voor kinderen. Smaken verschillen, maar dat het een goede keuze is, staat vast. Gemiddeld wordt deze cursus namelijk beoordeeld met een 8,4. Dat heeft onder andere te maken met de 100% diploma garantie en de beschikbaarheid van extra begeleiding van een docent. Na het afronden van de cursus, gaat jouw kind goed voorbereid naar het voortgezet onderwijs.

Wat leer je?

In twaalf weken leer je razendsnel en zonder fouten te typen. En dat door maar 15 minuten per dag te oefenen. De type-opdrachten worden afgewisseld met quizjes, grappige filmpjes en gave foto’s. Hierdoor blijft de cursus leuk en gevarieerd. Tijdens de cursus heb je een eigen typecoach die je helpt en de voortgang in de gaten houdt. Aan hem of haar kun je tussendoor vragen stellen over de cursus.

Waarom deze cursus?

 • Tijdsduur: 12 weken
 • Nu met gratis familiespel
 • Leuke deal met 30% korting

Wat leert je kind in een typecursus?

blank

Tijdens een cursus leert je kind om blind te typen en om de juiste houding achter het toetsenbord aan te nemen. De lessen vinden plaats in een speelse online leeromgeving, zodat je kind met plezier leert. Hieronder lees je wat meer informatie over wat de cursusonderdelen inhouden.

Blind typen

Het uitgangspunt van een typecursus voor kinderen is dat het kind blind leert typen. Dat betekent dat het kind alle tien de vingers gebruikt om woorden te typen. Daarbij hoeft het kind niet op het toetsenbord te kijken, maar kan hij of zij de ogen op het scherm gericht houden. Daarom de term ‘blind’. Bij wijze van spreken kan je kind na het afronden van de cursus, met de ogen dicht een stuk schrijven. Die vaardigheid is heel handig als je in het donker moet typen, of als je moet notuleren.

Foutloos typen

Tijdens een typecursus ligt de focus op foutloos typen. Het gaat dan vooral om slordigheidsfoutjes, zoals een letter missen, een letter dubbel typen of twee letters door elkaar halen. Tijdens de oefeningen moet het kind bepaalde woorden of zinnen overtypen en de computer controleert dan of de letters en cijfers overeenkomen. Hoe meer er geoefend wordt, hoe minder fouten je kind zal maken. Let op: tijdens een typecursus leer je niet om te spellen. Natuurlijk zal het overtypen van verhaaltjes indirect wel bijdragen aan het taalbegrip van het kind.

De juiste houding

Bij de meeste typecursussen voor kinderen wordt er informatie gegeven over hoe je achter de computer zit. Door rechtop te zitten met de armen op de juiste hoogte, voorkom je vervelende nek- en rugklachten. Uiteraard leer je wat de juiste houding van de vingers, polsen en handen is. Er is een vaste manier over welke vingers je voor welke toetsen gebruikt, en die manier wordt in elke typecursus uitgelegd.

Snel typen

Naast blind en foutloos typen, is snelheid een belangrijk onderdeel van de typecursus. Want als je met tien vingers tikt, maar nog steeds ontzettend traag bent, schiet je er weinig mee op. Daarom leer je tijdens een typecursus om steeds sneller te typen.


Hoeveel aanslagen per minuut leer je bij een typecursus?

blank

Na een typecursus op de basisschool, behaalt een kind gemiddeld 150 – 220 aanslagen per minuut. Na een jaar ervaring op te hebben gedaan na de cursus, loopt de snelheid op tot 300 aanslagen per minuut. Dit wordt ook wel afgekort met APM. Als je op jonge leeftijd leert typen en daarna veel ervaring opdoet, behaal je als (jong)volwassene de indrukwekkende typesnelheid van 350 tot 450 aanslagen per minuut. Mensen die heel veel moeten typen voor hun werk, behalen nog veel hogere snelheden.


Hoe meet je hoeveel aanslagen je per minuut kunt doen?

Tijdens oefeningen van de typecursus, kun je zien hoeveel aanslagen per minuut je kunt doen en hoeveel % je foutloos typt. Maar hoe meet je zonder cursus hoeveel aanslagen per minuut je kunt doen? De makkelijkste manier is via een website, zoals deze. Onderaan staat een typetest waarin je in 1 minuut meet snel je typt. Tijdens deze test typ je een verhaaltje over en bij elke fout die je maakt, wordt er 5 APM van je score afgetrokken. Aan het einde zie je jouw aanslagen per minuut en hoeveel woorden per minuut dat zijn. Je mag de test altijd gratis opnieuw doen, dus dan kun je gelijk zien of je vooruitgang boekt!


Waarom typeles? Wat zijn de voordelen?

blank

Typeles is de enige manier om snel, foutloos en blind te leren typen. Als je jezelf leert om te typen, dan zet je je vingers ongetwijfeld op de verkeerde plekken neer. Je gebruikt misschien vijf, zes of zeven vingers terwijl je met tien vingers veel beter zou kunnen typen. Achteraf is het heel lastig om verkeerd aangeleerd typegedrag af te leren. Maar er zijn meer voordelen.

Je leert op hoge snelheid typen

Het belangrijkste voordeel is dat je snel leert typen. Hierdoor kost alles minder tijd. Van het zoeken van informatie op internet, tot het schrijven van een e-mail of het opstellen van een rapport. Voor kinderen is er het grote voordeel dat huiswerk maken, dat steeds vaker digitaal moet, minder tijd kost.

Je leert om zo min mogelijk fouten te maken

Tijdens een typecursus leer je om nauwkeurig en precies te tikken. Een vaardigheid waar je nog veel profijt van gaat hebben. Want iedereen die de schoolperiode al achter de rug heeft, kent het negatieve effect van slordigheidsfouten op je proefwerk of tentamen. Door een typecursus te volgen, verklein je de kans op dat soort vervelende foutjes.

Voorsprong bij je studie

Een typediploma maakt naar school gaan en studeren veel makkelijker. Tijdens de les of het college ben je beter in staat om aantekeningen op de computer te maken, verslagen schrijf je sneller én je kunt op hoge snelheid chatten met je docent en met je klasgenoten.

Een typediploma staat goed op je cv

Nu investeren in een typecursus, is een van de beste keuzes voor de toekomst. Een typediploma staat namelijk erg goed op je cv. En hoe meer ervaring je daarnaast hebt opgedaan, des te sneller je bent. Dus als je als kind al een typediploma hebt gehaald, zal de werkgever dat des te meer op prijs stellen.

Je voorkomt vervelende klachten

Als je niet blind kunt typen, dan zit je waarschijnlijk krom over je toetsenbord gebogen om te kijken waar de letters zitten. Dit kan nek- en rugklachten veroorzaken. Daarnaast positioneer je je handen op de verkeerde manier op het toetsenbord. Op den duur kan dat klachten geven in de botjes en gewrichten van je pols en hand.

Typecursus is leuke manier om te leren

Leren typen is eigenlijk best wel saai. Helemaal voor kinderen die al genoeg andere dingen moeten leren. Maar met een typecursus, wordt het plotseling een stuk leuker! Typecursussen voor kinderen zijn zó ingericht dat ze kinderen uitdagen, motiveren en enthousiasmeren. De meeste cursussen bevatten bijvoorbeeld kleine spelletjes om kinderen op een leuke manier uit te dagen hun typevaardigheid te verbeteren.


Waaraan voldoet een goede typecursus voor kinderen op basisonderwijs?

blank

Een goede typecursus voor kinderen op het basisonderwijs, voldoet aan de volgende punten: erkend opleidingsinstituut, positieve beoordelingen, spelenderwijs leren, simpele instructies, een type-diploma, goede informatie voor ouders en een betaalbare prijs.

Erkend opleidingsinstituut

Als je een cursus wilt volgen, welke cursus dan ook, is het aan te raden om dit via een erkend opleidingsinstituut te doen. Dan weet je zeker dat het een betrouwbare en professionele opleider is en dat je niet opgelicht wordt. Alle genoemde cursussen op deze pagina worden gegeven vanuit een erkend opleidingsinstituut.

Positieve beoordelingen

De kwaliteit van een cursus kun je vaak achterhalen door beoordelingen te lezen. Hoe hoger de beoordeling is, hoe beter de cursus is! Bij een typecursus is het goed om beoordelingen van zowel kinderen als ouders te bekijken. Zo krijg je het beste beeld van de cursus.

Spelenderwijs leren

Kinderen leren het beste spelenderwijs. Een goede typecursus is hierop ingericht en maakt van de oefeningen een leuk spelletje. Bij een online typecursus wordt vaak gewerkt met online spelletjes om het kind uit te dagen, of leuke (strip)figuren die jouw kind door de oefeningen heen te loodsen.

Simpele instructies

Een kind dat op de basisschool zit, kan al aardig Nederlands lezen en schrijven. Maar het is nog lang niet op het niveau van een volwassene. Het is belangrijk dat de cursus is afgestemd op het taalniveau van basisschoolkinderen. De instructies moeten duidelijk, kort en begrijpelijk zijn voor alle kinderen van groep 5, 6, 7 en 8.

Goede informatie voor ouders

Als je je oriënteert op een typecursus voor je kind, is het prettig als je vooraf weet wat je kunt verwachten. Tijdens de cursus wil je natuurlijk ook graag op de hoogte blijven van hoe het gaat, zonder dat je jouw kind er elke keer naar moet vragen. Vind jij dit onderdeel belangrijk? Kies dan een cursus waarbij je als ouder inzicht hebt in de voortgang.

Betaalbare prijs

Een typecursus voor kinderen van de basisschool hoeft echt niet veel te kosten. Als je twijfelt tussen twee cursussen die allebei even goed zijn, kun je gerust de goedkoopste kiezen. Het loont om op zoek te gaan naar een cursus met korting of gratis extra’s.

Behalen van typediploma

In hun jonge jaren, lijken kinderen de diploma’s haast te sparen! Van het veterstrikdiploma tot het zwemdiploma en nu ook het typecursus diploma. Voor kinderen is het motiverend als ze een diploma kunnen halen. En dit staat bovendien goed op hun toekomstige cv.


Wat is de beste gratis online typecursus?

De beste gratis online typcursus voor kinderen en volwassenen, is Typelesonline.nl. Deze cursus is er voor alle leeftijden en is, in tegenstelling tot sommige andere cursussen, 100% Nederlands. Tijdens deze online typecursus, krijg je korte oefeningen waarmee je foutloos en blind leert typen. Op een QWERTY-toetsenbord (de standaard in Nederland) of op een AZERTY-toetsenbord (de standaard in België). Het grote voordeel van deze typecursus is dat je er niets voor betaalt. Het is gratis. Een nadeel is dat veel mensen de oefeningen saai vinden. Voor kinderen kan dat erg demotiverend werken.


Wat kost een typecursus voor kinderen (incl. typediploma)?

Een typecursus voor kinderen, inclusief diploma, kost gemiddeld €75. De goedkoopste typecursus op deze pagina is €49 en de duurste is €149. Deze prijzen zijn inclusief het lesmateriaal. Kies het liefst een cursus waarbij het diploma gegarandeerd is, anders is het zonde van je geld.


Vanaf welke leeftijd kan een kind beginnen met een typecursus?

Er is veel onderzoek gedaan naar de juiste leeftijd om te starten met een typecursus. De meeste onderzoekers vinden 8 jaar een geschikte leeftijd om te beginnen. Voor de snelle leerlingen onder ons, is 7 jaar ook prima. Vanaf 7 á 8 jaar kan elk kind leren typen. Er wordt echter wel aangeraden om de typecursus vóór de middelbare school te behalen, dus voordat een kind 11 of 12 jaar oud is.


Hoe lang duurt het voordat een kind kan leren typen?

Het duurt gemiddeld vier maanden voordat een kind kan typen. De cursussen nemen drie tot zes maanden in beslag, afhankelijk van welke cursus je kiest. Daarna moet er natuurlijk geoefend worden. Voordat een kind echt heel goed is in het blind, snel en foutloos typen, ben je meestal een jaar verder.


Kan een kind met dyslexie typecursus volgen?

Ja, een kind met dyslexie kan zeker een typecursus volgen. Tijdens de typecursus wordt namelijk voorgezegd wat er geschreven moet worden, het kind hoeft dus niet na te denken over de spelling. Natuurlijk kan het behalen van het typediploma wel wat lastiger gaan, vooral bij erge dyslexie. Maar als het kind eenmaal goed kan typen, zal hem of haar dit veel energie opleveren. En voor de juiste spelling zijn er tegenwoordig gelukkig zat tools die de fouten corrigeren!


Fysieke typecursus (klassikaal)

Leert jouw kind het beste in een fysiek klaslokaal? Dan is een klassikale typecursus wellicht een betere optie dan een online typecursus. Een bekende aanbieder van klassikale typecursussen, is De Typetuin. Met een gratis proefles kan jouw kind ontdekken of deze manier van leren geschikt is.

Voordelen fysieke cursus

 • De juf of meester kan jouw kind persoonlijke begeleiding geven
 • De aanwezigheid van andere kinderen kan jouw kind stimuleren
 • Een foute lichaamshouding wordt sneller gezien en gecorrigeerd

Nadelen fysieke cursus

 • Het kost tijd om je kind van en naar de cursus toe te brengen
 • Een klassikale cursus is vaak wat duurder dan een online cursus
 • Je kind kan niet of minder goed op eigen tempo leren

Leren typen zonder typecursus

Zoals eerder beschreven, is het niet aan te raden om zonder typecursus te leren typen. Mocht je het toch een kans willen geven, dan helpen deze bronnen je op weg.

YouTube

Het videoplatform YouTube is een bron van kennis voor mensen die willen leren typen. Via de zoekbalk zoek je ‘leren typen QWERTY’ en je krijgt tientallen resultaten. Bekijk bijvoorbeeld deze video om te leren hoe je je handen op het toetsenbord plaatst.

Boeken

Voor kinderen van 11 tot 14 jaar en volwassen is er via Bol.com een thuisstudie te koop. In vier weken leer je op eigen houtje om het toetsenbord te beheersen. Het nadeel van een boek is dat je geen begeleiding hebt.

Stickers voor je toetsenbord

Online of in een boek kun je opzoeken welke vingers je waar neerzet. Om dit voor jezelf te oefenen, helpt het om toetsenbord stickers te kopen. Hiermee zie je de toetsen niet, maar aan de kleuren herken je wel welke vinger je waar moet neerzetten. Je plaatst deze stickers op het toetsenbord zonder het toetsenbord te beschadigen.


Conclusie

Iedereen heeft er wat aan om snel, foutloos en blind te leren typen. Het is aan te raden om als kind al een typecursus te volgen, daar heb je de rest van je leven plezier van. Een goede leeftijd om met een typecursus te beginnen is 8 jaar. De goedkoopste en leukste optie om goed te leren typen, is met een online typecursus speciaal voor kinderen.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is tekstschrijver en UX-specialist bij Tekstbureau Sans Plus. Ze schrijft over alles wat mensen bezighoudt: van persoonlijke ontwikkeling tot het maken van mooie reizen.


© IC.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies